MUSEALE UDSTILLINGER

Statens Museum for Kunst
Projektansvarlig: Statens Museum for Kunst v/ Museumsdirektør Allis Helleland.
Statens Museum for Kunst arrangerer en stor H.C. Andersen-udstilling, under titlen "Her i Italien... H.C. Andersen og guldaldermalerne", som skildrer den unge Andersens første rejse i Italien i 1833-34, hvor han fandt sig selv som menneske og kunstner.
I museets rige samlinger af guldalderkunstnernes malerier og tegninger findes et utal af værker, der illustrerer digterens rejserute fra Simplon og Brenner, over Firenze til Rom og videre til Napoli. Malere som Jørgen Roed, Martinus Rørbye, Christen Købke og Vilhelm Marstrand skildrede nøjagtig de samme motiver, som digteren beskrev i sine romaner, rejsedagbøger og breve.
Udstillingen vil veksle mellem malerier, tegninger og tekstcitater fra Andersens værker. Den sættes flot i scene på en ny og anderledes måde af Hans Edvard Nørregaard-Nielsen og Jacob Jørgensen, der i samarbejde indarbejder det moderne Italien i udstillingen i form af stills og klip fra Hans Edvard Nørregaard-Nielsens kommende film Jeg så det land.
Ved siden af udstillingen udgives en bog på dansk og engelsk. Herudover planlægger Statens Museum for Kunst en række formidlingsaktiviteter som oplæsning, ballet, foredrag mv.

Pressen skrev:

"Der er gjort meget for, at vi skal føle os næsten som Andersen selv (...) Det er i det hele taget den begejstrede og overstrømmende formidling, der bærer udstillingstemaet igennem ud til publikum."
* * * * * Peter Michael Hornung, Politiken, 13. februar 2005

"Jubilæumsåret for H.C. Andersen indledes med en smuk udstilling på Statens Museum for Kunst med guldalderens kunstnere i Italien."
* * * * * Bente Scavenius, Børsen, 11. februar 2005

"Udstillingen er en tour de force i dansk guldalder"
Peter Hagmund, Fyens Stiftstidende, 11. februar 2005

"På Statens Museum for Kunst får vi med Hans Edvard Nørregaard-Nielsen som cicerone lov til at gøre turen sammen med Andersen. Alene optakten er eventyrlig."
* * * * * Ole Nørlyng, Berlingske Tidende, 17. februar 2005

Udstillingen åbnede 12. februar 2005 og vises frem til 12. juni.
www.smk.dk  

Danmarks Keramikmuseum
Danmarks Keramikmuseum sætter fokus på H.C. Andersen med et symposium på museets research- og værkstedsafdeling, Guldagergård, i Skælskør, 4. juli til 31. august 2005. Symposiet vil omhandle international og nutidig keramisk kunst med udgangspunkt i H. C. Andersens eventyr. Gæstekunstnerne, Richard Notkin, Justin Novak, Katy Rush - USA, Philip Eglin, Steve Mattison - Ungarn, Ilona Romule - Letland, Hana Pubkrabkova - Tjekkiet og Louise Hindsgavl - Danmark, deltager i symposiet (indeholdende to måneders værkstedsophold, seminarer, foredrag og workshops), som resulterer i en udstilling af keramik, der tager udgangspunkt i H.C. Andersen. "Keramisk poesi". Der vil åbnes op for en bred udveksling af synspunkter i en international dialog om det keramiske fags muligheder for udvikling og formidling i relation til det narratives betydning som inspiration for nutidens kunstnere.
Symposiets foredrag og workshops vil rumme filosofiske, teoretiske og faglige vinkler. De inviterede gæstekunstnere og foredragsholdere vil præsentere hver deres respektive viden.
Ved invitation af keramiske kunstnere, forfattere og teoretikere med forskellige indfaldsvinkler og baggrunde, fra flere forskellige lande, ønsker vi at skabe grobund for en livlig dialog om H. C. Andersens rolle både tidligere, nu og i fremtiden.
12.-14. august tilbydes et tre-dages seminar.
Udstillingsperiode: Danmarks Keramikmuseum Guldagergård (27. aug. - 18. sept. 2005) og Danmarks Keramikmuseum Grimmerhus (18. sept. - 27. nov. 2005). Herefter vandreudstilling i Norden og Europa. Samarbejdspartnere: De danske kulturinstitutter i Warsawa og Litauen samt Ceramic Studio i Kecskemet, Ungarn.
www.ceramic.dk / www.grimmerhus.dk

