Økonomisk støttet af HCA2005

Det Kongelige Teater

Projektansvarlig: Det Kongelige Teater.
Det Kongelige Teater tager hul på fejringen af 200-året for H.C. Andersens fødsel med forestillingen "Peperrods Suppe og Fyldt Kaalhoved". En hyldstforestilling til den danske digter med den hensigt at forene skuespil, mime, sang, dans, musik og artisteri, der altsammen er indbegrebet af H.C. Andersens kunst.
Forestillingen har ur-premiere på Gamle Scene 1. april 2005 og har blandt andre skuespillerne Kirsten Olesen, Bodil Jørgensen og Kurt Ravn i hovedrollerne. Samtidig er det lykkedes Det Kongelige Teater at få en af Skandinaviens førende iscenesættere, svenske Lars Rudolfsson ("Kristina från Duvemåla"), til at komme til København og skabe denne eventyrlige fantasi, som trækker figurer, temaer og tekster fra H.C. Andersens univers ind på scenen. Sammen med kostumedesigneren Kersti Vitali og komponisten Savannah Agger vil han skabe rammen for, at skuespillere, sangsolister, et kvindekor, dansere, artister, mimere og musikere finder sammen om at formidle H.C. Andersen.
Selve titlen på stykket er inspireret af Andersens eventyr "Stormen flytter Skilt", hvor han skriver, at der blev så frygteligt et vejr i landets største stad, at alting blæste væk og dukkede op nye, overraskende steder. Det gjaldt bl.a. vejrhanen, et skilderhus og barberens og fiskehandleren skilte.
Men der skete samtidig én ting mere: "Spisequarterets Madseddel i svær Ramme, som hang ved Døren, blev af Stormen stillet lige over Indgangen til det Theater, hvor Folk aldrig kom; det var en løierlig Plakat: Peberrods Suppe og fyldt Kaalhoved; men saa kom der Folk!"
Teatret var for H.C. Andersen et vigtigt omdrejningspunkt - måske det vigtigste. Og derfor vil Lars Rudolfsson skabe en forestilling, der tager udgangspunkt i teatret og det som et teater kan. Eventyr vil opstå på scenen. Et sceneskift bliver til handling, når sceneteknikerne begynder at danse, og scenografien går sine egne veje. Andersen er med som ung og gammel og midt imellem - som drømmer og menneske.
Dette bliver ikke en forestilling om H.C. Andersen - men en forestilling til H.C. Andersen. En forestilling han ville more sig over, og en der ville få ham til at græde som pisket, som han så ofte gjorde det, når noget rørte ham. Men først og fremmest er det en scenisk fantasi i et storslået teaterrum. Forestillingen opføres i alt 12 gange på Gamle Scene i april og maj 2005.
DR1 transmitterer direkte fra urpremieren fredag den 1. april. 
www.kgl-teater.dk

Odense Teater
Projektansvarlig: Teaterchef Kasper Wilton, Odense Teater.
Odense Teater planlægger en række forestillinger og arrangementer i forbindelse med jubilæumsåret:

"Kender du Svimmel?"
Nyskrevet kammerstykke af dramatikeren Sven Holm om den modne Andersen. "Kender du Svimmel?" viser os digteren og mennesket Hans Christian Andersen: Han er følsom, impulsiv og nysgerrig. Han er handlekraftig og en eventyrlig tilrettelægger af sit eget liv. Han er også en mand, som lider af en monstrøs selvoptagethed, overdreven hypokondri og en åben sårbarhed, der gør det svært for ham at indgå i almindelige relationer til sine medmennesker.
Vi oplever Andersens ambivalente forhold til den Collinske familie, og vi ser, hvordan han, gennem sine rablende forelskelser i både mænd og kvinder, kigger dybt i sin egen sjæl og erkender menneskelivet i al almindelighed. Vi er med ham på rejse i Europa, hvor han omgiver sig med beundrere, fyrster, hertuginder, pramdragere og prostituerede. Og vi er med, da den aldrende Andersen ankommer til Odense, hvor han skal udnævnes til æresborger.
Stykket instrueres af Henrik Sartou. I hovedrollen: Jesper Langberg. Premiere: 2. apil 2005, Store Scene - til 21. april.

"Den røde stol".
På udvalgte lørdage fejrer Odense Teater H.C. Andersen-jubilæet. I hyggelig caféatmosfære vil en lang række af Andersens eventyr blive læst højt af skuespillere og skuespillerelever, for både børn og voksne. Oplæsningerne finder sted lørdage mellem kl. 10.30 og 11.15 med fri entre. Arrangementet blev skudt i gang 15. januar, hvor Anker Taasti læste højt af Mit Livs Eventyr. Se programmet her: http://www.odenseteater.dk/default.asp?show=frame&id=430

"Skyggespor".
Otte 4. års elever fra skuespillerskolen ved Odense Teater forsøger at afdække Skyggens hemmelige spor. Instruktør: Jonathan Paul Cook. Scenograf: Poul Fly Plejdrup. Percussionist: Birgit Løkke. Opføres på Sukkerkogeriet i perioden 12.maj - 11. juni 2005. Forsalget starter 14. marts.
www.odenseteater.dk

