
|

Hjælp til at benytte Tidslinien

Før musen hen over pilene i henholdsvis venstre og højre side af tidslinien for at bladre i årene i Tidslinien.
Før musen hen over firkanten ved et af årstallene, og hold den dér et par sekunder for at få en kort intro til det pågældende år. Klik på firkanten for at få en mere uddybende information.
Teksterne er udarbejdet af H.C. Andersen Centret.
|
2. februar HCAs forældre bliver gift.
2. april
H.C. Andersen bliver født i Odense og døbt hjemme samme dag. Hjørnehuset i Hans Jensensstræde (grundstammen i H.C. Andersen Hus) er senere blevet udlagt som fødestedet, men HCA har aldrig vedkendt sig dette og var ikke selv i stand til at angive fødestedet præcist.
Forældre
Anne Marie Andersdatter (født enten 1773 eller 1775, død 1833 i fattigstiftelsen Doctors Boder) og skomagersvend Hans Andersen (f. 1782, d. 1816).
Halvsøster
Karen Marie (født den 22. september 1799, død 18. november 1846). Rejste til København som blind passager i november 1822. Hun ernærede sig som vaskekone i København. Opsøgte HCA i 1842.
Januar
HCAs forældre flytter sammen i en bolig i Holsedore (dengang nr. 330).
Maj
HCAs forældre flytter til Klaregade (dengang nr. 310).
Maj
HCAs forældre flytter ind i Klingenberg nr. 646, nu kendt som barndomshjemmet i Munkemøllestræde. Det lille udlejningshus deltes af tre familier (i alt 12 personer). HCAs forældre rådede her over en lille stue og køkken.
September
Englændernes bombardement af København.
20. februar
Som led i Danmarks engagement på Napoleons side erklærer Danmark Sverige krig.
Marts
Et fransk-spansk hjælpekorps under marskal Jean Baptiste Jules Bernadotte (der 1810 blev valgt til svensk tronfølger og fra dette år reelt havde magten i Sverige for i 1818 at blive kronet som svensk konge under navnet Carl XIV Johan) kommer til Fyn. Det er meningen, at det senere skal overføres til Sjælland for at kunne gøre landgang i Skåne.
Fortællinger, HCA har hørt som barn om spanierne på Fyn, har senere givet ham stof til skuespil (Spanierne i Odense, 1833/36 og Da Spanierne var her, 1865).
Lokale traditioner, folkeliv og leg med dukketeater kommer allerede tidligt til at præge udviklingen af HCAs fantasi.
1809 var et et stille år.
I 1810 gik HCA i kort tid i pogeskole hos en "læremor", (efter en familietradition skulle det være en Marie Raaschou).
Samme år gik HCA i en anden pogeskole, drevet af Fedder Carstens. Denne skole var især for jødiske børn. HCA har hér lært en lille jødisk pige, Sara Heimann, at kende, som antagelig er forbilledet for Naomi i romanen Kun en Spillemand. Denne skole blev opløst allerede i 1811. Sandsynligvis kom HCA i en periode herefter i Fattigskolen, men det foreligger der ikke sikre vidnesbyrd om.
Hjemme udbygger HCA sin læsefærdighed og giver sig i de kommende år i kast med bl.a. Holbergs komedier, som faderen først har læst op for ham. Senere tager han også fat på Shakespeare (uden at det dog kan fastslås, hvor meget af Shakespeare han har læst i sin barndom). I det hele taget er det faderen, der stimulerer HCAs teaterinteresse og intellektuelle udvikling. I HCAs opvækst afbalanceres moderens almueovertro af faderens religiøse rationalisme og intellektuelle nysgerrighed.
1811: Et af de stille år i H.C. Andersens liv
I 1812 lader HCAs far sig hverve som musketer i stedet for en bondesøn, der betalte sig fri. Han fik antagelig ca. 1.000 rdl for det, en stor formue for friskomageren. Pengene skulle have sikret familien økonomisk, men ved statsbankerotten i januar 1813 blev pengenes værdi nedskrevet til 1/6 af pålydende værdi og kun 1/10 af deres reelle værdi.
HCAs tidligste kontakter med det rigtige teater stammer fra ca. 1812 og frem. Han ser af og til forestillinger på Odense Teater, bl.a. - antagelig i første halvdel af 1813 - Ferdinand Kauers romantisk-komiske trylleopera (Zauberposse) Das Donauweibchen. HCA giver sig da til at spille stykket derhjemme,
"- skjøndt jeg ikke vidste flere end de to tydske Ord "Schwester" og "Bruder". - Dette Stykke behagede mig især, jeg skabte i Kragemaal, selv noget Tydsk, tog min Moders Forklæde om Skuldrene, og var nu Ridder Albrect, snart svømmede jeg paa en Skammel som Donaupigen. Alle disse Scener gjorte ellers min Moder forskrækket, hun forbød mig det, thi hun troede tidt at jeg maatte være gal".
(Levnedsbogen)
Det er HCAs første møde med en havfrue og dermed hans allertidligste inspirationskilde til "Den lille Havfrue".
1813: Endnu et stille år i H. C, Andersens liv.
I 1814 sluttes der fred efter napoleonskrigene. Danmark mister nu Norge, som efter først at have fået en fri forfatning under den senere Chr. VIII kommer ind under Sverige, hvor marskal Bernadotte i mellemtiden er blevet tronfølger og har vendt Napoleon ryggen.
I januar kommer HCAs far, der kun var nået til Holsten, syg og nedbrudt tilbage.
1815: Et stille år i H.C Andersens liv.
26. april
HCAs far dør. Omkring denne tid går H.C. Andersen ikke i skole. Da moderen ikke kunne have ham til at gå hjemme, mens hun nu, drevet af stor fattigdom, selv skulle ud at vaske for folk, kommer drengen ud at tjene.
Først ganske kort på Kochs og Hirschfeldts klædefabrik i Klaregade, dernæst på Laurids Ørnstrups tobaksfabrik i Vestergade. Herefter går han igen nogen tid hjemme, men anbringes enten senere på året eller i begyndelsen af 1817 igen på Fattigskolen (hvor han undervises i religion, skrivning og regning) for at være af vejen, mens moderen er ude på arbejde.
H.C. Andersen knytter i disse år kontakter, der bliver af betydning for ham fremover, bl.a. via biskop Plum til oberst Christian Høegh-Guldberg.
1817: Et stille år i HCAs liv.
8. juli
HCAs mor gifter sig på ny (med friskomager Niels Jørgensen Gundersø, f. 1787, d. 1822). Det kan antages, at moderens nye ægteskab og den deraf følgende fortrængning af drengen fra at være moderens altdominerende interesse har været afgørende for HCAs opbrud fra barndommens by.
Under de snævre boligforhold har oplevelsen af moderen som seksuelt væsen med en fremmed mand måske været en af de faktorer, som har grundlagt H.C. Andersens senere vægring ved egentlig seksuel kontakt med kvinder.
4. september
HCA forlader Odense med et anbefalingsbrev fra avisudgiveren bogtrykker Iversen til balletdanserinden Anne Margrethe Schall ved Det kgl. Teater i København. Rejser som blind passager, dvs. stiger på og af vognen uden for hhv. Odenses og Københavns byport. Medbringer sin opsparing på 13 rdl., hvoraf de 3 skal være betaling for rejsen som blind passager.
6. september
(denne dato angives først i Mit Livs Eventyr, mens HCA både i Levnedsbogen og i Mit eget Eventyr uden Digtning angiver datoen 5. september)
HCA ankommer til København og ser jødeforfølgelserne, som - i kølvandet på lignende jødeforfølgelser i Tyskland - netop var brudt ud d. 4. september i København.
Han henvender sig med sit anbefalingsbrev til md. Schall, som han danser en løjerlig "ballet" for, og bliver smidt ud. Går derefter til teaterchefen kammerherre Holstein m.fl., men med negativt resultat.
En "kjøbenhavnsk Madame", Sophie Charlotte Hermansen, hjælper HCA med husly og mad og med at finde en plads, så han kan tjene til livets ophold og blive i København trods det skuffende resultat af hans første forsøg på at komme ind ved teatret. HCA tager plads hos snedkermester Madsen i Borgergade, men opgiver det igen samme dag.
18. september (antagelig)
HCA får fortræde for den nyudnævnte direktør for teatrets syngeskole, Siboni, ved et selskab, hvor også komponisten C.E.F. Weyse og digteren Jens Baggesen er til stede. Siboni lover kort efter HCA sangundervisning og kost i sit hus (Vingårdsstræde 134, senere nr. 5).
Maj
H.C. Andersen går til Weyse igen. Han skriver til oberst Høegh-Guldbergs bror, digteren og professoren Fr. Høegh-Guldberg. Denne samler penge ind hos nogle venner, bl.a. komponisten Fr. Kuhlau, til H.C. Andersen. Pengene udbetales med 10 rigsdaler om måneden.
Guldberg lover H.C. Andersen at give ham timer i at læse og skrive dansk ordentligt, desuden undervisning i tysk. Høegh-Guldberg sørger også for, at H.C. Andersen får nogen undervisning i latin.
Juni
Siboni opsiger aftalen om sangundervisning, da han ikke mener, HCA har nogen fremtid som sanger ved teatret (H.C. Andersens stemme er på denne tid gået i overgang).
Opsøger solodanser C. Dahlén, der lader H.C. Andersen komme ind for at lære at danse ballet på Hofteatrets danseskole i sæsonen 1820/21.
September
H.C. Andersen får tilfældigt sin første - uheldige - statistoptræden (i et masseoptrin) på scenen.
Oktober
H.C. Andersen sender et bønskrift med et digt til N.F.S. Grundtvig. Tager omkring samme tid også kontakt til B.S. Ingemann i sine forsøg på at opnå støtte til at komme frem. Også udgiveren af Danske Folkesagn (udkommer 1819-1823), Just Mathias Thiele, lærer H.C. Andersen at kende dette år.
25. januar
HCA får sin egentlige statistdebut (som "musikant" i Galeottis ballet Nina). Bliver korelev uden fast gage. I løbet af et år kunne han oparbejde et samlet honorar på 25 rdl. for sin tjeneste ved teatret.
Skuespiller F. Lindgreen læser privat med ham, men råder ham til at opgive skuespillerdrømmene.
Marts (antagelig)
HCA aflægger på Høegh-Guldbergs opfordring et besøg hos den nyudnævnte teaterdirektør, Jonas Collin, men uden resultat. 2. april sender HCA Collin et versificeret bønskrift.
12. april
HCA får for første gang sit navn på en teaterplakat. I balletten Armida, komponeret af Carl Dahln, får han en lille rolle som "trold". På samme plakat optræder Johanne Luise Ptges (på plakaten stavet Johanne Petcher) for første gang (som "amorin"). Det er den senere Johanne Luise Heiberg, i årtier Danmarks største skuespillerinde, gift med digteren, kritikeren og teaterdirektøren Johan Ludvig Heiberg. Hun kom ligesom HCA fra samfundets bund.