United Exhibits Group
Projektansvarlig: Direktør for United Exhibits Group, Teit Ritzau.
"Den Største Fortælling" er en fængslende narrativ rejse gennem H. C. Andersens liv og eventyr fortalt med forfatterens egne ord og billeder. Integrerede interaktive elementer vækker denne forunderlige verden til live, så den besøgende igennem udstillingen opfordres til at skabe sin egen personlige eventyrhistorie baseret på H.C. Andersens fantastiske univers. Den gennemløbende storyline støttes af en samling originale genstande, som omfatter personlige objekter, manuskripter, tegninger og papirklip. Den største fortælling præsenterer H.C. Andersens liv i en sekvens af tematiske perioder, fra barndom til verdensberømmelse. Vignetter og poetiske overgange mellem historisk virkelighed og eventyr skaber et spejlbillede af H.C. Andersens specielle sind og rastløse hjerte - en dybtgående hyldest til en visionær fortæller.
Udstillingen er designet af Ralph Appelbaum Associates, New York, og forventes at turnere i de kommende år til store museer verden over. Konsulenter er Johannes Møllehave, Niels Birger Wamberg og Jens Andersen. Åbnes på Rosenborg ultimo september 2005. Bliver senere vist i Edinburgh i starten december.
www.unitedexhibits.com

Det Kongelige Bibliotek / Den Nationale Fotosamling
Projektansvarlig: Direktør Erland Kolding Nielsen, Det Kongelige Bibliotek.
Under titlen "Skyggebilleder. H.C. Andersens rejse til Dresden og Sachsisk Schweiz i 1831" vises en stor kunst- og kulturhistorisk udstilling med temaet 'Bjergene i Sachsisk Schweiz' set med digterens, malerens  samt fotografens blik. H.C. Andersens første store udlandsrejse fandt sted fra 16. maj til 23. juni 1831 og gik til Tyskland. På rejsen førte Andersen omhyggeligt dagbog, og efter hjemkomsten skrev han en udførlig rejseskildring om sine indtryk. Udstillingen på Det Nationale Fotomuseum vil være delt op i to afsnit: en visuel del med eksempler på malerier af Casper David Friedrich og hans kreds samt fotografier af Hermann Krone. Hertil kommer en auditiv del, med højtlæsning af H.C. Andersens dagbogsoptegnelser fra rejserne mv.  Efter visning i Det Nationale Fotomuseum, 11. marts til 28. maj 2005, vises udstillingen på Münchner Stadtmuseum og Stadtmuseum Dresden.
www.kb.dk / www.stadtmuseum-online.de / www.stmd.de

