USA


John Hume er gift med Pat, og parret har tre døtre og to sønner.

Han var leder af den ikke-voldelige borgerrettighedsbevægelse i 1968-1969 efter at have fungeret som en af de ledende kræfter i etableringen af Derry Credit Union, Derry Housing Association og hans organisations "University for Derry"-kampagne.

Han blev valgt som uafhængigt parlamentsmedlem i Stormont Parliament i februar 1969 og arbejdede her dedikeret på at danne et politisk parti efter den europæiske socialdemokratiske model.

Han gennemførte dette med fem andre medlemmer af Stormont- parlamentet og en senator i august 1970, og John Hume fungerede som en af de ledende kræfter i SDLP til 1979. Her overtog han posten som leder af partiet og beholdt den til 2001.

"Vores søgen efter viden - uddannelse - er helt central i både udviklingen af individer og samfund og for at gøre livets vidunderlige muligheder mulige. I tror lidenskabeligt på, at uddannelse er vital for at forbedre folks liv. Ikke mindst de der er ligger under for fattigdom og diktatur. Den eneste virkelige rigdom i verden er mennesker, og hvis de er uuddannede, bliver deres udvikling også hindret. Det er derfor en stor ære for mig at blive udnævnt til H.C. Andersen-ambassadør," siger John Hume.

John Humes karriere har inkluderet et medlemskab af "Northern Ireland Assembly" fra 1973-1074, den konstitutionelle konvention i 1075 og et medlemsskab af Europaparlamentet fra 1979-2004.

Han har altid været synonym med partnerskaber og spillede en ledende rolle i forhandlingerne om Sunningdale-aftalen. Han har desuden fungeret som handelsminister i 1974.

I perioden 1997-1979 var John Hume også special-rådgiver for EU-kommissær Richard Burke.

John Hume fik tildelt Nobels Fredspris (sammen med David Trimble) i 1998 for deres arbejde med at finde en fredelig løsning på konflikten i Nordirland.