4. juni
HCA antages af syngemester P.C. Krossing på Det kgl. Teaters syngeskole.
Skriver en tragedie i rimfri vers med titlen Skovkapellet, som Høegh-Gulberg retter sprog i. Henlagt, efter at den først har været vist til Kamma Rahbek, Oehlenschlger og Ingemann.
1. september (ca.)
HCA flytter ind hos styrmandskone mad. Caroline Henckel på 2. sal i Ulkegade 108. Her får han kun morgen- og aftensmad (aftensmaden bestod i et fast antal stykker smørrebrød). Midt på dagen havde han kun et tørt stykke brød, som han satte sig og spiste på en bænk i Kongens Have, ellers drev han forfrossen rundt i byens gader.
September
Afbryder Guldberg sin undervisning af HCA p.g.a. dennes manglende flid.
Marts
HCA indleverer en "fædrelandsk tragedie" kaldet Røverne i Vissenberg til teatret. Forkastet 16. juni. Men HCA skrev, allerede inden han kendte teatrets dom om Røverne i Vissenberg, en tragedie i 5. akter, Alfsol. Provst C. Gutfeldt ved Holmens Kirke opfordrede HCA til at indsende Alfsol til teatret.
Juni (foromtale i avisen Dagen d. 12)
HCA udgiver sin første bog Ungdoms-Forsøg under pseudonymet Villiam Christian Walter (efter Shakespeare, ham selv og Walter Scott). Bogen solgtes ikke og størstedelen af oplaget blev makuleret.
9. august
En scene af Røverne i Vissenberg i Fyen. Et dramatisk digt trykkes i det æstetiske tidsskrift Harpen, udgivet af A. P. Liunge. Første gang, HCA fik sit navn trykt som forfatter.
3. september:
Alfsol forkastes. Men i afslaget anbefales det, at HCA burde sendes til en latinskole. Den 13. september indkaldes HCA til direktionens møde, hvor han får forelagt et tilbud om at komme på latinskole. Han modtager det med taknemmelighed. Det overlades til Jonas Collin at tage vare på sagen. Pengene bevilges fra fonden "ad usus publicos", der sorterer direkte under kongen og hvis sekretær er Jonas Collin.
Det bestemmes, at HCA skal sendes til den velrenommerede latinskole i Slagelse. Simon Meisling var kort forinden udnævnt til rektor her. Inden afrejsen besøger HCA Jonas Collin privat. Collin skulle være hans formynder, og HCA aflægger løfte om at skrive regelmæssigt til ham.
26. oktober
HCA ankommer til Slagelse. Bliver i skolen anbragt i 2. klasse mellem 11-12 årige drenge, da han manglede kundskaber i de fleste fag.
Samme år er Ingemann blevet ansat som lektor ved Sorø Akademi, der nu genopbygges og åbnes på ny. Selv om skolegangen hos Meisling udvikler sig katastrofalt for HCA, har den nære kontakt til Sorø og Ingemann været af uvurderlig betydning for HCA i hans Slagelse-år.
Meisling og Collin enes om at forbyde H.C. Andersen at bruge sin tid på digteri. H.C. Andersen skriver dog et mindedigt ved sin velgører provst Gutfeldts død.
Søndage/småferier:
Om søndagen og i småferier vandrer H.C. Andersen ofte til Sorø, hvor han indleder et egentligt bekendtskab og venskab med den 16 år ældre digter B.S. Ingemann. Som nyudnævnt lektor ved Sorø Akademi boede Ingemann i rokokopavillonen øst for den nedbrændte hovedbygning, der i disse år var under genopførelse (om besøgene hos Ingemanns, se H.C. Andersens posthumt udgivne Levnedsbog). Lærte i Sorø også blandt alumnerne ved Akademiet den senere digter, bohmeforfatter og redaktør Carl Bagger og Fritz Petit (der 1829 flyttede til Tyskland og blev en af H.C. Andersens oversættere) at kende. De tre blev nære venner i ungdomsårene.
Julen:
Atter i København. På feriens sidste dag, en lørdag, vil H.C. Andersen i teatret, men bliver så nødt til næste morgen d. 5. januar at gå hele vejen til Slagelse, hvor han ankommer kl. 1 om natten.
H.C. Andersens bekendt Mathias Winther udgiver en samling Danske Folkeeventyr, hvori findes forlægget til Andersens eventyr "De vilde Svaner" (1838).
Et stille år for H.C. Andersen.
April
HCA og hele skolens øverste klasse overværer henrettelsen af tre mordere på en bakke mellem Slagelse og Skælskør. Hændelsen gør dybt indtryk på HCAs følsomme sind.
Sommerferien
På ny i Odense, hvor hans mor netop havde fået friplads i fattigstiftelsen Doctors Boder.
16. september
Fra og med denne tid stammer de ældste bevarede brudstykker af HCAs dagbøger.
27. oktober
Flytter HCA efter Meislings forslag ind hos denne. Det groteske leben i det meislingske hjem bliver stof til bl.a. skildringer af Peers skoleliv i Lykke-Peer.
19. december:
Til København for efter indbydelse at tilbringe julen hos Wulffs (Wulff var nu blevet chef for søkadetakademiet og flytter ind (i den senere som Fr. VIIIs palæ benævnte fløj) på Amalienborg.
I Levnedsbogen citerer HCA fra sine tidligste dagbogsblade indtryk fra dette besøg. Her dukker i hans tanker slutscenen fra Oehlenschlgers Aladdin op, som model for hans opfattelse af sig selv og hele sin situation:
"Der ude paa den store Plads (HCA har hos Wulffs fået et soveværelse, der vender ud mod slotspladsen) gik jeg for 5 a 6 Aar siden; ingen kjendte mig i den hele By, og nu kan jeg hos en kjær, agtet Familie ret gotte mig med min Schackspear, - O gud, det er jo ligesom Aladdin, jeg sidder ogsaa paa Slottet og seer ned. Du gode Gud! nei Du vil ikke forlade mig. Jeg kunde kysse Dig!"
1. maj
Flytter HCA sammen med Meislings til Helsingør, hvor Meisling skulle være rektor for latinskolen.
August
Bevillingen til HCAs understøttelse fra fonden ad usus publicos forlænges med to år.
September:
Skriver HCA digtet "Det døende Barn" under indtryk af hans egne sørgelige forhold hos Meislings. HCA deklamerer digtet for den tyskfødte Ludolph Schley, der dette år var i Helsingør. Schley var købmand og oversætter af svensk litteratur til tysk (han havde rejst en del i Sverige). Schley rejste fra Helsingør videre til Libau, hvor han grundlagde sit eget handelsfirma. Schley oversatte og offentliggjorde digtet i Tyskland uden HCAs vidende (jvf. tidstavlen 1827).
April
Collin tager HCA ud af Meislings skole og HCA flytter til København d. 18. Bliver privat manuduceret til studentereksamen hos teologen og historikeren Ludvig Christian Møller.
17. august ff.:
Får flere digte trykt i Johan Ludvig Heibergs tidsskrift Kjøbenhavns flyvende Post. HCA havde truffet Heiberg ved en af sine ugentlige fredagsmiddage hos H.C. Ørsteds.
25. september:
Digtet "Det døende Barn" - et af HCAs berømteste digte - trykkes i A. P. Liunges avis Kjøbenhavnsposten med en tysk oversættelse ved HCAs bekendt fra Helsingør, Ludolph Schley (jvf. 1826) ved siden, (senere - i december 1828 - optrykt i Heibergs tidsskrift Kjøbenhavns flyvende Post. Oversættelsen havde først været trykt - anonymt - uden HCAs vidende i en avis i Libau i Østpreussen (sommeren 1827), hvortil Schley var kommet som svensk konsulatssekretær efter at have forladt Helsingør 1826).
22. april
Flytter HCA til Store Kongensgade 33, gadenr. 9, 3. sal. Omgås meget med Carl Bagger, der var flyttet til København i foråret.
22. oktober
HCA aflægger studentereksamen ved Københavns Universitet (prøverne fandt sted i "det store auditorium" i Eilers Kollegium i St. Kannikestræde). Dekanen, der modtog ham, var digteren Adam Oehlenschlger - den danske romantiks store digternavn og et forbillede for HCA. Ved immatrikulationen valgte HCA Oehlenschlger som sin privatpræceptor ved universitetet.
23. oktober
Aflægger HCA faneed ved 2. kompagni af Kongens Livkorps.
14. november ff.
Kapitler af Fodreise trykkes i Heibergs Kjøbenhavns flyvende Post (HCA havde dermed fået adgang til det toneangivende litterære miljø og havde forud sikret sig gunstig omtale af sin kommende bog).
2. januar
Fodreise udkommer på eget forlag. Oplaget på 500 blev hurtigt udsolgt. 25. april Førsteopføres Kjærlighed paa Nicolai Taarn på Det kgl. Teater. Efter HCAs egen beretning med succes, men stykket gik dog kun 3 gange.
12. oktober
I Kjøbenhavnsposten offentliggøres en grønlandsk oversættelse af "Det døende Barn" ved missionær Knud Kjer. HCA spøger med det i et brev til Edvard Collin af 15. juni 1830, hvor han skriver om en jomfru Scheel, "der sværmer for mine Digte", men at det ikke er noget, der er så mærkeligt, for:
"det er noget jeg er saa vant til baade i Sjælland, Jylland og Fyen, ja muelig har jeg vundet manget grønlandsk Hjerte for mit døende Barn".
31. maj - 29. august
HCA rejser til Århus med dampskibet Dania. Det er starten på en rejse, hvor HCA bl.a. vil samle stof til den historiske roman Christian den Andens Dværg i Jylland. Rejsen fører ham også til bl.a. Randers og Viborg og på Fyn til Middelfart, Odense, Svendborg, Fåborg, Assens og Odense igen, hvor han besøger sin moder.
6. august
Ankomst til Fåborg. Besøger her studenterkammeraten Christian Voigt og forelsker sig i dennes søster, Riborg, der dog allerede var forlovet. Skriver senere "Hjertets Melodier" (bl.a. "To brune Øine") til hende.
Forelskelsen er hverken optegnet i dagbøgerne eller omtalt i breve fra tiden umiddelbart omkring begivenhederne. Dagbogen har kun 2 optegnelser fra 1830, dateret 4. og 5. august, lige før ankomsten til Fåborg. Optegnelsen for 5. august slutter:
"Almægtige Gud! dig alene har jeg, du styrer min Skjæbne, jeg maa hengive mig dig! Giv mig Udkomme! Giv mig en Brud! mit Blod vil Kjærlighed, som mit Hjerte vil det!"