Odense Bys Museer
Projektansvarlige: Bodil Cronin.
Vandreudstillinger/ Produktionsfilm. En ny generation af vandreudstillinger er udarbejdet på H.C. Andersen 2005s hovedsprog (dansk, hollandsk, engelsk, tysk, spansk, fransk, tjekkisk, polsk, portugisisk, japansk og kinesisk) og med inspiration fra H.C. Andersen 2005's designlinje. Odense Bys Museers vandreudstillinger tager i sit faglige indhold afsæt i allerede eksisterende tekst og billedmateriale med tilføjelse af plancher, som oplyser om H.C. Andersen 2005's vision, mål og samarbejdspartnere. Formålet er at fremme kendskabet til H.C. Andersens liv og digtning. (Færdigproduceret sommeren 2004). Til visning i  både ind- og udland i forbindelse med udstillingen (og separat) er produceret en helt ny introduktionsfilm på DVD til den biografiske fortælling i det nye H.C. Andersens Hus, der beretter historien om H.C. Andersen på 15 minutter. Filmen tager udgangspunkt i den universelle fascination af Andersen.
Vandreudstillingen vil besøge følgende 42 lande:
Algeriet  (fransk), Australien  (engelsk), Belgien  (fransk) EU, Bosnia and Herzegovina  (engelsk), Bulgarien  (engelsk), Bolivien  (spansk), Brasilien  (portugisisk), Canada  (engelsk og fransk), Chile  (spansk), Danmark / Grønland, England (engelsk), Estland  (russisk) EU, Finland  (dansk/engelsk) EU, Frankrig (engelsk) EU, Holland  (hollandsk) EU, Irland  (engelsk) EU, Japan  (japansk), Kina  (kinesisk), Korea (engelsk), Kroatien  (engelsk), Letland  (engelsk) EU, Lichtenstein (tysk), Luxemborg (fransk) EU, Malta  (engelsk) EU, Mexico  (spansk), Nicaragua (spansk), Norge (dansk/engelsk), Polen  (polsk) EU, Portugal  (portugisisk) EU, Rusland   (russisk), Schweiz  (tysk), Serbien og Montenegro  (engelsk), Singapore  (engelsk), Skotland  (engelsk) EU, Spanien  (spansk) EU, Sverige  (dansk) EU, Tjekkiet  (tjekkisk) EU, Tyskland  (tysk) EU, Ungarn  (engelsk), USA  (engelsk), Vietnam  (engelsk), Østrig  (tysk) EU.
www.odmus.dk

Det Kongelige Bibliotek
Projektansvarlig: Knud Arne Jürgensen, opera- og ballethistoriker ved Det Kgl. Bibliotek.
Det Kgl. Biblioteks hovedudstilling i jubilæumsåret, "Digterens Teaterdrømme - H.C. Andersen og teatret", sætter fokus på den mindre kendte H.C. Andersen i form af en udstilling baseret på hans forhold til de udøvende kunstarter. Forholdet mellem Andersen, I. P. E. Hartmann og August Bournonville (alle født i 1805) belyses, men også andre "mindre ånder" fra balletten og musikken vil blive berørt. Udstillingen baseres på originaler fra bibliotekets egne samlinger samt indlån fra både ind- og udland, og vil blive opsat i perioden 11. marts til 22. oktober 2005 i Den Sorte Diamant, København.
www.kb.dk/kultur/diamant  

Tidens Samling
Odense-museet Tidens Samling, der har til huse på Brandts Klædefabrik, skaber en særudstilling, der viser H.C. Andersen i danskernes hverdag. Samlingen har fået hjælp af scenograf, dukkemager og store H.C. Andersen-kender, Morten Grue, som har iscenesat en fantastisk udstilling fyldt med folkelighed, fantasi og eventyr: "H.C. Andersen i øjenhøjde - Hverdagens H.C. Andersen".
Særudstillingens fokus er det folkelige og måske mere kommercielle billede af vores nationaldigter. Men i Morten Grues univers er der ikke sparet på hverken fantasi eller eventyr. Man vil kunne opleve flyvende kufferter og kendte såvel som mindre kendte H.C. Andersen-eventyr vil dukke frem fra sit skjul rundt om i udstillingens fantasiverden. Særudstillingen har dog samtidig en folkelig side, hvor H.C. Andersens uforglemmelige eventyrmotiver kommer helt ned i øjenhøjde med folket. 
Overalt i de danske hjem var H.C. Andersen tilstede gennem hele det 20. århundrede. Alle vegne sneg der sig et eventyrmotiv ind i hverdagsbilledet: på marmeladekrukken, barnets natlampe, askebægret, tændstikæsken, kalenderen, servicet etc. Derudover blev H.C. Andersen-motiver mangfoldiggjort i utallige af hverdagens brugsgenstande og ved flittige hænders håndarbejde på klokkestrenge, sofapuder og broderede billeder. Alt dette, og meget mere, som normalt ikke vises frem på museum, og som måske ligger uden for, hvad man i dag kalder den gode smag, vil være at finde i rigt mål under udstillingen.
"H.C. Andersen i øjenhøjde" kan ses fra lørdag d. 5. marts til den 11. september 2005. 
www.tidenssamling.dk   

