HCA NYHEDER Århusianske HCA2005-projekter præsenteret

H.C. Andersen 2005 Fonden præsenterede i samarbejde med Århus Kommune de projekter, der er støttet af H.C. Andersen 2005 Fonden, og som kan opleves i Århus i 2005. Præsentationen fandt sted på et pressemøde fredag den 22. oktober 2004 kl. 9.00-10.30 på Aarhus Kunstmuseum ARoS i forhallen.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 22 Oktober 2004

H.C. Andersen 2005 Fonden har indgået et samarbejde med Århus Kommune, som sikrer Århus nogle af de væsentligste indslag i H.C. Andersen-året inden for bl.a. teater, billedkunst og musik. Borgmester Louise Gade indledte pressemødet, hvorefter projekterne blev introduceret af generalsekretær for H.C. Andersen 2005 Fonden, Lars Seeberg, og af arrangørerne for festlighederne. Derudover blev Thomas Helmig udnævnt til H.C. Andersen-ambassadør.

Borgmester Louise Gade udtaler følgende om det kommende H.C. Andersen-år i Århus:

"2005 bliver et eventyrligt år i Århus.  Jeg er både glad og stolt over, at Århus i 2005 via samarbejdet med H.C. Andersen 2005 Fonden kan tilbyde dette væld af unikke internationale gæstespil og kulturoplevelser. Meget kommer til at foregå  i Musikhuset, på ARoS og i Århus Festuge, men der bliver også spændende lokale vinkler på H.C. Andersen-temaet, så vi både får lejlighed til at blive inspireret udefra og vise, hvad vi selv står for i Århus. Desuden glæder det mig, at Den Gamle By kommer til at indgå i den turistmæssige markedsføring af hele H.C. Andersen- markeringen og vil indgå i de rejseruter, der tilbydes de mange forventede udenlandske turister. Jeg tror 2005 bliver et eventyrligt år i Århus!"

Generalsekretær for H.C. Andersen 2005 Fonden, Lars Seeberg, udtaler glæde over samarbejdet med Århus Kommune i forbindelse med H.C. Andersen-året:

"Selv om fejringen i Danmark har København og Fyn som akse, er jeg meget glad for, at Danmarks næststørste by har ønsket at cementere Andersen-året som en national begivenhed, man har lyst til at være en del af - på linje med Kina, Sydafrika og resten af verden. Århus bliver det sted, som forhåbentlig får lov til at opdage helt nye sider af Andersen. Det er her, nogle af de mest interessante udenlandske gæstespil vil blive vist i Danmark, og det er her, man får mulighed for at opleve en stor international udstilling inspireret af H.C. Andersen. Der er tale om indsatser, som ikke havde kunnet realiseres uden Århus, som samtidig har optimale rammer for en præsentation - med et moderne musikhus, en højprofileret festuge og Danmarks flotteste, nye museum." 

UDNÆVNELSE AF THOMAS HELMIG TIL H.C. ANDERSEN-AMBASSADØR

Thomas Helmig blev udnævnt til H.C. Andersen-ambassadør. Thomas Helmig er dermed kommet i selskab med andre store danske og internationale navne, som er blevet udnævnt til H.C. Andersen-ambassadører, bl.a. den chilenske forfatter Isabel Allende, der blev udnævnt på Rosenborg Slot, den britiske skuespiller Roger Moore, den brasilianske fodboldlegende Pelé og mange flere.

Han skal dermed bidrage til at udbrede kendskabet til H.C. Andersen og til den humanitære fond, HCA-abc Fonden, som er stiftet i H.C. Andersens navn med det formål at bekæmpe analfabetisme verden over. Thomas Helmig fik overrakt den officielle H.C. Andersen-ambassadørnål samt det officielle H.C. Andersen-ambassadørdiplom, som er designet af Lin Utzon.

