Andersen-biografi får topkarakter

Jens Andersens biografi om Andersen modtaget med begejstring i ind- og udland.

Af Mikkel Stjernberg - H.C. Andersen 2005 - 23 Januar 2004

Såvel de danske som udenlandske medier har taget imod Jens Andersens store biografi om H.C. Andersen med ord som storslået, fantastisk og fængslende. Faktisk har biografien fået så meget ros, at flere udenlandske forlag nu har vist interesse for også at udgive den på andre sprog end dansk.

Eksempelvis i Sverige, hvor flere landsdækkende og regionale aviser siden den danske udgivelse 27. november 2003 har stillet adskillige spaltemilimeter til rådighed for omtalen af bogen. Heriblandt Hallandsposten der kalder biografien for en vidunderlig tyvstart på 200-års jubilæet i 2005.

Empati og sprog
Når langt hovedparten af det litterære anmelderkorps tildeler Jens Andersens biografi topkarakter, skyldes det ikke mindst Jens Andersens evne til at formidle H.C. Andersens liv i et medrivende og indlevende sprog, som især den Weekendavisens anmelder Niels Barfoed er begejstret for.

"Det er en prægtig præstation, Jens Andersen har ydet. Den efterlader én med en H.C. Andersen, der er nærmere, større og endnu mere levende, men samtidig ikke mindre gådefuld," skriver Niels Barfoed og fortsætter et par afsnit længere fremme i teksten:

"En biografi uden empati, som det hedder nu om stunder, altså indfølingsevne, kan godt pakke sammen. For den er en forudsætning for læserens indfølingsmuligheder. Men empati uden overblik, viden, erfaring, ja modenhed for de sags skyld er en slags selvhenførende rusmiddel, der får biografen til at tro, han har fundet sandheden, hvor han ellers vill have beholdt noget vigtigere: stadigt mere udfordrende spørgsmål..."

"... Det er velgørende og betryggende, at Jens Andersen ikke gætter, før han har været dét igennem, som der kan drages slutninger ud fra med en vis sikkerhed. Det giver både os og ham fast grund under fødderne. Dertil kommer, at hans empati ikke kun gælder hans centrale genstand, men også dens omgivelser. Denne balance, som er et kunststykke i sig selv, muliggør det vigtigste af alt: overblikket."

Ny genre
Avisen Informations anmelder Torben Brostrøm siger det samme, men med følgende formulering:

"Jens Andersen skriver sig op imod enhver forhåndsskepsis over det fortærskede emne, også ved sin upyntede, egen velpointerede stil, der proportionerer hans beundring for geniet i en udforskning af det menneskelige."

Ikke overraskende har Jens Andersens egen arbejdsgiver, Berlingske Tidende, også kun lovprisninger af biografien:

"Jens Andersen ny-oplever i stedet for at genopleve og bevarer sin skrivegejst og sin fornøjelse hele vejen igennem," skriver anmelder-kollegaen Niels Birger Wamberg.

I Dagbladet Politiken giver anmelder Thomas Bredsdorff sit besyv med i koret af begejstrede anmeldere og pointerer, at der i dag er to typer biografier nu om stunder. Dels den gammeldags forklarende og fakta-baserede biografi, dels den moderne og romanagtige biografi. Jens Andersen tilhører ifølge anmelderen en kategori midt imellem, og det markerer Thomas Bredsdorff med følgende ord:

"Ind kommer Jens Andersen som en anden Klods-Hans, med en træsko fra den ene retning og en krage fra den anden og blander sin egen ret: den romanagtige dokumentar. Han har på det nærmeste skabt en ny genre i dansk litteratur."


Tilbage