HCA NYHEDER Danmarkshistoriens største tv-show i Parken

Læs alt om eventyrshowet ONCE UPON A TIME..., der skyder 200-året for H.C. Andersens fødselsdag i gang d. 2. april 2005 i Parken.

Af on - H.C. Andersen 2005 - 28 Februar 2005

FACT-SHEET PRESSMATERIALE

Danmarkshistoriens største tv-show.

Showtime: Lørdag d. 2. april 2005 kl. 21.00 i Parken

- 350-personer stort børnekor på scenen - i alt over 600 medvirkende.

- 50-meter lang rød løber

- 80-meter bred gigantscene på i alt 900 m2 og 40.000 tilskuere i Parken.

- 312 m2 LED storskærm.

- 20 tv-kameraer og 3 OB-vogne.

- 100 kostumer alene til åbnings- og afslutningsnummeret. Over 300 kostumer i alt.

- Blandt aftenens gæster: H.M. Dronning Margrethe II og den danske kongefamilie samt danske og internationale H.C. Andersen-ambassadører og stjerner fra hele verden.

- Skuespilleren Henrik Koefoed spiller H.C. Andersen i rækken af små kortfilm om digterens liv skabt specielt til showet.2 års planlægning
Lørdag d. 2. april 2005 kl. 21.00 sker det. Fra Parken i København starter den direkte transmissionen af danmarkshistoriens største tv-show nogensinde: Det officielle åbningsshow ONCE UPON A TIME..., der sætter den 8-måneder lange, verdensomspændende fejring af H.C. Andersens 200-års fødselsdag i gang.

Forud er gået næsten to års planlægning af H.C. Andersen 2005 Fonden, DR og det Emmy-belønnede engelske produktionsselskab Initial, der regnes for et af verdens førende tv-produktionsselskaber (har bl.a. produceret The Brit Awards, De Tre Tenorer i LA, 46664 The Concert til fordel for Nelson Mandelas AIDS-arbejde og en lang række andre store verdensomspændende tv-begivenheder.)

I månedsvis har kostumedesignere, syersker, scenografer, håndværkere, producere, film-folk og det kreative team af instruktør, koreograf og komponist arbejdet hårdt for at få alle detaljer af showet klar til d. 2. april. I ugen op til showet flytter hele produktionen ud i Parken, hvor de mange hundrede produktionsfolk vil arbejde i døgndrift, herunder 20 kameramænd, 130 teknikere og produktionsfolk, 12 lysteknikere, 10 make-up artister, 10 påklædersker og ca. 600 medvirkende på scenen. Den allestedsnærværende kok Chili John, der er legendarisk når det gælder bespisning til store koncertarrangementer i Parken og Forum København, vil stå for de i alt ca. 4.000 måltider fordelt på 8 dage, med assistance fra hele 20 medarbejdere i køkkenet.


Eventyrweekenden - officielle arrangementer hele weekenden
Allerede fra fredag d.1. april vil København blive centrum for verdens opmærksomhed, når SAS flyver alle de mange internationale stjerner, VIP-gæster og kongelige ind i løbet af dagen. Den internationale presse vil komme dryssende fra midt på ugen, og om fredagen vil der være mange hundrede udenlandske journalister i København. Politiet vil hele weekenden sørge for den fornødne sikkerhed samt omdirigering af trafikken både i Odense og områderne omkring Kongens Nytorv fredag aften og Parken lørdag aften, hvor der skal beregnes ekstra transporttid for alle, der har sikret sig billetter til showet.

Under overværelse af Kongehuset og de mange internationale gæster starter Eventyrweekenden fredag aften med en gallapremiere på H.C. Andersen-fantasien Peberrods Suppe og fyldt Kålhoved på Gamle Scene på Det Kgl. Teater med alle tre kunstarter. Samtidig i Odense er der premiere på et nykomponeret værk af Fuzzy, inspireret af H.C. Andersens Rejsekammeraten i Odense Koncerthus med Odense Symfoniorkester. Værket er en del af Symphonic Fairytales, der består af 10 nye danske orkesterværker baseret på H.C. Andersens eventyr og digte. I Odense slutter aftenen af med et spektakulært fyrværkeri og lysshow af de franske fyrværkerimestre Groupe F, der blandt andet stod for fyrværkeriet i forbindelse med OL i Athen. Herefter vil kirkeklokker i Odense ringe digterens fødselsdag ind.

