Frimærkeudgivelse 2. marts 2005

I anledning af 200-året for H.C. Andersens fødsel udgiver Post Danmark den 2. marts 2005 fire frimærker (de viste frimærker er skitser):


4, 50 kr. - Portræt af H.C. Andersen
H.C. Andersen var dybt fascineret af fotografiet og teknikken bag. I de fotografiske atelierer i København var han en meget hyppig gæst indtil sin død i 1875. I dag kendes der omkring 160 fotografier af H.C. Andersen. Portrætfotoet, der danner baggrund for på frimærket, er taget af hans værtinde, Thora Hallager, sidst i 1860'erne.






5,50 kr.- Den kunstneriske H.C. Andersen
Som billedkunstner var H.C. Andersen meget produktiv. Hans billedkunst omfatter tegninger, papirklip, billedbøger til børn og collager. For H.C. Andersen var trangen til at klippe og klistre lige så stor som trangen til at rejse og skrive, og han bar altid en saks og en pen på sig.

Det er H.C. Andersens egen saks, der ses på frimærket sammen med et papirklip.





6,50 kr. - Den skrivende H.C. Andersen

I sin levetid offentliggjorde H.C. Andersen 156 eventyr. Senere er 18 andre eventyr dukket op. Hertil kommer 14 romaner og noveller, ca. 50 dramatiske historier, et dusin rejseskildringer, omkring 800 digte og et væld af biografiske arbejder som eksempelvis breve og dagbøger.

På frimærket ses den grimme ælling (tegnet af Louis Moe), H.C. Andersens pen og blækhus samt et udsnit af første side i manuskriptet til selvbiografien "Mit Livs Eventyr".






7,50 kr.- Den rejsende H.C. Andersen

En anden side af H.C. Andersens liv er hans mange rejser. Han gennemførte hele 29 udlandsrejser, og faktisk opholdt han sig samlet set cirka 9 år af sit liv i udlandet. Han var også interesseret i datidens transportmidler og var en af de første, der rejste med damplokomotiv.

Frimærket viser H.C. Andersens marokkanske rejsestøvler og et udsnit af H.C. Andersens tegning af Villa Borghese i Rom, hvor han holdt jul i 1833.





Frimærkerne er designet af grafikerne Mette og Eric Mourier.
Portrætfrimærket trykkes i stålstik, mens de øvrige tre frimærker trykkes i en kombination af stålstik og offset. Gravurerne til stålstikdelen af frimærkerne udføres af gravøren Lars Sjööblom.