Økonomisk støttet af HCA2005

Kulturhavn

Projektansvarlig: Projektleder Nanna Sørensen.
Kulturhavn har i løbet af de sidste fire år etableret sig som landets største havnefestival, med 120 gratis aktiviteter og over 100.000 besøgende gæster i sommeren 2004. Kulturhavn markerer H.C. Andersen 2005 med en kæmpe udendørs H.C. Andersen-teaterforestilling, en musicaludgave af "Den Lille Havfrue", som får premiere i sommeren 2005 og bliver opført på en 1450 m2 stor ponton i Københavns Havn.
Deltagerne i forestillingen er fundet blandt Københavns egne borgere på en stor audition på Københavns Rådhus i april. Bag scenen står professionelle kræfter som bl.a. komponisten Bent Fabricius-Bjerre, instruktøren Per Sohl, dramatikeren Niels Brunse og koreograf Birgitte Næss-Schmidt, mfl. 250 statister, 100 dansere og 300 korsangere indgår i begivenheden.
Der er etableret et omfattende samarbejde med hovedstadens aftenskoler, hvori deltagerne dygtiggøres indtil forestillingens prøveforløb og endelige premiere den 4. august 2005. Forestillingen spilles til 7. august.
www.kulturhavn.dk/havfruen

Beklædningsfagskolen, Odense Kommune
Årets Eventyrkjole. En international designkonkurrence, hvor deltagerne skal skabe en H.C. Andersen-inspireret kjole. De 16 konkurrencedeltagere vælges fra hele verden og får stillet lokaler og materialer til rådighed af Beklædningsfagskolen i juli 2005. Kjolerne udstilles derefter - inden det afsluttende show  23. september 2005 i festsalen på Odense Rådhus, hvor vinderen kåres. Fra 30. september til 30. oktober udstilles kjolerne på Fyns Kunstmuseum, inden de bortauktioneres til fordel for næste års konkurrence.
www.bekl.dk

Elmuseet
"H.C. Andersen møder Ørsted". Elmarks museum for elektricitetens fysik, teknologi og kulturhistorie i Bjerringbro forestår en foredragsrække om Andersens forhold til naturvidenskaben. Program:
Jens Andersen: "H.C. Andersens liv og værker"
Jan Rindom: "H.C. Andersen og maskinerne"
Keld Nielsen: "H.C. Andersen og H.C. Ørsted"
Jørgen Glud: "I H.C. Andersens hjulspor - ekskursion mellem Ammeltoft og Hjermind" Der planlægges endvidere en udstilling af lokale kunstneres billeder og skulpturer.
19. marts til 17. april 2005.
www.elmus.dk

Lyngby-Taarbæk Kommune /Frilandsmuseet
Projektansvarlig: Jan Kierulf
"At rejse er at leve - i H.C. Andersens fodspor". Projektets kernehistorie er en fortælling og visualisering af H.C. Andersens rejselyst og rejsebeskrivelser, kombineret med temaerne tolerance og selvfølelse, bearbejdet i forhold til H.C. Anderens ego, nysgerrighed og religion. 6 animerede tableauer fra 6 af Andersens rejsemål skabes på Frilandsmuseet.
Forestil dig, at du står foran hovedindgangen til Frilandsmuseet på Kongevejen i Lyngby med et H.C. Andersen-turkort i hånden og foran dig sidder en festlig guide fra 1700-tallet, placeret på en hestevogn. Umiddelbart indenfor hovedindgangen stifter du for første gang bekendtskab med et de seks H.C. Andersen-tableauer/dramatiske situationer, tilrettelagt som en føljeton, præsenteret i et tidsmæssigt miljø af professionelle skuespillere, fortællere, dansere, samt børn, unge, foreninger og organisationer i Lyngby-Taarbæk Kommune.
Forfatterne Martin Miehe Renard, Thorstein Thomsen og Kåre Bluitgen har skrevet de seks dramatiske optrin/situationer der skal være udgangspunktet for projektets videre forløb på Frilandsmuseet. En tur i H.C. Andersens fodspor varer omkring 2 timer. Projektet suppleres med undervisningsmateriale i samarbejde med Center for Børnelitteratur, se www.lyngbybib.dk/hca. Spilleperiode: 5.- 26. juni 2005 på Frilandsmuseet i Kgs. Lyngby.
www.lyngbybib.dk/hca

Odense Centralbibliotek
"H.C. Andersen tapetet". Andersens liv og virke vil blive skildret i en moderne udgave af Bayeux tapetet. Ved hjælp af maling, stofcollager, tryk og broderi, skal børn og unge tilknyttet fynske biblioteker illustrere de væsentligste begivenheder i H.C. Andersens liv samt forskellige eventyr. Fernisering på "H. C. Andersen Tapetet" vil finde sted tirsdag den 26. april (tidspunkt udmeldes senere). Se hele tapetet som for første gang vil blive samlet til et langt billede på ca. 30 m, der viser elementer fra H. C. Andersens liv og eventyr. H. C. Andersen Tapetet udstilles sammen med værker fra Billedskolerne for børn og unge i Odense.
Filosofgangen, Fyns Udstillingsbygning for kunst og design,
Filosofgangen 30, Odense
www.odensebib.dk  

Hvidovrebibliotekerne
"I Hvidovre læser vi H.C. Andersen". I den flerkulturelle kommune Hvidovre skabes et fælles læseprojekt i form af et husstandsomdelt avistillæg. Eventyr på dansk, engelsk og tyrkisk trykkes som tillæg til Hvidovre Avis, der når ud til kommunens 50.000 borgere. Suppleres med andre initiativer: foredrag, oplæsning etc.
www.hvidovrebib.dk


Logo-samarbejder

Kulturstaldene på Halmtorvet

De sidste tre uger af august måned 2005 vil Kulturstaldene være vært for en skæv og folkelig fejring af H.C. Andersens 200 års jubilæum. Alt lige fra teater, dans, musik, udstillinger, til film og foredrag. Centrum for arrangementet vil være udstillingen "200 Eventyrlige Kunstnere", hvor 200 internationale kunstnere vil fortolke hver deres H.C. Andersen historie. Festivalen åbner 15. august.
www.kulturstaldene.dk

Fredericia bibliotek
Projektansvarlig: Anna Margrethe Nygaard.
Biblioteket i Fredericia byder i vinter/forår 2005 på en lang række H.C. Andersen-arrangementer. Der vil bl.a. være forfatteraftener, musik, filmfremvisning og børneteater. I de første fire måneder af 2005 vil biblioteket endvidere huse en H.C. Andersen-udstilling.
www.fredericiabib.dk

Morsø Folkebibliotek
Projektansvarlig: Connie Boll Christensen, mail: .
Morsø Folkebibliotek har i samarbejde med Kulturelt Samvirke sagt ja til at være koordinerende og igangsættende af tiltag i anledning af HCA2005 på Mors.
Arrangementerne vil løbende blive offentliggjort på folkebibliotekets hjemmeside www.bibliotekmorsoe.dk og på den lokale portal www.mors.dk.