HCA NYHEDER Irske HCA ambassadører udnævnt

To irske H.C. Andersen-ambassadører udnævnt af den danske ambassadør K.E. Tygesen ved en storstilet presselancering af de irske H.C. Andersen 2005 projekter i Dublin

Af on - H.C. Andersen 2005 - 02 December 2004

I dag blev den internationale fejring af 200 års jubilæet for H.C. Andersens fødsel i 2005 præsenteret ved en storstilet pressekonference i The Irish Writers' Centre. Den Kgl. Danske Ambassade i Dublin stod for arrangementet i samarbejde med H.C. Andersen 2005 Fondet.

Ved pressekonferencen blev to irske kendte personligheder udnævnt til H.C. Andersen-ambassadører. Ambassadørerne er: skuespillerinde Victoria Smurfit og politiker og nobelpristager John Hume. De har begge til opgave at fremme kendskabet til H.C. Andersen i Irland og resten af verden. Desuden repræsenterer H.C. Andersen-ambassadørerne HCA-abc Fondet, som er en humanistisk fond der har til formål at bekæmpe analfabetisme globalt.

Generalsekretær ved H.C. Andersen 2005 Fondet, Lars Seeberg, udtaler:
 "I 2005, fejrer vi i H.C. Andersens hjemland vores nationale digter med en lang række begivenheder indenfor kunst, kultur, undervisning og turisme. Vi betragter ikke blot H.C. Andersen som Dansker. Derfor har vi indbudt hele verden til at bidrage med nye kunstneriske fortolkninger af Andersens liv og værk, og denne invitation er blevet taget godt imod, også i Irland. Det er mit håb at mange i Irland vil genopdage den Andersen som de troede de kendte så godt".

De irske H.C. Andersen 2005 projekter:

Den Flyvende Kuffert:

Danmarks Turistråd introducerer en ny generation til Danmark ved hjælp af H.C. Andersen.
Dette enestående initiativ, som støttes af det irske undervisnings- og forskningsministerium, lanceres for tiden i Irland. Den Flyvende Kuffert er et nyt og spændende undervisningsværktøj for skolelærer og stilles gratis til rådighed for skoler over hele Irland og er beregnet på 5. klassetrin. Skolen skal blot kontakte Danmarks Turistråd senest den 8. januar via: www.visitdenmark.com/flyingsuitcase.

Kufferten, som ganske enkelt er en rigtig kuffert, indeholder DVDere, plakater, brochurer, opgaveark og bøger i flotte farver med H.C. Andersens eventyrer. Målet er at gøre læsning og indlæring sjovere for børn og samtidig introducere dem til H.C. Andersen og Danmark.

Undervisningsmaterialet indeholder også en spændende konkurrence, hvor dygtige børn kan vinde en tur til Danmark - for hele klassen!

Yderligere information:

Astrid Ruffhead
Pressekoordinator
Danmarks Turistråd
Tlf.: +44 020 72013976
E-mail

Eller Anne Marie Barsoe
Projektleder for Den Flyvende Kuffert 


Irish Writers' Centre:
 
Det irske litteraturcenter, The Irish Writers' Centre, blev grundlagt i 1991. Formålet med centeret er at fremme både skabelsen og læsningen af litteratur i Irland. Dette sker året rundt ved forskellige arrangementer så som oplæsninger, workshops, foredrag og seminarer samt en række formidlings- og støttearrangementer.

Det er med stor glæde centeret deltager i H.C. Andersen 2005, og især glæder vi os over samarbejdet med Den Kgl. Danske Ambassade omkring Andersen-projektet.
 
Centeret lægger hus til en række oplæsninger, der finder sted mellem april og december 2005 med det formål at fremme kendskabet til H.C. Andersen hos det irske publikum, både børn og voksne.

Foruden oplæsningarrangementerne står The Irish Writers' Centre også for en række kurser i fortolkning af Andersens eventyr, herunder 6-8 årige børns fortolkninger samt mere akademiske nutidige tolkninger beregnet på 8-11 årige børn og 11-16 årige unge samt et kursus for voksne. Centeret står i samarbejde med H.C. Andersen 2005 også bag en række andre spændende arrangementer som indgår i de meget populære udendørsoplæsninger, der finder sted i Temple Bar, foruden en række andre arrangementer i centreret regi. Alle begivenheder fremgår af centerets webside: www.writerscentre.ie.
 
Foruden sin deltagelse i H.C. Andersen 2005 er centeret også involveret i andre aktiviteter, herunder en række oplæsninger af nutidige digtere, romanforfattere og dramaturger. Digterne Paul Muldoon, Ciaran Carson, romanforfattere John Banville, Dermont Bolger, Glenn Patterson og skuespil forfatter Frank McGuinness har alle optrådt med oplæsninger på centeret i løbet af 2004. Nuala Ní Dhomhnaill og Cathal Ó Searcaigh lancerede desuden en ny serie tosprogede oplæsninger med fokus på det bedste indenfor irsk samtidslitteratur.

Centerets internationale aktiviteter et blevet styrket igennem samarbejde med irske, britiske, europæiske, amerikanske og australske institutioner.
 