Det Regionale Teaterråd, Vestsjælland/ Baggårdteatret/ Dansk ASSITEJ
Projektansvarlig: Adm. Direktør Michael Ramløse, Teatret Fairplay og Anette Eggert.
Vestsjællands Amt var i 2003 hjemsted for Danmarks første Internationale Børneteaterfestival "CARAVANEN". I 2005 vender Caravanen tilbage til Vestsjælland. Samtidig er festivalen denne gang udvidet til også at omfatte Sydfyn og Århus.
Det bliver en rejse for de medvirkende teaterfolk, der gæster festivalen med et udvalg af de bedste børneteaterforestillinger fra alle dele af verden. For teatermagerne er det en rejse ind i H.C. Andersens spændende og uudtømmelige univers - idet alle Caravanens forestillinger fejrer eventyrdigterens 200-års dag. Festivalen vil i løbet af sensommeren 2005 præsentere det ypperste af regionale, nationale og internationale dramatiseringer af H.C. Andersens eventyr og skal kunne ses af børn såvel som voksne. I alt præsenteres 8 - 10 udenlandske samt 5 danske produktioner med sammenlagt 130 opførelser. Festivalen tager form af en karavane, der begynder sin rejse i Vestsjællands Amt, over Århus Festuge, for derefter at slutte i Kerteminde. Publikum vil bl.a. få mulighed for at tearene Big Telly (Nordirland), Atom (Japan), Credo (Bulgarien), Freestyle Phanatix (Sverige), Terrapin Puppet Theatre and Tasdance (Australien), TPO (Italien) og Vedogon (Rusland) samt Asterions Hus, Batida, Det Lille Turneteater, Holbæk Teater, Teatret lampe, Nørregaards Teater, Randers Egnsteater, Teater Blå Fugl og Teater2Tusind fra Danmark. Festivalen suppleres af workshops, foredrag, udflugter og seminarer for de deltagende teatre. Arrangører er Det Regionale Teaterråd i Vestjællands Amt v. Michael Ramløse, Baggårdteatret, Svendborg, v. Anette Eggert samt den danske afdeling af den internationale børneteatersammenslutning ASSITEJ v. Klaus Eggert.

CARAVANEN HCA'05
21.-27. august / Vestsjællands Amt
25.-28. august / Randers
29. august - 2. september / Århus Festuge
3.-9. september / Svendborg
10.-11. september / Kerteminde

Læs meget mere om Caravanen og se hele programmet på:
www.caravanen.dk

Gladsaxe Teater

Ansvarlig: Flemming Enevold.
"MIT EVENTYR" - En multi-medie-musical om H.C. Andersen, der tager sit udgangspunkt i 24 timer af den unge H.C. Andersens liv - låst inde en nat på Det Kongelige Teater. "MIT EVENTYR" er lavet ud fra målsætningen om at bidrage til en fornyelse af musikteatret både herhjemme og ude i verden. Gladsaxe Teaters forestilling bliver en spektakulær muliti-medie-musical, der bliver den dyreste danskproducerede originalforestilling med et budget på foreløbig over 20 millioner kroner. 
"MIT EVENTYR" blander det spektakulære oplevelsesteater med nutidens mest avancerede teknologi. Publikum vil sidde midt inde i oplevelsen. Et tredimensionelt billedbombardement af lys, lyd, spejlreflekser, laserlys samt film- og videoprojektioner. De 165 ekstravagante kostumer vil fremstå som levende skulpturer, trådt direkte ud af Andersens papirklip og eventyr.
Medvirkende: Stort internationalt musical-ensemble af sangere, dansere akrobater og musikere - bl.a.Nicolaj Kopernikus, Louise Fribo, Jimmy Jørgensen, Kirsten Norholt, Jess Ingerslev, Kristian Studsgaard m.fl.
Det er lykkedes Gladsaxe Teater at engagere den tredobbelt Oscar-belønnede Broadway-komponist Stephen Schwartz som hovedkomponist på "MIT EVENTYR". Han er kendt af børn og voksne fra bl.a. tegnefilmen The Prince Of Egypt (hitsangen When You Believe med Mariah Carey og Whitney Houston), Disneys Pocahontas og Klokkeren Fra Notre Dame og ikke mindst øjeblikkets største musicalsucces i New York - "Wicked".
For koreografien står den amerikanske verdenskoreograf David Parsons. Scenografi og lysdesign skabes af den engelske superdesigner Steven Scott, mens Kandis Cook, en af Londons førende kostumedesignere, kreerer kostumerne. Manuskript: Philip LaZebnik og Adam Price. Idé, koncept og iscenesættelse: Flemming Enevold
Premiere 8. november 2005. Bbilletsalget er startet.
Spiller til 19. marts 2006.
www.gladsaxeteater.dk

Odin Teatret
"Andersens drøm". Odin Teatrets kunstneriske leder, Eugenio Barba, udnytter kraften i det, som H.C. Andersen kaldte "Eventyrets Anarki" ved at bruge hans værker som en "ondskabsfuld og umoralsk rejsefører, der forstyrrer publikums orienteringssans og sikkerhed". I den turnerende forestilling sættes nogle af forfatterens eventyr i relation til begivenheder i hans liv. Samarbejdspartnere: Le Théâtre du Soleil, Frankrig, Teatro Atalaya, Spanien, Teatre Tascabile de Bergamo, Italien samt The Center for Studies of Jerzy Grotowski, Polen. Stykket havde premiere i 2004 og turnerer efterfølgende rundt i Europa.

