HCA NYHEDER HCA2005 støtter flere fynske projekter

H.C. Andersen 2005 støtter yderligere 13 fynske projekter der alle kan opleves i Odense og på Fyn i 2005

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 11 Juni 2004

I 2005 vil Odense og Fyn fejre H.C. Andersen med lokale og internationale arrangementer og tiltag, og det er med stor glæde, at H.C. Andersen 2005 Fonden kan føje 13 nye fynske projekter til striben af allerede offentliggjorte arrangementer. Fynboerne vil sammen med øens turister næste år kunne opleve storstilet og eventyrligt amatørteater for alle aldre, slotskoncerter i det grønne, filmfestival, udstillinger, performance, konferencer, sang og musik samt et visionært kulturtelt på Flakhaven, der skal samle byens kræfter.

"Allerede sidste sommer offentliggjorde H.C. Andersen 2005 Fonden en lang række odenseanske og fynske projekter i alle genrer. Det er en glæde at kunne afsløre endnu flere spændende og varierede projekter, som nok skal være med til at sætte Odense på Andersen-kortet i 2005 - til gavn og glæde både for turister og ikke mindst fynboer på udkig efter Andersen-oplevelser. Jeg er overbevist om, at der vil være Andersen-inspirerede begivenheder for et stort publikum i alle aldre. Hvad enten man interesserer sig for det mere specielle eller søger de brede, folkelige oplevelser," siger generalsekretær  for HCA2005 Fonden, Lars Seeberg.

Åbningsarrangement d. 2. april 2005
H. C. Andersen året skydes i gang i Odense d. 2. april, 2005 med et stort underholdningsprogram indendørs og udendørs - med hovedingredienser som aktiviteter for familier og børn, rock-koncert og stort festfyrværkeri. Et stort internationalt opbud af gæster fra hele verden vil desuden overvære en helt særlig prisoverrækkelse. Støttet med 14 mio. kr. (samlet beløb til åbningsarrangementet i både København og Odense)

Afslutningsarrangement d. 6. december 2005
D. 6. december 1867 blev Andersen fejret med et stort fakkeloptog gennem Odenses gader, og det er med inspiration fra dengang at H.C. Andersen 2005 Fonden har afsat 5 mio. kr. til en storslået fest d. 6. december 2005 i Odense. Temaet for festen bliver "Illumination", og med besøg af internationale stjerner og gæster vil begivenheden give genlyd ikke kun i Odenses gader men i hele verden. Støttet med 5 mio. kr.

"Odense Kommune glæder sig til at kunne fejre H.C. Andersens fødselsdag næste år sammen med borgere og gæster fra nær og fjern. Fejringen af byens æresborger vil komme til at præge gadelivet og kulturlivet i Odense i hele fødselsdagsåret, og de lokale projekter støttet af H.C. Andersen 2005 Fonden er eksempler på nogle af de mange arrangementer, der vil finde sted her i byen. Odense Kommune ønsker at inddrage alle odenseanere i alle aldre i festlighederne, og vi ser frem til et begivenhedsrigt år i H.C. Andersens tegn," siger borgmester i Odense kommune og bestyrelsesformand i H.C. Andersen 2005 Fonden, Anker Boye.

"Vi ved fra H.C. Andersens forfatterskaber, at vel var han født i Odense, men han var også en kær og flittig gæst ude på Fyn. Besøgene på herregårdene var mange, og inspirationen fra det fynske landskab er tydelig mange steder i hans eventyr. Det er mig derfor en stor glæde at konstatere, at mange fynboer har ønsket at fejre H.C. Andersen. At der så samtidig er tale om så kvalificerede og unikke projekter, at de har kunnet opnå tilskud fra H.C. Andersen Fonden, synes jeg på bedste vis vidner om den mangfoldighed af kulturel kvalitet, der findes på Fyn," siger amtsborgmester i Fyns Amt og bestyrelsesmedlem i HCA2005 Fonden, Jan Boye.