AARHUS KUNSTMUSEUM ARoS

Museumsdirektør for ARoS, Jens Erik Sørensen, introducerede museets H.C. Andersen-udstilling, Fairy Tales Forever,  som er en hyldest til H.C. Andersen. ARoS Aarhus Kunstmuseum sætter sammen med 25 internationalt anerkendte kunstnere fra hele verden fokus på H.C. Andersens liv, hans fantastiske digterværk og på fantasiens og magiens universelle kræfter. Denne hyldest fra samtidskunsten til eventyrdigteren omfatter fotografi, video, installation, maleri og skulptur af bl.a. finske Eija-Liisa Athila, sydafrikaneren William Kentridge, Mona Hatoum fra Palæstina, Mariko Mori fra Japan, Ernesto Neto fra Brasilien, cubaneren Jorge Pardo, Tony Oursler og Tony Matelli fra USA, Hong Hao fra Kina, Pipilotti Rist fra Schweiz og Tal R fra Danmark.

Med udstillingens titel, Fairy Tales Forever, ønsker ARoS at understrege det eviggyldige og universelle i H.C. Andersens fortællinger, men også at pointere, at det eventyrlige til stadighed er en kilde til kunstnerisk virksomhed. Med udstillingen ønsker museet at vise, hvilke eksistentielle og kunstneriske spørgsmål - private som universelle - digteren og hans eventyr rejser hos moderne kunstnere med forskellige baggrunde og forskellige tilgange til kunst.

Museumsdirektør for ARoS, Jens Erik Sørensen, udtaler:

"Vi glæder os over, at H.C. Andersen-året giver os denne anledning til både at hylde eventyrdigteren og det eventyrlige som genre. For ARoS er det et mål at bringe verden til Århus, og det bliver tilfældet med udstillingen Fairy Tales Forever med deltagelse af billedkunstnere fra hele verden."
 
Udstillingen åbner sammen med Århus Festuge den 27. august 2005 og løber til 4. december 2005.

MUSIKHUSET AARHUS

Direktør for Musikhuset i Århus Hans Hansen præsenterede de projekter, der vil blive præsenteret i Musikhuset i 2005.

Direktør for Musikhuset Aarhus, Hans Hansen, udtaler:

"Musikhuset Aarhus ser frem til at være med til at fejre H.C. Andersens 200 års fødselsdag med en række nationale og internationale produktioner. Vi har fået sammensat et meget spændende og bredt favnende program, der henvender sig til både børn og voksne, ligesom det genremæssigt kommer vidt omkring."

Der er følgende arrangementer i Musikhuset Aarhus i 2005:


Den lille havfrue. Cirkus Cirkör / Kaleidoskop:

Instruktøren Katrine Wiedemann har tidligere - med stor succes og udsolgte huse til følge  - opsat Shakespeares "Romeo og Julie" på den svenske nationalscene Dramaten i Stockholm, fortalt med skuespillere og med artister fra det svenske nycirkus Cirkus Cirkör. Samarbejdet følges nu op i denne forestilling, der genfortæller H.C. Andersens bevægende historie om "Den lille havfrue" som et smukt, visuelt og svævende eventyr med Dramatens unge, kvindelige stjerne Melinda Kinnamann i hovedrollen. Forestillingen har premiere i København til foråret og gæster Århus som led i en international turne. En bredtfavnende forestilling i efterårsferien.

Den autodidakte Katrine Wiedemann (f. 1969) hører til en af de mest markante danske instruktører i den unge generation, bl.a. med iscenesættelser af Wilson / Waits' "Black Rider" og "Alice i Underverdenen" bag sig. Cirkus Cirkör har siden starten i 1995 udviklet sig til Nordens væsentligste nycirkus, hvis forestillinger er efterspurgte i hele verden.

The Snow Queen. Dimpho Di Kopane:

Under ledelse af den britiskfødte instruktør Mark Donford-May genfortæller det sydafrikanske musikteaterkompagni H.C. Andersens eventyr om "Snedronningen". Stilen er enkel, humoristisk, umiddelbar og musikalsk overvældende - groftskåret, "primitivt" teater i ordets bedste forstand. De medvirkende er fundet ved auditions rundt omkring i hele Sydafrika - og kun en lille håndfuld af de i alt ca. 50 på scenen er professionelt uddannede sangere.

Selv om det måske kan forekomme ejendommeligt, at et sydafrikansk kompagni vælger at fortolke et eventyr, hvor is og sne er scenografien, er valget dog indlysende. Historiens smukke kærlighedsbudskab ligger godt for kompagniet, der tidligere har høstet stor succes med blandt andet "Carmen" og de middelalderlige "Mysteriespillene"  (overført til tv af BBC).

