HCA NYHEDER International HCA-sammenkomst i København

Kroatien, Færøerne og Danmark mødtes i det nyrestaurerede Hofteater på Christiansborg Ridebane

Af Oliver Newton - H.C. Andersen 2005 - 18 Januar 2005

Med støtte fra H.C. Andersen 2005 Fonden præsenteredes flere H.C. Andersen projekter ved en international sammenkomst i København den 18. januar 2005.

Endnu en gang markeredes fejringen af H.C. Andersens 200 års fødselsdag med en begivenhed i eventyrets tegn. Det foregik på Hofteatret på Christiansborg Ridebane 18 kl. 11-12.30, hvor gæster fra mange lande mødtes til en hyggelig formiddag i de flotte nyistandsatte lokaler på Hofteatret. På programmet var præsentation af de kroatiske H.C. Andersen projekter, som bl.a. inkluderer en bogmesse, en vandreudstilling og et nationalt bogprojekt, som skal fremme læsefærdigheden hos de kroatiske børn. Ved siden af denne præsentation havde de mange gæster fornøjelsen af musiske optrædener fra de to verdenskendte musikere, trompetisten Palle Mikkelborg og den kroatiske cellist Monika Leskovar, som hver især fremførte musik specielt udvalgt til denne begivenhed.

Derudover blev lejligheden også benyttet til at udnævne henholdsvis to kroatiske, en færøsk og tre danske H.C. Andersen-ambassadører. Dette internationale hold af H.C. Andersen-ambassadører blev udnævnt af Hans Kongelige Højhed Prins Joachim, som med stor entusiasme talte om H.C. Andersen og de seks nye ambassadører, som skal være med til at udbrede kendskabet til den store eventyrdigter og hans mange værker. De seks nye H.C. Andersen-ambassadører er: kroaterne Monika Leskovar og Vinko Bresan, færingen Eyðun Johannessen, danskerne Palle Mikkelborg, Paprika Steen og Jens Okking.

Dagen sluttede med en reception med kanapéer, kroatiske vine sponseret af the Croatian Tourist Board og Middelhavs Vine og kroatisk chokolade sponseret af Plivit Trade.

Hele begivenheden var koordineret i samarbejde mellem den kroatiske ambassade i København, Have PR & Kommunikation og H.C. Andersen 2005 Fonden.

Pressefotos fra begivenheden kan downloades fra pressearkivet på www.hca2005.dk.


Foto Have PR: Fra Venstre - HKH Prins Joachim, Jens Okking, Paprika Steen, Monika Leskovar, Vinko Bresan, Eydun Johannessen og Palle Mikkelborg

Fakta om de kroatiske H.C. Andersen projekter
"Goddag Hr. Andersen" / "Good Day, Mr. Andersen".
Projektkoordinator: cand. Mag. Ranka Javor, leder af Det Kroatiske Børnebogscenter.
Biblioteksvæsnet i Zagreb og Det Kroatiske Børnebogscenter samt en række andre institutioner planlægger i 2005 et bredt udvalg af aktiviteter for alle aldersgrupper.

Fra den 20. januar til den 20. februar gæster den internationale vandreudstilling, udviklet af Odense Bys Museer, Danmark, National - og Universitetsbiblioteket i Zagreb. Vandreudstillingen vil blive fulgt af en kunstudstilling med originale Andersen-illustrationer af de internationalt anerkendte kroatiske illustratorer Svjetlan Junaković, Dubravka Kolanović, Andrea Petrlik-Huseinović og Manuela Vladic-Mastruko.

I januar-marts tilbydes et kreativt værksted der vil tage udgangspunkt i H.C. Andersens liv og værk. Der vil blive arbejdet både med ord og billeder, med deltagelse af bibliotekarer, lærere såvel som forældre.

På selve fødselsdagen 2. april fejres Andersen med en opsætning af "Den lille havfrue" i Zagreb Dukketeater, fulgt op af en prisuddeling for bedste essay og bedste billedarbejde udført af børn fra hele Kroatien. Endvidere vil offentliggørelsen af den nye kroatiske Andersen-oversættelse fra forlaget "Mozaik knijga" blive præsenteret i denne forbindelse. Udgaven vil blive illustreret med nye billeder af de kroatiske illustartorer Svjetlan Junaković og Dubravka Kolanović. Arrangementet gentages, undtaget prisuddelingen, i forbindelse med den internationale børnefestival i Sibenik juni/juli.

