HCA NYHEDER Lettisk forfatter udnævnt til HCA-ambassadør

Den lettiske forfatter Nora Ikstena blev i dag udnævnt til HCA-ambassadør for Letland i forbindelse med H.C. Andersen 2005-projektet.

Af Mikkel Stjernberg - H.C. Andersen 2005 - 25 Maj 2004

Hun er kun 34 år, men allerede et nationalt ikon på den litterære himmel i Letland, og fra i dag af kan hun kalde sig officiel H.C. Andersen-ambassadør.

Udnævnelsen fandt sted på den danske ambassade i Riga, og valget af Nora Ikstena blev motiveret af ambassadør Arnold Skibsted, der også overrakte Nora Ikstena den officielle HCA-ambassadørnål i 24-karats rød- og hvidguld og designeren Lin Utzons officielle H.C. Andersen-stel.

"I sin fiktion har Ikstena altid søgt at bevare Letlands kilde af poetiske værdier, samtidig med hun har genskabt sine læseres opfattelse af virkeligheden. Hendes indsigt i menneskelige og sociale relationer og hendes kombination af kosmopolitisk attitude og patriotisme, ja kort og godt hendes lighed med H.C. Andersen, gør Nora Ikstena til et naturligt og værdigt valg til titlen som H.C. Andersen-ambassadør for Letland," siger ambassadør Arnold Skibsted.

Visne blomster kan danse
Nora Ikstena fremhævede i sin takketale ligheden mellem paradokserne i H.C. Andersens eventyr, og det land hun nu repræsenterer i forbindelse med fejringen af digterens 200-års jubilæum næste år.

Med udgangspunkt i eventyret "Den lille Idas blomster", som Nora Ikstena har en særlig forkærlighed for, gjorde hun opmærksom på, at hun selv har oplevet på egen krop, hvordan visne blomster kan danse, som de gør det i eventyret. Naturligvis med underforstået henvisning til den forandringsproces Letland har været igennem siden murens fald.

"Det er en del af HCA2005-projektets formål at pointere det internationale broderskab af tanke og fantasi imod religiøse og nationale konflikter, territoriale og økonomiske interesser samt krige og global indflydelse. Letland er blevet inviteret med i dette broderskab, og jeg er dybt beæret over det. Jeg takker Danmark af hele mit hjerte for at udnævne mig til HCA-ambassadør i Letland. Det er den første diplomatiske post, jeg har fået i mit liv, og jeg tager imod den med glæde, for jeg ved, at jeg ikke behøver at skamme mig over H.C. Andersens politik," sagde Nora Ikstena.

Oversat til mange sprog
Forfatter til romaner, noveller og faglitteratur. Skriver klummer for det lettiske dagblad Diena. Har i 1998 modtaget den årlige litteraturpris fra det lettiske kulturministerium for sit store arbejde inden for lettisk litteratur. Blev i 2001 nomineret til "Baltic Council Literary Award".

I 1995-97 arbejdede hun som gæsteredaktør for en særudgave af "Review of Contemporary Fiction" (Illinois, USA), som var dedikeret til lettisk fiktion. Hendes historier er udkommet finsk, tysk, russisk, slovensk, fransk, svensk og engelsk.

Nora Ikstena er BA i litteratur og lettisk sprog fra universitetet i Letland. Hendes første bog "The Homecoming", 1992) er en biografi om en lettisk diplomat og forfatter.

Kort derefter begyndte Ikstena at producere sine egne historier, og hendes første samling noveller var en umiddelbar succes. Ligeledes opnåede den efterfølgende stor ros fra kritikerne i Letland.

Nora Ikstena er særlig god til at placere sine personer i meget forskellige sammenhænge rækkende fra de mest usle i det moderne Letland til mytologiens virkelighed med henblik på at lade dem løse komplicerede og uventede psykologiske problemer.

Foto: Portræt af Nora Ikstena af taget af fotograf Ilmars Znotins.


Tilbage