Odense Domkirke
Projektansvarlig: Bent A. Koch, kirkeværge ved Odense Domkirke.
Udstillingen "H.C. Andersen og troen" bliver arrangeret i domkirkens nordre skib, hvor der tidligere har været vist udstillinger af forskellig art. I anledning af 200-året opsættes en plancheudstilling, der sætter fokus på Andersens forhold til kirken og troen. Der vil blive vist fremstillinger fra Sct. Hans kirke, hvor han blev døbt, og fra Sct. Knuds kirke, hvor han blev konfirmeret, foruden kirker han havde relation til i København. Udstillingen følges af udvalgte tekster fra dagbøger, salmer og eventyr, der belyser hans kristendom, tillige med udvalgte vurderinger om hans kristne syn fra de afhandlinger, der foreligger.
Udstillingen arrangeres af et udvalg, bestående af pastor Johannes Esbech, tidligere museumsinspektør Niels Oxenvad, kirkeværge Bent A. Koch og stadsarkivar Jørgen Thomsen, og åbner 3. april 2005 og vil blive stående sommeren over.  
www.odense-domkirke.dk

Holbæk Museum / Koldinghus / Altonaer Museum (Tyskland)
"H.C. Andersen og Legetøjet". Med udgangspunkt i H.C. Andersens "tingseventyr" skabes en udstilling, der fokuserer på legetøjet og barndommens verden i 1800-tallet. Alle kender H.C. Andersens eventyr, men ikke alle kender de ting og det legetøj, der er omtalt i eventyrene. Nutidens børn og deres medbragte voksne inviteres derfor på en rejse fra vore dages velkendte legetøj til H.C. Andersens eventyrlige legetøj: Toppen, bolden, tinsoldaten m.v.
Museet samarbejder med Holbæk Teater i en ny form for kultursamarbejde, og formålet med projektet og udstillingen er at skabe oplysning og viden om legetøjet og barndommens verden på H.C. Andersens tid - set i relation til nutidens forbrug af legetøj. Det drejer sig ikke om nostalgi, men om et møde mellem nutid og fortid, så H.C. Andersens aktualitet på tværs af tid og kulturelle forskelle kan indgå i en ny, legende og debatterende museal kontekst.
Udstillingen bygges op over forskellige temaer og indeholder "prøv-selv-aktiviteter", derudover vil den blive suppleret med netbaseret informationsmateriale.
Udstillingen åbnes 10. februar 2005 og vises frem til 5. juni, hvorefter den siden vises på Museet på Koldinghus, 18. juni til 23. oktober 2005, og på Altonaer Museum i Hamburg, 9. november 2005 til 29. januar 2006.
www.holbmus.dk / www.koldinghus.dk / www.altonaer-museum.de

British Library (Storbritannien)
"Fairytale Childhoods - Hans Christian Andersen in Victorian Britain". Foruden at fejre H.C. Andersens bidrag til børnelitteraturen, vil den omrejsende udstilling undersøge den britiske modtagelse af digteren - og hvorledes forfatterskabet influerede på den victorianske opfattelse af barnet og barndommen. Udstillingen henvender sig til børn såvel og voksne.
Udstillingens chefkurator er Dr. Kristian Jensen, der er leder af afdeling for britiske og tildigt trykte bøger.
Et omfattende aktivitetsprogram knytter sig til udstillingen:
- Teaterkompagniet Theatre Rites opfører familieforestillinger, baseret på H.C. Andersens eventyr
- En række "Gallery Talks", bl.a. Kristian Jensen om Andersens selvportrætter (15. juni), Morna Daniels om Andersen og teatret (21. juli) og Elizabeth James om Dickens og Andersen (20. sept.)
- 28. juni: De tre forfattere Penelope Lively, Julia Eccleshare and Francis Spufford diskuterer børnelitteratur med udgangspunkt i Andersens teknik under overskriften "A Fine Line : Writing for Children and Adults".
- 20. juli: Visning af Rumle Hammerichs film "Unge Andersen".
- 8. - 10. august: International H.C. Andersen konference: " A Celebration and Reappraisal". Organiseret af British Library i samarbejde med University of Newcastle og Engelsk Institut på University of London med deltagelse af specialister fra hele verden. Talere omfatter den britiske forfatter Marina Warner, professor Maria Tatar, Harvard University, leder af H.C. Andersen Centret på Syddansk Universitet Johan de Mylius og Ruth Bottigheimer, State University of New York.
British Library udgiver desuden et 900 sider stort værk indeholdende alle H.C. Andersen eventyr. Biblioteket udgiver samtidig et katalog, der præsenterer digteren og udstillingen med tekst af Andersen-biografen Jackie Wullschlager.

