TURISME

Økonomisk støttet af HCA2005

Tivoli
"Et Tivoli Eventyr" er et ekstravaganza af dukker, lys, musik og special effects: over 5-meter høje lysende dukker vil efter mørkets frembrud danse svævende fra springvandet ved Koncertsalen og videre over mod Plænens scene. De spektakulære dukker repræsenterer hver et H.C. Andersen-eventyr, og på den måde vil beskueren kunne leve sig ind i H.C. Andersens univers, når eventyrene svæver forbi, mens fortællerstemmen præsenterer historierne. Forestillingen skabes af amerikanerne Gary Paben og Betina Buckley, som er blandt de mest erfarne eventproducenter i verden. "Et Tivoli Eventyr" har premiere 14. maj og spiller hver aften kl. 23, undtagen fredag og i jazzfestival-perioden. 
www.tivoli.dk

Fonden Fyntour
Projektansvarlig: Fonden Fyntour ved direktør Kim Folmann Jørgensen.
"HCA Tours". Et omfattende tur- og rejseprogram er blevet til i samarbejde med Fonden Fyntour som planlægger 8-10 forskellige guldalderruter, der afspejler de rejser H.C. Andersen foretog i sin tid rundt om i Danmark. Den rejsende får f.eks. mulighed for besøg på flere af de godser, hvor H.C. Andersen boede samt her at opleve musik og underholdning. Ægte fodsporsoplevelse på forskellige niveauer planlægges og udbydes - bl.a. ture, hvor alt  - fra transport til mad og musik - bliver så autentisk som muligt.
Odense og Fyn er væsentlige omdrejningspunkter når der etableres sightseeing, citybreaks samt tiltrækning af konferencer og kongresser. 
Den Gamle By i Århus er ligeledes et væsentligt stop på ruten. Her er der mulighed for at opleve et autentisk købstadsmiljø som på Andersens tid - og for at aflægge besøg i Eilschous Boliger.
Bygningen lå oprindeligt over for H.C. Andersens barndomshjem i Munkemøllestræde i Odense. "Dette var det første dannede Huus, hvori jeg fandt et Hjem". Her besøgte han Madam Bunkeflod og hendes søster, to ældre damer som opfordrede ham til at læse Shakespeare og poesi - og her hørte han for første gang ordet "digter". Ved nedrivningen blev bygningen lagt i mølpose. Genopbygningen i Den Gamle By forventes klar til 2. april 2005.

Kim Folmann Jørgensen: "Guldalderturen er et initiativ bragt på banen af Fyntour. Guldalderturen er en chance for at se dele af Danmark med H.C. Andersens øjne - at tage med digteren på en rejse fra København over Vestsjælland til Fyn. Målet med turen er at give de rejsende så autentisk en oplevelse som overhovedet muligt, og der er derfor indlagt besøg på steder, hvor H.C. Andersen har opholdt sig i både kortere og længere tid, og deltagerne rejser med transportmidler, som digteren også selv gjorde det (træskibe og diligencer/hestevogne). Undervejs er turen tilsat forskellig underholdning, og ligeledes er forplejning og overnatning på et højt niveau.
Endvidere kan turen udbygges efter ønske - bl.a. er der på nuværende tidspunkt udarbejdet en version af turen, hvor den inkluderer Jylland og Den Gamle By i Århus.
Vores bidrag til fejringen består derfor af en stor palet af autentiske ture, der alle bidrager til at udbrede kendskabet til Andersen og hans tid, samt en oplevelse af steder i det meste af Danmark, hvor H.C. Andersen opholdt sig, og som stadig kan besøges i dag. Desuden arbejdes der med muliggørelse af åbning af Andersen-relaterede steder, som hidtil ikke har været tilgængelige for offentligheden."
www.visitfyn.com

Odense Bys Museer / Den Fynske Landsby
"En landsby på H.C. Andersens tid/ Once Upon A Time". Udviklingen på landet i H.C. Andersens levetid forandrede fuldstændigt Danmark, og et besøg i Den Fynske Landsby giver et stærkt og levende indtryk af denne proces. Med H.C. Andersen som "rejsekammerat" igennem dette stykke fynske og danske historie dokumenteres 1800-tallets landlige Danmark som en stadig levende og vigtig forudsætning - ikke bare for vor tids Danmark - men i lige så høj grad for danskernes kulturelle og nationale identitet.
I forbindelse med udvidelsen af Den Fynske Landsby iværksættes derfor aktiviteter med fokus på H.C. Andersen.
1. Landsbymiljøet kædes sammen med Andersens eventyr via levende historiefortællere og skuespillere.
2. Daglige oplæsninger af H.C. Andersen på hovedsprogene.
Periode: 15. juni - 31. august 2005. Videreføres efter jubilæumsåret.
Læs mere her.