Turné-plan 2005:
Februar: 3. - 14. Limone Fonderie Teatrali, Via Pastrengo 88  Moncalieri - TORINO, Italien
Marts: 2. - 4., 7. og 9. Odin Teatret - HOLSTEBRO, Danmark
April: 10. - 15. WROCLAW, Polen
Maj: 2. - 6. Teatro Tascabile di Bergamo - BERGAMO,Italien
       16. - 20. FIRENZE, Italien
       27. - 29. måske GENOVA, Italien
August:10. - 12. Odin Teatret - HOLSTEBRO, Danmark
September: 22. - ? BITEF Festival, BEOGRAD - Serbien
Oktober: 15. - ? måske MILANO, Italien
              27. - ? november EXETER, England
November: måske Gran Teater for Dans, ÅRHUS, Danmark

Turné-plan 2006:

13. jan. - 11. feb. : Det Kgl. Teater, Turbinehellerne.
Februar: måske Théâtre du Soleil, PARIS, Frankrig
             måske Italien
April: måske KØBENHAVN, Danmark
www.odinteatret.dk

Fonden Svanekegårdens dukketeater
Fonden Svanekegården v. Preben Harris har skabt 4 dukketeater-forestillinger ud fra Andersens eventyr "Historien om en moder", "Nattergalen", "Fyrtøjet" og "Tommelise". Forestillingerne er blevet til i nært samarbejde med dukketeaterfolk fra Baltikum og Tjekkiet. Henvender sig til børn fra 4 - 12 år.
Forestillingerne rejser som gæstespil til Litauen, Letland, Estland og St. Petersborg-regionen i Rusland og afvikles i perioden 17. maj til 1. juni 2005.
www.svanekegaarden.dk

Hotel Pro Forma
Projektansvarlig: kunstnerisk leder Kirsten Delholm
Hotel Pro Forma præsenterer i samarbejde med DR Radiokoret og Schauspiel Köln en musikalsk manøvre om H.C. Andersen. Titlen Jeg er kun skindød henviser til den håndskrevne seddel, H.C. Andersen havde liggende på sit sengebord om natten af angst for at blive levende begravet. Men titlen kunne lige så godt referere til den store opmærksomhed, hans person og hans værk tildeles i disse år. Det meste af sit liv registrerede Andersen sine oplevelser i dagbogsform som en selvbevidst form for iscenesat dokumentarisme. Med Danmark, Europa og 1800tallets historiske, sociale og tekniske udvikling som tankevækkende baggrund rejste han stadig ud for at samle nye indtryk. Mange rejser og lange ophold i udlandet hvor han dog aldrig slap blikket på hjemlandet eller på sig selv. Forestillingen fokuserer på digteren selv og henter stof fra dagbøgernes begavede beskrivelser og karakteristiske kommentarer.

Jeg er kun skindød henter uhyggelige sider af H.C. Andersens rejser og fantasier frem. Konkrete beskrivelser og kommentarer bliver til en række sceniske situationer i flere versioner. Antydninger af forløb forvandler sig til flerstemmige fortællinger i lys og skygge. Den lange smalle scene (29 m x 4 m) følger rummets længdeakse. Dybde og afstand mellem publikum og performere erstattes af nærhed og panoramisk rumoplevelse. Tilskuerne følger figurerne i det udstrakte landskab med et blik, der løber fra den ene side til den anden. Musikken, komponeret for 12 stemmigt blandet kor a cappella, forvandler dagbogsoptegnelser til et lydbillede moduleret af polyfone toner. Live sang og elektronisk bearbejdet stemmeklang skiller sig ud fra hinanden, blander sig og markerer deres grænser. Gensidigt danner de suggestive stykker af nærhed og afstand. Inden for den akustisk rumlige arkitektur støder digterens barnlighed og metafysiske forskrækkelse på hinanden.

Urpremiere i Tyskland: 9. april 2005, Halle Kalk, Schauspiel Köln, Köln
Opførelse 11. - 15. april 2005

Premiere i Danmark: 18. august 2005, Christiansborg Ridehus, København
Opførelse 19. august - 3. september 2005

Premiere i Italien
: Venedig Biennalen, Teatro alle Tese, Venedig
Opførelse 22. - 23. september 2005

Vises også i Berlin d. 12, 13 og 14. januar 2006 i Haus der Berlinerfestspiele, som en del af Spielzeiteuropa / Berliner Festspiele. 

www.ionlyappeartobedead.dk

Odsherred Teater
Projektansvarlig: Teaterleder Simon Vagn Jensen.
"Gæsten" er titlen på en af Sveriges mest fremtrædende forfattere og dramatikere, Niklas Rådströms fortolkning af H.C. Andersens besøg hos Charles Dickens. "Hans Andersen sov i dette værelse i fem uger - hvilket for familien forekom EN EVIGHED!", således stod der skrevet på en seddel sat op i Charles Dickens hjem på Gads Hill Place, Kent, juli 1857. Sedlen hang Dickens op efter Andersens besøg.
Stykket bliver til i samarbejde med Jomfru Ane Teatret og anskueliggør to af verdenslitteraturens sværvægtere, som nærede enorm respekt for hinandens kunst, og som kunne kommunikere i årevis i brevform. Deres møde i det virkelige liv blev imidlertid en stor skuffelse og for Andersen næsten en tragedie.
Stykket er inspireret af Jackie Wullschlagers biografi "Hans Christian Andersen: The life of a storyteller" fra 2000, som bl.a. beskæftiger sig med den korrespondance og de mange paralleller, der var mellem Andersen og Dickens, ikke mindst den sociale indignation. Det bliver en kommenterende, billedmættet forestilling, som i sin beskrivelse af de to hovedpersoner placerer sig langt fra det museumsagtige. Forestillingen bliver ikke en hyldest til et nationalklenodie, men et forsøg på at tegne et billede af to genier som mennesker, på godt og ondt.
"GÆSTEN" produceres i et samarbejde mellem Jomfru Ane Teatret og Odsherred Teater.
Den har premiere d. 16. september 2005 på Odsherred Teater og besøger efterfølgende Jomfru Ane Teatret og København i længere stationære perioder. Den vil endvidere turnere over hele landet i efteråret 2005.
www.odsherredteater.dk