Udstillingen kan 20. maj til 2. oktober 2005.
www.bl.uk 

Association de Amigos del Libro Infantil y Juvenil (Spanien)
Publikation, der ledsager den spanske vandreudstilling om H.C. Andersen i Spanien ("Viaje por España"), der igen er baseret på Andersens egen rejseskildring "I Spanien".  Publikationen er baseret på den dokumentation, der ligger til grund for udstillingen, f.eks. fotografier og billeder af de personer og steder, Andersen mødte på sin rejse.
Udstillingen blev vist, først i Malaga, dec.-jan. 03-04, over sommeren 2004 i Madrid og efteråret i Murcia. Mellem 15. februar og 21. marts 2005 vises den i Santa Cruz på den canariske ø Tenerife, inden den i april ender i Curuña.
www.amigosdelibro.com


Logo-samarbejder

Medialynx  (Japan)
Kontakt: Tamotsu Hozumi.
Udstilling med blandt andet 20 samtidskunstneres tolkninger af H.C. Andersen. Det japanske forlag og udstillingsarrangør Medialynx har arrangeret udstillingen "Andersen Bicentenary Exhibition", som vil blive vist 7 steder i Japan og 2 steder i Korea fra maj 2005 til april 2006. "Andersen Bicentenary Exhibition" består af Odense Bys Museers vandreudstilling om H.C. Andersen på japansk, som udstilles sammen med originale H.C. Andersen-genstande udlånt af H.C. Andersen Museet i Odense - herunder Andersens originale pen, blækhus og manuskript til digtet "Fyn". I forbindelse med udstillingen præsenterer Medialynx værker af 20 samtidskunstnere, inklusiv den kendte japanske illustrator, Mitsumasa Anno. De 20 kunstnere har alle vundet den prestigefyldte Hans Christian Andersen Award, som uddeles hvert andet år af International Book on Books for Young People til illustratorer og forfattere inden for børnelitteraturen.
Udstillingen vises følgende steder:
10. maj 2005 - april 2006: Ilf Doga-kan (Nagano Prefecture), Ishikawa Prefecture, Hiroshima Prefecture, Otsu city Shiga Prefecture, Sapporo City Hokkaido, Obihiro City of Hokkaido. Toyooka City Hyogo Prefecture Tokyo.
http://www.medialynx.co.jp/andersen

Kulturen i Lund (Sverige)

Kontaktperson: Karolina Falkheimer, Informationsansvarlig Kulturen.

Eventyr, silhuetter og kollage
H.C. Andersens eventyr, silhuetklip og kollager vil blive anvendt i aktiviteter for at stimulere og inspirere børn. Finder sted d. 22. - 25. februar.

H.C. Andersens vidunderlige rejser i Sverige
Festforelæsninger i anledning af 200 års fødselsdagen. Kantaten Studenten fra Lund, med tekst af H.C. Andersen og musik af Jacob Hägg, fremføres af Förenade Nationskören. Dette er et sam-arrangement med Centrum for Danmarksstudier. Finder sted d. 10. april.

Jeg er student fra Lund
Udstillingen, Jeg er student fra Lund, handler om H.C. Andersens dage i Lund i 1840 og et senere besøg i 1865. Udstillingen vil blandt andet belyse, hvordan H.C. Andersen blev opvartet af de studerende med sang og taler på en måde, som han aldrig kom til at glemme. Nogle år senere skrev Andersen et digt om dette; Jeg er student fra Lund. Dette digt er senere blevet sat i musik og sunget af studenterkoret. Udstillingen viser også, hvordan Lund så ud dengang, og hvad der skete i årene 1840-65. Udstillingen åbner 29. maj og varer til og med 28. august.
I fødselsdagsåret vil H.C. Andersens eventyr blive brugt ude i museets friluftsmiljø. Her bliver de fortalt af skuespillere. Dramaturg Jan Mark er med i forarbejdet.
www.kulturen.com