Som vidnesbyrd om sin forelskelse afskrev HCA i Levnedsbogen (1832) et brev til Riborg, dateret 30. oktober 1830 (næsten 3 måneder efter hans ankomst til Fåborg og skrevet efter deres møde i København samme efterår).
På samme tid, som han her åbenbarer sine følelser og siger, at "Alt kan jeg blive ved Dem" og "jeg drømmer mig et Haab, uden hvilket mit Liv er tabt", er han på retræte:
"Nu har Deres Broder sagt mig [fortalt mig om] Deres Forlovelse, jeg burde altsaa resignerende træde tilbage" og "glem et Væsen, som aldrig, aldrig kan glemme Dem".
I efterskriften til brevet hedder det:
"Tro, for Guds Skyld ikke, at det Hele er en Digterdrøm af mig!"
16. maj - 24. juni
Af sted på første udlandsrejse, der er en flugt fra den fatale forelskelse i Riborg Voigt.
19. maj
HCA skriver til Edvard Collin fra Hamborg og foreslår, at de skal være dus. 28. maj sender Edvard Collin HCA et afslag på ønsket. Denne fatale dus-historie nagede HCA i mange år og spiller også en rolle i eventyret "Skyggen".
3. juni
Ankomst til Dresden. Her modtages HCA af den tyske romantiks store navn, Ludwig Tieck. Tieck giver HCA "digterkysset" og dermed indvielsen til at være digter.
19. september
Udkommer "Skyggebilleder af en Reise til Harzen", det sachsiske Schweitz etc. etc., i Sommeren 1831. HCA har i et brev til Sorø-vennen Lorenzen bebudet bogen som en "Hjertets laterna magica" (28. juni).
December
HCA har ordnet det sådan, at hans mor på hans regning kan hente mad på bespisnings-anstalten. Men moderen ville hellere have pengene. HCA blev dog ved sit.
Foråret/sommeren
HCA forelsker sig i Louise Collin.
Sommeren
Prins Christian (den senere Chr. VIII) besøger fattigstiftelsen Doctors Boder i Odense og beder om at hilse på HCAs mor. Siger til hende, at hun har stor ære af sin søn. 2. - 17. juli er HCA i Odense og besøger sin moder for sidste gang.
Oktober
Skriver på sidste del af det - ufuldførte - erindringsmanuskript, der først kom til forskningens og offentlighedens kendskab, da litteraturprofessoren og HCA-forskeren Hans Brix i 1926 opdagede det på Det kgl. Bibliotek og udgav det under titlen Levnedsbogen.
7. december
Søger rejsestipendium hos fonden ad usus publicos (den kongelige kasse til understøttelse af kunst og videnskab).
18. december
Udkommer digtsamlingen Aarets tolv Maaneder, tegnede med Blæk og Pen, som HCA overrækker til Fr. VI, idet han samtidig gør kongen opmærksom på sit behov for at komme ud på en stor dannelsesrejse.
1. januar
Louise Collin forlover sig med auditør W. Lind (de bliver gift 1840). HCA er inde i en depressionsperiode. Han venter utålmodigt på afgørelsen på ansøgningen om rejsestipendie.
13. marts
HCA får bevilget rejsestipendium ved kgl. resolution fra fonden ad usus publicos (600 rdl. årligt i to år, får desuden senere en ekstrabevilling på 200 rdl.).
22. april
Rejsen til Tyskland, Frankrig, Schweiz og Italien starter fra København og fører over bl.a. Hamborg, Celle, Hannover, Kassel, Frankfurt a. M., Mainz, Metz og Verdun til Paris, hvor HCA opholder sig fra 10. maj - 15. august og bl.a. besøgte Victor Hugo. Fra Paris rejste HCA til Genve. 15. september gik rejsen videre til Milano, Genua, Rapallo, Pisa, Livorno og Pisa igen (7. oktober).
7. oktober
HCAs mor dør. HCA hører først om det i et brev fra Edvard Collin, der kommer frem d. 16. december. HCA skriver herom til Henriette Wulff:
"Hendes Stilling var ublid, og jeg kunde næsten Intet gjøre for hende; det har tidt bedrøvet mig hjemme; men tale derom kunde jeg aldrig! Nu har vor Herre taget sig af hende, jeg takker ogsaa sønligt derfor; men det har dog grebet mig dybt. Nu er jeg da virkelig ganske ene, - intet Væsen er af Naturen bundet til at elske mig".
8. oktober
Videre til Firenze, Perugia, Terni og til Rom, hvor HCA ankommer 18. oktober og bliver til 12. februar 1834. I Mit Livs Eventyr kalder han Rom "den By af alle Byer i Verden, hvor jeg snart følte mig som født og hjemme". I Rom møder HCA straks Thorvaldsen, der siden 1797 boede i Rom og nu var en af de førende billedhuggere i Europa.
16. februar
Ankomst til Neapel, hvor HCA ofte på gaden fristes af tilbud om prostituerede drenge og piger, men ikke tør give efter for sanseligheden.
24. februar
I Herculanum, bestigning af Vesuv. Rider op til den næstøverste kegle og går så sammen med Hertz opad en times tid gennem aske til knæene. For at se den nye ildstrøm må de ud på skorpen over ildstrømmen fra dagen før:
"Det var rædselsfuldt dvs. gruopvækkende. Skorpen brændte os gjennem Støvlerne, saa vi knap kunde holde det ud, og flere Steder var der Spalter, uhyre lange, som vi maatte over, og i disse saae vi kun den røde Ild; var Skorpen bristet, vare vi sunkne i et Ildhav. En Alen fra os bruste som et Vandfald den røde Lava ned ad Bjerget. Ild og store Stene fløi fra Krateret og rislede ned ad Keglen. Svovldampen faldt qvælende for Brystet, og da Jorden brændte under os, kunde vi kun staae der 2 Minutter; jeg følte, mit Liv var i Guds Haand, og svimlede af Henrykkelse".
20. marts
Rejsen hjemad begynder: Fra Neapel tilbage til Rom, hvor HCA er i påsken. 1. april afrejse fra Rom over Firenze, Bologna, Padova til Venedig, hvor han er 20.-22. april. Videre over Padova og Verona til Trient. Over Brenner til Innsbruck, herfra til München, hvor han opholder sig 1. - 31. maj. 31. maj videre fra München over Salzburg og Linz til Wien, hvor han bliver 10. juni - 8. juli og bl.a. hører Johann Strauss d. Æ.s orkester d. 6. juli. Afrejse d. 8. juli fra Wien til Prag (11.-14. juli). Herfra over Teplitz, Dresden og Potsdam til Berlin (24.-26. juli). Afrejse d. 26. juli fra Berlin. Over Hamborg og Kiel og herfra med dampskibet Fr. VI tilbage til København (ankomst 3. august).
November
Søger om ansættelse ved Det kgl. Bibliotek. Ansøgningen findes stadig på biblioteket.
9. april
Improvisatoren udkommer hos HCAs faste danske forlægger, C.A. Reitzel, og på tysk allerede samme måned: Jugendleben und Träume eines italienischen Dichters. Med denne og de tre følgende romaner placerer HCA sig i front som forfatter inden for den nye, moderne genre, romanen, endda samtidsromanen. Det var romanerne, der i første omgang grundlagde HCAs europæiske berømmelse.
8. maj
Eventyr, fortalte for Børn. Første Hefte udkommer. ("Fyrtøiet", "Lille Claus og store Claus", "Prindsessen paa Ærten", "Den lille Idas Blomster"). Om eventyrene siger HCA i brev af 10. februar 1835 til Ingemann:
"Jeg har givet et Par af de Eventyr, jeg selv som Lille var lykkelig ved, og som jeg ikke troer ere kjendte; jeg har ganske skrevet dem saaledes, som jeg vilde fortælle et Barn dem".
I sine "Bemærkninger" til eventyrene (i udgaven illustreret af Vilhelm Pedersen, bd. 2, 1863) skriver HCA om disse første eventyr:
"Man skulde i Stilen høre Fortælleren, Sproget maatte derfor nærme sig det mundtlige Foredrag; der fortaltes for Børn, men ogsaa den Ældre skulde kunne høre derpaa. De tre førstnævnte Eventyr havde jeg i min Barndom hørt i Spindestuen og ved Humleplukningen; "Lille Idas Blomster" var derimod blevet til, ved at jeg en Dag hos Digteren Thiele fortalte hans lille Datter Ida om Blomsterne inde i den botaniske Have; et Par af Barnets Bemærkninger beholdt og gjengav jeg, da Eventyret senere blev nedskrevet".
16. december
Udkommer Eventyr, fortalte for Børn. Andet Hefte ("Tommelise", "Den uartige Dreng", "Reisekammeraten"). 2. oplag 1843.
21. april
Udkommer romanen O.T. (Bogstaverne står for Odense Tugthus, hvor hovedpersonen, Otto Thostrup, fødes). Bogen er udsolgt allerede i begyndelsen af juni.
August
Træffer i København den franske forfatter Xavier Marmier, der skriver en biografisk skitse over HCA: "Une vie de poéte", trykt første gang i Revue de Paris oktober 1837. Mødet med Marmier kommer til at få stor betydning for introduktionen af HCA i Europa, idet hans biografiske skitse eftertrykkes og citeres adskillige gange i såvel Frankrig som Tyskland og dermed er med til at samle interesse omkring HCAs bemærkelsesværdige skæbne.
10. august
Henriette Thybergs og Edvard Collins bryllup. I et dagbogsnotat (som efter alt at dømme skal dateres hertil og ikke som tidligere antaget til 1830) fra begyndelsen af august - antagelig inspireret af vennens forestående bryllup - skriver HCA:
"Almægtige Gud dig alene har jeg, Du styre min Skjæbne, jeg maa hengive mig Dig! Giv mig Udkomme! Giv mig en Brud! mit Blod vil Kjærlighed, som mit Hjerte vil det".
7. april
Udkommer Eventyr, fortalte for Børn. Tredie Hefte ("Den lille Havfrue" og "Keiserens nye Klæder"). 2. oplag 1846.
20. juni - 19. juli
HCAs første Sverigesrejse. Møder forfatteren Fredrika Bremer.
22. november
Udkommer romanen Kun en Spillemand. De tre første romaner danner - også set med udlandets øjne - en afrundet cyklus som skildringer af "life in Italy" (et yndet emne for malere og forfattere fra romantikken og frem) og "life in Denmark" (HCAs bidrag til det eksotiske i tidens litteratur). Samtidig er romanerne moderne psykologiske og sociale skildringer i grænseområdet mellem romantik og begyndende realisme.
Om sin nye roman skrev HCA allerede i maj 1836 til Henriette Hanck, at den ville rumme
"Poesien i vor Tidsalder her i Danmark, kun det Poetiske, intet Hverdags det er der ellers en del af, men HCA tænker sikkert her polemisk på fru Gyllembourgs Hverdagshistorier og dog Sandhed ... Jeg vil være den første dvs. bedste Romandigter i Danmark".