Centeret afholder også en række kreative skrivekurser indenfor forskellige genre samt masterclasses for forfatterspirer på alle niveauer.
 
Centeret tilbyder støttemedlemskab. Ved at blive støttemedlem af The Irish Writers' Centre er man med til sikre at fremtidige generationer af irske skribenter, læsere og lyttere kan drage nytte af centerets mange tilbud. The Irish Writers' Centre modtager fondsstøtte fra de irske statslige kunstfonde, Arts Councils of Ireland.


H.C. Andersen i skolen:

I samarbejde med H.C. Andersen 2005 Fondet har Centeret for Børnelitteratur udarbejdet inspirerende undervisningsmateriale om H.C. Andersen beregnet på skolelærer og elever i aldersgruppen 6-16 år. Materialet er tilgængeligt på adskillige sprog, og den engelske udgave er allerede at finde på den officielle webside hca2005.com. Undervisningsmaterialet er gratis.


Vandreudstilling - National Library Ireland:

Odense Bys Museer har i samarbejde med H.C. Andersen 2005 Fondet produceret en række vandreudstillinger på 12 forskellige sprog med det formål at fremme kendskabet til den danske eventyrforfatter. Udstillingen er også velegnet som ramme for enhver begivenhed i forbindelse med Andersen jubilæet. Udstillingen formidler Andersens liv ved hjælp af fotos og facsimilikopier af dokumenter fra Andersens tid, som eksempelvis breve, portrætter og andre personlige papirer. Vandreudstillingen består af 20 plancher.

Udstillingen præsenteres i samarbejde med det irske nationalbibliotek, The National Library Ireland, og vil foruden plancher vise bogværker forfattet af H.C. Andersen samt relevante bogværker fra bibliotekets egne samlinger.

Udstillingen vises mellem medio juni og juli 2005.


The Dublin Theatre Festival:                                                

Bland mange andre initiativer har H.C. Andersen 2005 både initiativtager til og medproducent af en serie internationale produktioner indenfor teater og dans. Typisk har forestillingerne premiere i det land hvor kunstnerne hører hjemme, hvorefter de turnerer internationalt.

The Dublin Theatre Festival - Europas ældste teater festival - iscenesætter en eller flere af Andersens værker hvor nogle af verdens mest anerkendte teaterfolk byder på ofte meget personlige fortolkninger af Andersens liv og værk.

The Dublin Theatre Festival er på sin 47. sæson. Den blev grundlagt i 1957 og er med årene blevet en af Irlands vigtigste kulturbegivenheder og er stadig førende i lanceringen af nye irske og internationale forestillinger i Irland. Irsk teaterkunst nyder stor anerkendes verden over, og igennem næsten et halvt århundrede har The Dublin Theatre Festival været en afgørende faktor i denne succes. Festivalen er i særklasse hvad angår store internationale teaterproduktioner skabt af anerkendte kunstnere og er samtidig kendt for at stå bag præmierer på forestillinger iscenesat af mestrene indenfor irsk teater.

For yderligere information:

The Dublin Theatre Festival                                                                
44 East Essex Street,                                                   
Temple Bar,                                                             
Dublin 2                                                                
                                                      
Tlf.: +353 1 677 8439
Fax: +353 1 679 7709
E-mail:
Web: http://www.dublintheatrefestival.com

Music Network og Ensemble Nordlys:
Music Network, som er Irlands musikstøtteorganisation, tager del i den verdensomspændende fejring af 200 års jubilæet for H.C. Andersens fødsel med en landsdækkende turne i november 2005 med det skandinaviske kammerensemble Ensemble Nordlys. Music Network har i samarbejde med Ensemble Nordlys tilrettelagt et smukt program, der sætter fokus på Andersen fejringen og som består af værker skabt af Andersens bekendte og samtidige. Desuden har Music Network bedt den anerkendte irske komponist Dr. John McLachlan skrive et musikstykke specielt til ensemblets irske turne. Det nye værk tager udgangspunkt i Andersens eventyr "Metalsvinet" og får premiere under turneen. Yderligere oplysninger offentliggøres i løbet af august 2005.

Om Ensemble Nordlys
Ensemble Nordlys er blevet udvalgt til at deltage i den officielle verdensomspændende fejring af 200 års jubilæet for H.C. Andersens fødsel i 2005. Siden sin anmelderroste debut i 1997 har Ensemble Nordlys givet adskillige koncerter både i og udenfor Danmark og har regelmæssigt optrådt på Danmarks Radio. Ensemble Nordlys har turneret i mange lande, herunder Vietnam, Island, Polen og Tyskland, og har bl.a. givet koncerter i Reykjavik Kunstmuseum, Krakows Filharmoniske Koncertsal, Chopin Slottet i Warszawa og Otto Braun Saal i Berlin. Sidste år blev Ensemble Nordlys valgt som repræsentant for Denmark ved den europæiske musikfestival EU Music Festival, som afholdes i Warszawa. I 2001 udgav kvartetten deres første CD "Nordlys", som blev nomineret til en Grammy for bedste kammermusikindspilning.

