HCA NYHEDER International H.C. Andersen-udstilling

En international H.C. Andersen-udstilling udviklet af Odense Bys Museer med støtte fra H.C. Andersen 2005 blev fredag offentliggjort. Udstillingen bliver fremstillet på 12 sprog og når ud til mere end 29 nationer. Den bliver formidlet verden over med hjælp fra Udenrigsministeriet.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 28 Maj 2004

"At rejse er at leve", sagde H.C. Andersen, og det får han i den grad mulighed for igen. Odense Bys Museer kunne i dag løfte sløret for en ny, international vandreudstilling om H.C. Andersens eventyrlige liv. Udstillingen er en af grundstenene i den internationale fejring af digterens 200 års fødselsdag i 2005, idet den oversættes til 12 sprog og præsenteres i mere end 29 nationer verden over.

Udstillingen, som vil kunne opleves på udvalgte museer, i udstillingshaller og på biblioteker, begynder sin verdensturné i Efteling, Holland og Strzelce Krajenskie, Polen allerede i juni 2004 og skal undervejs til blandt andet til Letland, Bolivia, Chile, Brasilien, Tjekkiet, Kina, Tyskland og USA.

"Det er en stor glæde at kunne konstatere, at der er en kolossal efterspørgsel efter vandreudstillingen, som fortæller den helt basale historie om H.C. Andersens forunderlige skæbne for et stort udenlandsk publikum. En historie, som vil være helt ny for mange, der nok kender Andersens berømte eventyr, men måske ikke ved så meget om digterens eget fantastiske liv," generalsekretær i HCA2005 Fonden, Lars Seeberg.

Selve udstillingen består af 20 mandshøje plancher, der viser H.C. Andersens fantastiske liv og karriere gennem billeder og tekst. De 20 plancher er nøje udformet med en stilren enkelthed. Hver planche er tilrettelagt ud fra en titel, der anslår brødtekstens fokus, samt planchens placering på tidshorisonten over Andersens liv.

Undervejs kan man blandt meget andet få et glimt af Det Kongelige Teaters "høkerloge", dansk kunstnerliv i det italienske osteri "La Gensola" eller de tørrede blomster til Riborg Voigt. Udstillingen uddyber i det hele taget ideen om personen og kunstneren H.C. Andersen ved at lade publikum møde både kvinderne i Andersens liv og de nationale koryfæer Adam Oehlenschläger, Johan Ludvig Heiberg, Hans Christian Ørsted og Bertel Thorvaldsen, der alle var en del af venskabskredsen omkring H.C. Andersen, og som hver især spiller en væsentlig rolle for den danske guldalder.

Tæt samarbejde
Den verdensomspændende præsentation er kommet i stand via et tæt samarbejde mellem Odense Bys Museer, der har skabt vandreudstillingen, HCA2005, der har finansieret den, og Udenrigsministeriet, der formidler udstillingen til ambassader, konsulater og De Danske Kulturinstitutter i de pågældende værtslande.

Offentliggørelsen af vandreudstillingen Hans Christian Andersen 2005 er et af de første egentlige kunstneriske projekter fra digterens fødeby, Odense, der ser dagens lys i forbindelse med den internationale fejring i 2005.

Udstillingen tager afsæt i et allerede eksisterende tekst- og billedmateriale fra Odense Bys Museer, som siden 1999 har turneret i forskellige lande som i en tidligere udgave af den udstilling, der nu offentliggøres.

Dramaturgisk er vandreudstillingen Hans Christian Andersen 2005 opbygget kronologisk og giver et introducerende indblik i H.C. Andersens liv og levned fra de fattige kår i Odense til voksenlivet som verdensmand og kongelig kunstner. I forbindelse med vandreudstillingen præsenteres endvidere en introduktionsfilm om H.C. Andersen, der tager udgangspunkt i den universelle fascination af eventyrdigterens liv og digtning.

"Vi er meget glade for resultatet af vores arbejde med vandreudstillingen Hans Christian Andersen 2005, som vi er overbevist om vil appellere til mennesker på tværs af alder, køn, race og religion. H.C. Andersen symboliserer et globalt element i det danske museumsarbejde, og med disse udstillinger håber vi at være med til at cementere H.C. Andersens position indenfor verdens kulturarv," siger afdelingschef for Odense Bys Museer, Claus Koch.

Verden rundt
Vandreudstillingen er fremstillet på 12 sprog og eksisterer i 15 eksemplarer, som vil turnere verden rundt. De 12 sprog er: dansk, engelsk, tysk, fransk, spansk, portugisisk, tjekkisk, hollandsk, polsk, kinesisk, japansk og russisk.

Listen over værtslande, der ønske at få besøg af den internationale vandreudstilling Hans Christian Andersen 2005 fra Odense Bys Museer tæller på nuværende tidspunkt 29 nationer, men udbygges løbende. Det hjemlige publikum kan få fornøjelse af udstillingen i løbet af indeværende sommer på Bymuseet Møntergården, Odense, og senere blandt andet i Ballerup, Thisted, Struer, Silkeborg og Hornslet.


Tilbage