HCA NYHEDER Günther Grass kaster lys over HCA2005

Foruden at læse et af H.C. Andersens eventyr op, vil den tyske nobelpristager og forfatter, Günther Grass, fortælle om sit forhold til H.C. Andersen, når han på den kommende bogmesse i Frankfurt præsenterer og kommenterer den eksklusive, grafiske mappe med 10 af hans egne litografier til udvalgte eventyr.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 07 Oktober 2004

Den tyske nobelpristager og forfatter præsenterer for første gang sine illustrationer til H.C. Andersens eventyr på bogmessen i Frankfurt lørdag den 9. oktober kl. 13:30.

Foruden at læse et af H.C. Andersens eventyr op, vil Grass fortælle om sit forhold til H.C. Andersen, præsentere og kommentere den eksklusive, grafiske mappe med 10 litografier af udvalgte eventyr, som er blevet til i samarbejde med Galleri M på Fyn, samt besvare spørgsmål.

Anledningen er bogen Der Schatten (Skyggen), som netop er udkommet i Tyskland. Den omfatter de mest kendte af H.C. Andersens eventyr, samt nogle af de mindre kendte, udvalgt og omsat til 97 litografier af Günther Grass. Det er en kærlig hyldest til den store, danske eventyrfortæller.

"Bogmessen i Frankfurt er den væsentligste bogmesse i verden," pointerer Lars Seeberg, generalsekretær for H.C. Andersen 2005 Fonden.

"At kunne præsentere Günther Grass' udgivelse på denne bogmesse er derfor den bedst tænkelige måde at gøre opmærksom på fejringen af H.C. Andersens 200 års fødselsdag i hele den tysksprogede del af verden."

Der Schatten er blevet til på baggrund af en idé fra kulturråd Uffe Andreasen, den danske ambassade i Berlin, og er udgivet på Grass' tyske forlag, Steidl. Bogen udkommer på dansk fra Gyldendal den 29. oktober 2004 under titlen "Eventyr set af Günther Grass".

Uffe Andreasen udtaler:
"Under Dronningens besøg i Lübeck sidste år tog jeg kontakt til Günter Grass, der deltog i besøget. Han indvilgede i at tegne "et par illustrationer" til H.C. Andersens eventyr, men blev fanget ind af emnet. Det endte med at den 76-årige Nobelpristager brugte fem måneder af sit liv til at skabe i alt 97 illustrationer! En succeshistorie på verdensplan".

Modernistisk streg
Grass' illustrationer adskiller sig fra andre, mere sødladne og romantiske tolkninger af H.C. Andersens eventyr, ved at være dystre og dæmoniske. Med Grass' modernistiske streg løftes H.C. Andersen fra børnekammeret ind i voksenlitteraturen.

Eksempler på Grass' H.C. Andersen illustrationer findes på www.artefakt-berlin.de/html/presse_guenter_grass.html

Den danske forfatter og kritiker Niels Barfoeds film om sit forhold til den nu 76-årige Günther Grass får samtidigt verdenspremiere ved bogmessen i Frankfurt. Filmen varer seks-syv minutter og blev optaget i og omkring Günther Grass' hus på Møn i september i år. Niels Barfod interviewer Grass om eventyr-illustrationerne, som blev udført sidste vinter og forår i huset på Møn.

Den danske Ambassade i Tyskland, H.C. Andersen 2005 Fonden og Litteraturcentret under Kunststyrelsen deler stand på bogmessen i Frankfurt 2004 i Hal 3, række C 170. Forelæsningen med Günther Grass foregår på tysk. 

Fakta:
Dato: Lørdag den 9. oktober 2004
Tid: Kl. 13:30 til 15:00
Sted: Bogmessen i Frankfurt, Hal 3, C 170 (stuen)
Messegelände, Ludwig-Erhard-Anlage 1, 60327 Frankfurt am Main


Se også: Galleri M
Tilbage