Om lørdagen transporteres Kongehuset og VIP-gæster fra ind- og udland med et særtog fra DSB fra København til Odense for at overvære overrækkelsen af bl.a. Odense Bys H.C. Andersen-pris på 50.000 Euro til den amerikanske litteraturprofessor Harold Bloom. Efter prisuddelingen går turen tilbage til København, hvor gæster og pressen gør sig klar til at tage ud i Parken.


Stjerner og kongelige på den røde løber
I god tid før showet går i gang vil danske og udenlandske stjerner og VIP-gæster blive transporteret i busser til Parken. De vil blive kørt til Indgang A5, hvor der i dagens anledning er rullet en 50- meter lang rød løber ud. DR1 transmitterer direkte, mens stjernerne skridter ned ad den rekordlange røde løber. For enden bygger Lego en model af H.C. Andersen i fuld størrelse, der står parat med en gæstebog som alle ankomne gæster skal skrive i. I bedste Oscar-stil opstilles der podier til presse på hver side af den røde løber, og inde i arenaen har Parkens øvrige gæster mulighed for at følge ankomsten på storskærme.

Blandt de mange gæster vil der også være en del kongelige. Blandt de allerede bekræftede kongelige gæster fra udlandet er H.K.H. Kronprinsesse Victoria af Sverige, H.K.H. Prinsesse Laurentien af Holland og Storhertuginde Maria Teresa af Luxembourg. Aftenens sidste gæster vil være den danske kongefamilie inkl. H.M. Dronning Margrethe, som er protektor for fejringens projekter, H.K.H. Prins Henrik, H.K.H. Kronprins Frederik og H.K.H. Kronprinsesse Mary, H.K.H. Prins Joachim, H.K.H. Prinsesse Alexandra, H.K.H. Prinsesse Benedikte og H.K.H. Prins Richard samt H.K.H. Prinsesse Alexandra og Grev Jefferson.


Parken forvandlet til eventyrunivers
Parkens indre er til lejligheden transformeret til et eventyrunivers, hvor publikum vil føle sig henført til H.C. Andersens magiske eventyrverden. Når publikum kommer ind i arenaen vil de blive mødt af et overvældende syn, der formentlig vil få dem til at glemme, at de sidder på et fodboldstadion. I den ene ende af arenaen troner en gigantisk 80-meter bred hvid scene på i alt 900 m2 med en lang catwalk til optrædende artister, der nærmest vælter ud mod publikum. På scenen placeres fire 19-meter høje istaplignende søjler, der kan belyses både indefra og udefra. De i alt fire søjler bliver både før og under showet en central del af Parkens scenografi og vil som en slags magiske søjler skiftevis ligne bl.a. vældige træer i en mørk skov, tang i det dybe hav, brændende flammer og istapper i et sneklædt vinterlandskab. Et andet centralt element i Parkens scenografi er en gigantisk LED-skærm på scenens bagvæg på hele 312 m2, der både vil blive brugt som en del af scenens scenografi - abstrakte billedmønstre, former og figurer - og til at vise de film, der er en integreret del af showet.
I øvrigt er der allerede på vej ind til deres pladser i arenaen har publikum mulighed for at skabe lidt ekstra eventyrstemning for sig selv, idet der i alle boder kan købes en særlig eventyrpude skabt til lejligheden. Puden, der er lavet i rødt polyester satin, har form som en sammenklappelig bog og indeholder et brudstykke af eventyret Prinsessen på ærten. På bagsiden af puden er fastmonteret en lille grøn ært af plastic.