Accent - en konceptuel rejse i H.C. Andersens værker
Projektansvarlig: Susanne Danig, Københavns Amt.
Københavns Amt  præsenterer i samarbejde med Brændstof, Roskilde Amt og Museet for Samtidskunst, syv eksperimenterende videoværker, hvor herboende kunstnere med en udenlandsk baggrund fortolker deres relation til H.C. Andersen. Værkernes varighed er omkring 10 - 15 min. Accent vises på Museet for Samtidskunst i Roskilde 12/ 3 -  3/ 4 2005. Efterfølgende vil værkerne blive vist i forskellige udstillingslokaler i Københavns Amt med tilhørende debatarrangementer.

Kunstnere: Colonel, Frankrig - Danmark, Miguel Olivares, Chile - Danmark, Lilibeth Cuenca Rasmussen, Danmark - Filippinerne, Tallat Shakoor, Pakistan - Danmark, Jane Jin Kaisen, Korea - Danmark, Emil Madsen Brandt/Masar Sohail Al-Kenani, Danmark - Irak Chamber of Public Secrets

Udstillinger:
Museet for Samtidskunst, 12. marts - 3. april
Albertslund Rådhus, 30/3 - 30/4
Vallensbæk Bibliotek, 30/3 - 15/4
Hvidovre Bibliotek, 2/4 - 2/5
Tårnby Bibliotek, 2/4 - 16/4
Skovhuset i Værløse, 16/4 - 29/5
Vejleå Kirke i Ishøj, 16/4 - 27/4
Rødovre Bibliotek, 19/4 - 4/5
Gammelgaard i Herlev, 30/4 - 22/5
Kilden i Brøndby, 10/5 - 31/5
Dragør Rådhus, 24/5 - 17/6
Lyngby Kulturhus, 6/9 - 29/9
Glostrup Bibliotek, 6/9 - 24/9

I samarbejde med Galleri Gertrud i Malmø arbejdes der på at lave lignende udstillinger i Sverige. Kurator er Khaled Ramadan.
Læs mere om udstillingen her, og på følgende hjemmeside:
www.mfsk.dk

Kulturhistorisk Museum Randers

Projektansvarlig: Museumsleder Jørgen Schmidt-Jensen.
"I Eventyrets Land". Udstillings- og formidlingsprojekt. 29. januar - 28. august 2005. Det samlede udstillingsprojekt består af to udstillinger samt et aktivitetsområde og byder bl.a. på en sanselig udstilling med originalgenstande fra Andersens tid - sat ind i en dertil hørende eventyrscenografi, man frit kan bevæge sig rundt i. Der vil også være aktiviteter for børn i dagtimerne.
www.khm.dk

Øregaard Museum / Helicon Group
Projektansvarlig: Jane Sandberg, museumsdirektør.
På Øregaard Museum kan man i tre måneder opleve eventyrdigteren set gennem fotografernes linse, når der blændes op for et bredt udvalg af fotografiske optagelser fra 1847 til 1874.
H.C. Andersen var allerede en berømthed, da fotografiet blev opfundet i 1839, og han blev ovenud begejstret. Andersen elskede at spejle sig, og han elskede opmærksomhed, og her var der en ny mulighed for at se sig selv og blive set.
Andersen var selv var klar over, at hans udseende var problematisk, men han viste sig at kunne se forbavsende godt ud på et fotografi - han var fotogen. Og Andersen slog gavmildt om sig med fotografier af sig selv overalt, hvor han kom frem, ligesom han trofast sendte dem til venner og bekendte. Og da både han selv og hans venner forsynede adskillige af disse billeder med levende og vittige kommentarer i dagbøger og breve, kan man endnu danne sig et virkelig livfuldt billede af H.C. Andersen selv, som han var.
I forbindelse med udstillingen vises filmen "Andersen hos fotografen", en 14 min. kortfilm instrueret af Jørgen Roos, der bygger på ca. 160 forskellige billeder, der tydeligt viser selviscenesættelse for at frembringe det rette digteriske og beåndede udtryk såvel som det humoristiske og hverdagsagtige strejf.
Udstillingen "Det rette udseende - H.C. Andersen hos fotografen", kan opleves fra den 15. april til den 19. juni 2005.
www.oeregaardmuseum.dk

