HCA NYHEDER Harry Belafonte udnævnes til HCA-ambassadør

Fredag d. 6. august udnævner kulturminister Brian Mikkelsen Harry Bellafonte til H.C. Andersen-ambassadør.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 02 August 2004

Den amerikanske sanger, skuespiller, producer m.m. Harry Belafonte er en levende legende inden for den internationale musik- og filmverden. Fredag d. 6. august udnævner kulturminister Brian Mikkelsen Harry Belafonte til H.C. Andersen-ambassadør i restaurant Grøften i Tivoli.

Harry Belafonte har gennem de seneste 60 år markeret sig som en musiker og skuespiller, der har givet genlyd i den ganske verden. Samtidig har han udvist et utrætteligt engagement inden for menneskerettigheder og kampen for lighed i samfundet. En indsats der involverer tætte bånd til koryfæer som Martin Luther King og Nelson Mandela. 

Sideløbende med sin skuespilleruddannelse i 1940'erne debuterede Harry Belafonte som koncertsanger i en lille jazzklub i New York akkompagneret af de dengang unge og ukendte musikere Miles Davis, Charlie Parker og Max Roach. I de følgende år blev musikken Belafontes primære udtryksform. I slutningen af 1955 udgav han albummet Calypso, der som det første album nogensinde solgte over en million eksemplarer, og han skabte han dermed en verdensomspændende calypso-bølge med hits som "Mary's Boy Child" og "Banana Boat" (Day-O).

Denne succes åbnede dørene til Hollywood, og Harry Belafonte udvidede sin blomstrende musikkarriere med adskillige bærende roller i film som Carmen Jones, White Mans Burden og Kansas City samt på tv. Siden blev han også en succesfuld producer af forskellige film og Emmy-nominerede tv-shows.

Harry Belafonte har gennem årene udvist et ekstraordinært humanitært engagement inden for menneskerettigheder. Daværende præsident John F. Kennedy udnævnte ham til Cultural Advisor to the Peace Corps, og i 1987 blev han udnævnt til UNICEF Goodwill Ambassador.

Han har i den forbindelse fungeret som iværksætter for flere toneangivende samlinger og konferencer for alverdens statsledere med det formål at forbedre vilkårene for især børn i udviklingslandene. I 1985 var han initiativtager til projektet USA for Africa, der bl.a. manifesterede sig i popklassikeren "We are the World". Han er blevet tildelt et utal af priser og udmærkelser.

Fakta om Harry Belafonte
Født Harold George Belafonte, Jr. d. 1. marts 1927 i Harlem, New York. Har gennem mere end 60 år fungeret som entertainer, sanger, sangskriver, skuespiller og producer.

Harry Belafonte er vokset op i Harlem, NY og på Jamaica, hvor hans mor er født. Han er oprindeligt uddannet skuespiller fra Erwin Piscators Dramatic Workshop of the School of Social Research, men med rødder i New Yorks jazzmiljø udviklede han sig til en populær koncertsanger. Han blev for alvor verdensberømt med udgivelsen af albummet Calypso, der i 1955 som det første nogensinde solgte mere end en million eksemplarer. Siden er det blevet til over 40 albums.

Harry Belafonte blev i 1960 USA's første farvede producer og vandt kort efter en Emmy for showet Tonight with Harry Belafonte. Han har siden produceret og medvirket i adskillige film og tv-shows og har senest haft stor succes i 90'er- filmene White Mans Burden og Kansas City.

Harry Belafonte har i mange år udvist et stort humanitært og politisk engagement som borgerrettighedsforkæmper samt kæmpet for forbedring af vilkårene for især børn i udviklings-lande. Blandt et utal af udmærkelser er han udnævnt som UNICEF Goodwill Ambassador.


Tilbage