Økonomisk støttet af HCA2005

Det Kongelige Teater
Projektansvarlig: Det Kgl. Teater.
"Den lille havfrue". 200-året markeres også med en ny H.C. Andersen-helaftensballet. Den verdensberømte amerikansk fødte koreograf og chef for Hamborg-balletten John Neumeier er sat til at skabe et helt moderne og stort anlagt værk til teatrets dansere. Musikken leveres af Lera Auerbach. Balletten vises på Operahusets Store Scene og er Den Kongelige Ballets største satsning i forbindelse med H.C. Andersen festlighederne. Premiere: 15. april 2005.
Koreografi: John Neumeier
Musik: Lera Auerbach
Scenografi og kostumer: John Neumeier
Iscenesættelse: John Neumeier
Dirigent: Graham Bond 
www.kgl-teater.dk

Det Kongelige Teater
I skolernes efterårsferie 2005 vil Gamle Scene danne rammen om en stort og flot produceret børneballet over et af H.C. Andersens eventyr. Som sædvanlig er det med medvirken af elever fra Det Kongelige Teaters Balletskole. Pär Isberg er koreograf. Opføres på Gamle Scene. 15.-19. oktober.
www.kgl-teater.dk

Theater Bonn / Johan Kresnik (Tyskland)
"Life Is No Fairytale". Bag titlen gemmer der sig en kritisk omskrivning af H.C. Andersens egen forestilling om, at hans liv var et eventyr. For var det nu også det? Hvad med mareridtene, der hjemsøgte digteren? Hvad med angsten, som plagede ham livet ud?
Johann Kresnik er en af Tysklands førende koreografer. I rækken af berømmede danseforestillinger, der alle tager afsæt i berømte kulturpersonligheder, kaster Kresnik sig nu over H.C. Andersen og hans skyggesider. Stilen er "koreograferet teater", der tolker Andersens og hans tilbagevendende fobier som en abstrakt fantasi.  

Johan Kresnik er født i Østrig i 1939. Efter en karriere som danser begyndte han at koreografere i slutningen af 1960'erne. Op gennem 1990'erne var han leder af danseafdelingen på det prestigebetonede Volksbühne i Berlin. Tidligere har han skabt koreografiske portrætter af så forskelligartede personligheder som Frida Kahlo, Ulrike Meinhof, Leni Riefenstahl, Goya og Picasso. Forestillingen "Francis Bacon" gæstede Århus Festuge i 1994.
Siden 2003 har Kresnik og hans kompagni været fast tilknyttet teatret i Bonn, hvor Andersen-forestillingen har premiere i november 2005, senere opføres den i Danmark, bl.a. i Musikhuset Århus, 4. og 5. marts 2006.
http://theaterbonn.bgp.de

Arc Dance (Storbritannien)
"Hans Christian Andersen - The Anatomy of a Storyteller". Danseforestilling skabt af den dansk-engelske koreograf Kim Brandstrup. Gennem brugen af kæmpestore projektionslærreder kastes publikum frem og tilbage mellem Andersens indre og ydre verden. Kim Brandstrup har gennem hele sin karriere arbejdet med forskellige narrative strategier i sine danseforestillinger. Danseforestillingen vil udforske det traditionelle folkeeventyrs narrative mekanismer og vise, hvordan H.C. Andersen nedbrød alle genrens grænser for at skabe et flertydigt univers, hvor ironi, karikatur og naivitet støder sammen med Andersens særlige forståelse for resignation, lidelse og selvopofrelse.

Forestillingen udspiller sig i et virtuelt landskab med kunstige og animerede modeller, der hele tiden transformerer sig tekstligt og rytmisk. Den filmiske scenografi skabes af Brothers Quay. 11 dansere, der er uddannet inden for både klassisk ballet og moderne dans. Ian Deardens nykomponerede musik er inspireret af Schubert. Forestillingen havde premiere i Devon i marts 2004 og har turneret i hele Storbritannien, bl.a. for fulde huse i Linbury Theatre, Royal Opera House: 3.-6. november 2004. Planlægger international turné.
I Danmark: Gæstespil på Det Kongelige Teater, 23.-28. september.
www.arcdance.com