Om Music Network
Music Network er en uafhængig støtteorganisation, som blev etableret i 1986 af den statslige irske kunstfond, The Arts Council, med det formål at fremme kvalitetsmusik i Irland - både i Nordirland og i Den Irske Republik. Organisationen fokuserer på tre musikgenre og støtter både nye og veletablerede irske og internationale musikere. I samarbejde med et netværk af 120 lokale irske koncertarrangører når Music Network turneerne en lang række spillesteder overalt i Irland. Af andre aktiviteter kan nævnes en online musik informationsservice, et projekt der fokuserer på musik i forbindelse med sygebehandling og undervisning foruden professionelle kurser for irske musikere.
For yderligere information:

Music Network + 01 671 9429 eller www.musicnetwork.ie.


Danmarks Turistråd:

Danmark byder besøgende velkommen i H.C. Andersen jubilæumsåret.

"At rejse er at leve", har verdens vel nok største eventyrforfatter engang sagt. Danmarks Turistråd arbejder aktivt for at fremme turismen i det land som Andersen elskede så højt. København bliver sat i centrum, for det var her Andersen tilbragte meget af sit voksne liv. Odense, Andersens fødeby, kommer også i fokus, hvor besøgende kan lære mere om Andersen i de museer, som er tilegnet forfatteren og hans værk. Andersen rejste ganske meget i Danmark, og besøgende vil i 2005 kunne opleve og tage del i fejringen over hele landet.

Festlighederne starter på H.C. Andersens fødselsdag den 2. april med et fantastisk åbningsshow i København, som vil blive tv-transmitteret verden over. En bred vifte af H.C. Andersen tema-begivenheder vil herefter blive afholdt året igennem.

2005 er et rigtigt godt år for irske rejsende at besøge Danmark

Céad Mile Fáilte!


Yderligere information:

Astrid Ruffhead
Pressekoordinator
Danmarks Turistråd
Tlf. UK: 020 72013976
E-mail

Eller Anne Marie Barsoe
Projektleder for Den Flyvende Kuffert


De irske H.C. Andersen-ambassadører:

John Hume

Profil
John Hume er gift med Pat, og sammen har de tre døtre og to sønner.
Som respekteret leder og medstifter af den sociale boligforening Derry Housing Association, sparekassen Derry Credit Union og organisationen til støtte for etableringen af et universitet i byen Derry (også kaldet Londonderry), blev John Hume (mellem 1968-1969) siden hen leder af ikke-voldsborgerrettighedsbevægelsen i Nordirland. Han blev som repræsentant for Foyle valgdistriktet valgt som uafhængig politiker til det Nordirske parlament i februar 1969
Det valgløfte han blev valgt på var, at han ville stifte et socialdemokratisk parti efter europæisk model. Han stiftede SDLP sammen med fire andre parlamentsmedlemmer og en enkelt senator i august 1970. Han var næstformand i partiet ved partiets stiftelse i 1979 og var leder af partiet mellem 1979 og 2001.
Johns politiske karriere som folkevalgt omfatter valg til det Nordirske parlament (1973-1974), deltagelse i forfatningskonventet i 1975 og valg til Europaparlamentet både i 1979 og 2004. Han blev valgt til det britiske parlament i London i 1983.
Som indflydelsesrig fortaler for samarbejde spillede han en afgørende rolle i etableringen af Sunningdale aftalen, som førte til etableringen af Det Irske Råd i 1974 med vide magtbeføjelser. John Hume var handelsminister i dette råd.
Mellem 1977 og 1979 var John Hume særlig rådgiver i irske forhold for daværende EF-kommisær Richard Burke.
Som medlem af Europaparlamentet havde John Hume en fremtrædende rolle i den socialistiske gruppe, som er parlamentets største gruppe. Han har været medlem af komiteen for regional planlægning og regionalpolitik (1979-2004). Han forfattede desuden rapporten om regionale problemer i Irland in 1987.

John Hume blev tildelt Nobels fredspris (sammen med David Trimble) i 1998 som anerkendelse af deres arbejde for en fredelig løsning på den Nordirske konflikt.

I forbindelse med sin udnævnelse til H.C. Andersen-ambassadør udtaler John Hume:

"Dette er for mig H.C. Andersens stående eftermæle. Det at søge viden - undervisning - er så absolut centralt for både vores individuelle og samfundsmæssige udvikling og for realiseringen af livets fantastiske muligheder. Jeg er stærkt overbevist om at undervisning er en afgørende faktor i forbedringen af vores livsforhold, specielt hvad angår fattige og undertrykte folk. Mennesker er verdens eneste egentlige rigdom, men det hæmmer deres udvikling, hvis de mangler uddannelse.

Victoria Smurfit

Profil

Irsk skuespillerinde født i Irland i 1974. Victoria Smurfit har høstet flere anmelderroser for sine roler I henholdsvis TV dramaserien Ballykissangel og I film som The Run of the Country - The Last Great Wilderness, The Beach, Cold Feet, About a Boy and Bullet-proof Monk.
I 2000 blev Victoria gift med Douglas Baxter. Hun har for nylig født parrets første barn, en pige.


Tilbage