De seneste 13 fynske projekter, der har modtaget støtte fra H.C. Andersen 2005 Fonden er:

- Fynske biblioteker: H.C. Andersen-tapetet
- Lykkesholm Slot: slotskoncert
- Odense Bys Museer: En landsby på Andersens tid / Once Upon a Time
- H.C. Andersen Paraden v. Torben Iversen
- Beklædningsfagskolen i Odense: Årets Eventyrkjole; International Designkonkurrence
- H.C. Andersen Centret, Syddansk Universitet: Den 4. Internationale H.C. Andersen konference
- Den 5. Internationale Performance Festival i Odense
- Den 20. Internationale Odense Film Festival
- Den 46. sangerdyst - fra kyst til kyst 2004/2005
- Landsforeningen for Dramatisk Virksomhed (DATS):
- H.C. Andersen Festspillene i Odense: "Et eventyrligt møde"
- Gudme Musikskole: "Kun en spillemand"
- Frøbjerg Festspil: "Den grimme ælling"
- Midtfyns Amatør-scene: "En musikalsk fantasi"


H.C. Andersen-tapetet 
- Et billedværk om H.C. Andersens eventyr og liv iværksat af Fynske biblioteker.
Produceres og udstilles fortløbende i de deltagende fynske byer gennem hele 2005. www.odensebib.dk

I anledningen af H.C. Andersens 200 års fødselsdag i 2005 har en række fynske biblioteker iværksat et større projekt, hvor børn og unge syr, broderer og maler et tapet om H.C. Andersens liv og eventyr med hjælp fra en professionel kunstner. Projektgrupperne arbejder ud fra en tidslinje over H.C. Andersens liv, der markerer de vigtigste begivenheder. Hver af de producerende grupper får tildelt en bestemt årrække eller begivenhed samt et eventyr, som de skal illustrere. Inspireret af det berømte franske Bayeux?tapet fra middelalderen skal H.C. Andersens liv skildres i midten af broderiet, mens eventyrerne placeres som kommenterende friser foroven og forneden. Det færdige tapet vil blive udstillet i de deltagende byers biblioteker og udlånes siden til andre interesserede. Støttet med 75.000 kr.

Projektansvarlig for H.C. Andersen-tapetet, Finn Wraae Poulsen, udtaler:
Visionen omkring projektet har udgangspunkt i Bayeux-tapetet, og vi håber at kunne skabe en flot og fantasifuld tour de force gennem højdepunkter i HCA's liv og eventyr, set gennem fordomsfrie børneøjne.


Lykkesholm Slotskoncert
- Slotskoncert og rundvisninger i anledningen af H.C. Andersens 200 års fødselsdag.
Lykkesholm Slot, juni 2005.

"Romantiske Lykkesholm, det smukkeste sted jeg kender i Fyen" skrev hele Danmarks eventyrdigter i 1835. Nu returnerer Ørbæk by H.C. Andersens kompliment ved at fejre hans 200 års fødselsdag med en storslået slotskoncert. Koncerten er inspireret af H.C. Andersen og fremføres af internationalt anerkendte kunstnere. I den anledning er foreningen Kultur på Tværs dannet med det formål at planlægge og afholde slotskoncerten på Lykkesholm i juni 2005, samt i årene fremover. Som en optakt til slotskoncerten vil der være musikalsk underholdning og udstillinger i parken udarbejdet af lokale kunstnere, samt mulighed for rundvisning på slottet og ture i hestevogn rundt om slotssøen. Støttet med 150.000 kr.

Formand for Kultur på Tværs, Lisbeth Steffensen, udtaler:
Det er en stor glæde, at slotskoncert på Lykkesholm Slot har modtaget støtte fra HCA2005-Fonden. Med støtten og en stor lokal opbakning må jeg konstatere, at vi er i gang med et spændende projekt, der involverer mange i det østfynske område. I øjeblikket arbejder vi med programmet, og jeg kan love at koncerten bliver en anderledes oplevelse.


Odense Bys Museer
Den Fynske Landsby - En landsby fra Andersens tid / Once Upon a Time in Denmark
Den Fynske Landsby i Odense 2005. www.odmus.dk

Som supplement til H.C. Andersens Hus tilføres Den Fynske Landsby en række elementer, der sikrer oplevelser med klar relation til Odense bys verdenskendte digter. Hovedmålet med projektet i museumsbyen er at give gæsterne en unik oplevelse, der fordrer lysten til at vide mere. Ud over en ny historisk legeplads og hands-on aktiviteter - f.eks. kopier af gamle legeredskaber der giver såvel børn som voksne et konkret indblik i livet på Andersens tid - kan publikum også opleve teater og oplæsninger i det gamle bymiljø. Alt står naturligvis i relation til H.C. Andersens liv og eventyr. En landsby fra Andersen tid / Once Upon a Time in Denmark er udviklet af Odense Bys Museer i tæt dialog med Danmarks Turistråd. Støttet med 750.000 kr.