120 minutters eventyr
Klokken 21.00 præcis begynder den direkte TV-transmission fra Parken. 20 tv-kameraer, 3 OB-vogne, 20 kilometer kabler, 12 teknik-trailere og 24 computere tages i brug for at bringe eventyrshowet ud til seere i hele verden. På 120 minutter vil hundredvis af kunstnere på scenen i ord, film, dans, sang og musik fortælle historien om H.C. Andersens liv og kunst.

I løbet af showet vil hele 13 af H.C. Andersens eventyr blive helt eller delvist genfortalt på scenen. Når Tv-showet starter, bliver det med et overdådigt sang- og dansenummer, der tager publikum og seerne med på en rejse igennem Andersens liv, hvor personer fra hans eget liv forvandler sig til berømte figurer fra hans eventyr. Der bliver ikke sparet på noget, og alene åbningsnummeret vil byde på optrædende i 92 forskellige kostumer. I alt beregnes der over 300 kostumer til de medvirkende.

Det er en række af H.C. Andersens mest berømte og elskede eventyr, der vil blive udsat for spektakulære og visuelt overraskende fortolkninger på scenen. Jean Michel Jarre giver sit helt eget bud på Skyggen i et til lejligheden skabt multimedieshow med indendørs lasershow, 35-mands orkester og stort kor på scenen. Dansere fra Den Kongelige Ballet vil fortælle den rørende kærlighedshistorie om Hyrdinden og Skorstensfejeren i en hjerteskærende pas-de-deux, eventyret Lille Idas Blomster vil blive levendegjort af et stort ensemble af dansere i bedste Busby Berkely-stil, mens det vil regne med tulipaner på storskærmene i gendigtningen af Tommelise. I Den Lille Havfrue vil en kvindelig verdensstjerne - som offentliggøres snarest - svæve over scenen og sammen med internationale cirkusartister og dansere skabe illusionen af, at vi befinder os i det dybe hav. Udklædt som grise vil et kæmpe ensemble af dansere i Lord of the Dance-stil dramatisere Svinedrengen, mens et af showets mere intime indslag bliver fortolkningen af Prinsessen på ærten fremført af en Hollywood-skuespiller, som ligeledes offentliggøres snarest. Blandt de øvrige eventyr på scenen kan nævnes Nattergalen, Kejserens nye klæder, Snedronningen, Den standhaftige tinsoldat, De røde sko, Fyrtøjet og Den grimme ælling.


Seks film bliver omdrejningspunkt i showet
Omdrejningspunktet i showet bliver seks små film, der dramatiserer digterens liv og som binder en tråd til eventyrene på scenen. De seks film dækker hele H.C. Andersens liv - fra barndommen i Odense og ungdomsårene i København over den hårde tid på Slagelse Latinskole og voksenalderen med succes, rejser og ulykkelig kærlighed til de sene år i hans liv, hvor især hjemkomsten til Odense og hyldesten som æresborger får en central plads. Filmene er optaget i bl.a. Polen i oktober 2004 med internationale skuespillere i de fleste roller. Rollen som H.C. Andersen selv spilles af dog af en dansker, nemlig kongelig skuespiller Henrik Koefoed. Han har tidligere spillet H.C. Andersen på scenen for to år siden i Det Danske Teaters opsætning af Fra regnormenes liv - en rolle han gentager i denne sæson.


Over 600 medvirkende
Et børnekor på 350 drenge og piger fra DR Radiojuniorkoret, DR Radiobørnekoret, Det Danske Drengekor, Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums Børnekor og Skt. Annæ Skoles 3., 4. og 5. klasser, 30 balletbørn fra Den Kongelige Ballet, Shenyang Acrobatic Troupe fra Kina og et stort ensemble af dansere og sangere optræder på scenen. Og i centrum vil en lang række verdensnavne gå på scenen inkl. som sagt Jean Michel Jarre, den verdensberømte amerikanske operasanger Renee Flemming, Safri Duo, den italienske forvandlingskunstner Ennio Marchetto, Harry Belafonte og den chilenske forfatter Isabel Allende. En række andre medvirkende vil blive offentliggjort i løbet af kort tid.