WOCO (Wonderful Copenhagen) / Copenhagen Eventures
Projektansvarlig: Copenhagen Eventures v/ Martin Bender (WOCO).
H.C. Andersen kommer til byen - Den største parade i Danmark nogensinde.
3. september bliver Frederiksberg Allé og Vesterbrogade forvandlet til et sandt eventyr. Kæmpemæssige figurer fra H.C. Andersens univers danner den største parade i Danmarks historie og fejrer den dag, den verdensberømte digter kom til Købehavn.
En sensommerdag for 186 år siden ankom en spinkel 14-årig dreng fra Fyn med drosche til hovedstaden. Han steg af på Valby Bakke, hvor han blev overvældet af udsigten over den summende, kaotiske og fortryllende by, der strakte sig ud foran ham. Drengen hed Hans Christian Andersen og dagen var den 6. september 1819. Det var første gang, at den senere så kendte digter oplevede København. Han kaldte siden hen dagen for sin anden fødselsdag.
Wonderful Copenhagen fejrer 3. september H.C. Andersens 'anden fødselsdag' med en storslået parade, der følger digterens vej fra Frederiksberg til pladsen foran Tivoli. Alle er inviteret til at opleve denne eventyrlige parade, som er med til at markere H.C. Andersens 200 års fødselsdag. Paraden har deltagere fra hele Danmark og hele verden - bl.a. fra Kina, Spanien og Frankrig.
Paraden bevæger sig fra Frederiksberg Runddel ned ad Frederiksberg Allé og Vesterbrogade til Tivolis hovedindgang, hvor det hele kulminerer på festpladsen ved Axelborg.
Hele begivenheden vil blive dækket i direkte udsendelse på Danmarks Radio, DR1.
Læs mere om paraden på www.visitcopenhagen.dk.

Golden Days
Projektansvarlig: Ulla Tofte, sekretariatsleder for Golden Days in Copenhagen.
Med projektet "I Andersens fodspor" fortæller Golden Days in Copenhagen H.C. Andersens københavnske historie der, hvor publikum færdes: i byens gader, på pladser og ved historiske huse. Projektets røde tråd er 50 H. C. Andersens portrætter - som sammen med forfatterens egne ord - bliver udstillet på skilte på de huse, hvor H.C. Andersen boede eller hvor han havde sin gang. Digteren bliver således synlig overalt i bybilledet.
Den bærende formidlingstanke i projektet er, at alle dets elementer er umiddelbart tilgængelige og gratis for publikum. Således vil publikum få fortællinger og ny viden på stedet, ligesom man via web og mobiltelefon kan hente flere informationer eller høre Andersens beskrivelser af de enkelte steder læst op. Audioguides udleveres også.
Hver uge i perioden 1. april - 30. september planlægges fyraftensarrangementer med relevans for Andersen.
www.goldendays.dk

På X og tværs af H. C. Andersen - Folkefest i Odense
Projektansvarlig: Kunstnerisk leder Anders Nyborg.
Sommeren over vil Odense udgøre rammen om et væld af aktiviteter. Alt lige fra gøgl og oplæsninger til store internationale koncerter vil i ni uger, fra 24. juni til 2. september 2005, præge bybilledet, og rette landets såvel som verdens opmærksomhed på Fyn og H.C. Andersens fødeby. Der vil bl.a. være arrangementer i Kongens Have, Eventyrhaven, Flakhaven og på forskellige torve og pladser. "På X og tværs af H.C. Andersen" byder på teaterforestillinger, jamsessions, foredrag, workshops, performances og meget, meget andet - folkefesten krydser Odense.
Læs mere om "På X og tværs af H.C. Andersen" og se programmet her.