Afdelingsschef for Odense Bys Museer, Claus Koch, udtaler:
Den netop offentliggjorte vandreudstilling Hans Christian Andersen 2005, samt projekterne H.C. Andersens Hus og En Landsby fra Andersens tid er alle museale projekter fra Odense by. Vi er overbeviste om, at projekterne hver især vil appellere til mennesker på tværs af alder, køn, race og religion. H.C. Andersen symboliserer et globalt element i det danske museumsarbejde, og med disse udstillinger håber vi at være med til at cementere H.C. Andersens position indenfor verdens kulturarv.


H.C. Andersen Paraden
- En farvestrålende kavalkade af digterens mest populære eventyr fremført af børn og unge.
Eventyrslottet i Lotzes Have i Odense, juli og august 2005. www.hcandersen-paraden.dk

Den musikalske og prisbelønnede H.C. Andersen Parade i Lotzes Have i Odense er en af de helt store succeser i H.C. Andersens fødeby. Hver sommer glæder borgere og turister sig til at få et kik i eventyrbogen, når 22 børn og unge i farvestrålende kostumer med smil, spilleglæde og dejlige sange præsenterer en kavalkade af H.C. Andersens mest populære eventyr. Der optrædes på dansk, engelsk og tysk og gennem Paradens 14 leveår er det blevet til mere end 3000 velbesøgte shows. H.C. Andersen Paraden har af H.C. Andersen 2005 Fonden modtaget støtte til at udvikle en videokulisse til brug ved indendørs optræden. Gennem et helt år er der filmet små sekvenser for at inddrage årstidernes skiften i videokulissen, som får premiere i 2005. Støttet med 50.000 kr.

H.C. Andersen Paradens skaber, skuespiller Torben Iversen, udtaler:
Når jeg ca. 250 gange om året kan stå foran så mange mennesker, plus når vi laver TV, er det sjovt at se, at når jeg står med den høje hat og den folkelige fremstilling, sker der forhåbentligt det, at publikum får lyst til at genlæse stoffet og genopdage det egentlige i H.C. Andersen, altså at kunne spejle sig i hans livs eventyr. Som HCA selv sagde: "Livet selv er dog det dejligste eventyr."


Årets Eventyrkjole: International designkonkurrence
- 16 designtalenter omsætter H.C. Andersens eventyr til eventyrlige kjoler.
Beklædningsfagskolen i Odense, 1. juli - 23. september 2005. www.bekl.dk

"H.C. Andersens liv og værk er inspirerende også for håndværk og design" Således præsenterer rektor for Beklædningsfagskolen i Odense, Karen Maigaard, et af de nyeste tiltag i dansk beklædningsdesign. Beklædningsfagskolen affyrer i juli 2005 startskuddet for en ny designkonkurrence i Odense med afsæt i H.C. Andersens produktion af eventyr og papirklip. Her skal 16 danske og internationale designere gennem hele juli måned dyste om at fremstille den mest eventyrlige kjole. Efter aflevering af konkurrencens kjoler er det hensigten, at de udstilles på Fyns Kunstmuseum ind til den endelige kåring af Årets Eventyrkjole. Dette sker ved en festlighed på Odense Rådhus d. 23. september 2005. Støttet med 250.000 kr.

Rektor for Beklædningsfagskolen i Odense, Karen Maigaard, udtaler:
Designkonkurrencen Årets Eventyrkjole skal gøre Danmark mere kendt som modeskabernes land. Vi ønsker at invitere designstuderende fra hele verden til Odense, og lade dem arbejde i åbne værksteder, så publikum kan følge med i skabelsesprocessen. Den 23. september fremvises eventyrkjolerne i festsalen på Odense Rådhus, og vinderen kåres. Kjolerne sættes derefter til salg, og pengene går ind i en fond, der skal fortsætte den eventyrlige begivenhed i Odense.