Frem til d. 2. april udsendes løbende pressemeddelelser om nyheder, offentliggørelser af nye artister samt nationale og internationale H.C. Andersen-ambassadører, politikere og øvrige berømte VIP-gæster, der tilmelder sig samt evt. ændringer og opdateringer omkring showet.


Se nedenfor:

- Fact-sheet på ONCE UPON A TIME...

- Program for Eventyrweekenden

- Profil på Ulrik Skotte, DR

- Profil på Initial og folkene bag showet

- Om HCA-abc Fonden

- Om H.C. Andersen 2005-fejringen

Billetter til showet kan købes på BilletNet på tlf. 70 15 65 65 eller www.billetnet.dk og på Billetlugen på tlf. 70 263 267 eller www.billetlugen.dk

For yderligere information, kontakt venligst nedenstående.

Med venlig hilsen

Have PR & Kommunikation
Tlf. 33 25 21 07

Projektkoordinatorer:

Michael Feder - Mail: - Mobil: 22 43 49 42
Shelly Silberberg - Mail: - Mobil: 61 71 64 70
Louise Christensen - Mail:


Fact-sheet på ONCE UPON A TIME?

Teknik
20 kameraer - Alle 20 kameraer bruges til tv-transmissionen
3 OB-vogne
20 kilometer kabler
12 trailere til lys-, lyd-, skærm- og scenografiudstyr, heraf 6 til generatorer, 2 til lys, 2 til stilladsudstyr
24 computere og over 100 mobiltelefoner
 

Scenen
80-meter bred og i alt 900 m2.
LED storskærm: 312 m2 (består af i alt 1560 flisedele og vejer 37,180 kg)
1 hovedscenografi, som skifter udseende til 11 skiftende numre med lys, ekstra scenografi og rekvisitter
I alt 4 søjler, der har form som gigantiske istapper. De måler: 19 meter i højden, 9 meter i diameter øverst, 3 meter nederst. Kan belyses indefra og udefra. Der er tilsammen brugt 2.000 meter stof til søjlerne. Mandskab/bemanding
Ca. 600 optrædende
Heraf 350 børn i kor, 2 i Snedronningen og 30 balletbørn
20 kameramænd
130 teknikere og produktionsfolk
12 lysteknikere
10 make-upartister
10 påklædersker 
 

Garderobe
I åbnings- og afslutningsnumrene bruges 92 kostumer til at lave H.C. Andersens mest berømte eventyr, heraf 56 splinternye, speciallavede kostumer af H.C. Andersens mest berømte figurer.
I alt over 300 kostumer
8 mennesker har arbejdet på at lave kostumerne
 

Indhold af showet
Åbningsnummeret består af 10 spektakulære, dramatiske fortolkninger af H.C. Andersens mest berømte eventyr, bl.a. Snedronningen, Den Grimme Ælling, Tommelise, Den Lille Havfrue, Svindehyrden og Hyrdinden og Skorstensfejeren.
Mindst 7 eventyr fortolkes som specialnummer gennem f.eks. musik eller dans.
Hele showet dækker også eventyrene Skyggen, Pigen med Svovlstikkerne og Prinsessen på ærten
I alt dækkes 13 af H.C. Andersens eventyr

Følgende kunstnere i showet er offentliggjort: Jean Michel Jarre, Den Kongelige Ballet, den verdensberømte amerikanske operasanger Renee Flemming, Safri Duo, den italienske forvandlingskunstner Ennio Marchetto, Harry Belafonte, Roger Moore, den chilenske forfatter Isabel Allende, 30 balletbørn fra Den Kongelige Ballet og Shenyang Acrobatic Troupe fra Kina. En række andre kunstnere og stjerner vil blive offentliggjort i løbet af kort tid.
 