Forestillingen har premiere i New York i efteråret 2004 som led i et sydafrikansk kulturfremstød, mens spilleperioden i Sydafrika er fastlagt til marts. 


Den lille havfrue. Det Kongelige Teater / John Neumeier:

En af vor tids største historiefortællere i dans, John Neumeier, hylder - i anledning af H.C. Andersens 200-årsdag - digteren med en moderne fortolkning af det klassiske eventyr om den lille havfrue. Hele den Kongelige Ballet bryder op fra Kongens Nytorv og gæster Musikhuset Århus med teatrets helt store satsning i Andersen-året.

Balletten er skabt specielt for Den kongelige Ballet, som i årevis har haft en helaftensballet af Neumeier på ønskelisten. John Neumeier er selv gået exceptionelt ind i forestillingen, idet han både koreograferer og iscenesætter samt skaber forestillingens scenografi og kostumer. Musikken komponeres af Linda Auerbach.
Forestillingen skabes til den store scene i det nye operahus på Holmen, hvor den har premiere den 15. april 2005.

Den amerikanskfødte Neumeier (f. 1942) overtog i 1973 ledelsen af balletten i Hamburg, Lynhurtigt voksede den til at blive en af de væsentligste i Tyskland, med efterfølgende international  anerkendelse. Inden da havde han, som leder af Ballett Frankfurt, skabt sensation med sine nyfortolkninger af klassikere som "Nøddeknækkeren" og "Romeo og Julie".


Deborah Warner / Fiona Shaw:

Deborah Warner hører til den absolutte elite af internationale teaterinstruktører. Sammen med sin yndlingsskuespillerinde, Fiona Shaw, har hun sat sig for at skabe en familieforestilling baseret på et udvalg af H.C. Andersens eventyr - med den karismatiske Shaw som den centrale fortæller.

Deborah Warner (f. 1959) er både kendt for sine moderne og gennemarbejdede klassikertolkninger, ligesom hun også gerne eksperimenterer med teatrets virkemidler uden for vante teaterrum.
Hendes gennembrudsforestilling var Shakespeares "Titus Andronicus" (Royal Shakespeare Company 1988) , som vistes i Ridehuset i Århus i forbindelse med festivalen "The British Are Coming". Siden har hun iscenesat skuespil og opera over hele verden. Stilen er direkte, gribende, tilgængelig - i det hele taget har Warner en særlig evne til at afkode en tekst dens eviggyldige hemmeligheder. En enkelt spillefilm er det også blevet til, "Last September" (1999) med bl.a. Maggie Smith og Michael Gambon.

Irskfødte Fiona Shaw hører til Storbritanniens mest anerkendte skuespillerinder med fire af den engelske teaterverdens fineste hædersbevisning, The Laurence Olivier Award, som synligt bevis.
Sammen med Deborah Warner har hun bl.a. skabt enestående fortolkninger af Shakespeares "Richard III" og Medea, samt en monolog baseret på T.S. Eliots "The Wasteland".
På film vil mange børn kende hende som den onde tante i filmene om Harry Potter.

Life Is No Fairytale. Johann Kresnik:

Bag titlen gemmer der sig en kritisk omskrivning af H.C. Andersens egen forestilling om, at hans liv var et eventyr. For var det nu også det? Hvad med mareridtene, der hjemsøgte digteren? Hvad med angsten, som plagede ham livet ud?

Johann Kresnik er en af Tysklands førende koreografer. I rækken af berømmede danseforestillinger, der alle tager afsæt i berømte kulturpersonligheder, kaster Kresnik sig nu over H.C. Andersen og hans skyggesider. Stilen er "koreograferet teater", der tolker Andersens og hans tilbagevendende fobier som en abstrakt fantasi.  

Johan Kresnik er født i Østrig i 1939. Efter en karriere som danser begyndte han at koreografere i slutningen af 1960'erne. Op gennem 1990'erne var han leder af danseafdelingen på det prestigebetonede Volksbühne i Berlin. Tidligere har han skabt koreografiske portrætter af så forskelligartede personligheder som Frida Kahlo, Ulrike Meinhof, Leni Riefenstahl, Goya og Picasso. Forestillingen "Francis Bacon" gæstede Århus Festuge i 1994.

