HCA NYHEDER Debutant ude med biografisk Andersen-roman

Den litterære debutant Birgitte Berntsen har bedrevet en biografisk roman om H.C. Andersen, der netop er udkommet.

Af Mikkel Stjernberg - H.C. Andersen 2005 - 07 April 2004

Hun gik i gang for otte år siden, og fik kun skrevet mens hendes tre børn sov til middag. Men forleden udkom hendes debutroman, og den snart 40-årige dekoratør Birgitte Berntsen kan nu kalde sig forfatter til den biografiske roman om H.C. Andersen "Fremmed af Verden".

"At jeg blev dekoratør var bare et indfald, og jeg blev aldrig rigtig god. Egentlig ville jeg være filminstruktør og var faktisk kommet ind poå en filmskole i USA, men jeg blev nødt til at melde fra, fordi jeg for sent fik vished for, om jeg kunne tage min SU med mig eller ej. Det var frygteligt ærgeligt, men så mente jeg jo, at hvis jeg kunne drømme om at lave film, så kunne jeg også drømme om at lave billeder og skrive," siger Birgitte Berntsen til Fyens Stiftstidende.

I løbet af de otte år med fingrene på tasterne blev drømmene til en virkelighed på 367 sider, der tager udgangspunkt i en H.C. Andersen som 43-årig, mens Treårskrigen raser, og den danske digter opholder sig på Glorup Slot. Handlingen udspiller sig over netop denne tre-årige periode fra 1848-1851.

Hvem var han?
"Jeg har aldrig kunnet begribe, at der ikke fandtes en biografi i romanform eller en film om hans liv. Jeg havde læst det meste af og om ham, dyrket museet i Odense, hans barndomshjem, men altid undret mig over, hvem han i virkeligheden - sådan håndgribeligt - var. Hvordan ville han være, hvis han kom ind ad døren i dette øjeblik?" siger Birgitte Berntsen.

Hun læste alt om ham, til han stod klar for hendes indre blik, og det var specielt dagbøgerne og brevene, der satte kød på digteren, hvis liv hun ikke ønskede at beskrive fra fødsel til død. Dog har hun bestræbt sig på at gøre romanen så historisk korrekt som muligt, selv om hun selvfølgelig har masser af konstruerede scener og replikker med i bogen.

"Jeg føler, at man som læser kommer rigtig godt rundt om ham og ind i ham, selv om romanen primært foregår over bare tre år," siger hun.

"Fremmed af Verden" udkom 1. april 2004.


Tilbage