11. december
Sophie Ørsted forloves med cand. jur. Fritz Dahlstrøm (HCA havde en tid lang været forelsket i hende).
26. maj:
Ved kongelig resolution (takket være en begejstret læsers, gehejmestatsminister grev Conrad Rantzau-Breitenburgs mellemkomst, til hvem HCA havde klaget sin nød) tildeles HCA en årlig understøttelse på 400 rdl. (200 species)
Mens HCA endnu i spænding ventede på sagens udfald, skrev han (25. november 1837) til Henriette Hanck, at i fald han fik de 400 rdl.
"det var jo et glimrende Held! og dog - det er ikke nok til at blive ret lykkelig ved, jeg maa have 1000 aarlig før jeg tør kan tillade mig at blive forelsket og 1500 før jeg tør gifte mig, og før dette halv umuelige skeer, erden unge Pige borte, kappret af en anden og jeg en gammel, tør Pebersvend; det er sørgelige Udsigter ... Nei, jeg bliver aldrig riig, aldrig tilfreds og aldrig - forelsket!
Omkring juni
Kun en Spillemand udkommer på tysk (Nur ein Geiger) med en indledende biografi over HCA ved major og postmester G.F. von Jenssen. Omkring samme tid kommer en artikel om HCA i Brockhaus' Conversationslexikon der Gegenwart (baseret på Marmier).
Juni
Til Jette Wulff, der er taget på ferieophold på Nysø, fortæller HCA i et brev af 22. juni: "Min Kjærlighed til Havet er nu gaaet saa vidt, at jeg paa min gamle Alder har taget en Svømmelærer." Svømmeundervisningen foregik på Holmen.
6. september
Søren Kierkegaards debutbog Af en endnu Levendes Papirer, en lang og indgående kritik af Kun en Spillemand og af HCA som romanforfatter overhovedet, udkommer. Bogen skulle blot have været en anmeldelse af Kun en Spillemand. Kierkegaard frakender HCA evner som romanforfatter og anklager ham for ikke at have "Livsanskuelse". HCA havde allerede hørt rygter om bogen d. 30. august og følt sig martret ved tanken om, hvad der ventede.
2. oktober
Udkommer Eventyr, fortalte for Børn. Ny Samling. Første Hefte ("Gaaseurten", "Den standhaftige Tinsoldat", "De vilde Svaner"). 2. oplag 1846.
22. juni
Rejse til Skåne. Tager over Malmø til godset Hyby, hvor han besøger friherre Carl Gustaf Wrangel von Brehmer fra d. 23. til d. 29., dog med besøg en række andre steder: d. 23. er han til midsommerfest på Heckeberga, d. 24. på besøg hos baron Julius Coyet på Torup, hvor HCA møder komtesserne Lovisa og Matilda Bark og forelsker sig lidt; d.25. hos komtesserne Barks onkel grev Corfitz Beck-Friis på Brringe, d. 27. i Lund, hvor HCA ser domkirken og universitetet og besøger den unge grev Bark, d. 28. besøg hos grev Tage Kjell Thott på Skabersj. Hjemme i København igen d. 1. juli:
19. oktober
Udkommer Eventyr fortalte for Børn. Ny Samling.Andet Hefte ("Paradisets Have", "Den flyvende Koffert" og "Storkene"). 2. oplag 1847.
20. december
Billedbog uden Billeder udkommer (indeholder de første 20 "aftener").
31. oktober:
Rejser HCA ud på en næsten etårig rejse (er hjemme i Danmark igen d. 13. juli 1841), som skulle danne baggrund for En Digters Bazar. Havde forinden under sit ophold på Hyby, juni 1839, læst Lamartines Voyage en l'Orient. Det er indtægterne fra dramaet Mulatten, der skal finansiere rejsen, i hvert fald dens første del. HCA håbede på lignende indtægter (800-1.000 rdl.) fra dramaet Maurerpigen, og det var for disse forventede ekstra indtægter, han ville kunne nå helt til "orienten".
6. november
Besøger digteren K.F. Gutzkow (der hører til det radikale "unge Tyskland") i Hamburg og hører Franz Liszt spille ved en koncert. 11. november opsøger han Mendelssohn-Bartholdy under en prøve på Beethovens 7. symfoni i Gewandhaus.
10. november
Kører for første gang med tog. Strækningen var de godt 15 mil (ca. 110 km.) fra Magdeburg til Leipzig, og turen varede fra kl. 7 morgen til godt halv elleve. Det er denne togrejse, HCA beskriver i sit berømte stykke i En Digters Bazar, kapitlet "Jernbanen", hvor han kalder den "et Aandens Storværk" og siger, at han her
"med al min Tanke har ligesom skuet Gud Ansigt til Ansigt ... I Poesiens Rige ere ikke Følelsen og Phantasien de eneste, der herske, de have en Broder, der er ligesaa mægtig, han kaldes Forstanden".
2. december
Afrejse fra München. Over Innsbruck og Brenner via Bolzano, Verona, Mantova, Bologna til Firenze (12.-13. december); videre bl.a. over Perugia, Assisi, Foligno, Terni, Civita Castellana og Nepi til Rom, hvor han opholdt sig fra 19. december - 24. februar 1841.
13. - 23. februar
HCA oplever karnevallet i Rom. Rejser fra Rom d. 25. februar over bl.a. Cisterna, Terracina, Mola di Gata og Sant' Agata til Napoli., hvor han opholder sig 28. februar - 15. marts. 15. marts sejler han fra Napoli med dampskibet Leonidas med slutdestination Athen. 17. marts ankommer han til Malta, hvorfra han d. 18. rejser videre over Syra og Piræus til Athen, hvor han ankommer d. 24. marts:
20. april:
Fra Athen til Piræus, hvorfra HCA d. 21. april sejler med dampskibet Eorotas til Syra. D. 22. april rejser HCA fra Syra over Smyrna med dampskibet Rhamses. Sejlturen foregår i et stormvejr så voldsomt, at HCA tror, hans sidste time er nær:
"Qvinderne hylede, Skibet knagede og jeg tænkte paa mine danske Venner, dem jeg ventede aldrig mere at see"
25. april
Ankomst til rejsens fjerneste mål: Konstantinopel, som han forlader igen 5. maj. Sejler gennem Bosporus over Sortehavet til Kstendje (Constanta), 7. maj over Tartariet i Bulgarien og ombord på Donauskibet Argo. Passerer Rustchuk (8. maj) og andre bulgarske byer, gennem Jernporten (Rumænien, 11.-12. maj) til Orsova. 24. maj fra Orsova i vogn til Drenkova og derfra videre med dampskibet Galathea (med passage af Moldavia, Belgrad, ophold i Semlin) til Budapest (Pesth), hvor han bliver fra 31. maj - 2. juni.
22. juli
Retur til København.
20. december:
Eventyr fortalte for Børn. Ny samling. Tredie Hefte udkommer. Indeholder "Ole Lukøie", "Rosen-Alfen", "Svinedrengen" og "Boghveden". 2. oplag 1847.
8. februar
HCA får brev fra sin halvsøster, Karen. Sender brev til hende d. 11. og får besøg af hendes samlever, Kaufmann, d. 12. Giver ham 4 rdl.
30. april
Udkommer En Digters Bazar, bogen om hans store rejse gennem Europa til Orienten. Det er HCAs største rejsebog, i enhver henseende anlagt efter en europæisk målestok. Et brilliant journalistisk billede af kultur, teknik (jernbanerejsen) og folkeliv.
30. september
Besøg af halvsøsteren Karen, som han giver 1 rdl.
30. januar - 15. juni
Europa-rejse; til Tyskland, Belgien og Frankrig, opholder sig bl.a. sammen med Alexandre Dumas d. æ., Heinrich Heine og Victor Hugo.
9. juli
HCA træffer Riborg Voigt med mand og børn ved en folkefest ved Holstenshus. Mødet med den gamle kærlighed (HCA var ulykkeligt forelsket i Riborg Voigt i 1830) menes at være inspirationen til eventyret "Kærestefolkene", der udkom 11. november.
15. august
Til Tivolis åbning. Inspireret af kineserierne her går HCA - ved et senere besøg d. 11. oktober - hjem og skriver "Nattergalen" (i løbet af to dage).
9. - 20. august
Den svenske operasanger Jenny Lind i København. HCA sammen med hende næsten daglig privat og til hendes optræden. Stærkt forelsket i hende.
11. november
Udkommer Nye Eventyr, 1. Samling. ("Engelen", "Nattergalen", "Kjærestefolkene", "Den grimme Ælling").
Om eventyrheftet siger HCA i et brev af 10. december 1843:
"Disse Eventyr ere blevne optagne med udeelt Bifald, ingen af alle mine Bøger have hjemme gjort en saadan Lykke, alle Blade rose dem, alle Folk læse dem og det ikke laant hos Naboens Naboe, men de kjøbes! jeg bliver erkjendt, som den første bedste Eventyr Fortæller - kort, jeg har denne Gang Grund til at være meget tilfreds med Publicum! Det fornøier mig, det er godt at have lidt Renome at slide paa, thi der kommer nok en Leilighed, hvor jeg kommer i slem Sø igjen, saa har man dog en Bræt at holde sig ved". Og han tager temaet op igen d. 18. dec. i brev til samme: "Bogen er som røget af! alle Blade rose den, Alle læse den! ingen af mine Bøger synes saaledes at skattes, som disse Eventyr!
25. - 31. juli
I Berlin. Opsøger d. 26. eventyrudgiveren og filologen Jacob Grimm, der aldrig havde hørt om HCA!
12. - 27. august
På Glorup, hvor HCA inviteres af dronning Caroline Amalie til at opholde sig hos hende og Christian VIII på Føhr.
29. august
Ankomst til Føhr. Fortæller eventyr for hhv. dronningen, kongen og hoffet. Er med på udflugter til Oland og Amrom.
5. september
Dagen fejres som 25-års dag for HCAs ankomst til København. Chr. VIII lykønsker ham og taler med ham om hans berømmelse i Tyskland.
9. september
Rejser fra Føhr til Augustenborg, hvor han ankommer 11. september. Under sit ophold her føler HCA sig indimellem ubehageligt berørt af politiske diskussioner (om det Slesvig-Holstenske spørgsmål) og hører om politiske/nationale optøjer.
21. december
Nye Eventyr, 2. Samling udkommet ("Grantræet" og "Sneedronningen"). Samme dag udkommer Billedbog uden Billeder. Anden forøgede Udgave (31 aftener).