Lise Schrøder
"Min søn digteren" - monolog om Andersens mor . "Hun duede ikke". Sådan hedder den lille fortælling, som H.C. Andersen med medfølelse skrev om sin alkoholiserede, nedslidte mor. Forfatteren Dorrit Willumsen har med stor indlevelse skrevet en bevægende monolog om H.C. Andersens mor, der fortæller historien om sin verdensberømte søn set fra den odenseanske vaskekones perspektiv.
Vi hører hele historien om den barndom, der skulle blive en kilde til inspiration for Andersen livet igennem, følger hendes stolthed over den berømte søn, hun ikke forstår - og får et indblik i et hårdt liv i et barsk samfund uden socialt sikkerhedsnet.
Stykket er skrevet specielt til skuespilleren Lise Schrøder. Jan Hertz instruerer forestillingen, som vises over hele landet i jubilæumsåret.
Premieren finder sted på Statens Museum for Kunst 13. februar, og vises frem til den 20. februar 2005. Forestillingen opføres både på dansk og på engelsk for et turistpublikum. Musikhuset Aarhus den 8. november.
Forestillingen kan bookes over www.artebooking.dk.
www.smk.dk

CPH / Copenhagen Performance House
Kontakt: Poul Richard Pedersen
"Fodreise" er en scenisk fortolkning af H.C. Andersens roman "Fodreise fra Holmens Canal til Østpynten af Amager". Andersens vandring gennem Amager i 1829 var en rejse til det yderste af hans fantasi. Ligesom Andersen i sit værk trin for trin afdækker sin "skriftproces", begiver instruktøren Rolf Heim og koreografen Tim Feldmann sig ud på en tilsvarende færd med den hensigt at finde Andersen i hans eget forfatterskab. Forestillingen bliver et surreelt og absurd univers gennem fortælling, dans, poesi og realisme. Medvirkende:
Charlotte Elizabeth Munksgaard og Thomas Corneliussen
Dansere: Helen Saunders og Pontus Sundset
Cellist: Chris Lancaster
Vises 18. maj til 4. juni 2005 i Kanonhallen, København.
www.cphcph.dk / www.kanonhallen.net

Kaleidoskop / Cirkus Cirkör
Kontaktperson: Ida Burén, Cirkus Cirkör.
"Havfruen". I samarbejde med det svenske nycirkus, Cirkus Cirkör, skaber Katrine Wiedemann (f. 1969) og Tilde Björfors en ny udgave af "Den lille havfrue", der kombinerer teater med ny cirkus og fokuserer således på den visuelle performance snarere end den tekstbårne. Det her er den virkelige lille havfrue. Den sukkersøde idyllisering og den forfladigede fortælling er væk. Tilbage er Andersens poetiske, forunderlige og uendeligt smukke beretning om den lille, ulykkelige havfrue, som vil have prinsen og en udødelig menneskelig sjæl. Katrine Wiedemann har tidligere arbejdet sammen med Cirkus Cirkör, deriblandt den store succes over Shakespeares "Romeo og Julie" på  Dramaten i Stockholm. Den autodidakte Katrine Wiedemann hører til en af de mest markante danske instruktører i den unge generation, bl.a. med iscenesættelser af Wilson / Waits' "Black Rider" og "Alice i Underverdenen" bag sig. Cirkus Cirkör har siden starten i 1995 udviklet sig til Nordens væsentligste nycirkus, hvis forestillinger er efterspurgte i hele verden.
"Havfruen", der har Dramatens unge, kvindelige stjerne Melinda Kinnamann i hovedrollen, er skabt til et internationalt publikum.

Anmelderne skrev:
 
"Lysende smuk havfrue... en overrumplende stærk, original og billedmættet teateroplevelse...man bliver svimmel af fornøjelse."
Henrik Lyding Jyllands Posten

"En drøm af en havfrue...Et brag af en forestilling... Vidunderlige scenebilleder...Melinda Kinnaman er en skøn havfrue."
***** Gregers Dirckinck-Holmfeld Ekstra Bladet

Periode
14. maj til 18. juni 2005: Kedelsmedien, København.
24. - 28. juni 2005: Theater der Welt, Stuttgart. 
5.-27. august 2005: Folketeatret, København.
25. november 2005 - 22. januar 2006: Dansens Hus, Stockhom.
1.-3. maj 2006: Århus.