Børnekor
350 drenge og piger udgør børnekoret i Parken
De kommer fra DR Radiojuniorkoret, Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums Børnekor, DR Radiobørnekoret, Det Danske Drengekor og Skt. Annæ Skoles 3., 4. og 5. klasser.
Michael Bojesen, der til daglig er chefdirigent for DR Radiopigekoret, bliver dirigent for børnekoret og har sammensat koret i samarbejde med projektleder Louise Skovbæch, til daglig producent i Danmarks Radio.
 

Filmene
Optaget i oktober 2004
Instruktør: Adek Drabinski
Manuskript: John Paul Chapple
Vigtige roller:
Henrik Koefoed: H.C. Andersen
Josh Reynolds: Unge H.C. Andersen
Malin Christensen: Jenny Lind
Gary Sharkey: Jonas Collin
David Newsome: Simon Meisling
 

Rød løber
50-meter lang rød løber
Alle Vip-gæster, dvs. kongelige fra ind- og udland samt HCA ambasadører går ned ad den røde løber
Opbygning af podier til presse på hver side af den røde løber.
H.C. Andersen bygget i fuld størrelse af Lego byder gæsterne velkommen for enden af løberen
Alle gæster skriver sig ind i en gæstebog bygget af Lego
 

Bespisning af artister
Chili John er chef-kok for artister og backstage-crew.
4000 måltider, fordelt på 8 dage
En kantine bygges op i Parken
Chili John medbringer selv alt køkkengrejet
20 medarbejdere står i køkkenet
20.000 sodavand/kildevand
 

Eventyrpuden
Puden er lavet som en sammenklappelig bog med forsideteksten "Once Upon a Time...". Inden i er der på den ene side et brudstykke af Prinsessen på ærten, og på bagsiden af puden er fastmonteret en lille grøn ært af plastic.
Det røde pudebetræk er lavet af polyester satin med 100 % polyesterfyld. Puden er bundet sammen med to hvide polyester satinsnore. Teksten inde i puden er brunlig, mens trykket på forsiden er sort.
Puden er 35 x 35 cm og 4 cm tyk.
Der produceres 18.000 stk., der vil blive lagt til alle, der har købet billetter i Kategori A, B og C. Desuden bliver puden sat til salg i Parkens boder til en pris på 100 kr. eks. moms.
 

Program for Eventyrwekenden 1. - 3. april 2005 

(Torsdag 31. marts)
Urpremiere på stykket Kender du svimmel på Odense Teater.
 

Fredag 1. april:
kl. 9.00-13.30: Torben Iversen og H.C. Andersen Paraden inviterer til børnefødselsdag i Odense Koncerthus.
 

Kl. 20: urpremiere på det nyskrevne stykke Peberrods Suppe og fyldt Kålhoved på Det Kgl.Teater. Det danske kongehus, det officielle Danmark, prominente danske og internationale gæster samt H.C. Andersen ambassadørerne deltager.
 

Kl. 20: Odense Symfoniorkester koncert i Odense Koncerthus. Dirigent: Frank Strobel
Ghita Nørby, oplæsning.
 

Fyrværkerishow med Groupe F.
 

Lørdag d. 2. april:
Prisoverrækkelse i Odense Koncerthus. Det danske kongehus, det officielle Danmark og H.C. Andersen ambassadører deltager.
 

Sigurd Barrett laver to familieshows i Odense Koncerthus sammen med Odense Symfoniorkester.
 

Udendørs rockkoncert på Amfiscenen i Odense, hvor fremtrædende danske solister laver nye fortolkninger af H.C. Andersen.
 

Once upon a time... TV show fra PARKEN i København. På scenen står internationale kunstnere og blandt gæsterne er det danske kongehus, det officielle Danmark, prominente danske og udenlandske gæster og H.C. Andersen ambassadørerne.
 

Søndag d. 3. april:
Officiel reception på Københavns Rådhus. Det danske kongehus, det officielle Danmark og H.C. Andersen ambassadørerne deltager. 
 

Profil på Ulrik Skotte, projektleder H.C. Andersen 2005 for DR
Åbningsshowet i PARKEN er fra DR's side lagt i hænderne på Ulrik Skotte, der er chef for DR Event og senest var DR's "bryllupsgeneral".