Siden 2003 har Kresnik og hans kompagni været fast tilknyttet teatret i Bonn, hvor Andersen-forestillingen har premiere i november 2005.

Rytmiske koncerter:

Rockkoncerter. En stjerneparade af kendte danske kunstnere inden for pop og rock vil hylde H.C. Andersen, når de fremfører helt ny musik skrevet specielt til Andersen-jubilæet. Arrangementet  finder sted i Musikhuset i Århus over to aftener.

Min søn digteren:

"Hun duede ikke". Sådan hedder den lille fortælling, som H.C. Andersen med medfølelse skrev om sin alkoholiserede, nedslidte mor. Forfatteren Dorrit Willumsen har med stor indlevelse skrevet en bevægende monolog om H.C. Andersens mor, der fortæller historien om sin verdensberømte søn set fra den odenseanske vaskekones perspektiv.

Vi hører hele historien om den barndom, der skulle blive en kilde til inspiration for Andersen livet igennem, følger hendes stolthed over den berømte søn, hun ikke forstår - og får et indblik i et hårdt liv i et barsk samfund uden socialt sikkerhedsnet.

Stykket er skrevet specielt til skuespilleren Lise Schrøder. Jan Hertz instruerer forestillingen, som vises over hele landet i jubilæumsåret.

Rime-djævelen:

Århus-komponisten Hans Sydow og sangeren og skuespilleren Ulle Bjørn Bengtsson udgav den 2. april 2004 en CD med H.C. Andersens lyrik sat til musik. Moderne og højaktuelle tolkninger af H.C. Andersens digte i elektroniske, rytmiske og klassiske arrangementer. Modtagelsen var overordentlig positiv.

Siden har de sammen med fire musikere turneret med et sceneshow, hvor også kulturskribenten Jens Andersen har causeret. Jens Andersen udgav sidste år en stor biografi om digteren på forlaget Gyldendal, "Andersen".  I showet levendegør de H.C. Andersens længsel, lyst og lidelse håndgribeligt og til at spejle sig i, så vi pludselig mærker  H.C. Andersen - en målrettet enegænger fuld af kærlighed, menneskelig indsigt og humor!


ÅRHUS FESTUGE

Generalsekretæren for Århus Festuge, Martin Lumbye, introducerede de arrangementer, der vil finde sted i festugen i 2005.

Generalsekretær for Århus Festuge, Martin Lumbye, udtaler:

"Det er med stor glæde og stolthed, at Århus Festuge deltager i den landsdækkende fejring af 200- året for H.C. Andersens fødsel. Ingen dansker har vel internationalt haft den kulturelle betydning for digtning og historiefortælling som netop H.C. Andersen. Derudover er det om nogen én af de helt store danske ambassadører, vi her fejrer. Århus Festuge - har som kunstfestival ønsket at bidrage til, at Århus og Danmark viser dels danskerne og ikke mindst omverdenen, at vi gennem
samarbejde formår at løfte kulturelle og kunstneriske opgaver, som hæver sig op på international standard og niveau."

Der er følgende arrangementer i Århus Festuge i 2005:

History of Tears. Jan Fabre:

Den belgiske multikunstner Jan Fabre er manden bag "History of Tears". Den stort anlagte forestilling er anden del af Fabres trilogi, der søger at afdække sandheden om mennesket og dets krop. Danseforestillingen har de mange tårer i H.C. Andersens eventyr som gennemgående motiv.

Forestillingen kommer direkte til Århus fra sin premiere i den prestigebetonede Cour d'Honneur i pavepaladset i Avignon, hvor den hører til flagskibene i byens årlige festival, der er Frankrigs væsentligste.

Jan Fabre er født i Antwerpen i 1958 og er et af de helt store navne i 90'ernes scenekunst. Selv om han ikke vil kaldes koreograf, fokuserer hans teater på kroppens udtryk. Hans forestillinger trækker på en lang række kunstneriske genrer  -  blandt andre dans, ordteater og billedkunst. Resultatet er koreograferede forestillinger præget af levende og distinkte scenebilleder.