Dette år udkommer større udgaver af HCAs eventyr i Tyskland, og flere udgivere tilbyder at udgive hans samlede værker. I september
udkommer en ny, udvidet udgave af Bilderbuch ohne Bilder, den 6. udgave siden 1841. Denne bog, der aldrig har vakt den store opmærksomhed i Danmark, er en af HCAs helt store successer på det tyske bogmarked. I England udkommer Mary Howitts oversættelse af Improvisatoren, der udkom på russisk i starten af året, under titlen The Improvisatore, or, Life in Italy.
7. april
Udkommer Nye Eventyr. Tredie Samling ("Elverhøi", "De røde Skoe", "Springfyrene", "Hyrdinden og Skorsteensfeieren", "Holger Danske"). HCA tager mod til sig og beder kongen om en forøgelse af sin årlige ydelse, der er på 400 rdl. Allerede d. 8. hører han, at kongen har bevilget ham yderligere 100 Specier (200 rdl.) årligt.
31. oktober:
Rejser HCA af sted på en næsten et-årig udenlandsrejse. Han er det store trækplaster i det berlinske selskabsliv. Malerinden Caroline Barduas søster, Wilhelmine, har i sin dagbog noteret:
"Digteren Andersens Nærværelse sætter hele Selskabet fra Hoffet og nedefter i Bevægelse - han er Dagens Løve".
Wilhelmine Bardua har i dagbogen beskrevet HCA som "overordentlig talende og ledsagede sin Tale med livlige Fagter" og siger, at han "ser temmelig godt ud".
Januar
HCA fortsætter rejsen, han påbegyndte efteråret 1845: Videre d. 7. fra Berlin til Weimar, hvor han omfavnes og kysses af arvestorhertugen, der vil have HCA til at blive i Weimar altid, som en ny Goethe.
Februar
Første engelske udgave af HCA's eventyr. Kontrakt med Lorck om udgivelse af samlede værker i Tyskland.
2. marts
Rejser fra Dresden til Prag og videre til bl.a Wien. Ankommer i Rom d. 31. marts. HCA bliver i Rom 1 måned. Fra Rom d. 1. maj til Neapel sammen med grev Paar. Indtrykkene fra Neapel under den overvældende varme inspirerer HCA til at påbegynde historien "Skyggen".
23. juni
Rejsen hjem begynder med afrejse fra Neapel med dampskibet Castor til Marseille, hvor HCA møder violinisten Ole Bull. Ankommer i København d. 14. oktober.
18. september
Udnævnt til ridder af Dannebrog.
Januar - februar
Selvbiografien Das Märchen meines Lebens ohne Dichtung I-II (Mit eget eventyr uden digtning, udgivet på dansk 1947) udkommer som indledende bind af Gesammelte Werke (hos Lorck i Leipzig). Det er HCAs første officielle selvbiografi, der lanceres internationalt - den oversættes til engelsk af Mary Howitt og udkommer her under HCAs besøg i England sommeren 1847 - 8 år før, der kommer en officiel dansk selvbiografi.
6. april
Nye Eventyr. Andet Bind. Første Samling ("Den gamle Gadeløgte", "Nabofamilierne", "Stoppenaalen", "Lille Tuk", "Skyggen") udkommer.
13. maj
Af sted på Englandsrejsen. Ankomst i Amsterdam 13. juni. Fest på Hotel d'Europe i Haag for HCA 19. juni. Afrejse med tog d. 21. juni til Rotterdam og med dampskibet Batavier herfra d. 22. til London.
23. juni
HCA ankommer til London. Møder Dickens d. 16. juli (dagbogen: "paa Verandaen kom Taarerne mig i Øinene, da vi talte").
10. august
Afrejse med tog fra London til York og videre til Edinburgh. Udflugt til det skotske højland 19.-24. august. Er tilbage i London d. 26. august. Sine indtryk af London sammenfatter HCA i Mit Livs Eventyr i ordene ""High life" har jeg her seet og - "Armod", disse ere de to Poler i min Erindring".
29. august
Afrejse fra London. Ankommer i København 23. september.
20. januar
Christian VIII dør. Frederik VII er den ny konge. Kongens død berører HCA meget.
4. marts
Nye Eventyr. Andet Bind. Anden Samling. ("Det gamle Huus", "Vanddraaben", "Den lille Pige med Svovlstikkerne", "Den lykkelige Familie", "Historien om en Moder", "Flipperne") udkommer.
10. marts
Første Casino-møde efter at pariser-revolutionen med to ugers forsinkelse er blevet kendt i Danmark og efter nyheden om de revolutionære tilstande i Tyskland og folkemødet i Rendsborg. Næste dag møde i Hippodromen i Nørregade. Den 20. marts holdt man det andet store Casino-møde, som resulterede i folketoget til Christiansborg næste dag. Ved demonstrationstogene gennem de københavnske gader fungerer HCA som en af dem, der af ordens-komiteen sættes ind til at lede masserne på rette veje og afholde dem fra at gå til excesser.
23. marts
Krigen om Slesvig-Holsten bryder ud, da Fr. VII har afvist den slesvig-holstenske deputations krav. Dagen efter overrumpler prinsen af Nør Rendsborg garnison, og de andre garnisoner i hertugdømmerne går da også over til oprørerne.
13. april
Skriver HCA på opfordring fra "en af vore dygtige Embedsmænd" (jvf. Mit Livs Eventyr) et brev til William Jerdan, udgiver af The Literary Gazette i London. Brevet, som offentliggøres der samt i flere andre internationale aviser, forsvarer Danmarks sag samtidig med, at det maner til fred og forståelse mellem landene som løsen for Europa.
28. september
Udkommer The two Baronesses hos Bentley i London, 25. november på dansk (De to Baronesser).
2. april
Våbenstilstanden hæves og krigen begynder igen. Skærtorsdag, d. 5. april springer linieskibet Chr. VIII i luften. Flere, som HCA kender af navn, er blandt de døde.
12. maj
Afskedsfest hos Fredrika Bremer for HCA i anledning af, at han vil rejse til Sverige. HCA rejser for at komme væk fra situationen i Danmark.
17. maj
Kr. Himmelfartsdag: til Sverige med skib fra København over Helsingør til Helsingborg. Derfra videre til Göteborg, og så (22. maj) med dampskibet Polhem ad Götakanalen forbi Trollhättan, gennem Vänern og Vättern og skærgården til Stockholm, hvor HCA bliver 25. maj - 5. juni.
5. juni
Danmarks nye demokratiske grundlov træder i kraft. HCA Sejler fra Stockholm til Uppsala. D. 11. - 17. juni igen i Stockholm. 18. juni rejser HCA fra Stockholm på en 14-dages udflugt til Dalarne og Uppsala. Deltager i den stemningsfulde fejring af midsommeraftenen i Leksand. Her klipper han et slot for værtindens datterdatter,
"og hun var lykkelig, lidt efter hørte jeg udenfor en Jubel og jeg kunde ikke lade være at lure, hele Huset var i Henrykkelse. Nu bankede det paa Døren og gamle Bedstemoder bragte mig sine Peberkager, men med den Bøn om jeg ikke vilde iaften klippe hende nogle nye Faconer til Peberkager, for det kunde jeg; og nu har jeg en heel Time siddet og klippet Mænd, Koner, Svaner og Dandserinder, og saaledes skulle nu de tilkommende Peberkager vise sig i den Stad Leksand, om de komme til at hedde Andersens Peberkager tvivler jeg paa, men Vertinden vil nok fortælle Een og Anden at der var "en Fremmed, som forstod det"; saaledes bliver man udødelig paa mange Maader! - Hvo skulde nu have troet det, at medens Europa omformes, skulde jeg komme til Dalerne og gjøre Revolution i Peberkagernes Skikkelser! -" (brev af 24. juni til Jette Wulff).
16. august
Tilbage til København.
20. januar
Oehlenschläger dør om aftenen kl. 11, "omtrent samme Tid (og Dag) som Chr. VIII" (jvf. almanakken). HCAs sørgesang "Farvel, Du største Skjald i Norden" afsynges d. 26. januar, da sørgetoget gør holdt ved Oehlenschlägers fødehus på Vesterbrogade. Sangen trykkes samme dag i Berlingske Tidende, Fædrelandet og Kjøbenhavnsposten.
1. marts
Førsteopførelse på Casino af Ole Lukøie. Eventyr-Comedie i tre Acter. H.C. Lumbye, der spillede på Casino, havde lavet musik til stykket, men eventyrkomedien blev aldrig opført med Lumbyes musik. Stykket var den første originale digtning skrevet for privatscenen. Midt i krigens tid prædikede stykket en jævn og trøsterig filosofi: "Sundhed og godt Humør tillige/ det er den bedste Skat, Du kan faa".
Fra stykket stammer sangen "Hvor Skoven dog er frisk og stor", der blev uhyre populær. Stykkets publikumstække blev ikke mindre af, at en meget omtalt spansk danserinde, Pepita, udførte nogle af dansene. Ole Lukøje blev i alt opført 117 gange på Casino.
2. - 20. februar
Deltager i festlighederne for de hjemvendende soldater. Digtet "Landsoldatens Hjemkomst" trykkes i Fædrelandet 10. februar og HCA finansierer selv 2.000 eks. til uddeling ved et arrangement i Ridehuset. Henter visebøger, som Reitzel spenderer, og deler ud blandt soldaterne. 18. februar udkommer Fædrelandske Vers og Sange under Krigen. Ideen til det lille hæfte fik HCA ugen før, d. 13.: at samle sine nationale vers fra krigen og udgive dem med henblik på, at indtægten skulle tilfalde "de Saarede og Faldnes Efterladte". Reitzel var med på ideen og påtog sig opgaven.
19. maj
I Sverrig udkommer. Samtidig udgivelse i Tyskland og England.
17. juli
HCA rejser fra Glorup via Svendborg, hvor Viggo Drewsen kommer med dampskibet, til Als og videre til Slesvig. Ser stillingerne og sporene fra krigen og besøger Dannevirke. Rejser til Leipzig, Prag og Dresden sammen med Viggo Drewsen. Herfra rejser Viggo Drewsen tilbage til København d. 8. D. 23. tiltrædes tilbagerejsen, som går over Glorup og Nyborg til København.
6. oktober
HCA udnævnes til titulær professor.
5. april
Udkommer Historier ("Aarets Historie", "Verdens deiligste Rose", "Et Billede fra Castelsvolden", "Paa den yderste Dag", "Det er ganske vist", "Svanereden", "Et godt Humeur"). Betegnelsen "historier" i stedet for "eventyr" er noget nyt og signalerer det gradvise skift fra eventyrgenren til en mere eksperimenterende form for kortprosa.
16. maj
Afrejse fra København til Travemünde og herfra videre til Lübeck. Herfra med tog til Weimar. Afhentes af og indkvarteres hos sin gamle bekendt hofmarskal Beaulieu. Afrejse d. 10. juni til Leipzig, hvor Viggo Drewsen støder til. Afrejse fra Leipzig d. 13., med ophold i Nürnberg videre til München, hvor HCA inviteres til kong Max på Starnberg. Tilsiges til kong Ludwig (kong Max's far) på slottet Wittelsbach.