Den 4. Internationale H.C. Andersen konference
- H.C. Andersen Centret ved Syddansk Universitet i Odense gransker digterens værker. Syddansk Universitet, Odense omkring d. 1. august 2005. www.andersen.sdu.dk

De tre tidligere konferencer blev afholdt i 1991, 1996 og 2000, de to første i Odense, den sidste i Utah. Indlæggene fra konferencerne er efterfølgende udsendt i bogform, hvilket også bliver tilfældet for konferencen i 2005. Konferencesproget bliver engelsk, og hen over sommeren 2004 udsendes invitationer til at deltage i konferencen. Temaet for konferencen er p.t. ikke endeligt fastlagt, men der forventes et stort antal deltagere, hvorfor konferencen ud over plenarforelæsninger og -diskussioner også vil rumme en række workshops, hvor kortere indlæg kan præsenteres og drøftes i forbindelse med undertemaer til konferencens hovedtema. Der vil desuden blive en række sociale og kulturelle indslag i konferenceugens løb. Støttet med 350.000 kr.

Centerleder på H.C. Andersen Centret, Docent, dr. Phil. Johan de Mylius udtaler:
H.C. Andersen-Centret forventer, at den store konference 2005 både på nationalt og på internationalt plan bliver en af de faglige hovedbegivenheder i markeringen af H.C. Andersens 200-år.


Den 5. Internationale Performance Festival Odense
- Berømte performancekunstnere gæster Odense i anledningen af H.C. Andersens fødselsdag.
Odense By d. 13.-17. september 2005. www.performance-festival-odense.dk/IntroHCA.htm

Den 5. Internationale Performance Festival Odense i 2005 har valgt at lade digteren og kunst være tema for festivalen. Under festivalen kan publikum opleve performances over såvel H.C. Andersens liv og kunstnerrolle, som hans eventyr. Især Den standhaftige tinsoldat, ligesom Kejserens nye klæder og Skyggen, vil være at møde flere gange i forskellige 'forklædninger'. H.C. Andersen 2005 Fonden søger desuden at afvikle flere internationale gæstespil i et samarbejde med Odense Teater og Odense Performance Festival, heriblandt teaterinstruktøren Chen Shi-Zheng's musik-teaterforestilling, Impossible Love - Possible Death, der som ramme har fire af H.C. Andersens eventyr: Lille Claus og store Claus, Den lille pige med Svovlstikkere, Nattergalen og Historien om en Moder. På musiksiden vil det danske Musica Ficta-kor, i samspil med billedprojektioner, belyse H.C. Andersens forhold til musikken. Festivalen formes af såvel indendørs- som udendørs performances. Støttet med internationale gæstespil fra H.C. Andersen 2005 Fondens pakke af internationale co-produktioner.

Else Jespersen udtaler:
Jeg glæder mig meget til denne Performance Festival med H. C. Andersen som gennemgående tema. Han er en forfatter, jeg altid har sat stor pris på. Med al sin kreativitet formåede han at holde sine store indre spændinger i skak.


Den 20. Internationale Odense Film Festival
- Særprogram i 2005: Serier af H.C. Andersen-filmatiseringer.
Odense bys biografer d.15.-20. august 2005. www.filmfestival.dk

H.C. Andersen oplevede ikke selv at se film, men han ville utvivlsomt have elsket de levende billeders magi og fantastiske fortællinger, for han skrev selv ekstremt filmisk. Tænk bare på Klods Hans og hans døde krage, træsko og mudder! Men netop fordi H.C. Andersen skrev som han gjorde, er det vanskeligt at filmatisere eventyrene, for vi har jo allerede set dem for os. Odense Filmfestival tager med en række særlige filmprogrammer udfordringen op i anledningen af eventyrdigterens runde fødselsdag. Gennem hele festivalen i 2005 vil der være H.C. Andersen-film både for børn, unge og voksne. Blandt andet præsenteres en ny filmisk fortolkning af Den lille pige med svovlstikkerne. Støttet med 100.000 kr.