www.havfruen.nu / www.kaleidoskop.dk / www.cirkor.se

20th Century Ghost
"The National Brand". Forestillingen "The National Brand" er skrevet af Claus Beck-Nielsen, der også selv agerer ene på scenen. Centrum for forestillingen er ikke Andersens eventyr, men mennesket og danskeren H.C. Andersen i et anakronistisk univers: det små-neurotiske, krops- og seksualforskrækkelsen, storhedsvanviddet, mindreværdskomplekserne, hypokondrien, forfølgelsesvanviddet, intrigemenageriet, udlængslen og ønsket om at være en verdensmand, der kendetegner den uhelbredeligt provinsielle. Desuden fokuseres der på Andersens efterliv, rygter, myter og de talløse gengivelser af ham på film, i bøger, som statuer, børneteater, taiwanesisk souvenir, navne på barer, rugbrød, pornoklubber, hospitaler, men også hans breve, dagbøger, rejsebeskrivelser, romaner og de tusinde karakterer i H.C. Andersens eventyr. Tvivlen og spørgsmålene er et vigtigt omdrejningspunkt. Ambivalensen i Andersens person og den måde, man har anvendt ham på, drages frem. Digteren befinder sig på et hotel i nutiden, omgivet af 1357 skuespillere der påstår at være Andersen, samtidig med at han kæmper en indædt kamp mod 35 medier.
Premiere på Kaleidoskop 10. september 2005 til  1. oktober; overføres til Svalegangen, Århus, 6. oktober 2005.
www.kaleidoskop.dk

Holbæk Teater
Projektansvarlig: Teaterchef Pia Jette Hansen.
"Milde Himmel - en fest med H.C. Andersen". En musik- og eventyrforestilling for hele familien. Med omdrejningspunkt i de danske slotte og herregårde og med udgangspunkt i Guldalderen og Det levende legetøj, vil Holbæk Teater og Holbæk Museum i samarbejde producere en teaterforestilling og en udstilling som vil kunne opleves i sammenhæng og som kommentar til hinanden.
Forestillingen lægger sig tæt op ad den vaudevilleform, som H.C. Andersen selv benyttede sig af i sin dramatik. Stykket udspiller sig på en af de utallige herregårde, som Andersen besøgte, hvor et selskab af tidens store personligheder er samles. Andersen opsøges af sin fantasi, hvor løsrevne figurer fra eventyrene dukker op. En slags H.C. Andersens "Skærsommernatsdrøm". Stykket instrueres af Henrik Prip, der også har leveret manuskript, mens der bydes på nyskrevet musik af Christian Baltzer, samt koreografi af Susanne Breuning.
Spilleperiode
31. december 2004 - 13. januar 2005 - Holbæk Teater. 
15. januart - 5. februar - turné.
8.-26. februar - Hippodromen, København.
27. februar - 6. marts - turné.
www.het.dk

Ex Machina / Robert Lepage (Canada)
Projektansvarlig: Michel Bernatchez, producent, Ex Machina
"The Andersen Project". En af det internationale teaters mest fejrede instruktører, canadieren Robert Lepage, skaber en soloforestilling inspireret af Andersens liv (især hans besøg på Verdensudstillingen i Paris i 1867) og af eventyret "Dryaden". Det er en forestilling om den gryende moderne verden og om de tekniske opfindelser, der konstant krydsklippes med H.C. Andersens poetiske univers.
Et af Robert Lepages kendetegn er, at hans forestillinger er bygget op omkring et møde mellem historiske og nutidige personer. Således indgår der også i forestillingen en nutidig person, der besøger Paris præcis 100 år efter H.C. Andersens besøg og bevæger sig i den modsatte retning af H.C. Andersen - fra nutiden til fremtiden. Robert Lepage vil selv spille forestillingens eneste rolle.

22. februar - 19. marts 2005 - Le Théâtre Trident, Quebec (premiere).
18. - 22. maj 2005, Det Kongelige Teater.
18. - 19. november 2005: La Comète - scène nationale de Châlons-en-Champagne, Frankrig
24.-27.  november 2005: Maison des Arts Créteil / le Festival d'Automne à Paris, Frankrig.

www.exmachina.qc.ca  / www.letrident.com

Volksbühne, Berlin (Tyskland)
"Meine Schneekönigin" teaterforestilling af Frank Castorf - et af Tysklands mest omdiskuterede teaternavne i disse år - en stjerneinstruktør, som sætter helt nye standarder for europæisk teaters formsprog. På det berlinske teater Volksbühne, som han har ledet siden 1992, skaber han provokerende og ofte politiske forestillinger. Castorf iscenesætter i år dramatiseringen, der bygger på Andersens eventyrlige verden, primært Snedronningen, og fremhæver følelser såsom angst, forførelse, erotik og død.
Stykket varer 2 timer og 40 minutter uden pause.

Volksbühne, Berlin
16., 18.-19. og 25.-26. december 2004
2., 8., 14., 22. og 29. januar 2005
6. og 26. februar 2005
6., 12. og 27. marts 2005
5. og 19. maj 2005
1 og 24. juni 2005.

Fra 11. til 13. februar opførtes stykket på MC93 Bobigny i Paris (fr. titel: Ma Reine des neiges) som led i Festival Le Standard idéal 2005.

Dansk premiere på Det Kongelige Teater 27.-29. august i Turbinehallerne, København.