Troubleyn / Jan Fabre (Belgien)
"History of Tears". Den belgiske koreograf/ billedkunstner/ teaterinstruktør Jan Fabre skaber anden del af sin store dansetrilogi om mennesket og dets krop. "Tårernes historie" handler om kroppens vand - dens fanatiske og irrationelle tårer: Fra smertens såvel som glædens tårer, til sved og Guds tårer, der som regn falder fra himlen. Med inspiration fra de mange tårer i H.C. Andersens univers - herunder eventyret om "Den lille havfrue"  - stiller Fabre spørgsmål som: "Hvori består den elskendes ret til at græde?", "Hvem skal skrive tårernes historie?" og "Hvornår blev tårernes almenmenneskelige følsomhed forandret til kvindelig sentimentalitet?"

Jan Fabre er født i Antwerpen i 1958 og er et af de helt store navne i 90'ernes scenekunst. Selv om han ikke vil kaldes koreograf, fokuserer hans teater på kroppens udtryk. Hans forestillinger trækker på en lang række kunstneriske genrer - blandt andre dans, ordteater og billedkunst. Resultatet er koreograferede forestillinger præget af levende og distinkte scenebilleder.
Forestillingen skabes til den fornemme "Cour d'honneur" i Pavepaladset i Avignon, juli 2004. DeSingel, Antwerpen, er co-producent. Vises i Musikhuset som led i Århus Festuge den 30. og 31. august 2005.
www.troubleyn.be

Australian Ballet (Australien)
Projektansvarlig: David McAllister, kunstnerisk leder, The Australian Ballet.
"Wild Swans". Ballet af koreografen Meryl Tankard og komponisten Elena Kats-Chernin efter H.C. Andersens eventyr "De vilde svaner", fortalt i et personligt og nyskabende sprog, der kombinerer klassiske traditioner med ekspressionistisk og nutidig dans. Resultatet er en meget visuelt imponerende og underholdende ballet. Forestillingen er blevet til i et enestående samarbejde mellem The Australien Ballet og Sydney Opera House, hvor den allerede har allerede spillet for udsolgte huse. Balletten hentes til Danmark, hvor den vises på Det Kongelige Teater i efterårsferien 2005, 18.-22. oktober, med henblik på et stort familiepublikum.
www.australianballet.com.au


Logo-samarbejder

Space Factory (Japan)
Kontaktperson: Hanayagi Yukashi.
"Let's Play with Andersen". - Den japanske teatergruppe Space Factory opfører en interaktiv teater-danseperformance baseret på "Snedronningen", "Den grimme ælling" og "Den lille havfrue". Space Factory, der blev etableret i 1992, har som sit mål, at forsøge at 'genopdage', eller værne om, den japanske tradition og den japanske ånd, og samtidig fusionere den med den vestlige. "Let's Play with Andersen" bliver en kombination af gruppens tre foregående stykker ("Trilogy of Andersen's Stories").  
Opførsel i Japan den 17. juli 2005 på Bank ART 1929 Yokohama (Yokohama City, Kanagawa).
www.land-net.co.jp/~sfactory

The Sofia National Opera (Bulgarien)
Ansvarlig: Silvia Tomova, Artistic Director, Sofia National Opera
Bulgariens førende balletkompagni, Sofia National Opera, Bulgarien, allierer sig med den norske koreograf Christine Sundt og den britiske scenograf Bruce French og skaber ?Andersen Fairy Tales?. Musikken er arrangeret af Martin Ward på baggrund af musik af den norske komponist Edvard Grieg og Johan Sebastian Bach.
Forestillingen består af to værker, baseret på to af Andersens eventyr: "De røde sko" og "Kejserens nye klæder" og præsenteres i det historiske operahus i Sofia ? med plads til 1.500 tilskuere.
Mere end tredive dansere medvirker, akkompagneret af et kammerorkester.
Premieren finder sted på Sofia National Opera den 3. og 4. juni 2005. Efter yderligere tre planlagte opførelser turnerer forestillingen regionsalt i Bulgarien.
www.geobiz.com/sfopera/index_en.html