I maj måned præsenteres en international konference over emnet "H.C. Andersens liv og værk" i samarbejde med lærerseminaret og fakulteter fra Kroatien og Slovenien. Også danske eksperter vil deltage. Formålet med konferencen er at informere offentligheden, både børn og voksne, om Andersens værker, og at fremme den videnskabelige indfaldsvinkel til digteren. Kroatien har endnu ikke et eneste monografisk værk om Hans Christian Andersen.

Som endnu et led af "Goddag Hr. Andersen" arrangeres en national quiz til fremme af børns læsefærdighed i Kroatien, samt kroatiske børn bosat uden for landet. Mozaik Knjiga er hovedprotektor for arrangementet der løber fra september til november.

Som afslutning på det hele, opføres, i forbindelse med den internationale bogmesse Interliber, "Den grimme ælling" som ballet af Byteatret Tresnja. Endvidere vil der være prisuddeling til vinderne af quiz-konkurrencen.

Hele projektet vil blive fulgt af de kroatiske medier: morgenaviser, ugeblade, radio og TV.

Scretnja Knjiga (Kroatien)
Projektansvarlig: Jadranka Zderi.
Det kroatiske forlag udgiver eventyrsamling af udvalgte værker af H.C. Andersen i nyoversættelse af Durdica Z. Sørensen.


Profiler på de udnævnte H.C. Andersen-ambassadører

Monika Leskovar, cellist
Født i 1981 i Kroatien. Hun begyndte at spille cello som 7-årig, og modtog international anerkendelse, da hun i en alder af 13 år vandt den prestigefyldte Tchaikovsky Competition for Young Musicians i Japan. Siden da har hun optrådt sammen med store orkestre og kendte komponister rundt om i verdenen. Hendes karisma, en professionel tilgang, hendes udsøgte musiske forståelse, kombineret med en unik teknik har gjort Monika Leskovar i stand til at yde bemærkelsesværdige fortolkninger af hele cello repertoiret.

Vinko Bresan, filminstruktør
Født i 1964 i Zagreb. Han er uddannet i filosofi og litteratur i 1982 samt i film og tv i 1984. Han har vundet adskillige priser, bl.a. for filmen "Our Stock Market" ved den 34. Westdeutsche Kurtzfilmtage Oberhausen i 1998 og for dokumentarfilmen "Frokost til alle", som vandt prisen for bedste dokumentarfilm ved The Croatian Film Awards i 1994.
I begyndelsen af 2004 vandt hans tredje film "Witnesses" international anerkendelse, da den blev tildelt Fredsfilm prisen ved Berlins International Film Festival. Uanset forskellen i indhold og kunstnerisk tilgang, er alle Bresans film mesterlige historiefortællingsværker.

Vinko Bresan siger følgende om sit forhold til H.C. Andersen:
Many people's lives, mine included, have been influenced by the stories they keep returning to. This is why it is a great honour for me to be appointed Hans Christian Andersen's Ambassador. You see, the story to which I keep returning is the story about "The Little Match Girl".

Andersen has seen and described it all in this short fairy tale: the horrors of domestic violence, the abuses of child labour, the tragedy and injustice of poverty. I bow deeply to him: he speaks to us, here and now. He tells us not to allow even a single child to think that quitting life, however tragic it might be, can ever be a happy ending for him or her.

That's what makes me believe that we all can, and must, light our own matches, just like a little heroine in Andersen's great story.

Eyðun Johannessen, teaterinstruktør og -direktør
Født 1938 i Torshavn, Færøerne. Han blev uddannet som skuespiller ved Det Kgl. Teaters elevskole i 1957. Han begyndte sin karriere som teaterleder ved Tórshavns Amatørteater 1961-70, og fortsatte som instruktør, skuespiller og dramaleder ved Århus Teater 1970-73. I 1976 stiftede han Gríma, den første professionelle teatergruppe på Færøerne. I 1997 modtog han Statens Kunstfonds livsvarige ydelse, og i 2001 Færøernes Landsstyrers Kulturpris.