Pressen skrev:

"En vild forestilling, der får sider af digteren frem, som man ikke ser hver dag. (...) Frank Castorfs Meine Schneekönigin er en stor og overrumplende hyldest til H.C. Andersens værk og til H.C. Andersen selv, som elskede teatret."
Henriette Harris, Dagbladet Information

"Castorf entdeckt Andersen und in Andersen sich selbst: die Biografie des wundersamen, wunderbaren Poeten, der als mittelloser junger Mann in die große Welt zog, um Theaterkünstler zu werden."
Rüdiger Schaper, Tagespiegel

www.volksbuehne-berlin.de  

Lincoln Center Festival  / Chen Shi-Zheng (USA)
"Mit Livs eventyr" kaldte H.C. Andersen sin egen selvbiografi. Den kinesisk-amerikanske instruktør Chen Shi-Zheng tager digteren på ordet og har ladet sig inspirere til en meget personlig, billedfortælling, der væver de berømte eventyrfigurer sammen med elementer fra digterens egen eventyrlige og martrede  livshistorie i forestillingen "My Life As A Fairy Tale".
Forestillingen bliver nærmest til for øjnene af tilskuerne,  i en teaterleg, der forsøger at fange Andersens magi. Med på scenen er skuespillerne: Blair Brown, blandt andet kendt for sin roste præstation som Jackie Kennedy i tv-serien om Kennedy over for Martin Sheen. Hun har senest medvirket i Lars von Triers Dogville; Mia Maestro, der senest har medvirket i filmen Motorcycle Diaries, som Che Guevarras smukke kæreste.
De sørgmuntre sange er skrevet af  new yorker-komponisten Stephen Merritt, kendt fra rockgruppen The Magnetic Fields, som blandt andet har haft stor succes med albumet "69 Love Songs" fra 1999.  Merritts bittersøde musikalske livserfaring har fået anmeldere til at sammenligne ham med komponisten Cole Porter.
Forestillingen får premiere i forbindelse med Lincoln Center Festival i New York, 27.-30. juli 2005, og vises i Danmark i Århus Festuge, 2.-3. september. Chen Shi-Zheng har tidligere besøgt Århus Festuge med forestillingen "Peonpavillonen".
www.lincolncenter.org

Teatro de los Sentidos / Enrique Vargas (Spanien)
Projektansvarlig: Enrique Vargas, Teatro de los Sentidos, Barcelona og Andreas Neumann, Andreas Neumann International.
Det spanske teater Teatro de los Sentidos med den colombianske mesterinstruktør Enrique Vargas i spidsen har specialiseret sig i store, komplekse sanselabyrinter. I sommeren 2005 kan man opleve Enrique Vargas eventyrlabyrint, "Skyggens overraskelser": Enkeltvis bliver publikum inviteret indenfor i en oplevelsesrig labyrint, hvor gange, rum og landskaber fyldt med finurlige overraskelser tryllebinder alle sanser. Bløde vægge, snævre tunneller, spejlbilleder, klæder og hænder, der griber for at føre videre i en dans med raffinerede dufte. Det er blot nogle af de elementer, som publikum vil møde i labyrintens indre.
Med sine helt basale fornemmelser for liv åbner Vargas op for et eksklusivt og sanseligt møde med skyggesiden til H.C. Andersens forunderlige univers.
Vargas besidder den sjældne evne at kunne sætte publikums oplevelse i centrum. I mesterens labyrinter bliver publikum modtaget med en utrolig varme og helt eksklusivt ført, forført og henført af 15 skuespillere gennem alle sansernes muligheder, til de indre billeder sitrer i forløsning. Som om hele verden var til for én - som var man af kongelig herkomst. Sanseligt og eksklusivt!

Det danske publikum har tidligere kunnet stifte bekendtskab med Enrique Vargas ved Århus Festuge i 1995, hvor han skabte labyrinten Oracolos. Andersen-forestillingen har premiere i Barcelona i maj 2005 og turnerer herefter internationalt, bl.a. til Pisa, Italien.
I Danmark vises Labyrinten, i samarbejde med Københavns Internationale Teater, i Kanonhallen, København i perioden 4. til 28. august 2005.
Spilletiden vil ligge mellem 18 og 21.30 og hvert fjerde minut vil der være adgang for en ny 'rejsende'. Arrangørene regner med at omkring 1200 personer vil nå at opleve labyrinten når den besøger København.
www.teatrodelossentidos.com / www.kit.dk

China National Fund on Ageing (Kina)
"Andersen to the People" er en tre-fire timer lang forestilling på tværs af flere generationer, som præsenterer Andersens univers via traditionelle kinesiske kunstformer, instrumenter og teaterteknikker. Forestillingen indbefatter dans, musik, operadialog og tæller blandt andet 250 korister, 70 dansere, 15 skuespillere og 50 musikere. Forestillingen har premiere i januar 2005.

China Central National Ethnic Singing and Dancing Groupe (Kina)
Med "Flying Andersen" skal 150 kunstnere og musikere fra forskellige kulturelle baggrunde sætte  H.C. Andersen i dialog med kinesiske minoritetsgrupper. Tanken er, at skabe en forestilling som reflekterer ligheder og forskelligheder i tilgangen til den menneskelige natur og poesien. Med udgangspunkt i minoritetsgruppernes traditionelle udtryksformer skabes et moderne formsprog, som overskrider de regionale karakteristika og bliver trans-kulturelt.