The Emperor's New Clothes. Alejandro Tantanjan & Oria Puppo:

Med udgangspunkt i H.C. Andersens berømte eventyr om "Kejserens nye klæder", skaber argentinerne  Alejandro Tantanjan (instruktør) og Oria Puppo (scenograf) en moderne fortælling om magt og magtmisbrug. En særlig rolle spiller Sydamerikas lange tradition for antidemokratiske diktatorer. Forestillingens centrale fortæller er den imponerende nigerianske skuespiller Hassane Kassi Kouate, som har arbejdet sammen med mesterinstruktøren Peter Brook.

Multikunstneren Alejandro Tantanjan (f. 1966) er skuespiller, sanger og iscenesætter med fast bopæl i Buenos Aires. Her får forestillingen premiere som led i  byens teaterfestival. Han har tillige skrevet en lang række skuespil og librettoer og har tidligere arbejdet sammen med den kendte teatergruppe El Periferico del Objectos. Hans teater er rigt på ofte næsten surrealistiske billeder, socialt engageret og med fokus på samspillet mellem sanserne.

The Little Matchgirl. Tiger Lilies:

Den rablende gale, musikalske trio Tiger Lilies fra England inviterer til en victoriansk vaudeville-forestilling i selskab med H.C. Andersens "Den lille pige med svovlstikkerne", der denne gang udsættes for et messingorkester! Den sørgelige historie om Andersens lille, tragiske heltinde, passer perfekt til et band, der allerhelst synger om livets skyggesider i deres foruroligende og obskure salon macabre.

En aften med London-orkestret Tiger Lilies er lidt som at blive transporteret tilbage til en af 1920'ernes cabareter. Deres historier er fulde af excentricitet, poesi, magi - og kulsort, engelsk humor. De lyder som en victoriansk music hall og minder os om røgfyldte smugkroer.

Martin Jacques, gruppens sanger og sangskriver, kan give et publikum gåsehud med sin lyse stemme, akkompagneret af en djævelsk harmonika, en slidt bas og resterne af et trommesæt. Fra og være en velbevaret kult-hemmelighed er Tiger Lilies blevet en voldsomt populært gæst i en lang række lande, ikke mindst efter gruppens overvældende succes med deres helt egen uhyggelige - og uhyggeligt skægge - version af "Den store Bastian".

My Life As A Fairytale. Chen Shi-Zheng:

"Mit Livs eventyr" kaldte H.C. Andersen sin egen selvbiografi. Den kinesisk-amerikanske instruktør Chen Shi-Zheng tager digteren på ordet og har ladet sig inspirere til en meget personlig, billedfortælling, der væver de berømte eventyrfigurer sammen med elementer fra digterens egen eventyrlige og martrede  livshistorie i forestillingen "My Life As A Fairy Tale."

Hvad er eventyr, hvad er digt? Forestillingen bliver nærmest til for øjnene af tilskuerne,  i en teaterleg, der forsøger at fange Andersens magi. De sørgmuntre sange er skrevet af  newyorker-komponisten Stephin Merritt, kendt fra rockgruppen The Magnetic Fields, som blandt andet har haft stor succes med albumet "69 Love Songs".  Merritts bittersøde musikalske livserfaring har fået anmeldere til at sammenligne ham med komponisten Cole Porter.

Forestillingen får premiere i forbindelse med Lincoln Theatre Festival i New York i sommeren 2005. Med på scenen er skuespilleren Blair Brown, blandt andet kendt for sin roste præstation som Jackie Kennedy i tv-serien om Kennedy over for Martin Sheen. Hun har senest medvirket i Lars von Triers Dogville.

Chen Shi-Zheng har tidligere besøgt Århus Festuge med forestillingen Peonpavillonen.

International Børneteaterfestival:

Verdens bedste Andersen-børneteaterforestillinger! Hele ni internationale børneteaterforestillinger, der alle tager udgangspunkt i H.C. Andersen og hans eventyr, vil gæste Århus og sætte deres præg på byen. Forestillingerne er omhyggeligt udvalgt blandt de mange hundereder af Andersen- børneteaterforestillinger, som kan opleves rundt omkring i verden.