Fra 1998 til 2004 var Ulrik Skotte Ulrik har tidligere være både redaktionschef for TV-Avisen, og i 2003 blev han projektleder for DR?s dækning af Kronprinsparrets bryllup. I 2004 tiltrådte Ulrik Skotte stillingen som chef for DR Event og han er nu projektleder på DR's store H.C. Andersen-satsning Once upon a time showet i PARKEN. 
 

Produktionsselskabet Initial (Endemol UK plc)
Det Emmy-vindende selskab Initial er Storbritanniens førende producent af underholdning og direkte event-tv. Selskabet har desuden en støt stigende portefølje af ungdomsprogrammer og Initials programmer bliver set i over 100 lande.

Initial producerede Storbritanniens største musik-event - The Brit Awards (Storbritanniens svar på den amerikanske Grammy) i otte år fra 1993 - 2000, hvor selskabet skabte shows med cremen af den britiske og internationale musikscene sammen med stjerner fra film- og kunstverdenen.

Initial var også medudvikler og producent på showet Fashion Rocks, der var et ekstraordinært "mode møder musik" show i Royal Albert Hall og producerede 46664 The Concert, der var en storstilet global event til fordel for Nelson Mandelas AIDS-arbejde.

De seneste produktioner fra Initial inkluderer UK Music Hall of Fame (for Channel 4), The Match (for Sky One) og Orange Playlist (for ITV1, VH1 og TMF). Af andre nyligt overståede produktioner, kan nævnes Fame Academy og Comic Relief does Fame Academy (begge for BBC), The Orange British Academy Film Awards (for BBC One), Party In the Park (for Five) og The Voice (for Channel 4).

Initial har desuden stået bag Q Awards (Channel 4), Miss World (sendt direkte til 75 lande), Joaquin Cortes Live at the Royal Albert Hall, Our Maniacs in Havana (for C4 og International), De Tre Tenorer (i Los Angeles), Björk at the Royal Opera House (BBC4) og Russel Watson live in Auckland (for PBS USA).

Også den verdensomspændende webcast af JK Rowlings eksklusive fremtræden i Royal Albert Hall i forbindelse med lanceringen af Harry Potter og Fønix Ordenen var produceret af Initial.

Det samme var en række populære programmer, der gik bag nogle af de største filmsucceser i 2003: Hulken, Terminator 3 og Charlies Angels 2.

Personerne bag Initial og showet

Andy Ward, leder af Initials eventafdeling
Andy Ward er en internationalt anerkendt event-tv producent, og han har arbejdet med et bredt spektrum af tv-selskaber og event-selskaber, bl.a. Fox, Channel 4, Five, ITV, BBC, Sony Entertainment TV, BSkyB og Channel 9 Australien. Han har produceret tv-shows med en lang række verdensstjerner: Michael Jackson, Luciano Pavarotti, Madonna, Sting, Diana Ross, Queen, U2, Elton John, David Bowie, Ricky Martin, Will Smith og Spice Girls, blot for at nævne nogle få.

Før han tiltrådte som Head of Events hos Initial, tilrettelagde og producerede Andy Ward verdens hidtil største direkte tv-show: BBC?s 2000 Today Millenium Event. Showet blev set i mere end 70 lande, inklusiv USA, Rusland, Indien, Kina, Frankrig, Tyskland og Australien.

Efter at være blevet ansat hos Initial, har Andy Ward bl.a. produceret The Brits 2000 (den engelske Grammy uddeling) for ITV. 

John Bishop, producer 
John Bishop har instrueret og produceret tv-serier og "specials" med Les Dennis, Bob Monkhouse, Stanley Baxter, Paul Daniels og over 40 episoder af The Russ Abbot Show. Han har også tidligere været ansat hos BBC, hvor han bl.a. tog beslutningen om at producere pilot-episoden af tv-serien Absolutely Fabulous. Senest har John Bishop bl.a. produceret The Millennium Concert i Greenwich for Initial.

