HCA NYHEDER Første fem danske HCA-ambassadører

De første fem danske H.C. Andersen-ambassadører udnævnes ved prisoverrækkelsen 2. april 2004 på Odense Teater i anledning af H.C. Andersens 199 års fødselsdag.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 22 Marts 2004

H.C. Andersen 2005 Fonden præsenterer nu de første fem danske H.C. Andersen-ambassadører, der bliver udnævnt på H.C. Andersens 199-års fødselsdag 2. april 2004 ved den traditionsrige prisuddeling på Odense Teater kl. 14 - 16.

H.C. Andersen-ambassadørerne er henholdsvis:
Bodil Udsen
Ghita Nørby
Susse Wold
Lin Utzon
Per Arnoldi
 
Efter en række internationale personligheder fra Harvey Keitel til Pelé er blevet udnævnt, er turen nu kommet til de danske. De første fem er et udvalg af landets ypperste H.C. Andersen-fortolkere:

- Dansk teaters tre store divaer Bodil Udsen, Ghita Nørby og Susse Wold
- Kunsthåndværkeren Lin Utzon, der har designet det officielle H.C. Andersen-stel
- Maler og grafisk kunstner Per Arnoldi, som står bag H.C. Andersen 2005's logo.

Alle fem har en stærk tilknytning til H.C. Andersen og vil snart være fælles om titlen som dansk H.C. Andersen-ambassadør i forbindelse med den kommende 200-års fejring.
 
Ærespriser
Udnævnelsen af ambassadørerne finder sted som led i Odense Bys og Hans Christian Andersen Priskomitéens Prisoverrækkelse den 2. april.

Her uddeles Hans Christian Andersens Priskomitéens tre ærespriser til HM Dronning Margrethe II, den brasilianske professor Dr. Ana Maria da Costa Santos Menin og den italienske oversætter Bruno Berni, mens den fremadrettede pris Odense Bys Hans Christian Pris på 50.000 Euro tildeles den canadiske teater- og filminstruktør Robert Lepage for sin kommende H.C. Andersen-forestilling.

Forestillingen får premiere i Canada og skal opføres flere steder i verden, heriblandt i Danmark på Det Kongelige Teater i 2005.

Programmet byder ud over prisoverrækkelser og udnævnelsen af de fem H.C. Andersen-ambassadører på en række underholdningsindslag. Blandt andet eventyroplæsning og en smagsprøve på sangene fra Sebastians nye H.C. Andersen-musical "Mulatten".

Gruppe 38 opfører et uddrag fra deres H.C. Andersen-forestilling "Den lille pige med svovlstikkerne", og der vil blive mulighed for at se uddrag fra danseforestillingen "The Ugly Duckling" af Ingrid Kristensen & Co.

Tæt forhold til Andersen
Konferenciers ved prisoverrækkelsen er skuespiller, instruktør og teaterchef ved Odense Teater Kasper Wilton og skuespiller og rektor for Skuespillerskolen ved Odense Teater, Lane Lind.
 
Ghita Nørby, Bodil Udsen og Susse Wold udnævnes af Odenses Bys borgmester og formand for H.C. Andersen 2005 Fonden, Anker Boye, mens kulturminister Brian Mikkelsen vil forestå udnævnelsen af Lin Utzon og Per Arnoldi.
 
Alle fem H.C. Andersen-ambassadører har på hver deres måde etableret et tæt forhold til H.C. Andersen gennem deres virke. Bodil Udsen har gennem mange år med stor succes optrådt med sine fantastiske oplæsninger af H.C. Andersen. Skuespiller Ghita Nørby har stor erfaring med at lægge stemme til H.C. Andersens eventyr og har læst op af hans eventyr i Danmark, Skandinavien og flere andre steder i verden, blandt andet i samarbejde med pianisten Sven Skipper.

Susse Wold har hele livet haft et nært forhold til H.C. Andersen, som har inspireret hende i sit arbejde og fulgt hende som en trofast følgesvend. Hun har rejst verden rundt med sine engelske fortolkninger af H.C. Andersens klassiske eventyr og historier og har turneret i det meste af Danmark med bl.a. "Snedronningen". Sammen med Bent Mejding har hun medvirket i forestillingen "Hans Christian Andersen - The Man and the Storyteller".
 
Kunsthåndværker Lin Utzon har for designfirmaet Rosendahl designet det officielle H.C. Andersen-stel, der i februar vandt verdens mest prestigefyldte designpris, DESIGN PLUS-prisen, på Den Internationale Designmesse i Frankfurt. Stellet er baseret på seks af H.C. Andersens mest berømte eventyr og overrækkes som officiel gave til de cirka 150 danske og internationale personligheder og verdensnavne inden for politik, sport, kultur og underholdning, som udnævnes til H.C. Andersen-ambassadører i anledning af H.C. Andersen-året.
 
Per Arnoldi har udviklet det officielle logo til H.C. Andersen 2005, men det er ikke første gang, han arbejder professionelt med H.C. Andersen. Han har tidligere lavet en serie billeder til eventyret "Kærestefolk" og illustreret "Den standhaftige Tinsoldat".


Tilbage