USA


30-årige Cathy Freeman - født Cathrine Astrid Salome Freeman - fra delstaten Queensland, betragtes i dag som Australiens største nationalhelt og som én af de sidste mange års helt store atletikstjerner. Med baggrund som indfødt australier har hun i kraft af sine store sportslige præstationer og en mangea°rig a°benhed om sin racemæssige baggrund placeret sig som ét af sin tids største forbilleder for minoritetsgrupper ba°de i og uden for Australien.

Med 400-meter løb som hoveddisciplin fik hun sit store gennembrud ved OL i Atlanta i 1996, hvor hun løb sig til en sølvmedalje. Herefter vadede hun i triumfer og vandt 22 finaler i træk i 400-meter løb frem til 1998 inklusive en guldmedalje i VM i Athen i 1997. Endnu en guldmedalje i VM blev føjet til samlingen, da hun vandt 400-meter finalen i Sevilla i 1999.

Men det var ved OL i Sydney i 2000, at Cathy Freeman for alvor etablerede sig som en af verdens største og mest populære sportsikoner. Først bar hun den olympiske fakkel ved a°bningsceremonien, og siden vandt hun finalen i 400-meter løb på hjemmebane foran 110.000 tilskuere i Sydney og opfyldte sin barnedrøm.