HCA NYHEDER Storstilet kinesisk fejring af HCA

Kina åbner dørene for masser af kunstneriske projekter, når landet i 2005 fejrer H.C. Andersens 200-års jubilæum sammen med resten af verden.

Af Mikkel Stjernberg - H.C. Andersen 2005 - 02 Marts 2004

Spillefilm, tv-serier, udstillinger, konkurrencer, teaterstykker, akrobatik og frem for alt masser af ny litteratur er på programmet, når Kina i 2005 fejrer 200-års dagen for H.C. Andersens fødsel.

Samtidig vil flere af projekterne turnere rundt i verden og blandt andet komme til Danmark. Eksempelvis projektet "100 Artists" der er en udstilling af værker skabt af moderne kinesiske kunstnere. Hver især vil de fortolke H.C. Andersens univers og hans humor, fantasi og visdom og på det grundlag skabe en udstilling, der virkelig sætter et kinesisk fingeraftryk på H.C. Andersen som kosmopolitisk person.

Men der er meget andet i støbeskeen. Heriblandt en kinesisk tv-dokumentar i fem episoder, konferencer om H.C. Andersens indvirkning på børn i uddannelses-sammenhænge, et kæmpe akrobatik-show med udgangspunkt i nogle af de mindre kendte eventyr, danseforestillinger med udgangspunkt i de mange kinesiske minoritetsgruppers gamle kunstneriske udtryk og en biograffilm der handler om kærlighed mellem et ungt par i en kinesisk landsby lige efter kulturrevolutionen og om udviklingen af deres intellektuelle selvstændighed i relation til forandringerne omkring dem. Samt meget mere.

"Kina er om noget landet, hvor kærligheden til H.C. Andersen er mindst lige så stor som i Danmark. Den overvældende interesse, som Kina har udvist for fejringen af H.C. Andersens 200-års jubilæum, er et klart bevis på, hvor skattet han er i Kina. Det er vores håb, at både de traditionelle og moderne kunstneriske projekter i den kinesiske fejring vil bidrage til en ny og udfordrende indsigt i H.C. Andersen for vores alles vedkommende," sagde generalsekretær for HCA2005 Fonden, Lars Seeberg, på et pressemøde i Beijing i sidste uge.


Tilbage