Økonomisk støttet af HCA2005

Biblioteksvæsnet i Zagreb (Kroatien)

Projektkoordinator: cand. Mag. Ranka Javor, leder af Det Kroatiske Børnebogscenter.
"Goddag Hr. Andersen" / "Good Day, Mr. Andersen". Biblioteksvæsnet i Zagreb og Det Kroatiske Børnebogscenter samt en række andre institutioner planlægger i 2005 et bredt udvalg af aktiviteter for alle aldersgrupper.
Fra den 20. januar til den 20. februar gæster den internationale vandreudstilling, udviklet af Odense Bys Museer, Danmark, National- og Universitetsbiblioteket i Zagreb. Vandreudstillingen vil blive fulgt af en kunstudstilling med originale Andersen-illustrationer af de internationalt anerkendte kroatiske illustratorer Svjetlan Junakovic, Dubravka Kolanovic, Andrea Petrlik-Huseinovic og Manuela Vladic-Mastruko.
I januar-marts tilbydes et kreativt værksted der vil tage udgangspunkt i H.C. Andersens liv og værk. Der vil blive arbejdet både med ord og billeder, med deltagelse af bibliotekarer, lærere såvel som forældre.
På selve fødselsdagen 2. april fejres Andersen med en opsætning af "Den lille havfrue" i Zagreb Dukketeater, fulgt op af en prisuddeling for bedste essay og bedste billedarbejde udført af børn fra hele Kroatien. Endvidere vil offentliggørelsen af den nye kroatiske Andersen-oversættelse fra forlaget "Mozaik knijga" blive præsenteret i denne forbindelse. Udgaven vil blive illustreret med nye billeder af de kroatiske illustartorer Svjetlan Junakovic og Dubravka Kolanovic. Arrangementet gentages, undtaget prisuddelingen, i forbindelse med den internationale børnefestival i Sibenik juni/juli.
I maj måned præsenteres en international konference over emnet "H.C. Andersens liv og værk" i samarbejde med lærerseminaret og fakulteter fra Kroatien og Slovenien. Også danske eksperter vil deltage. Formålet med konferencen er at informere offentligheden, både børn og voksne, om Andersens værker, og at fremme den videnskabelige indfaldsvinkel til digteren. Kroatien har endnu ikke et eneste monografisk værk om Hans Christian Andersen.
Som endnu et led af "Goddag Hr. Andersen" arrangeres en national quiz til fremme af børns læsefærdighed i Kroatien, samt kroatiske børn bosat uden for landet. Mozaik Knjiga er hovedprotektor for arrangementet der løber fra september til november.
Som afslutning på det hele, opføres, i forbindelse med den internationale bogmesse Interliber, "Den grimme ælling" som ballet af Byteatret Tresnja. Endvidere vil der være prisuddeling til vinderne af quiz-konkurrencen.
Hele projektet vil blive fulgt af de kroatiske medier: morgenaviser, ugeblade, radio og TV.

Danish Fund for the Promotion, Co-operation and Exchange of Culture Between Denmark and Vietnam
Fonden planlægger forskellige aktiviteter i anledning af Andersens 200-år:
1) To aftener med forelæsninger og underholdning af vietnamesisk og dansk forsker. Desuden opføres balletten  "Den lille havfrue" af The Vietnam Performing Arts Association. Arrangementet finder sted i både Hanoi og Ho chi minh City.
2) Udgivelse af Andersen-eventyr i braille, punktskrift.
3) Diverse konkurrencer for grundskole - og gymnasieelever (stile, historiefortælling)
4) Udgivelse af eventyrudvalg

Stadtmuseum Wien (Østrig)
En del af udstillingen vil være Odense Bys Museers vandreudstilling, men der suppleres med en udstilling om Andersen og Wien, bl.a. baseret på prof. Sven Hakon Rossels bog om samme emne. Hertil kommer oplæsning af H.C. Andersen ved skuespillere fra Burgtheater.

Det Danske Kulturinstitut (Ungarn)
Det Danske Kulturinstitut, Ungarn, varetog sidste år en konference for grundskole- og gymnasielærere med henblik på at stimulere interessen for det undervisningsmateriale, som Center for Børnelitteratur har udviklet, og som er oversat til Ungarsk. Konferencen blev til i tæt samarbejde med det ungarske undervisningsministerium, der bl.a. varetager kontakten til lærerne.
www.dki.webzona.hu

The University of Edinburgh (Storbritannien)
Internationalt Andersen-symposium. Arrangør: School of European Languages and Cultures (University of Edinburgh) i samarbejde med University College London og University of East Anglia. Symposiet vil sætte fokus på internationale aspekter af H.C. Andersens værk og liv og på den udenlandske reception af hans forfatterskab. Det planlægges at udgive symposiebidragene som en essaysamling. To dage medio marts 2005. Seks internationalt anerkendte Andersen-eksperter inviteres som hovedtalere.
www.ed.ac.uk 