28. juni
Afrejse fra München sammen med Viggo Drewsen. Over Lindau, Chur og over Alperne til Italien. Fra Como med tog til Milano (hvor de stiger op i domkirkens åbne marmorhaller: "Som et Phantasieslot skabt af Snee" dagbogen d. 4. juli). Tilbage over Como og Luzern til Zürich. Herfra over Schaffhausen og Freiburg til Heidelberg. Videre til Frankfurt. Videre til Kastel med tog og derfra ad Rhinen over St. Goar og Koblenz til Köln. Over Hannover, Hamburg og Kiel tilbage til København (ca. 23 juli).
30. november
Udkommer Historier. Anden Samling. ("Hjertesorg", "Alt paa sin rette Plads", "Nissen hos Spekhøkeren", "Om Aartusinder", "Under Piletræet").
Både i et brev til Henriette Wulff (5. juni) og i et brev til Carsten Hauch (3. juni) fortæller HCA om, hvordan digteren og telegrafdirektøren Peter Faber (forfatteren til "Høit fra Træets grønne Top") for nylig inde i København har demonstreret telegraferingen for ham. Telegraflinien Helsingør - København - Fredericia - Hamborg blev anlagt 1852-1853 og åbnet for offentlig brug 1. februar 1854. HCA fik altså demonstreret telegrafen, mens det endnu kun var personalet, der øvede sig på linien. Peter Faber telegraferede til personalet i Helsingør og fortalte dem, at HCA stod ved siden af ham. Fra Helsingør svarede personalet med at citere "Hver Skipper har en Hustru", eller som HCA skriver i brevet af 3. juni til Hauch:
[...] hele det første Vers af et af mine egne ældste Digte, som jeg har skrevet, troer jeg, i min Skoletid i Helsingør. Jeg følte mig saa underligt overvældet af Opfindelsens Storhed; det var, som stod jeg under Vingeslaget af en uendeligt mægtig Aand [...] Jeg føler og seer en uendelig Kjærlighed hos Gud ogsaa i hvert nyt Indblik, han forunder os i Naturlovene og Naturkræfterne, og den høie Magt han derved skjænker Menneskeheden [...]
7. november
De to første bind af Samlede Skrifter udkommer.
8. maj
Rejser sammen med Adolph Drewsens og Ingeborg Collins næstyngste søn, den 21-årige Einar, til Tyskland og Italien. Ankommer til Triest d. 31.
2. juni
Med dampskibet Roma til Venedig. 6. juni videre med tog til Peschiera og med dampskib over Gardasøen til Riva. Derfra med omnibus ad en vild klippevej til Trient. Videre over Botzen og Innsbruck til München (ankomst 12. juni).
24. juni
Afrejse fra München til Weimar (ankomst d. 27.). Til frokost hos Liszt. Han og den cigarrygende fyrstinde (Liszts samleverske) applauderer HCA, da han fortæller, at han alene havde klappet ad Wagners ouverture til Tannhäuser ved en opførelse i Leipzig. Videre til Eisenach d. 29., og HCA tager alene til slottet Wilhelmsthal, hvor han bor hos storhertug Carl Alexander til 2. juli. Sover i de værelser, den unge Goethe sidst havde der.
6. juli:
Hjemkomst til København.
2. april
HCAs 50-års fødselsdag. Fejres kun med gaver fra vennekredsen og med en middag henne hos Adolph Drewsens. Om aftenen sidder han hjemme hos sig selv og læser korrektur på historierne og selvbiografien.
30. april
Udkommer Historier. Med 55 Illustrationer efter Originaltegninger af V. Pedersen, skaarne i Træ af Ed. Kretzschmar. 24 historier, heraf 3 nye: "Et Blad fra Himlen", "Klods-Hans" og "Ib og lille Christine".
28. juni
På en 3 måneders rejse til Tyskland og Italien. Hos kongen af Sachsens livlæge, Carl Gustav Carus, bliver HCAs hoved målt:
"dette hører til de mindre, Hjernen heller ikke af de store, men meget udviklet Phantasie og Følelse, i den grad at jeg kunde blive vanvittig, havde Gud ikke givet mig en overveiende Villie og Energi" (dagbogen d. 21. juli).
2. september
Edgar tager hjem via Göttingen. HCA rejser næste dag til Weimar. Højtideligholder her for sig selv d. 6. september som årsdag for sin ankomst til København. Tilbage over Kassel, Göttingen, Hannover, Altona, Flensborg, med dampskib til Svendborg og så med vogn til Glorup, hvor han opholder sig 21. - 26. september.
17. januar
Operaen Klein Karin (Liden Kirsten) opføres i Weimar som lovet af Liszt.
6. juni
"Taarer kom mig i Øinene; jeg tænkte paa at jeg den fattige Skomagers og Vaskekonens Søn, blev kysset af Keiseren af Ruslands Søstersøn; hvorledes Endepunkterne berøres" (dagbogen d. 23.).
29. juni
Tilbage til Dresden. Fra d. 4. til d. 30. juli igen på Maxen. Igen i Dresden 30. juli - 4. august. Derfra til Berlin, videre til Hamborg d. 5., til Rendsborg d. 7., fra Flensborg d. 9. Vil til Korsør for at tage til Basnæs, men ender med at gå i land i Svendborg og tage til Glorup, hvor han bliver fra d. 9. til d. 19. august og skriver på At være eller ikke være.
17. - 20. maj
Hos enkedronningen på Sorgenfri Slot, hvor han læser højt af sin nye roman At være eller ikke være, hvis slutning rører dronningen til tårer. Romanen udkom d. 20. på dansk, engelsk og tysk.
30. maj
Afrejse fra København for efter indbydelse at besøge Dickens. Ankommer d. 11. til London og tager straks videre til Dickens' landsted, Gad's Hill ved Higham. Han er gæst hos Dickens fra 11. juni til 15. juli, dels på Gad's Hill, dels i Tavistock House i London. Mærker klart, at hans langvarige ophold ikke er populært hos de øvrige medlemmer af Dickens' familie, især ikke hos børnene. Lærer sig efterhånden at tale og læse noget engelsk.
15. juli
Kører til Maidstone, hvor han tager afsked med Dickens. Med skib til Frankrig. Er d. 17.-21. i Paris. Besøger forlæggerne Lorck og Wiedemann i Leipzig og tager videre til Dresden, hvor han modtages af Serres. Bor frem til 31. august det meste af tiden på Maxen, men med korte ophold indimellem i Serres hus i Dresden. Den 6. september rejser han hjem over Kassel, Hannover, Hamborg, med dampskibet Eideren fra Kiel til Korsør og endelig til København.
2. marts
Nye Eventyr og Historier ("Suppe paa en Pølsepind", "Flaskehalsen", "Pebersvendens Nathue", "Noget", "Det gamle Egetræes sidste Drøm", "Abc-Bogen") udkommer . 15. maj udkommer Nye Eventyr og Historier. Anden Samling ("Dynd-Kongens Datter","Hurtigløberne","Klokkedybet").
30. marts
For første gang til taffel hos Frederik VII. Den 31. tildeles HCA dannebrogsmændenes hæderstegn (sølvkors).
15. juni til 23. august
Rejse til Tyskland og Schweiz sammen med Harald Drewsen (yngre bror til Viggo og Einar, søn af Adolph Drewsen og Ingeborg Collin). På denne turistrejse møder HCA utallige gange mennesker, der enten læser i bøger af ham eller omtaler ham (uden at vide, hvem de har for sig).
Oktober eller november
Læser som den første danske digter højt i den tidligste arbejderforening. Oplæsningen var et stort tilløbsstykke og HCA var nervøs ved det uvante publikum:
"Det var paa en uhyggelig, bevæget Tid i Kjøbenhavn. Der strømmede langt flere Folk til, end der var Plads til i den store Sal; udenfor trængde Mængden sig tæt op til Vinduerne og forlangte, at disse skulde aabnes; det var for et nerveust, frygtsomt Gemyt som mit ganske overvældende. Dog, saasnart jeg stod paa Talerstolen forsvandt al Frygt"
(i fortsættelsen af Mit Livs Eventyr).
20. juni
Af sted på Jyllandsrejsen. Over Korsør-Århus til Silkeborg. Ophold her hos Drewsens til 4. juli, derefter over Herning og Holstebro til Nørre Vosborg. Udflugt til Vesterhavet og Husby præstegård. 21. juli videre til Fjaltring præstegård og udflugt herfra til Bovbjerg. Videre til Lemvig d. 23., ad Limfjorden forbi Struer og Thisted til Ålborg.
30. juli
Sejler med pram over Limfjorden til Nørresundby og afhentes her i vogn af godsejer Christian Michael Rottbøll, som fører ham til Børglum Kloster, hvorfra der er udflugter til Løkken og Rubjerg klitter.
10. august
Rottbøll kører HCA til Hjørring, hvor han tager ind på Hotel du Nord. Herfra videre d. 11. med postvogn til Frederikshavn. 17. august bliver HCA kørt til Jerup, hvorfra en bonde kører ham og Carl Uldall til Skagen, hvor han indlogeres på "Vertshuset [Brøndums] helt ude i den anden ende af Byen" (dagbogen). Ser Grenen, fyrtårnet og Gammel Skagen. Om sit indtryk af Skagen by skriver HCA i dagbogen d. 18.:
"Gaderne ere indhegnede med Snore bagved ligge smaa Kartoffel Agre, eller Pletter med Korn; Espalie af tørrede Fisk udenfor Husene, paa disse Skibstømmer benyttet, hist og her et lille Skuur, hvis Tag er Skroget af en Baad. Gaden med dybt Sand, Byen uendelig lang; med Klitter, Kartoffelager og Kornager, Børn sove i Sandet".
Fra Skagen igen d. 19. over Frederikshavn og Sæby til Ålborg (ankomst d. 21.). 25. august: Fra Ålborg om natten over Hobro til Randers, videre herfra d. 28. til Hjermind præstegård nær Bjerringbro (undervejs skriver han digtet "Jylland mellem tvende Have"). Møder her bl.a. biskop Otto Laubs datter, Louise Magdalene, som han bliver indtaget i. Videre herfra d. 2. september til Asmildkloster ved Viborg. Besøger domkirken i Viborg. Videre 8. september, hvor Hjalmar Collin kører HCA til Silkeborg. HCA ængstelig over koleraudbrud i de østjyske byer. Videre d. 10. med vogn over Vejle til Kolding. Over Korsør til Sorø 12. september. Tilbage i København d. 13. september.