Direktør for Odense Film Festival, Christian Braad Thomsen, udtaler:
Det er os en glæde i 2005 at kunne samle en række af de bedste danske og udenlandske H.C.Andersen-film og således i en vis forstand vende tilbage til det, som både er festivalens oprindelige udgangspunkt og dens stadige forpligtelse: at lade det kunstnerisk fantasifulde og eventyrlige komme til sin ret i en tid, hvor også filmkunsten er truet af den kommercielle fantasiløshed.


Den 46. Sangerdyst - fra kyst til kyst 2004/2005 
- Danske børne- og ungdomskor synger nykomponeret værk skrevet over H.C. Andersens eventyr "Det er ganske vist" 
Odense Koncerthus d. 9. april 2005. www.sangerdyst.u-net.dk/

Den traditionsrige Sangerdyst for danske børne- og ungdomskor afholder sit 46. afslutningsstævne og koncert i Odense d. 7. - 9. april 2005. Dermed kommer mere end 350 unge, danske sangstemmer til at medvirke i fejringen af H.C. Andersens 200 års fødselsdag. I den fornemme anledning præsenterer Sangerdysten, med støtte fra HCA-2005 Fonden, det nyskrevne bestillingsværk Det er ganske vist komponeret af Jens Johansen. Værket er skrevet specielt til lejligheden og fremføres af afslutningsstævnets 13 kvalificerede børne- og ungdomskor under ledelse af komponisten og akkompagneret af Fyns Amt Ungdoms Bigband ved den store afslutningskoncert i Odense Koncerthus lørdag d. 9. april 2005. Støttet med 50.000 kr.

Sangerdystkoordinator fra Odense Musikskole, Torstein Danielsen, udtaler:
Vi er meget glade for at afholde finalen i Den 46. Sangerdyst i Odense i 2005, og det er helt naturligt for os, at lade årets fællesværk knytte an til H.C. Andersen. Ydermere er vi meget glade for, at HCA-2005 Fonden har støttet finalekoncerten økonomisk og dermed sikret, at de mange danske børne- og ungdomskor kan være med til at fejre den store eventyrdigter.


DATS - Landsforeningen for Dramatisk Virksomhed
- Fire vidt forskellige fynske amatørteatre sætter digteren i dramatisk lys.

DATS har modtaget et rammebeløb fra H.C. Andersen 2005 Fonden, som er blevet uddelt til forskellige amatørteatre over hele landet, der ønsker at dramatisere H.C. Andersen på den ene eller den anden måde. Hele fire fynske amatørteatre har således fået støtte til at skabe opsætninger, der med digteren og personen H.C. Andersen som fundament vil underholde, bevæge og forundre på vidt forskellige måder (www.dats.dk).

Generalsekretær for DATS, Thomas Hauger udtaler:
For DATS har det siden starten i 1948 været et hovedformål at udvikle amatørteatret i Danmark. Med bevillingen fra HCA2005 Fonden er det muligt at støtte en lang række scener, så de kan lave gode kvalitetsspil i forbindelse med HCA året. Støtten bliver brugt til professionel hjælp som dramatikere, instruktører, scenografer, komponister o.lign. Ved at kombinere den professionelle faglighed med amatørernes engagement og entusiasme er vi sikre på at tusindvis af publikummer er garanteret en lang række store kunstneriske oplevelser i 2005.

H.C. Andersen Festspillene i Odense: "Et eventyrligt møde"
I Friluftsteatret i Den Fynske Landsby fra d. 18. juli ? 12. august 2005
Kontaktperson: Jørn Erik Schreiner

Vores verdensberømte eventyrdigter Hans Christian Andersen bliver slemt skuffet, da han vågner i sin himmel på sin 200 års fødselsdag og opdager, at han er næsten ukendt og i hvert fald overset af de fleste af jordens børn. Digteren samler alle sine kendte og elskede eventyrfigurer og sammen med publikum skaber de Eventyrenes Eventyr ? en magisk fortælling om jagten på Fantasiens Guldklump. Med årets festforestilling vil H.C. Andersen Festspillene med fantasien i centrum tilstræbe at yde et stærkt poetisk og vægtigt bidrag til at gøre det store H.C. Andersen år 2005 til en stærk dansk manifestation nationalt og internationalt. Støttet med 200.000 kr.

