HCA NYHEDER H.C. Andersen 2005 i Finland og Norge

H.C. Andersen 2005 blev lanceret i Finland og Norge med deltagelse af henholdsvis Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Alexandra og Sir Roger Moore.

Af tkr & on - H.C. Andersen 2005 - 03 Marts 2005

Den finske lancering af H.C. Andersen 2005 fandt sted onsdag den 2. marts 2005 kl. 15 på det svensk-finske Hanaholmen Kulturcentrum i Esbo nær Helsinki. Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Alexandra forestod hvervet at udnævne den tidligere finske præsidentfrue Eeva Ahtisaari til H.C. Andersen-æresambassadør og de anerkendte finske børnebogsforfattere Sinikka og Tiina Nopola til H.C. Andersen-ambassadører. Disse personligheder kommer i selskab med en række af fremtrædende personer verden over, der har engageret sig i at udbrede kendskabet omkring H.C. Andersens liv og værk.

Arrangementet på Hanaholmen Kulturcentrum bød også på underholdning med korsang, oplæsning af H.C. Andersen eventyr og en balletforestilling koreograferet af den anerkendte balletmester Dinna Bjørn. Dinna Bjørn har ved flere lejligheder arbejdet sammen med Hendes Majestæt Dronning Margrethe II; bl.a. ved balletopsætninger på Pantomimeteatret i Tivoli i København.

Den norske lancering af H.C. Andersen 2005 skete torsdag den 3. marts kl. 11 på Madserud Gård i Oslo. Her udnævnte Sir Roger Moore ni norske H.C. Andersen-ambassadører. De norske H.C. Andersen-ambassadører er: Tidligere udenrigsminister og FN-højkommisær Thorvald Stoltenberg, skuespiller Rolv Wesenlund, forfatter Lars Roar Langslet, skuespiller Herborg Kråkevik, skuespiller Kåre Conradi, håndboldspiller Mia Hundvin, skuespiller Liv Ullmann, skuespiller Wenche Foss og  sanger og entertainer Wenche Myhre.

Efter disse ambassadørudnævnelser læste Herborg Kråkevik et H.C. Andersen eventyr op, og designeren Lin Utzon præsenterede det officielle H.C. Andersen stel og de diplomer, som H.C. Andersen-ambassadører modtager verden over. Både H.C. Andersen stellet og ambassadørdiplomerne produceres af Rosendahl, der ved arrangementet var repræsenteret af Direktør Henrik Rosendahl.

Både ved arrangementerne i Finland og Norge var der fokus på H.C. Andersen aktiviteterne i Danmark, og repræsentanter fra VisitDenmark deltog begge steder. Ved arrangementet på Hanaholmen Kulturcentrum i Finland blev H.C. Andersen året i Danmark og  Eventyrweekenden 1.-3. april 2005 præsenteret af kommunikationsansvarlig for HCA 2005, Christian Have. På Madserud Gård i Oslo blev H.C. Andersen 2005 i Danmark og udlandet præsenteret af programansvarlig ved H.C. Andersen 2005 Fonden, Jakob Steen Olsen.

Pressemødet på Hanaholmen Kulturcentrum blev koordineret af den danske ambassade i Helsinki, H.C. Andersen 2005 Fonden og Have PR & Kommunikation A/S.

Pressemødet i Helsinki var arrangeret af Den Danske Ambassade i Norge og det norske kommunikationsbureau House of Communication i samarbejde med H.C. Andersen 2005 Fonden.

Fotos fra arrangementerne kan downloades fra presserummet på www.hca2005.dk, hca2005.com  og www.have.dk.


Bilag:
1) Information om de finske og norske H.C. Andersen projekter
2) Information om de finske H.C. Andersen-ambassadører.
3) Information om de norske H.C. Andersen-ambassadører


Med venlig hilsen,

Have PR & Kommunikation A/S
Tel.: +45 33 25 21 07
Email:

Pressekoordinator:

Finland: Oliver Newton, mobil: +45 24 86 01 81, e-mail:
Norge: Anette Juhl Rasmussen, mobil + 45 24 86 01 82, e-mail:
Tina Kristensen, e-mail:


1. De finske og norske H.C. Andersen projekter

I samarbejde med Det Danske Center for Børnelitteratur har H. C. Andersen 2005 Fonden produceret et omfattende og langsigtet undervisningsprojekt, der henvender sig til børn og unge mellem 6 og 16 år. Undervisningsmaterialet findes på adskillige sprog, og den finske og norske version vil i løbet af ganske kort tid også kunne findes på den officielle H.C. Andersen 2005 hjemmeside hca2005.com/Education. Alt materiale kan frit bruges i ikke-kommerciel sammenhæng.

I 2005 vil Norge deltage i det verdensomspændende H.C. Andersen projekt "Symphonic Fairytales", der er igangsat af Edition SAMFUNDET og har modtaget støtte fra den danske regering, det danske kulturministerium og H.C. Andersen 2005 Fonden. I løbet af 2005 vil ledende orkestre verden over fremføre ti nykomponerede danske værker inspireret af H.C. Andersens eventyr og digte. I Norge fremfører Oslo Filharmoniske Orkester det musikalske eventyr "Skyggen" ved en børne- og familiekoncert, der foregår i Oslo Konserthus fra 11.- 16. april. Musikken er skrevet af den danske komponist John Frandsen, og de medvirkende er: Anne Marit Jacobsen som fortæller, Det Norske Jentekor, Sølvguttene samt solister og dansere fra Oslo Kunsthøgskole. I spilleperioden bliver alle 4. klasserne i Oslo også inviteret til at opleve "Skyggen" som del af skoletilbuddet "Den kulturelle skolesekken".
Se www.symphonicfairytales.com for mere information.