Universitetet i Sofia (Bulgarien)
"The Unknown Hans Christian Andersen". Todages- konference om H.C. Andersen med forskere fra Danmark, Østeuropa og Balkan. Efterfølgende udgives en bog på bulgarsk og engelsk. Parallelt med konferencen:
- Udstilling om Andersens liv og værk i universitetets foyer. Originaler samt illustrationer af bulgarske kunstnere.
- En national tegnekonkurrence for børn
- En national stilekonkurrence "Min H.C. Andersen" for unge mellem 17 og 23. En jury udvælger vinderen, der muligvis præmieres med en rejse til Danmark.
- Stor Andersen aften på National Palace of Culture med oplæsning og musik, under    protektion af Mrs. Zorka Parvanova, Bulgariens præsidentfrue.
www.uni-sofia.bg

Schweizerische Märchengesellschaft (Schweiz)
I forbindelse med H.C. Andersens fødselsdag, 2. april, inviterer det schweiziske eventyrselskab til endags-konference om Andersen. Der bydes på foredrag, højtlæsning og medlemmer af ensemblet "Opera Sacra" vil opføre uddrag af syngespillene "En landsbyhistorie" og "Agnete og Havmanden". Arrangementet finder sted i kammermusiksalen i Kongresshaus Zürich fra 10.15 - 17.15.
www.maerchengesellschaft.ch
 
Hans Christian Andersen Storytelling Center (USA)
Gennem 50 år har The Hans Christian Andersen Storytelling Center fortalt eventyr i Central Park i New York hen over sommeren. Centret opruster aktiviteterne i 2005. Desuden påtager centret sig at promovere kendskabet til det undervisningsmateriale, som Center for Børnelitteratur har udviklet for H.C. Andersen 2005 Fonden.
www.hcastorycenter.org


Logo-Samarbejde

Gender Bender Festival (Italien)

Projektansvarlig: Daniele del Pozzo.
Gender Bender Festival udforskede H.C. Andersen og køn. En række internationale Andersen-eksperter, deriblandt Dag Heede fra Syddansk Universitet, deltog i symposium om den nyeste Andersen-forskning. Teaterforestillinger og filmforevisninger blev knyttet til projektet der løb af stabelen mellem 29. oktober og 3, november 2004. Festivalen blev til i et samarbejde med universitetet i Bologna - og med støtte fra bystyret i Bologna.
www.genderbender.it

KBBY  (Sydkorea)
Projektansvarlig: Tae Lyon Kim.
"Book Island Festival for Children 2005". KBBY (Korean Association for the New Generations), Sydkorea, har siden 1981 beskæftiget sig med børns velfærd og uddannelse. På "eventyrøen" Nami Island planlægges en række mindre udstillinger og andre aktiviteter (bl.a. oplæsninger) i forbindelse med tre landsdækkende Andersen-konkurrencer for unge. Konkurrencerne omfatter Essay, musik og maleri. 1. april til 9. juli 2005.
www.kbby.org

Efteling (Holland)
Med 3,2 mio. besøgende er Efteling Hollands store eventyrpark. I 2005 sætter Efteling særligt fokus på H.C. Andersen med tre aktiviteter:
1. Musical baseret på "Den lille Havfrue" af H.C. Andersen, fra 17. november 2004 til først i januar 2005.
2. "Den lille pige med Svovlstikkerne" blev repræsenteret i Eftelings Eventyrskov fra 11. december 2004
3. For femte gang i træk vil Efteling i 2005 uddele The Efteling Anton Pieck Prize. Der vil blive udskrevet en konkurrence, hvor hollandske skoleelever opfordres til at skrive et nyt eventyr. Materialet til konkurrencen vil fokusere særligt på H.C. Andersens eventyr. Førstepræmien er en check på 10.000 euro, andenpræmien på 5.000 euro og tredjepræmien på 2.500 euro. Endvidere er det muligt for skoleklasser at deltage i en videokonkurrence, hvor  vinderfilmen vil blive vist på KRO-programmet Tiens Plus!!! Der er tilmeldingsfrist 11. marts 2005. Priserne uddeles 13. maj.
www.efteling.nl

BalkanKult (Serbien)
Projektansvarlig: Ana Krstic.
Balkankult har sammensat et større kulturelt H.C. Andersen program, der dækker Serbien og Montenegro, med aktiviteter indenfor både teater, kunst, litteratur og TV. Her i blandt kan nævnes en teaterforestilling for børn, en skrivekonkurrence for unge, dokumentarprogrammer og en ex-libris konkurrence inspireret af H.C. Andersens rejseskildringer fra området.
www.balkankult.org