David Mallet, instruktør 
David Mallet anses for at være en af verdens bedste musikinstruktører. Han har tidligere høstet stor anerkendelse for sine musikvideoer med David Bowie, Pet Shop Boys, Freddie Mercury og Janet Jackson. Han har også instrueret og tilrettelagt adskillige live-events, inkl. Rolling Stones, U2 og Cirque du Soleil. Han har modtaget to Grammys (U2 og Madonna) og en Emmy (Cirque du Soleil) for sit arbejde.
 

Om HCA-abc Fonden
HCA-abc Fonden blev stiftet i foråret 2004 med den mission at bekæmpe analfabetisme hos børn og unge globalt. En særlig vægt vil blive lagt på børn, unge kvinder og etniske minoriteter i udviklingslande. Her vil fonden støtte projekter, der kan sikre en faglig ekspertise og opnåelse af en af menneskehedens mest fundamentale færdigheder: Evnen til at læse og skrive.

Fejringen af H.C. Andersens 200-års fødselsdag anvendes som afsæt til at igangsætte en global kampagne, der skal udbrede kendskabet til HCA-abc fonden og dens vision: At være en markant og betydelig deltager i bekæmpelsen af analfabetisme gennem støtte til innovative alfabetiseringsprojekter. Med stiftelsen af HCA-abc Fonden har H.C. Andersen 2005-fejringen et overordnet mål, der på sigt skal bidrage til at gøre en væsentlig indsats for analfabetisme og dermed gøre en forskel for børn og unge i udviklingslande.

Mette Holst er direktør for HCA-abc Fonden. 


Om H.C. Andersen 2005-fejringen
ONCE UPON A TIME... markerer åbningen på H.C. Andersen 2005 - den internationale fejring af digterens 200-års jubilæum.  H.C. Andersen blev født 2. april 1805 og fejres verden over 2. april - 6. december 2005. Formålet med H.C. Andersen 2005 er at sikre, at så mange mennesker som muligt får et større og mere nuanceret kendskab til digteren i ind- og udland. Udgangspunktet for fejringen er, at det billede, der med årene er tegnet af H.C. Andersen, er for snævert og begrænset i forhold til det, forfatterskabet og digteren selv kan og bør fortælle i forhold til vor tid.

Fejringen er en begivenhed, der finder sted over hele verden og bliver til inden for tre væsentlige søjler: kunst og kultur, uddannelse og turisme. H.C. Andersen 2005 vil derfor være et bredt favnende projekt, som både helt store produktioner og projekter med bred folkelig appel samt mere marginale produktioner, der henvender sig til bestemte målgrupper. Helt nye personlige tolkninger af H.C. Andersens liv og værk vil se dagens lys inde for alle genrer samtidig med at H.C. Andersens eget forfatterskab gøres tilgængeligt blandt andet via kvalitetsprægede oversættelser til alverdens sprog. Et nyt publikum sikres gennem danske og internationale undervisningsprojekter, ligesom den danske kulturarv gøres tilgængelig gennem helt nye tilgange til Andersen-turismen i Danmark.

For yderligere at formidle H. C. Andersen 2005 udpeges løbende H.C. Andersen-ambassadører, kendte personligheder - primært fra kunstens verden - som vil skabe opmærksomhed om H.C. Andersen 2005 verden over. De udnævnte H.C. Andersen-ambassadører inviteres samtidig til åbningen af Andersen året den 1. - 2. april 2005 - herunder et stort tv-transmitteret show til hele verden. Endvidere skal de være med til at udbrede kendskabet til den nystiftede HCA-abc Fonden til bekæmpelse af analfabetisme over hele verden.

H.C. Andersen 2005 Fonden er etableret af den danske stat ved Kulturministeriet, Økonomi- og Erhvervsministeriet og af Odense Kommune, Fyns Amt og Bikubenfonden. Protektor for begivenhederne under H.C. Andersen 2005 er Hendes Majestæt Dronningen d. 2. af Danmark. 


Tilbage