Chekhov International Theatre Festival (Rusland)
Projektansvarlig: Galina Kolosova, Programme director.
Den prestigefulde Chekhov-Festival, Ruslands største internationale teaterfestival, co-producerer sammen med den internationale Børneteaterfestival i Svendborg og Vestsjælland, en forestilling med udgangspunkt i H.C. Andersen. Forestillingen iscenesættes af den anerkendte, unge kvindelige instruktør Olga Subbotina, mens manuskriptet skrives af dramatikeren Xenia Dragunskaya.
AN-DER-SEN er en stort anlagt kalejdoskopisk forestilling, der originalt og dramatisk effektivt lader Andersens liv og eventyr flette sig sammen til en medrivende og fascinerende rejse gennem Andersens liv og univers.
Vi møder den troskyldige Johannes fra "Rejsekammeraten", Svinedrengen og prinsessen, Den lille havfrue, Nattergalen, Kaj og Gerda - og ikke mindst Snedronningen.
AN-DER-SEN er en billedrig og musikalsk forestilling for de større børn.
Manuskript: Kseniya Dragunskaya, Instruktion: Olga Subbotina, Scenografi: Poul Fly Plejdrup, Musik: Christian Baltzer.

Spillesteder 2005

4. - 8. juni - Strastnoj Teatret, Moskva.
22. - 23. august - Odsherred Teater.
24. - 25. august - Slagelse Teater.
27. august - Randers.
29. august - 2. september - Århus Festuge.
3. og 4. september - Svendborg Teater.

www.chekhovfest.ru / www.caravanen.dk


Logo-samarbejder

Íslenska Óperan / Flóð & fjara / Domus Vox (Island)
Ansvarlig: Johan Loftsson.
I vinterhalvåret 2004-2005 samt vinterhalvåret 2005-2006 opføres musicalen "Litla stúlkan med eldspýturnar" (Den lille pige med svovlstikkerne) på Island.  Manuskriptet blev til helt tilbage i 1976, da under titlen "Scraps", og er skrevet af Jeremy Paul og Leslie Stewart, akkompagneret med musik af Keith Strachan. Det er fra dette stykke Cliff Richard-hittet "Mistletoe and wine" fra 1987, oprindelig stammer. Projektet sker i samarbejde mellem Flóð & fjara, sangskolen Domus Vox og den Islandske Opera. Både professionelle og amatører er med, når stykket opføres i Islands Opera.
www.opera.is

Érase Producciones (Spanien)
Projektansvarlig: Manuel Román.
"Los Cuentos de Andersen" er en dukketeater-forestilling for et stort familiepublikum. Bag forestillingen står Érase Producciones , der er kendt fra talrige populære tv-programmer.
Forestillingen har premiere i den prestigebetonede efterårsfestival i Madrid og vil efterfølgende turnere rundt i hele Spanien.
www.eraseproducciones.com / www.erase.es / www.agoralab.com/pruebas/flashander.html

Terrapin Puppet Theatre (Australien)
Projektansvarlig: Marianne Taylor.
Dukketeaterforestillingen "The Storytellers Shadow" fortæller historien om Andersens liv - med referencer til eventyr som fx "Kejserens nye klæder", "Den grimme ælling" og "Den lille pige med svovlstikkerne". Det  australske dukketeater Terrapin er hjemmehørende i Hobart, Tasmanien. Stykket vil blive vist 1. og 2. september 2005 på Peacock Theatre, Salamanca, Hobart, Tasmanien.
Endvidere støtter H.C. Andersen 2005 (via H.C. Andersen-børneteaterfestivalen) teatrets produktion "Garden of Paradise" (bygget på H.C. Andersens fortælling "Paradisets have", som indgår i den tasmanske festival "Ten Days on the lsland"). Forskellige former for dukker indgår bl.a. skyggefigurer i en modelteaterramme. Instruktøren er den internationalt anerkendte dukkemager Richard Bradshaw. Forestillingen spiller mellem 1. og 4. april 2005.
www.terrapin.org.au

Setagaya Public Theatre (Japan)
Kontaktperson: I Europa: Judy Owen, i Japan: Producer Metumi Ishii, Setagaya Public Theatre.
Det Tokyo-baserede teater Setagaya Public Theatre producerer i samarbejde med det italienske teaterkompagni Teatro Kismet of Bari en nyskabende tolkning af Andersens eventyr "Snedronningen". Produktionen udvikles i løbet af en række workshops i Tokyo med deltagelse af unge japanske skuespillere og musikere. Workshoppen ledes af den italienske instruktør og forfatter Teresa Lucovico. Produktionen er støttet af: Kirari-Fujimi Hall (Saitama Prefecture), Fukuoka City Foundation for Arts and Cultural Promotion (Fukuoka), Kani Public Arts Center-Ala (Gifu) og Biwako Hall (Shiga). Opførelser i Japan: "Snedronningen" åbner i Tokyo på Setagaya Public Theatre i august 2005 efterfulgt at en turné til Kirari-Fujimi Hall (Saitama Prefecture), Fukuoka City Foundation for Arts and Cultural Promotion (Fukuoka), Kani Public Arts Center-Ala (Gifu) og Biwako Hall (Shiga).
www.setagaya-ac.or.jp

Lenz Rifrazioni (Italien)
Det italienske teater Lenz Rifrazioni opsætter, ud fra temaerne 'desire_mutation_transcendence', "De røde sko" og "Den lille havfrue" som tragedier i stil med de store græske forbilleder, bl.a. Ifigenia og Ødipus. Eventyrene bearbejdes af Francesco Petitto og iscenesættes af Maria Federica Maestri, mens musikken leveres af Andrea Azzali.
"Scarpette Rosse" (De Røde Sko) spiller fra 17. til 26. juni 2005.
"Sirenetta" (Den Lille Havfrue) fra 7. til 8. oktober 2005.  www.lenzrifrazioni.it