H.C. Andersen Paraden v. Torben Iversen
H.C. Andersen Paraden har gennem 12 år underholdt ved selskaber, møder og konferencer med deres eventyrshow, anført af skuespiller Torben Iversen.  Showet udvikles med ny musik og filmede indslag på storskærm bag ved de medvirkende eventyrfigurer.

H.C. Andersen Julemarked i Odense
Projektansvarlig: Torben Iversen.
H.C. Andersen julemarked i Odense. I 2004 afholdtes der et julemarked i H.C. Andersens kvarter - midt i de originale rammer og med inddragelse af områdets cafeer, restauranter, museer, hoteller m.fl. I 2005 gentages successen. Julemarkedet er først og fremmest en hyggelig familiebegivenhed, der består dels af en række boder, dels af events og oplevelser på gader, torve, stræder og i de omkringliggende institutioner som Børnekulturhuset Fyrtøjet og H.C. Andersens Hus.

Lør. d. 3. og søn. d. 4. december 2005, kl. 10-18. (Fri entré) og
Lør. d. 10. og søn. d. 11. december 2005, kl. 10-18. (Fri entré)
Den gamle Bydel ved H.C. Andersens Hus, Sortebrødre torv, Odense C
www.hcajulemarkedet.dk  

Friluftsrådet
"Hans Christian Andersen Was Here - Fairytale Tracks in the Danish Landscape". Projektet har til formål at identificere og tilgængeliggøre en række steder i det danske landskab, som i særlig grad har inspireret H.C. Andersen. Ved udgangen af 2005 vil omkring 50  steder være lokaliseret og mærket som "H.C. Andersen steder". Relevant skiltning og andet, der er nødvendigt for oplevelsen, sættes op. Der udarbejdes en hjemmeside (www.andersenwashere.dk), der indgående beskriver stederne og deres betydning for H.C. Andersen. Samarbejdspartnere: Fyntour, Østdansk Turisme, Arbejdsmarkedets Feriefond m.fl.
 
Magasin
I det gamle loftsværelse på Vingårdstræde, hvor H.C. Andersen boede fra april 1827 - 1828, indrettes et museum af Odense Bys Museer. Her kan man opleve den eneste tilbageværende og tilgængelige Københavnske bopæl, som digteren har haft. Formålet er - udover at bevare det specielle værelse - at opbygge en samling af H.C. Andersen effekter, der kan fuldende det historiske billede af H.C. Andersen og det København, som kom til at betyde så meget for den store digter.
Udstillingen åbnede 15. november 2004.
www.magasin.dk / www.odmus.dk

H.C. Andersen 2005 Komiteen i Skælskør
Projektansvarlig: Hofjægermester Ulrich greve Holstein-Holsteinborg.
H.C. Andersen 2005 Komiteen i Skælskør har siden sommeren 2002 oparbejdet et stort antal projekter, som vil bidrage til at markere digterens 200-års fødselsdag i 2005 og hans tilknytning til Skælskør-egnen. Der er samlet omkring 15 ansøgninger fra området, heriblandt en del turistinitiativer, der bl.a. tæller aktiviteter på herregårdene Basnæs og Holsteinsborg, hvor Andersen var en flittig gæst. Projekterne spænder fra koncerter, opera- og teaterforestillinger til udstillinger, rundvisninger og foredrag.
Et af flagskibene for fejringen bliver en festival, der som målgruppe har ikke alene lokalområdet, men H.C. Andersen interesserede fra hele landet. Skælskør Folkehøjskole den 31. juli - den 5. august 2005.
Ved indledning til H.C. Andersen Året vil der blive udgivet en folder med en oversigt over samtlige af de arrangementer, som på Skælskør-egnen vil markere festligholdelsen af digterens fødselsdag.
www.hcavestamt.dk


Logo-samarbejder

Forlaget Frydenlund
Ansvarlig: Jan Gralle
"På tur gennem H.C. Andersens København" er en praktisk turguide, som levendegør H.C. Andersens værker og liv i nutidens by. Bogen fører læseren gennem H.C. Andersens København, til steder han boede, steder han beskrev i sine værker og til steder der inspirerede ham - og som kan opleves i eventyrene. Et særligt træk ved bogen bliver illustrationerne, udført som akvareller. Målgruppen er både almindeligt interesserede og folkeskolens ældste klasser, gymnasiet og HF.
Bogen er bl.a. støttet af Undervisningsministeriet.
Udkommer maj 2005.
www.frydenlund.dk