HCA NYHEDER Alle Tiders Største Dansker

H.C. Andersen blev i dag kåret som "Alle Tiders Største Dansker" af Berlingske Tidendes læsere.

Af Mikkel Stjernberg - H.C. Andersen 2005 - 02 Maj 2004

Danmarks nationaldigter og hele verdens H.C. Andersen blev i dag kåret som "Alle Tiders Største Dansker." Det skete efter en afstemning blandt dagbladet Berlingske Tidendes læsere, hvor H.C. Andersen vandt i suveræn stil.

I alt stemte 14.381 læsere, og den gode Andersen fik de 34,6 procent af dem. Næsten ti procent foran nærmeste konkurrent, atomfysikeren Niels Bohr, der måtte se sig hensat til andenpladsen med 25,1 procent af stemmerne.

Niels Bohr var den eneste virkelig seriøse konkurrent til H.C. Andersen undervejs i afstemningen, hvilket da også fremgår af, at indehaveren af tredjepladsen, rederen A.P. Møller, måtte nøjes med 8,4 procent af stemmerne.

Hele verdens
Læserne har kunnet afgive deres stemme per enten e-mail eller brev, og Berlingske Tidende udtrykker i dagens avis overraskelse over, at interessen for afstemningen har været så stor.

Samtidig spørger avisen historikeren Claus Bjørn om, hvorfor valget så utvetydigt er faldet på H.C. Andersen.

"Han er vores allesammens. Vi er vokset op med ham, og som voksen bliver man klar over, hvor fremragende en forfatter han er. Samtidig er det H.C. Andersen, der om nogen kendes i udlandet. Så hvis man skal kigge på, hvilken person man vil identificere Danmark med, så er det - uafhængig af folks uddannelse, religion, nationalitet og social placering - H.C. Andersen," siger Claus Bjørn til avisen.

Netop det faktum, at H.C. Andersen tilhører verden er en af hovedpointerne i forbindelse med fejringen af 200-året for hans fødsel i 2005. H.C. Andersen var og er kosmopolit. Han trodsede sin tids geografiske og mentale grænser for at nå ud i periferien af verden. Og han trodsede sig selv for at opnå indsigten i det fremmede.

Tolerant rejsende
Berlingske Tidendes kulturskribent og forfatter til biografien "Andersen - en biografi", Jens Andersen, udtrykker det i dagens udgave af Berlingske Tidende på følgende måde:

"Hvor rejsende danske forfattere før H.C. Andersen, for eksempel Ludvig Holberg og Jens Baggesen, engang havde sat kursen mod Centraleuropa, ville Andersen også ud i periferien, og han kunne slet ikke nøjes med de traditionelle rejseruter gennem Tyskland, Frankrig og Italien. Han skulle også derud, hvor ingen anden dansk digter i guldalderen havde sat sin fod - ved Sortehavet, på Balkan, i Skotland, Portugal og Tanger - på dristige rejser,hvor ruten næsten altid tegnede cirklens form og betød, at vejen hjemover aldrig faldt sammen med vejen ud."

Og Jens Andersen fortsætter:

"H.C. Andersen var en tolerant rejsende. Han havde formidabelt let ved at krydse grænser, også i forhold til til trosretninger og politiske systemer, uden nogen større frygt for det fremmede. Hvor Danmark og danskerne i vor tid ofte har nærmet sig det øvrige Europa og - især - mere fremmede folkeslag og religioner med en flagstang af forbehold, ja der overskred Andersen gang på gang denne voldgrav mellem "os" og "dem". På det punkt levede han op til sit store romantiske forbillede og naturvidenskabelige læremester, H.C. Ørsted, der mente, at national selverkendelse altid bør tjene til at udvikle de fællemenneskelige træk, der rækker ud over én selv, og som dermed også tjener til at nærme nationerne til hinanden."


Tilbage