HCA NYHEDER Digital H.C. Andersen

Digital udgave af H.C. Andersen kan tale med børn.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 10 November 2004

Syddansk Universitet er sammen med internationale partnere i gang med at skabe en digital udgave af H.C. Andersen, som kan kommunikere og fortælle om sig selv via tale og bevægelser. Det skriver computerworld.

Den digitale Andersen er en del af et større projekt, som koster i alt 35 millioner kroner og involverer fem partnere i fire forskellige lande. Europa-kommissionen har støttet projektet med 25 millioner kroner, mens industrielle partnere har leveret resten.

Navnet på projektet er NICE og står for Natural Interactive Communication for Edutainment, og det er nu så langt, at Syddansk Universitet er begyndt at overveje de kommercielle muligheder i det. Blandt andet ved at kigge sig om efter partnere, som vil udnytte projektet kommercielt.

Konkret kan den digitale Andersen forstå børns tale og bevægelser og på det grundlag kommunikere med dem. Forskerne på Syddansk Universitet tager sig hovedsagligt af at få en mening ud af de sætninger og ord, som kommer ud af talegenkendelsen. Det bruges til at skabe et meningsfuldt svar, både i form af grafik og lyd, som sendes tilbage til brugeren.

Ifølge Computerworld ser Niels Ole Bernsen to store perspektiver i teknologien. Dels det ret underholdningsmæssige, hvor der kan være store penge at hente i den voksende spilindustri, dels en mulighed for at bringe personer fra fortiden til live og på den måde bevare den fælles kulturarv.

"Du kan udvikle hvem som helst fra Jesus til Stalin og bringe dem  hen, hvor de er passende. Med en central opdatering over nettet kan vi så løbende gøre dem bedre," siger Niels Ole Bernsen til Computerworld.

I første omgang foegår alt på engelsk, fordi det gør det lettere at samarbejde på tværs af landegrænser, men de danske forskere er meget interesserede i også at understøtte dansk.


Tilbage