16. januar
Læser højt igen i Arbejderforeningen [antagelig den nye af 1860]; "de stormede paa udenfor men jeg havde en ubegribelig Ro og læste godt og med stort Bifald", skriver HCA i almanakken. I et brev af 21. jan. til fru Scavenius på Basnæs (utrykt) skriver HCA: "
I Mandags læste jeg i Arbeider-Foreningen, som deres Naade vel har læst om i Berlings Tidende; det er vist af uberegnelig Gavn at flere af Professores og unge Politeknikere ere traadte sammen saaledes at der 3 Gange om Ugen holdes Foredrag i alle Fag for Arbeidsklassen, man vilde nu ogsaa forsøge med at give disse Mennesker lidt Poesi og den slog an i den mærkeligste Grad; der var aldeles opfyldt, vist 700 Mennesker [...]
21. maj
Prins Frederik (den senere Fr. VIII) opsøger HCA efter kl. 9 om aftenen for at sige ham farvel, inden hans rejse til udlandet, der går til bl.a. Göttingen, Nürnberg, Regensburg, Brunnen, Luzern, Biel, Le Locle, Yverdon, Neufchatel, Lausanne, Ouchy, Montreux, Geneve, Leipzig, Dresden, Berlin og Odense, hvor han bl.a. er sammen med Julius Gerson ("En lille Nisse rejste"), der er redaktør af Fyens Stiftstidende. Ser, at hans forældres hus er ombygget med en etage ovenpå, og at alt i det hele taget er forandret. Videre til Nyborg d. 10. med diligence og derfra med dampskibet til Korsør.
2. marts
Udkommer Nye Eventyr og Historier. Anden Række ("Tolv med Posten", "Skarnbassen", "Hvad Fatter gjør, det er altid det Rigtige", "De Vises Steen", "Sneemanden", "I Andegaarden", "Det nye Aarhundredes Musa"). Læser samme dag sine nye eventyr i Studenterforeningen.
4. april
Afrejse fra København til Sorø, hvor Jonas Collin d. Y. næste dag støder til for at ledsage HCA på en Italiens-rejse. Ankommer til Rom d. 28. april og opholder sig der til 29. maj. Den 29. maj rejser de over Civita vecchia, Livorno, Pisa til Firenze, hvor han og Jonas Collin d. Y. er fra 31. maj-4. juni. Tilbage til Livorno og derfra med skib til Genua. Herfra videre over Turin til Milano (her 10.-12. juni). Stigende irritation hos HCA over hans unge rejsefælle. 17. - 22. juni er de i Bex. HCA påbegynder her sin historie "Iisjomfruen". De vender hjem til Basnæs d. 22. august.
28. august
Jonas Collin d. Ældre dør. HCA er til hans begravelse d. 2. september. Samme dag trykkes HCAs mindedigt over Collin i Dagbladet. Er i disse dage meget nedtrykt og føler sig ensom efter Collins død.
25. november
Udkommer Nye Eventyr og Historier. Anden Række. Anden Samling ("Iisjomfruen", "Sommerfuglen", "Psychen", "Sneglen og Rosenhækken").
Februar
Får et meget følelsespræget venskab med den 25-årige balletdanser Harald Scharff. Deres venskab varer ca. 1 1/2 år.
23. juli - 21. oktober
Af sted på Spaniensrejsen sammen med Jonas Collin d. Y.. Rejser den 6. september tidligt om morgenen i vogn over Pyrenæerne og ind i Spanien. De opholder sig i Barcelona 7. - 16. september. Vænner sig her til at ryge cigarer ("der nu smager mig", dagbogen d. 8.), når han sidder på balkonen og nyder den spanske aften. Er til tyrefægtning. I Murcia d. 23.-26., Cartagena 26.-29. og Málaga 30. september - 5. oktober. Herfra over Loja til Granada, hvor de er 6. - 21. oktober. Tages med ud for at se på damer og føler her som også tidligere under opholdet i Spanien sit blod i kog.
21. oktober
Tilbage over Loja til Málaga, hvor de er fra d. 22.-29. oktober. 2. november sejler de til Marokko. 9. november til Cádix. 13. november via Jeres til Sevilla, hvor han den første aften i byen inspireres til et digt om cigaren! 22. november med tog til Cordoba. Den 25. videre til Madrid (26. november til 2. december). 19. december over St. Chidrian til Búrgos. 22. december videre fra Búrgos over San Sebastián og Irún ind i Frankrig til Bayonne.
23. - 27. december
I Bayonne, hvor de holder jul på hotellet med kager, champagne og cognac. Et vokslys fra Rom sættes oven i champagneflasken, og det er deres juletræ. D. 29. over Bayonne til Dax og videre til Bordeaux, hvor de fejrer nytåret, igen med kager og champagne.
1. januar - 20. marts HCA i Bordeaux og Paris. 20. marts begynder hjemrejsen fra Paris. Ankomst til København d. 31. marts.
6 Spaniens-digte trykkes i Illustreret Tidende d. 5. april. HCA afslutter 1. gennemskrivning af Spaniens-bogen på Basnæs, hvor han er d. 8. til d. 20. maj. Bogen udkommer 9. november med titlen I Spanien. Dens digte chokerer hans bekendte ved deres sanselighed.
10. august
Tilbage i København, hvor han knapt nok er ankommet, før han begynder at kede sig.
December
Under forberedelserne til Fr. VIIs begravelse (døde d. 15. november, hvilket gjorde HCA meget bedrøvet og forstemt) på ny optræk til krig med Tyskland. HCA meget nedtrykt:
"det seer uendeligt mørkt ud. Det er som mod Danmarks sidste Tider, jeg har kun Tanke om Krig eller Oprør, mit Sind er nedkuet; tomme politiske Taler hører man. Jeg seer min smule Sammensparede, veiret hen, seer mig som Tigger paa min gamle Alder [...] Med Danmark er det forbi, og med min Lykkes Levetid - nu kommer Dødens Nat"
(dagbogen d.12.).
1. februar
Krigen bryder ud, tyskerne går over Ejderen. 18. april: Stormen på Dybbøl. Krigen berørte HCA dybt personligt, idet han havde mange nære forbindelser til Tyskland. Tyskland var HCA's andet hjemland, og krigen bragte ham sorg og splittelse. Han havde svært ved at skrive i disse år på grund af krigen.
Ultimo maj
Om sin stemning i denne tid noterer HCA i dagbogen d. 22.: "gudløs, bitter paa Menneskene og uden Fortrøstning til Gud", men føler straks efter, at han derved synder mod Gud i sin tanke. Igen d. 27. i dagbogen:
Det er næsten sørgeligt hvorledes jeg driver og dovner; Intet bliver bestilt. Veiret er meget koldt, de Fleste have i Kakkelovnen. Jeg seer Dagen gaae, ønsker at det var Aften og jeg kom iseng, Intet glæder jeg mig til, Intet fylder mig hvad skal det føre til.
31. december
HCAs formue opgøres til 11. 484 rdl, hvilket svarer til mere end en million kroner idag. I årets løb er den vokset med 1.445 rdl. Betalte i starten af året 12 rdl og 48 skill. i skat i kvartalet.
2. april
Fejres på sin 60-års fødselsdag og overvældes med hilsener og gaver. Dagen slutter med stor middag hos familien Henriques, og med, at han går i teatret.
5. april
Hører, at hans eventyr er udkommet på sanskrit. 3. juli læser han i Fædrelandet, at nogle af hans eventyr er oversat til nygræsk.
10. maj
Indbydes af George O'Neill (portugisisk købmand og dansk generalkonsul i Lissabon) til at komme til Lissabon.
14. september
Af sted på Sveriges-rejsen (over Malmø, Jönköping og Falköping til Stockholm). Oprindeligt havde HCA planlagt at rejse til Portugal, men da han hører, at der er kolera i Spanien og et enkelt tilfælde af kolera i Lissabon, opgiver han planen og forsøger i stedet at få Einar Drewsen med til Paris. Men Einar har for travlt til at tage med, siger han, og så beslutter HCA sig til i stedet at tage til Stockholm, hvor han opholder sig 17. - 24. september. Er med Henriques i Uppsala 24. - 27. september. Afrejse fra Stockholm d. 7. oktober.
17. november
Udkommer Nye Eventyr og Historier. Anden Række. Tredie Samling ("Lygtemændene ere i Byen, sagde Mosekonen", "Veirmøllen", "Sølvskillingen", "Bispen paa Børglum og hans Frænde", "I Børnestuen", "Guldskat", "Stormen flytter Skilt").
31. januar
Afrejse fra København efter at have sagt farvel til såvel kongeparret, kronprinsen (den senere Fr. VIII) som prinsesse Dagmar. I Paris 29. marts - 13. april. Her 1. april med kronprins Frederik (Fr. VIII) til væddeløb i Vincennes. Afrejse fra Paris d. 13. april over Tours til Bordeaux. Derfra videre til Bayonne, derfra over den spanske grænse til San Sebastián og over Burgos til Madrid, hvor han opholder sig fra 30. april til 3. maj.
6. maj - 14. august Gæst hos familien O'Neill. Er gæst hos købmand George (Jorge) O'Neill, den danske generalkonsul i Lissabon, på Quinta do Pinheiro i Palhava 6. maj til 8. juni. Deres bekendtskab går ca. 40 år tilbage. 8. juni - 9. juli bor HCA hos Carlos O'Neill i Setubal. 9. - 26. juli er han igen gæst hos George O'Neill. George opfordrer HCA til at tage ind til Lissabon for at kneppe (dagbogens udtryk, jvf. datoen d. 12.). HCA plages i den følgende tid af seksuelle frustrationer.
14. august
Med dampskibet Navarro fra Lissabon til Bordeaux. Derfra videre over Blois til Paris (30. - 31. august), hvor HCA går på bordel:
Jeg har nu paa hele denne Reise været hidset paa at besøge Fruentimmer hvor træt jeg var besluttede jeg dog at see denne Slags; gik op i et Huus; der kom en Dame som solgte Menneske Kjød, fire Fruentimmer traadte op for mig, den yngste var sagde de atten Aar; jeg bad hende blive; hun var saa godt som i bare Særk; jeg havde saa ondt af hende. Jeg betalte Madammen 5 Frank, gav hende, da hun bad mig derom 5 Frank, men gjorte ikke Noget; saae kun paa det stakkels Barn der aldeles blottede sig og syntes forundret over at jeg kun saae paa hende
(dagbogen d. 30.).
6. september Ankomst til Odense.
11. december
Udkommer Nye Eventyr og Historier. Anden Række. Fjerde Samling ("Gjemt er ikke glemt", "Portnerens Søn", "Flyttedagen", "Sommergjækken", "Moster", "Skrubtudsen").
11. april
Afrejse fra København. HCA opholder sig i Paris 15. april - 9. maj og besøger Verdensudstillingen flere gange. Han er bl.a. sammen med den noget udsvævende Robert Watt, der fortæller "mange vilde, sanselige Historier" (dagbogen d. 17.). Den 5. maj bliver HCA så seksuelt ophidset af Watts historier, at han går på bordel, men
"gik uden at have syndet i Gjerning, men nok i Tanke"
(dagbogen 11. april).