Eyðun Johannessen siger følgende om sit forhold til H.C. Andersen:
For mig er H.C. Andersen den store formidler af digterkunstens grænseland mellem virkelighed og kunst. Det ydre og det indre, det åbne og det lukkede, kærlighed og had, liv og død.
H.C. Andersen rummer kunstens egenart og magi for det skønne og det hæslige. Gyldig for al skabende og udøvende kunst, samt forståelsen for den kunstneriske oplevelse.

Palle Mikkelborg, musiker
Født i 1941. Autodidakt trompetist, som begyndte at spille trompet i 1956 og allerede i 1960 var det hans levebrød. Som et medlem af Danmarks Radios Jazz Orkester og Danmarks Radios Big Band, og senere som leder af samme udviklede han både sine spillemæssige og komponistmæssige egenskaber. Op gennem 1980'erne turnerede Palle Mikkelborg i Europa og Japan, og indspillede albums med Gil Evans Big Band, George Russel Big Band, Terje Rypdal, Jan Garbarek, Gary Peacock, Dinu Saluzzi og andre. Han har også været en del af den succesfulde danske jazz-trio Heart to Heart, sammen med Kenneth Knudsen og Niels-Henning Ørsted Pedersen. I de senere år har han spillet sammen med sin kone, den walisiske harpist Helen Davies.
I 2001 modtog Palle Mikkelborg Nordisk Råds musikpris i Oslo.

Palle Mikkelborg udtrykker sit forhold til H.C. Andersen på følgende måde:
H.C. Andersen... Aldrig troede jeg, at jeg skulle forsøge at beskrive mit forhold til ham... det er som at skulle beskrive "det hele?" Han har jo altid været der... som luften jeg indåndede... som blomsterne på marken... som en del af mit sprog... som stor musik der bare var der... som livet selv... I de senere år - og i min beskedne søgen efter mening og fred - har min intense læsning af H.C. Andersens geniale værker, udover at glæde og begejstre mig, også inspireret til det dybere spørgsmål: Hvor kommer denne utrolige viden og indsigt i stort set alle facetter af mennesker og tings liv fra? Er den - højere mening... den, at han som udvalgt blev sat her på jorden for at fortælle om det evige... om dét, det er alles skæbne, uanset race, religion osv. ...? At han i sin genialitet gør det muligt for alle at kunne læse deres historie... sit eget eventyr... og blive vidunderligt oplyst...? Jeg tillader mig at tro sådan...
Jeg takker meget for den ærefulde udnævnelse til H.C. Andersen ambassadør.

Paprika Steen, skuespiller
Født i 1964. Hun er en af de kendteste danske skuespillere i øjeblikket. Hun fik sit store gennembrud med den anmelderroste dogmefilm Festen fra 1998, og siden da er hun gået fra den ene succes til den anden i film som "Den Eneste Ene", "Elsker dig for evigt" og "Okay". Hun har vundet flere filmpriser for sit skuespillertalent, og for nylig fik hun også sin debut som instruktør med filmen "Lad de små børn..."

Jens Okking, skuespiller
Født i 1939. Jens Okkings skuespillerkarriere har været særdeles alsidig, med succes på både film, tv og teatret. Blandt hans største filmsucceser er: "Strømer", "Riget", "Gamle mænd i nye biler" og "At klappe med een hånd". Derudover har han været medlem af Europaparlamentet for Junibevægelsen. Hans tilknytning til H.C. Andersen er baseret på et næsten 40 årigt, hvor Jens Okking har rejst rundt i Danmark som fortæller, oplæser, skribent, instruktør og foredragsholder omkring H.C. Andersen, samt indspilning af en masse kassettebånd. For nyligt er Jens Okking gået i gang med at læse alle H.C. Andersens 156 eventyr ind på cd. Dette skal blive til et bokssæt bestående af 42 cd'er.


Tilbage