Bruun's Galleri / Isabell Kristensen
Den internationalt anerkendte modeskaber Isabell Kristensen har, i samarbejde med Flying Trunk, skabt en eventyrlig vandreudstilling bestående af 27 kreationer. Hovedinspirationen til udstillingen er hentet fra eventyret Snedronningen. "Snedronningens bal" er tænkt som Isabell Kristensens fantasi om, hvordan Snedronningens bal ville have været, hvis H.C. Andersen havde beskrevet det. Udover Snedronningen, er eventyrene Den lykkelige familie, Svinedrengen, Nattergalen, Tommelise og Den lille havfrue integreret i udstillingen. Kreationerne kobles til forskellige citater fra H.C. Andersens værker og udgør en eventyrlig dialog på tværs af tid og udtryksform.
Udstillingen havde premiere i Bruun's Galleri, Århus mandag d. 21. marts 2005 kl. 12 og kan ses her frem til 10. april.
Den vil herefter kunne se i Slagelse Musikhus: 1. - 31. august og i Lyngby Storcenter: 17. - 30. oktober.
www.isabellkristensen.com

Eventyrlige bøger
Kontakt: Eva Friis, koordinator
?Eventyrlige bøger?. Under overskriften ?Eventyrlige bøger? præsenteres en række danske bogbindere, der med stor faglig og håndværksmæssig dygtighed hylder H.C. Andersen.  Alle bøger er af eller om Andersen. Udstillingen og den ledsagende konkurrence er iværksat for at øge interessen for den håndindbundne bog. Udstillingen vises på Dansk Mediemuseum, Brandts Klædefabrik, Odense.
22 bogbindere deltager med i alt ca. 30 bøger. Bedømmelse og præmiering foretages af en dommerkomité bestående af: Museumsinspektør Ejnar Askgaard, Odense Bys Museer. Bogbinder Klaus Madsen, Odense. Grafiker Klaus Krogh, Århus. Bogbindermester Jens E. Hansen, Århus. Direktør Ervin Nielsen, Danmarks Mediemuseum, Odense.
Udstillingen er en del af den større udstilling ?Kunsthåndværk på Brandts ? Nordiske Bokbind ? Eventyrlige bøger?.
Vises i perioden 1. ? 31. oktober 2005.  Mere information: www.mediemuseum.dk


Bibiana - International House of Art for Children (Slovakiet)
Projektansvarlig: Valeria Marakyova.
International House of Art for Children har i samarbejde med
slovakisk radio skabt projetket "Den flyvende kuffert", som er en interaktiv audiovisuel udstilling for børn. Udstillingen åbnede den 31. marts og kører indtil 2. oktober 2005.
Bibiana er en kulturinstitution med internationale aktiviteter. Ved sin grundlæggelse i 1987 blev institutionen partner i den verdenskendte begivenhed "Biennial of illustration Bratislava". Lige fra begyndelsen har Bibiana specialiseret sig som en galleri-institution som støtter udviklingen af illustrationer for børn og arbejder med at forbedre kvaliteten af børnelitteratur i Slovakiet såvel som i udlandet.
www.bibiana.sk

Brüder Grimm-Gesellschaft e.v. (Tyskland)
Udstillingen om Andersen på Brødrene Grimm Museet i Kassel, er bygget op som en rejse ind i Andersens verden med eventyret som ledemotiv. Ved hjælp af store plancher og fantasifulde ruminstallationer byder tilskueren velkommen i den lille havfrues undersøiske verden for senere at blive ført bort til Snedronningens rige sammen med børnene Kay og Gerda og fortabe sig i Tommelises univers. Guidede ture for både børn og voksne tilbydes. Udstillingen åbner 17. april og kan ses helt frem til 12. marts 2006. Brødrene Grimm Museet har til huse i det smukke barokpalæ Bellevue i Kassel. For mere information:
www.grimms.de