Gudme Musikskole: "Kun en spillemand"
Opføres i indergården på Broholm Gods ? fire forestillinger i maj 2005
Kontaktperson: Pia Skovshoved

H.C. Andersens tidlige roman Kun en spillemand iscenesættes som opera for og med børn/unge i alderen 12 ? 22 år. Operaen er gennemkomponeret og bevæger sig stilistisk i et spændingsfelt mellem rytmisk og klassisk musik. Projektet giver 100 børn og unge mulighed for at "mærke" operaen på en nærværende måde, og de bliver på den måde fortrolig med en genre, som de fleste kun kender lidt til. Sammen med tre erfarne og professionelle teaterfolk skal de skabe denne forestilling. Indholdet trækker tråde til lokalmiljøet, og historien emmer af H.C. Andersen. Operaen skal efter planen sættes op andre steder på Fyn. Støttet med 50.000 kr.

Frøbjerg Festspil: "Den grimme ælling"
Kontaktperson: Elisabeth Spangsbøl

Frøbjerg Festspil vil hylde mennesket H.C. Andersen med den nykomponerede musical Den grimme ælling - digter på bonede gulve. Forestillingen søger ind bag de mange historier og myter om den fattige skomagersøn og hans forhold til bl.a. Kongehuset, Det Kongelige Teater og eventyret Den grimme ælling, og stykket lægger vægt på digterens varme menneskelige egenskaber og hans på én gang begejstrede, komplicerede og følsomme sind. Hans ukuelighed, hans næsten jomfruelige betagelse af kvinder, hans rastløshed og hans undren over hvem han er - spørgsmål digteren selv stiller i flere af sine eventyr, ikke mindst Den grimme ælling. Støttet med 50.000 kr.

Midtfyns Amatørscene: "En musikalsk fantasi"
Opføres efter planen i Ryslinge i slutningen af juni 2005
Kontaktperson: Erling Clausen

Med baggrund i 40 års erfaringer med dramatiseringer af H.C. Andersens eventyr, har Midtfyns Amatørscene skabt forestillingen En musikalsk fantasi ud fra spørgsmålet: Hvad ville der ske, hvis Andersen satte sit persongalleri stævne i sin 200-årige sommer? Temaet er Andersen og kærligheden - og kærligheden i figurerne. Den musikalske fantasi lader Prinsessen, Kejseren, Nattergalen, Tinsoldaten osv. sætte hinanden stævne for at vise, hvordan disse kendte personligheder i eventyrerne ser på digteren. Det bliver en stor udendørs scenografisk opsætning med mange medvirkende spillere, musikere, sangere, teknikere m.fl., der vil appellere til et bredt publikum med et underfundigt og rørende budskab. Støttet med 15.000 kr.

FØLGENDE PROJEKT ER TIDLIGERE OFFENTLIGGJORT:

Kulturtelt på Flakhaven
- Et kulturelt informations- og underholdningstelt i hjertet af Odense.
Flakhaven i Odense 22. juli - 20. august 2005.

I sommeren 2005 placeres et smukt telt på Flakhaven i centrum af Odense by. Teltet er åbent for alle, og indenfor er Odense Turistbureau klar til at oplyse om byens attraktioner og arrangementer, mens fynske kunstnere underholder på scenen. Teltets scene byder gennem hele sommeren på større og mindre indslag fremført af såvel professionelle som amatører. På hverdage præsenteres hovedsageligt fynske kunstnere, mens store, kendte kunstnere fra ind- og udland indtager scenen sidst på ugen. Søndag bliver dagen der henvender sig bredt med parader og optog. Desuden vil særlige dage være arrangeret af Odense bys kulturelle uddannelsesinstitutioner - helt på deres præmisser. Teltet vil underholde bredt og med H.C. Andersen som platform vise de kulturelle ressourcer og perspektiver, som Odense besidder. Støttet med 4 mio. kr.

Kunstnerisk leder Anders Nyborg udtaler:
Teltet på Flakhaven er en festlighed, der giver byens og øens kunstnere mulighed for at vise, hvad vi er gode til og stolte af. Mange har henvendt sig og flere vil blive kontaktet, således at teltet, inden for de fastsatte økonomiske og tekniske rammer, fortløbende kan præsentere den store talentmasse, der findes i Odense og på resten af Fyn.


Tilbage