Andersens egne historier appellerer både til barnet og den voksne. Og fælles for de udvalgte forestillinger er da også, at de kan opleves både af store og små, fordi der ganske enkelt er tale om godt teater. De fleste er allerede eksisterende forestillinger, men der bliver også mulighed for at gå på eventyr i helt nye fortællinger af de bedste børneteatre fra hele verden.

Festivalen skabes i samarbejde med Det Regionale Teaterråd i Vestsjælland og BaggårdTeatret i Svendborg samt den danske afdeling af den internationale børneteatersammenslutning ASSITAJ.

Endvidere vil Århus Festuges åbningsforestilling stå i H.C. Andersens tegn. Denne forestilling vil blive offentliggjort på et senere tidspunkt.


LOKALE PROJEKTER I ÅRHUS

Kulturrådmand Torben Brandi Nielsen gjorde rede for muligheden for at realisere lokale aktiviteter. Ud over de mange gæstespil, der vil blive præsenteret i Århus i 2005, vil der også blive gennemført lokale projekter og aktiviteter i årets løb.

Nogle af disse er muliggjort gennem tilskud fra HCA2005, men der vil også være mulighed for at ansøge om tilskud fra Århus kommune. Der er således afsat et rammebeløb på 500.000 kr. under kommunens Kulturarrangementspulje til projekter med relation til H.C. Andersen. Der vil kunne ansøges om disse midler ved den kommende ansøgningsrunde til puljen med frist den 1. januar 2005. Foreningen Århus Arrangementer vil ligeledes stå for en række aktiviteter i årets løb.

Kulturrådmand Torben Brandi Nielsen udtaler:

"Med reservering af midler i Kulturarrangementspuljen til lokale H.C. Andersen- projekter satser vi på at opnå et meget bredspektret udbud for borgerne i Århus. I Århus Festuge, i Musikhuset og i ARoS præsenteres flotte internationale produktioner. På mindre scener og udstillingssteder og i byens gader vil lokale grupper og kunstnere forholde sig til H.C. Andersen, og børnene og de unge vil få nye vinkler på forfatterskabet i skoler og på gymnasier. Jeg er sikker på, at udbuddet bliver stort og varieret med mulighed for mange spændende oplevelser."

TURISME / DEN GAMLE BY

Fonden Fyntour udbyder, med støtte fra H.C. Andersen 2005 Fonden, et omfattende tur - og pakkeprogram i H.C. Andersens fodspor, der i særlig grad koncentrerer sig om kulturrejser med fokus på det autentiske og muligheden for at opleve ægte, H.C. Andersensk stemning. 

Fyntour har skabt helt nye rejser og udflugter, som sælges af tour-operatører og rejseagenter i en lang række lande. Århus indgår også i nogle af de planlagte rejser. I Århus får gæster mulighed for at spadsere gennem byen i digterens fodspor og bl.a. besøge byens domkirke, som Andersen har skrevet om i sine erindringer efter at have besøgt den.

Den Gamle By er et væsentligt stop på ruten. Her er der mulighed for at opleve et autentisk købstadsmiljø som på Andersens tid - og for at aflægge besøg i Eilschous Boliger.

Bygningen lå oprindeligt over for H.C. Andersens barndomshjem i Munkemøllestræde i Odense. "Dette var det første dannede Huus, hvori jeg fandt et Hjem". Her besøgte han Madam Bunkeflod og hendes søster, to ældre damer som opfordrede ham til at læse Shakespeare og poesi - og her hørte han for første gang ordet "digter". Ved nedrivningen blev bygningen lagt i mølpose. Genopbygningen i Den Gamle By forventes klar i april 2005.

H.C. ANDERSEN I UNDERVISNINGEN

Ud over de projekter, der blev præsenteret på pressemødet, har H.C. Andersen 2005 Fonden endvidere iværksat en række initiativer på landsplan, som naturligvis også kommer århusianske grundskoler og gymnasier til gode. Undervisningsområdet er ét af de vigtigste indsatsområder i forbindelse med fejringen af H.C. Andersen. Derfor har H.C. Andersen 2005 Fonden ydet støtte til to store skoleprojekter for henholdsvis grundskolen og gymnasiet.

