H.C. Andersens værker er udspringet for al den opmærksomhed, der vies H.C. Andersen.

Fantasi med stort hovede. 1859 Hans grafiske kunst, f.eks. hans papirklip og tegninger (se galleriet) fortjener stor opmærksomhed, men berømmelsens udspring er hans litterære værker.

H.C. Andersen var og er en digter af uovertruffen rækkevidde. Hans forfatterskab er fascinerende alene i kraft af dets udbredelse og de mange sprog, det er oversat til. Denne popularitet ville ikke i sig selv være interessant, hvis ikke den vidnede om hans digtnings enestående evne til at vække genklang hos mennesker over hele verden på tværs af alder, køn og kultur.

Det er i dag som dengang først og fremmest eventyrene, der bærer H.C. Andersens navn kloden rundt, men det er ikke eventyr det hele. Det var romanen Improvisatoren, der gav ham det afgørende internationale gennembrud i 1835, og hans produktion indenfor rejsebøger, digte, romaner og dramatik er helt igennem bemærkelsesværdig både i omfang og kvalitet.

Man finder introduktioner til forfatterskabet bl.a. på adl.dk og på andersen.sdu.dk, og man kan få et præcist overblik over antallet af værker, H.C. Andersen har skrevet i en stribe forskellige genrer, i H.C. Andersen-centrets værkregister.