Under Byen / Teater Katapult
Den århusianske gruppe Under Byen er gået sammen med Århus' mindste og største teaterscene - Teater Katapult og Århus Teater - omkring en iscenesættelse af H.C. Andersens eventyr, "Skyggen". Forestillingen bliver både et teaterstykke, en koncert og et event: Showet starter som en almindeligt teateropsætning, men midt i det hele rejser publikum, sammen med Skyggen og Den lærde mand, ud i byen. Fortællingen fortsætter, via udleverede øresnegle, gennem byen, hvor statister og skuespillere vil bevæge sig rundt i gadebilledet. Det hele afsluttes med en koncert på Århus Teaters store scene. Premiere 2006.
www.katapult.dk  / www.underbyen.dk

Beijing Ungdomsteater (Kina)
Instruktøren Hang Cheng iscenesætter "Den lille havfrue" som en moderne, musikalsk teateropsætning. Holdet bag forestillingen består af nogle af Kinas stærkeste kræfter indenfor musikalsk teater, og de vil byde på en elegant produktion med moderne musik og fascinerende scenografi. Stykket har premiere på selve fødselsdagen 2. april 2005 og spiller på Poly International Theatre samt den international storscene på Shanghai Stadium.

Das Puppentheater am Meiniger Theater / Teater Refleksion
Ansvarlig: Lisbeth El Jørgensen
Das Puppentheater am Meiniger Theater
fortolker "Den standhaftige tinsoldat" i forbindelse med et gæstespil hos det århusianske Teater Refleksion. H.C. Andersen 2005 Fonden har indgået logosamarbejde om gæstespillet i Århus.
En overraskende og effektfuld teateroplevelse venter tilskueren, som ikke blot overværer den magiske forestilling, men befinder sig midt i den!
Publikum omgives helt og aldeles af forestillingens mange skyggebilleder. Både en fortæller med en magisk pop-up-bog samt en vaskeægte ballerina medvirker i denne meget roste forestilling, der har turneret verden rundt.
Forestillingen, der spilles på engelsk, er egnet fra 14 år og for voksne og varer cirka 50 min.
Gæstespillet i Århus er første stop på en Danmarksturné:

30. - 31. marts: Århus - Teater Refleksion og Kulturhus Århus

Endvidere kan forestillingen opleves:
2. april: Randers - Randers Egnsteater
3. april: Odense - Børneteatret Skægspire
6. april: Tårnby Bibliotek
7. april: Søllerød Bibliotek - Spillested: Rudegaard Indrætsanlæg
8. - 9. april: Kulturcentret i Tåstrup
10. - 11. april: Hedehuset i Hedehusene
13. - 14. april: Ringsted - Teater Centrum Børnefestival

Gæstespillet er støttet af Kunstrådets fagudvalg for Teater samt Århus Kommune og Århus Amt. Medarrangør for gæstespillet i Århus er Kulturhus Århus.
www.das-meininger-theater.de / www.refleksion.dk

Korsør Kommune
Ansvarlig: Marianne Løje, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Korsør Kommune.
H.C. Andersens to syngespil "Den usynlige på Sprogø" og "Fuglen i Pæretræet" opføres i forbindelse med festligholdelsen af 200-året for H.C. Andersens fødsel.
Iscenesættelse: Joachim Castenskiold. Samarbejdspartnere: Korsør Kommunes Musikskole, Storebæltskoret, lokale skuespillere.
Stykket opføres 26. - 30. oktober 2005, samt 2. - 6. nov. i Kulturhuset, Skolegade 1, Korsør.
www.kultur.korsoer.dk

The Operating Theatre Trust (New Zealand)
Kontakt: Tim Bray, kunstnerisk leder.
Teaterkompagninet The Operating Theatre Trust fra Auckland, New Zealand, har specialiseret sig i børneteater. I anledning af Andersen-året opfører de "HanS Up! Stories by Hans Christian Andersen" med udgangspunkt i Den grimme ælling, Den standhaftige tinsoldat og Kejserens nye klæder. Forestillingen varer omkring en time.
Forestillingen har premiere i Pumphouse Theatre, Takapuna, North Shore City, 12. juli og vises frem til den 23. juli 2005.
www.timbrayproductions.co.nz

Gardner Arts Centre (Storbritannien)
Kontakt: Lisa O'Connor
Den prisvindende børnedramatiker Charles Way bringer magien ind i historiefortællingen med denne musikalske bearbejdelse af H.C.
Andersens klassiske eventyr "fyrtøjet".
"Fyrtøjet" er en fortælling om det at vokse op. Vi følger den unge soldat Jonas' vej fra barn til voksen. Hans spændende  oplevelser giver mulighed for at bringe temaer som venskab, forræderi og vigtigheden af at have et rent hjerte.
Charles Way modtog "The Children's Award" for sit skuespil "red Red Shoes" af Arts Council England for bedste skuespil for børn og unge i 2004.
The Gardner Center har et voksende ry i Storbritannien som resultat af dets travle scenekunstprogram med nyskabende britisk og internationalt teater og dans af høj kvalitet.
Gardner Arts Center, Brighton: 5. December 2005 - 6. januar 2006. http://www.gardnerarts.co.uk