Der er følgende tilbud til undervisningsområdet fra H.C. Andersen 2005 Fonden:

Center for Børnelitteratur / Danmarks Pædagogiske Universitet:

Under ledelse af prof. Torben Weinreich varetager Center for Børnelitteratur under Danmarks Pædagogiske Universitet et stort undervisningsprojekt for grundskolelærere med det sigte, at alle elever i 2005 skal stifte bekendtskab med nye sider af H.C. Andersen. Udarbejdelsen af nyt inspirationsmateriale samt mobilisering af grundskolelærere er centrale omdrejningspunkter for Centrets virksomhed. Det sker bl.a. på baggrund af gennemførte pilotprojekter samt undersøgelser af f.eks. børns viden om Andersen. Projektet omfatter:

- Hjemmesiden hca2005.com som et vigtigt redskab i lærerens arbejde med H.C. Andersen. Artikler om Andersen, forslag til undervisningsforløb etc.

- Diverse udgivelser sendes gratis ud til alle skoler, amtscentre og pædagogiske centraler i Danmark (herunder bøgerne "Børnene kyssede mig kærligt" (om HCA og børn, er udsendt), Pen og Blækhuus (om Andersens "tingseventyr")  Det er ganske vist!  (september/oktober 2004) (om Andersen i undervisningen).

- Udstillingen: H.C. Andersen på ny, der i løbet af perioden vil komme så vidt rundt, at alle på et eller andet tidspunkt vil have den inden for en radius af max. 50 km. Udstillingen er også lagt på nettet, hvor 14 danske illustratorer har sat to af Andersens eventyr i streg.

- Centret arrangerer en række seminarer med faglige indlæg om H.C. Andersen (biografiske og bibliografiske vinkler). Der er seminarer for amtscentrenes konsulenter og konsulenterne fra de pædagogiske centraler, nogle der henvender sig til seminarielærere etc., for dansklærere etc. Alle disse arrangementer har gratis deltagelse.

- CfBs HCA-gruppe turnerer Danmark rundt med foredrag om Andersen i undervisningen.


Dansk Institut for Gymnasiepædagogik:

Undervisningsprojekt for gymnasieskolen med det sigte at nå alle danske gymnasielever. Projektet varetages af en arbejdsgruppe under Dansk Institut for Gymnasiepædagogik, Syddansk Universitet, under ledelse af prof. Finn Hauberg Mortensen:

- Oprettelse af to phd. stipendiater, der henholdsvis har et tekstpædagogisk og et mediepædagogisk fokus på H.C. Andersen. Stipendierne rummer planlægning og udarbejdelse af undervisningsmateriale for landets gymnasieskoler. Hensigten er at åbne for nye, tværfaglige tilgange til H.C. Andersen og hans forfatterskab.

- Tværfagligt forskningsprojekt, hvor forskere og gymnasielærere udarbejder undervisningsmateriale, der kombinerer billedkunst, historie, geografi og samfundsfag på dansk.

- Prisopgaver. Danske og internationale gymnasieelever får mulighed for at skrive om H.C. Andersen i relation til forskellige emner. Man kan deltage i fire kategorier. I hver kategori uddeles en 1. præmie på 10.000 kr. og en 2. præmie på 5.000 kr.

- I samarbejde med et større dagblad planlægges udgivelse af en særlig undervisningsavis, der går ud til alle gymnasieelever.

Desuden muliggør H.C. Andersen 2005 en række boggaver til danske skoler, bl.a. Louis Jensens meget roste H.C. Andersen-biografi for børn, "Tinhjerte og ællingefjer", i samarbejde med forlaget Høst & Søn og landets amtscentre. På samme måde udgiver Gyldendal et stort eventyrudvalg med nye illustrationer. Bogen bliver en boggave til alle landets 6. klasser, muliggjort af H.C. Andersen 2005 og Undervisningsministeriet. Yderligere information på hca2005.com.

Ud over alle de nævnte projekter og tiltag i Århus i 2005 får byen også glæde af en række danske teaterproduktioner og store sommerkoncerter, som endnu ikke er offentliggjorte.


Fakta om H.C. Andersen 2005 Fonden

H.C. Andersen 2005 skal udvide kendskabet til og billedet af H.C. Andersens liv og værker i anledning af digterens 200 års fødselsdag i 2005. Dette skal ske gennem en lang række projekter inden for film og tv, litteratur, teater, opera, dans, multimedier, rytmisk og klassisk musik, underholdning, billedkunst, museale udstillinger samt undervisning og turisme.

