HCA NYHEDER Gilberto Gil udnævnt til H.C. Andersen-ambassadør

Det hastigt voksende HCA-ambassadørkorps blev i dag udvidet med den brasilianske musiker og kulturminister, Gilberto Gil, der i øjeblikket er på officielt besøg i Danmark.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 09 Juli 2004

Kulturminister Brian Mikkelsen kunne i dag, fredag d. 9. juli kl. 14.30, udnævne sin brasilianske kollega, musikeren Gilberto Gil til H.C. Andersen-ambassadør. Gilberto Gil har i årtier været toneangivende i udviklingen af moderne brasiliansk populærmusik, og han har siden 1960'erne været afgørende for udbredelsen af brasiliansk musik og kultur til resten af verden.

Kulturminister Brian Mikkelsen begrundede udnævnelse af Gilberto Gil med følgende ord:
 
"Det er bestemt en festlig begivenhed at have den berømte musiker og komponist Gilberto Gil hos os her i Danmark og i Tivoli. Han er ikke alene en stor kunstner, men også kulturminister i Brasilien. Dette er en sjælden og flot kombination, og jeg er derfor meget stolt over at have den ære og det privilegium at kunne udnævne Mr. Gilberto Gil til Hans Christian Andersen-ambassadør."
 
Kulturministeren understregede i sin tale lighederne mellem de to kunstnere, Andersen og Gil, der begge udviser en stor spændvidde i deres kunstneriske udfoldelser. Han mindedes i øvrigt kort, da han selv var i Brasilien på officielt besøg i april 2003, hvor han også mødtes med Gilberto Gil.

Vi tilhører verden
Efter sin tale overrakte Brian Mikkelsen den nyudnævnte ambassadør den tilhørende HCA-nål, diplomet samt H.C. Andersen-platten der er designet af Lin Utzon.
 
Generalsekretær for H.C. Andersen 2005 Fonden, Lars Seeberg, er meget tilfreds med, at den brasilianske folkehelt og kulturminister vil gå aktivt ind i den verdensomspændende fejring af H.C. Andersen næste år, og han ser store muligheder for samarbejdet mellem Danmark og Brasilian.

"Gilberto Gils ord: "We belong to the world and the world belongs to us. We are part of everything and we are in every part" indfanger på mange måder, hvad vi ønsker for H.C. Andersen - nemlig at bringe ham rundt i verden. Med Gilberto Gil som ambassadør og med de mange spændende brasilianske projekter, er jeg sikker på, at H.C. Andersen ikke kunne have ønsket sig en flottere entré i Brasilien," siger Lars Seeberg. 
 
Gilberto Gil er i øjeblikket på officielt besøg i Danmark, og han kombinerer besøget som kulturminister med en koncert i forbindelse med Copenhagen Jazzfestival. Kombinationen af officielle politiske pligter og musikalsk karriere er karakteristisk for Gilberto Gil, der siden han tiltrådte som kulturminister har insisteret på at fortsætte som udøvende musiker. 

Årets mand
I den forbindelse blev Gil i efteråret 2003 tildelt prisen som "Man of the Year" ved Latin Grammy i Miami for hans bidrag til musik og kultur.
 
Gilberto Gil har primært gjort sig bemærket gennem de seneste 40 år som sanger, komponist og guitarist. I 60'erne skabte han sammen med Caetano Veloso musikgenren tropicalism, der blev den vigtigste udvikling af brasiliansk musik siden bossa novaen.

Tropicalism kombinerer traditionelle brasilianske musikgenrer med elementer fra international musik og popkultur. Gils inspiration til den nye genre kom fra João Gilberto, Luiz Gonzaga og andre af de tidligere bossa nova musikere, som Gil lyttede til i sin tidlige ungdom.
 
Efter et årelangt ufrivilligt eksil i England begyndte han at interessere sig for at blande musikgenrer, og han tilførte den brasilianske musikkultur elementer fra bl.a. europæisk popmusik. Med denne udvikling brød han for alvor igennem uden for sit hjemland med udgangspunkt i Montreux Jazz Festival i Schweiz i 1978.
 
Lang karriere
Gennem sin lange karriere har den nu 62-årige Gilberto Gil udgivet i alt 30 albums, modtaget 11 guldplader og fem platinsingler og har solgt mere end 5 millioner eksemplarer af sine plader. Hans seneste album fra 2002 er "Kaya N'Gandaya", med musik inspireret af Bob Marley.

Desuden har Gil indspillet plader med en mængde forskellige kunstnere som fx barndomsidolet João Gilberto, Bob Marleys band The Wailers og Milton Nascimento, der er ligeledes er i København i disse dage i forbindelse med Copenhagen Jazz Festival.
 
Politik
Gilberto Gils anden rolle som kulturminister er en naturlig udvikling af et livslangt politisk engagement. I slutningen af 60'erne blev han fængslet pga. det samfundskritiske aspekt af den nyudviklede tropicalism, og det var det, der førte til hans senere eksil.

Fra 1988 til 1992 var han medlem af byrådet i barndomsbyen Salvador, og han har siden oprettet Onda Azul Foundation, en organisation der arbejder for bedre miljømæssige og sociale forhold.

I 2002 blev han udnævnt til Brasiliens kulturminister af præsident Luiz Ignácia Lula de Silva, og hans arbejde med at udbrede brasiliansk musik til hele verden har i dag gjort Gilberto Gil til en national helt i Brasilien. Han arbejder desuden aktivt for reformer, der skal gøre det lettere at finansiere kulturelle aktiviteter i landet.
 
Gilberto Gil er den 46. i rækken af internationale ikoner, der udnævnes til H.C. Andersen-ambassadør i anledning af H.C. Andersen 2005, den verdensomspændende fejring af H.C. Andersens 200-års fødselsdag. Han kommer dermed i selskab med bl.a. landsmanden og fodboldlegenden Pelé, der i maj sidste år blev udnævnt af H.K.H. Kronprins Frederik.

Det var i øvrigt den første udnævnelse på dansk grund. De første ambassadører, der tæller navne som Susan Sarandon, Harvey Keitel, Peter Martins, Suzanne Vega m.fl. blev udnævnt i New York i oktober 2002. Siden er det blevet til en bred vifte af kendte og respekterede forfattere, politikere, atleter m.m. over hele verden.


Tilbage