26. maj - 7. juni
HCA udnævnes på kongeparrets sølvbryllupsdag d. 26. maj til etatsråd (3. rangklasse; når der f.eks. er kur på slottet, er det for de tre første rangklasser). Vender tilbage til København d. 7. juni.
1. - 30. september
Afrejse til Paris sammen med Robert Watt. De er i Paris 7. - 22. september. HCA besøger igen verdensudstillingen og går med Robert Watt på bordel, men nøjes - igen - med at tale med en prostitueret. Rejser hjemad d. 22. september. Ankomst i København d. 30.
6. december
HCA udnævnes om formiddagen på rådhuset til æresborger i Odense. Stor festmiddag om aftenen på rådhuset med 240 indbudte. Der er flag over hele byen og fakkeltog. HCA hilses i rådhusets vindue med sang og nifoldigt hurra nede fra pladsen. Middage de følgende dage for HCA hos borgmester, biskop (ved festen hos biskoppen er der 130 mennesker til stede) og domprovst. Besøger sammen med biskoppen fattigskolen, hvor han selv har gået, Lahns stiftelse og barndomshjemmet.
26. april - 4. juli
HCA rejser fra Odense d. 26. april. Opholder sig i Amsterdam fra 30. april til 7. maj. Derefter til Antwerpen og Gent i Belgien d. 7. maj. 11. - 19. maj er han i Paris, hvor Einar Drewsen tager imod ham. Går med Einar på bordel,
"hvor jeg dog kun sad og talte med Fernanda, den lille Tyrkinde mens E morede sig. Hun var ellers den smukkeste, vi talte om Constantinopel, hendes Fødeby, om Illuminationen der paa Mahomeds Fødselsdag, hun var meget paatrængende "pour fair l'Amour", men jeg sagde jeg var kun kommet for at tale ikke videre. Kom snart sagde hun, men ikke imorgen, da er det min Fridag. Stakkels Qvinde"
(dagbogen d. 17.).
Afrejse fra Paris d. 19. maj over Schweiz og Tyskland. Ankomst til København 4. juli.
28. oktober
Får besøg af Georg Brandes, der - i følge HCA selv - begejstres for "Dryaden", som HCA læser op for ham. Møder Brandes igen d. 2. november til en middag hos Edvard Collin. Dryaden. Et Eventyr fra Udstillingstiden i Paris 1867 udkommer 5. december som selvstændig publikation. 2. oplag allerede 15. december.
19. november
"Et Besøg i Portugal 1866" udkommer i bd. 28. af Samlede Skrifter.
4. september
50-års dagen for HCAs afrejse fra Odense fejres først af Hartmanns ved en middag, dernæst læser HCA op i Studenterforeningen og hyldes dér.
6. september
På 50-års dagen for ankomsten til København fejres HCA først af hotellet. Dernæst ankommer Natalie Zahle med to elever og nogle lærerinder. Festmiddag på Vincents restaurant. Udnævnes denne dag til kommandør af Dannebrog (2. grad).
22. september
Afrejse fra Basnæs ud på næsten 5 1/2 måneds Europa-rejse. Ankommer i Dresden 2. oktober, hvor han er gæst på godset Maxen hos fru Serre 3. - 11. oktober. Afrejse d. 13. oktober fra Dresden til Prag. Ankomst til Wien 17. oktober. 4. november rejser han fra Wien til München, hvor han opholder sig 8. - 16. november. Ankommer til Nice 30. november og bliver til 31. januar 1870. Hyldes i hotellet juleaften. Læser op for hotellets gæster 1. juledag og nytårsaften.
17. december
Udkommer Tre nye Eventyr og Historier ("Hønse-Grethes Familie", "Hvad Tidselen oplevede", "Hvad man kan hitte paa").
31. januar - 11. marts Afrejse fra Nice 31. januar. Ankomst til Odense 8. marts. Ankomst til København, hvor han flytter ind på d'Angleterre (nr. 66), d. 11. marts.
26. juni - 19. juli
På Holsteinborg, hvor han modtages med flag. Begynder her på romanen Lykke-Peer. Afslutter bogen hos Henriques på Petershøj, hvor han er fra d. 9. til d. 19. juli. Udkommer d. 11. november.
18. august
HCA møder Henrik Ibsen. HCA læser på forhånd Peer Gynt:
det er som skrevet af en gal Digter, man bliver selv forstyrret ved at vilde leve i denne Bog; Versene ere heller ikke gode, der er noget sygeligt vildt i det Hele. Kjed over at jeg havde læst den da Ibsen kommer her første Gang i Aften, jeg har aldrig seet ham, han gjelder for ordknap og mørk. Efter Bordet kom han med Bloch han gjordte et godt Indtryk. Han talte venligt og godt, vi syntes Alle om ham
(dagbogen dags dato).
25. juli - 2. august
Rejser til Norge via Sverige. Ankommer til Karlstad d. 2. august. Over den norske grænse via Kongsvinger til Christiania (Oslo).
5. - 25. august
I Norge. Modtages ved ankomsten til Christiania banegård af Bjørnstjerne Bjørnson, hvis landsted han hyppigt besøger under opholdet, hvor han fast bor på hotel Victoria. Udflugter i omegnen.
25. august
Afrejse fra Christiania. Tilbage i København, hvor han flytter ind på Rolighed hos Melchiors, d. 31. august.
4. oktober
Modtager fra kong Karl XV af Sverige-Norge kommandørkorset af den norske Olavs-orden med bryststjerne. Ordenen tildelt i september.
30. marts Udkommer Eventyr og Historier. Ny Samling ("Lykken kan ligge i en Pind", "Kometen", "Ugedagene", "Solskins-Historier", "Oldefa'er", "Hvem var den Lykkeligste?", "Lysene", "Det Utroligste", "Hvad hele Familien sagde", "Dandse, dandse Dukke min!", "Spørg Amagermo'er!", "Den store Søslange", "Gartneren og Herskabet" [førstetryk]).
12. april
Afrejse fra Basnæs. Hans rejsefælle William Bloch, der er inviteret med på rejsen som HCAs gæst, støder til i Korsør. Rejsefællerne tager først til Odense, hvor HCA viser William Bloch de gamle steder. Rejsen går videre til Dresden. 25. april rejser de videre til Prag (ophold her 25.-27.), over Brünn til Wien, hvor de er 28. april - 4. maj. Videre d. 4. maj ind i Italien. Fra Venedig d. 17. maj til München. Fra München d. 25. maj. På Basnæs, 7. - 13. juni..
November og december
HCA meget syg. Kongehuset følger hans tilstand ved jævnlige hilsener og forespørgsler, og kronprins Frederik besøger ham. Er stærkt uligevægtig i denne tid, føler sig på randen af sindssyge.
23. november
Udkommer Nye Eventyr og Historier. Tredie Række. Anden Samling ("Hvad gamle Johanne fortalte", "Portnøglen", "Krøblingen", "Tante Tandpine").
24. december
Er ved at komme på højkant igen efter den svære sygdomsperiode. Melchiors sørger for, at han får juletræ i sin Nyhavns-lejlighed, og de og William Bloch sørger for, at han får
"igrunden en smuk Juleaften, den jeg slet ikke ventede"
(dagbogen).
26. februar
Bliver ud fra sine smerter klar over, at han rimeligvis har sygdom i leveren. (Hans læge, Theodor Collin, mener, at det bare er "Vinde i Stor-Tarmen" (dagbogen) og beordrer kinderpulver og kamillete). Er i denne tid i gang med at forberede sig på en rejse til Schweiz.
14. april - 25. juli
Rejse til Tyskland og Schweiz med Nicolaj Bøgh. I Genève 1. - 6. juni. En afstikker ind i Italien: Chiavenna, Maloja, Silvaplana, tilbage via St. Moritz, Samaden, over Albula-passet og Bergün til Alveneu, Chur, Rorschach, Lindau, Augsburg og München. Til Nürnberg d. 16. juli, videre over Bamberg, Meiningen, Eisenach, Kassel, Hannover til Hamborg. Den 25. juli fra Hamborg over Slesvig, Middelfart og Korsør til København. Kan næsten ikke slæbe sig af sted på den sidste del af rejsen og har hårdt brug for Bøghs hjælp.
28. juli
Tilbage i København. Indkvarteres på Rolighed, hvor han bor til 9. september. Syg og svækket.
2. april
Der flages på halv denne dag, da denne 2. april er skærtorsdag ligesom i 1801, slaget på reden. HCA tager det som et dårligt varsel for ham selv. Overvældes med blomster, hilsener og besøg på dagen, bl.a. kommer kronprins Frederik på besøg. Udnævnes til konferensråd.
23. maj
Til Holsteinborg, hvor han bliver til 18. juni,
pleiet, passet, hygget om, som et kjært Barn af Familien. De kan ikke tænke Dem Nogen mere elskværdig, omhyggelig Vertinde bedre end Grevinde Holstein. Jeg følte mig saa glad, saa tilfreds og det gik hver Dag fremad med mit bedre Befindende
(brev til Henriette Collin af 20. juni)
18. juni
Tilbage i København, hvor han indlogeres på Rolighed.
Her paa "Rolighed" ere de Alle, lige til min Barbeer, (der i Dag sagde at da han ifjor saae mig sidst vilde han ikke give en Pibetobak for mig, han var vis paa han da barberede mig sidste Gang), forbauset over hvor godt jeg bevæger mig og seer ud. Alligevel lider jeg en Deel af Gigt, i Hænder, Albuer og Knæ, hvert Øieblik raaber jeg "av!"
(brev til Henriette Collin af 20. juni)
18. september
Flytter ind til Nyhavn 18. Stadig sygdomspræget. Må ofte tage morfin til natten.
1. april
Udnævnes til kommandør af Dannebrog, 1. grad.
2. april
På sin 70-års dag hyldes han fra nær og fjern. I Odense indmures en mindeplade i hans barndomshjem. Aftenen tilbringes hos Melchiors. På fødselsdagen giver Det kgl. Teater Den ny Barselstue og Liden Kirsten.
12. juni
Hentes ud til Melchiors på Rolighed.
4. august
HCA dør kl. fem minutter over elleve. Leverkræft angives som dødsårsag.
11. august
HCA begraves fra Vor Frue Kirke (Københavns domkirke). Kongen og kronprinsen er til stede. Der tales af stiftsprovst C. Rothe og af Odense-biskoppen C.T. Engelstoft. HCA blev begravet på Assistens kirkegård i et gravsted, som Edvard Collin havde bestemt for HCA, sig selv og sin hustru, Henriette. Edvard Collin indsættes til universalarving i HCAs testamente.
|

|