Det klare mål er, at så mange som muligt, herhjemme og i udlandet, børn såvel som voksne, skal få et større og mere nuanceret kendskab til digteren. H.C. Andersen vil i 2005 blive fejret med såvel store produktioner med international gennemslagskraft som mindre begivenheder i lokalområder over hele verden. H.C. Andersen 2005 Fonden er etableret af Danmark ved Kulturministeriet, Økonomi- og Erhvervsministeriet, Odense Kommune, Fyns Amt og Bikubenfonden. Hendes Majestæt Dronning Margrethe er protektor for H.C. Andersen 2005 Fondens arrangementer.


Fakta om H.C. Andersen-ambassadørerne

H.C. Andersen-ambassadører er anerkendte kunstnere, politikere, journalister, erhvervsfolk og sportsfolk fra hele verden, som H.C. Andersen 2005 Fonden beder om at repræsentere fejringen af 200-året for H.C. Andersens fødselsdag. Alle adspurgte personer er højt respekterede inden for deres eget felt og har igennem deres liv og arbejde opnået en høj troværdighed og gennemslagskraft over for omverdenen.

H.C. Andersen-ambassadørerne skal bidrage til at skabe synlighed omkring fejringen i deres hjemland - det kan de bl.a. gøre i kraft af deres tilstedeværelse ved forskellige H.C. Andersen 2005-relaterede begivenheder og ved at fortælle omverdenen om deres eget syn på H.C. Andersen.


Fakta om HCA-abc Fonden

HCA-abc Fonden blev stiftet i april 2004 af Bikubenfonden. HCA-abc Fondens formål er at støtte igangværende og nye initiativer og projekter, der hjælper børn og unge i udviklingslande med at lære at læse og skrive. Der er indgået en aftale med H.C. Andersen 2005 Fonden, som sikrer, at alle virksomheder, der ønsker at benytte sig af H.C. Andersen 2005-logoet, skal betale en royalty til HCA-abc Fonden af de produkter, der sælges i forbindelse med kommerciel udnyttelse af tilknytningen til H.C. Andersen 2005-året.

Fakta om Thomas Helmig

Sanger, sangskriver, musiker og producer. Født den 15. oktober 1964 i Århus. Droppede ud af gymnasiet i 1981 for at satse på en karriere som musiker. Blev i 1983 sanger i Elevatordrengene. Fik sit gennembrud med debutpladen Thomas i 1985, hvor han også medvirkede på støttesinglen "Afrika" og sangduetten "Venner" med Anne Linnet fra filmen Den Kroniske Uskyld.

Fra 1986 dannede Helmig par med en anden kendt, dansk sanger, Søs Fenger, og de nød fælles succes i 1988 med en duet på julesangen "Når sneen falder" og AIDS-støttesinglen "Den jeg elsker, elsker jeg."

Helmigs egne albums, 2 (1986) og Kære Maskine (1987), var også store succeser, og da Helmig udgav albummet Vejen Væk i kølvandet på sin skilsmisse fra Søs Fenger, blev sangen "Nu hvor du har brændt mig af" et stort hit. Efterfølgeren, Løvens Hjerte (1990), solgte imidlertid ikke så godt og blev Helmigs sidste dansksprogede album.

Helmig udsendte sit første engelsksprogede album Rhythm i 1992, og i 1993 fulgte Say When, som modtog tre danske Grammyer ved årets prisuddeling. Men den helt store succes vendte først tilbage i 1994 med albummet Stupid Man, som solgte 250.000 eksemplarer og vandt seks danske Grammyer.

Herefter blev Helmigs popularitet konsolideret med pladerne Groovy Day (1996), Dream (1999), IsItYouIsItMe (2001) og opsamlingerne Årene Går (1997) og Wanted (2000). Helmigs nyeste album, El Camino udkom i april i år.

Helmig har endvidere skrevet sange til bl.a. Hanne Boel, Lis Sørensen og Sanne Salomonsen.

Privat bor Helmig i Risskov ved Århus sammen med den tidligere model Renée Toft Simonsen og deres børn fra såvel nuværende som tidligere forhold.


Tilbage