2. Information om de finske H.C. Andersen-ambassadører

Eeva Ahtisaari  - udnævnt til H.C. Andersen Æresambassadør
Født i 1936. Eeva Ahtisaari var Finlands præsidentfrue 1994-2000. Hun har i store perioder af sit liv, bl.a. i diplomatkorpset, dedikeret sig til humanitært arbejde for at forbedre kvinders sociale vilkår især i Afrika, hvor hun var ambassadørfrue i flere år. Med en universitetsgrad i Historie har hun været involveret i ekstensive akademiske kvindestudier, men har også involveret sig i kulturbevarelse og familievelfærd.

Sinikka og Tiina Nopola
Født i henholdsvis 1953 og 1955. Sinikka og Tiina Nopola er Finlands mest populære børnebogsforfattere, og er blevet prisbelønnet adskillige gange for deres forfattervirksomhed. De har siden 1989 skrevet en lang række sympatiske og humoristiske børnebøger sammen. Herunder  en serie på otte bøger om "Heinähattu ja Vilttitossu" (Stråhat og Filttøffel) og serien om "Risto Raäppäaja" (Risto Rasler). Disse serier er blevet omsat til en række populære animerede kortfilm. Tiina Nopola skriver desuden børnebøger på egen hånd, og Sinikka Nopola har bl.a. skrevet noveller, causerier for avisen Helsingin Sanomat og radiodrama.


3. Information om de norske H.C. Andersen-ambassadører

Thorvald Stoltenberg
Født 1931. Thorvald Stoltenberg er en anerkendt diplomat og politiker. Han startede sin diplomatiske karriere ved ambassaden i Beograd i 1962 og var udenrigsminister 1987 - 1993 og forsvarsminister i 1979 -1981. Thorvald Stoltenberg har desuden haft en lang række humanitære hverv, bl.a. som FN-højkommisær for flygtninge og FN"s fredsmægler i Bosnien. Siden 1999 har han været præsident i Norges Røde Kors.

Rolv Wesenlund
Født 1936. Rolv Wesenlund er en af Norges mest folkekære kunstnere og en mand af mange talenter. Han har gennem årene skrevet og optrådt i talrige cabareter, revyer og TV-programmer, og er især kendt for rollen som den selvcentrerede og kække Fleksnes i serien af samme navn. Efter andre tv-succeser og bogudgivelser er Wesenlund nu pensionist, og involveret i Seniorsaken i Norge.

Lars Roar Langslet
Født 1936. Lars Roar Langslet er en af Norges mest berømte kulturskribenter. Han var Kultur- og videnskabsminister fra 1981- 1986, og er nu især kendt som succesfuld forfatter. Siden 1962 har han udgivet adskillige publikationer om filosofiske, teologiske, kunstneriske og politiske emner. Han står desuden bag flere kritikerroste biografier om historiske personer.

Herborg Kråkevik
Født 1973. Herborg Kråkevik er en de mest berømte unge skuespillerinder i Norge. Hun har studeret ved Guildford School of Acting i England og er en alsidig kunstner, der vækker opsigt med sine personlige rollefortolkninger. Hun fik sit gennembrud på Den Nasjonale Scene i Bergen i rollen som Eliza Doolittle i "My Fair Lady" og har siden medvirket i adskillige teaterforestillinger, film og cabareter. 

Kåre Conradi
Født 1972. Kåre Conradi er en alsidig og eftertragtet skuespiller, der har gjort sig bemærket på flere teaterscener i Norge. Han har studeret klassisk teater ved The London Academy of Music and Dramatic Art og debuterede som skuespiller ved Nationaltheatret i 1996. Netop nu er han biografaktuel i den norske komedie "37 ½".

Mia Hundvin
Født 1977. Mia Hundvin er en af Norges største håndboldprofiler gennem tiden. Hun er et naturtalent, der med sin elegante spillestil og ikke mindst sin personlighed og udstråling, er blevet en meget populær håndboldspiller. Hun debuterede på det norske landshold i 1990 og har siden da vundet EM-sølv og OL-bronze og verdensmesterskabet.

Liv Ullmann
Født 1938. Liv Ullmann er en internationalt anerkendt skuespillerinde. Hun har studeret drama ved Webber Douglas Academy i London og har i løbet af sin karriere spillet store roller i ind og udland. Liv Ullmann fik sit internationale gennembrud på film i Ingmar Bergmans "Persona" i 1966, og har vundet adskillige priser for sine filmroller. Hun arbejder også som filminstruktør og er engageret i humanitært arbejde for UNICEF.

Wenche Foss
Født 1917. Wenche Foss er Norges absolutte skuespillerdiva. Hun debuterede i 1935 og fik stjernestatus i 1940'ernes filmkomedier. Hun har i løbet af sin karriere medvirket i talrige teateropsætninger og filmindspilninger. Wenche Foss er meget optaget af menneskerettigheder, og har gennem hele livet engageret sig i humanitære organisationer.

Wenche Myhre
Født 1947. Wenche Myhre er en af Norges mest kendte sangere og entertainere. Både i Norge og i udlandet begejstrer hun unge og gamle fans ved sine koncerter, turneer, tv-optrædener og sceneshows. Hun fik sit gennembrud som sanger i 1962, og har siden haft en succesfuld karriere. Hun har medvirket i en lang række film, cabareter, musicals og tv-shows.


Tilbage