Murzilka (Rusland)
Det russiske tidsskrift Murzilka har februar 2005 haft H.C. Andersen som tema. Der blev i den anledning præsenteret artikler om Danmark, H.C. Andersen 2005 Fonden, om Odense og København, samt lavet krydsogtværser med udgangspunkt i Andersens eventyr. Derudover arrangeredes konkurrencer for børn, og i samarbejde med Børnekulturhuset Fyrtøjet i Odense blev der trykt tegninger lavet af danske og russiske børn.
http://murzilka.km.ru/

H.C. Andersen i Göteborg (Sverige)
Kontaktperson: Tina Lundberg, projektleder H.C. Andersen i Göteborg 2005.
Tina Lundberg, Hans Kristian Simensen og Lars Dahlquist er gået sammen om en storstilet fejring af Andersen i Göteborg. Under titlen "HC Andersen 2005 program i Göteborg" arrangeres forelæsninger, debatter, udstillinger, filmfremvisning, teater og opera, alt sammen med det formål at bringe generationerne sammen og skabe grobund for et bestående netværk mellem de indblandede parter.

Baltic Sea Culture Center (Polen)
Projektansvarlig: Ania Knoch.
Baltic Sea Culture Center i Polen er i 2005 med til at fejre H.C. Andersen. Projektet løber af stabelen i tre trin fra maj til december og byder bl.a. på konkurrencer for børn, teateropsætninger, debatter, koncerter og oplæsninger.
www.nck.org.pl

Fez-Berlin (Tyskland)
Kontaktperson: Martin Schneider, email:
En kreativ illustrationskonkurrence for børn i 1. til 6. klasse. De i Tyskland mindre kendte eventyr "Elverhøj" og "Hyrdinden og skorstensfejeren" vil være omdrejningspunktet for konkurrencen, hvor alt lige fra maleri, tegning og foto over hørespil og optagede iscenesættelser vil blive bedømt. Vinderne får deres værk udstillet i forbindelse med den danske børnekulturuge i Berlin.   
www.fez-berlin.de

Villamayor de Santiago (Spanien)
National Malerikonkurrence (X Concurso Nacional de Pintura). Rådhuset i Villamayor de Santiago (Cuenca) har i anledning af H.C. Andersens 200 års jubilæum valgt dennes eventyr som tema for dette års konkurrence. Ambassaden støtter projektet med donation af et eksemplar af Udenrigsministeriets bog "Dinamarca", samt et eksemplar af undervisningspublikation "Ocho cuentos de Andersen", som ambassaden har udgivet i samarbejde med HCA2005, til hver af de 80 konkurrencedeltager.

Andersen Premio Festival / Comune di Sestri Levante (Italien)
Kontaktperson: Sara Badano.
Andersen Premio Festival i Sestri Levante har efterhånden eksisteret i 38 år, og er en af de første litteraturpriser, af stor international værdi, dedikeret til børnelitteratur. Festivalens fundament udgøres af to sektioner: dels den orale fortælling, dels by- og gadeteater, og festivalen samler kunstnere og artister fra store dele af verden.
Der planlægges i forbindelse hermed, en skrivekonkurrence for alle aldre, "Premio H.C. Andersen - Baia delle Faiabe". Indleveringsfrist er 14. marts og vinderne offentliggøres i festivalens sidste dage, den 28. maj 2005.
www.premioandersen.it / www.comune.sestri-levante.ge.it

Knihovna Města Ostravy (Tjekkiet)
Kontaktperson: Mgr. Miroslava Sabelová
Det offentlige biblioteksvæsen i den tjekkiske by Ostrava varetager et projekt med titlen "H.C. Andersens eventyrår". Projektet er opdelt i seks tematiske blokke, hver af to måneders varighed.

Januar - februar 2005: "Kejserens nye klæder"
Marts - april: "Den flyvende kuffert"
Maj - juni: "Den lille Idas blomster"
Juli - august: "Den lille havfrue"
September - oktober: "Fyrtøjet"
November - december : "Snedronningen"

Aktiviterne under overskrifterne tæller et væld af begivenheder for børn - herunder oplæsning, konkurrencer, udklædningsfester, parader, teaterforestillinger, konkurencer, udflugter, udstillinger etc. Det forventes at op mod 10.000 børn får glæde af aktiviteterne.
Den danske ambassadør i par, Jørger Bojer er protektor for aktiviteterne.
Biblioteket har 29 afdelinger, der alle inddrages i aktiviteterne.
www.kmo.cz