HCA NYHEDER Cathy Fremann udnævnt til HCA-Ambassadør

Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik udnævnte i dag den australske nationalhelt og atletikstjerne Cathy Freeman til H.C. Andersen Ambassadør på Københavns Rådhus med Københavns Kommunes overborgmester som vært.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 08 December 2003

Den australske 400-meter løber og internationale topatlet Cathy Freeman blev i dag udnævnt til H.C. Andersen Ambassadør af kronprins Frederik på Københavns Rådhus. Det skete i for i forbindelse med offentliggørelsen af de første store københavnske og internationale H.C. Andersen 2005-projekter.

Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) bød Cathy Freeman velkommen, hvorefter Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik motiverede udnævnelsen af den flerdobbelte olympiske guldvinder.

"I forbindelse med fejringen af H.C. Andersen i 2005 udnytter vi muligheden for at yde en særlig anerkendelse af en række særlige personer, som alle har gjort en forskel i verden gennem deres liv, drømme og bedrifter. Vi kalder dem H.C. Andersen Ambassadører, og ingen har fortjent denne titel mere end Cathy Freeman. Som H.C. Andersen selv dukkede Cathy Freeman op af ingenting og overraskede alle ved at blive en af de største atleter i hendes generation. Ud over konstant at stræbe efter at forbedre sine præstationer på banen har hun kæmpet hårdt for at forbedre tilværelsen for hendes eget folk. Især har hun vist, hvordan kombinationen af naturtalent og kompromisløs beslutsomhed kan overvinde enhver forhindring og fordom," sagde kronprinsen på pressemødet.

Nationalhelt
30-årige Cathy Freeman - født Cathrine Astrid Salome Freeman - fra delstaten Queensland, betragtes i dag som Australiens største nationalhelt og som én af de sidste mange års helt store atletikstjerner. Med baggrund som indfødt australier har hun i kraft af sine store sportslige præstationer og en mangeårig åbenhed om sin racemæssige baggrund placeret sig som ét af sin tids største forbilleder for minoritetsgrupper både i og uden for Australien.

Med 400-meter løb som hoveddisciplin fik hun sit store gennembrud ved OL i Atlanta i 1996, hvor hun løb sig til en sølvmedalje. Herefter vadede hun i triumfer og vandt 22 finaler i træk i 400-meter løb frem til 1998 inklusive en guldmedalje i VM i Athen i 1997.

Endnu en guldmedalje i VM blev føjet til samlingen, da hun vandt 400-meter finalen i Sevilla i 1999, men det var ved OL i Sydney i 2000, at Cathy Freeman for alvor etablerede sig som én af verdens største og mest populære sportsikoner. Først bar hun den olympiske fakkel ved åbningsceremonien, og siden vandt hun finalen i 400-meter løb på hjemmebane foran 110.000 tilskuere i Sydney og opfyldte sin barnedrøm.

Beundrer Andersen
"Jeg er beæret af at blive spurgt, om jeg vil være H.C. Andersen Ambassadør og dermed involveret i fejringen i 2005. Historiefortælling er stor kunst og en fundamental del af min egen kultur-baggrund, hvor historier går i arv fra generation til generation og dermed bliver holdt i live i hjerterne af både historie-fortælleren og lytterne. H.C. Andersen handler om at være tro mod den sandhed, vi alle bærer i vores hjerter om hvor vi hører til, hvor vi bevæger os hen, og hvordan vi bedst muligt kan efterlade os et spor i verden. Derfor er jeg en stor beundrer af H.C. Andersen, og jeg glæder mig til at dele rigdommen i hans historier med resten af verden i 2005," sagde Cathy Freeman.

Cathy Freeman er den 9. i rækken af internationale ikoner, som udnævnes til H.C. Andersen-ambassadør i anledning af H.C. ANDERSEN 2005, den verdens-omspændende fejring af H.C. Andersens 200-års fødselsdag i 2005.

Foruden Cathy Freeman er følgende personer udnævnt til H.C. Andersen-ambassadører:

Rockmusikeren Suzanne Vega, skuespillerne Harvey Keitel, Susan Sarandon, Boyd Gaines og dansk-amerikaneren Connie Nielsen samt jazzpia-nisten McCoy Tyner, danskeren Peter Martins, Balletchef ved New York City Ballet og fodbold-legenden Pelé. Alle  ovennævnte H.C. Andersen-ambassadører er udnævnt af Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik.

H.C. Andersen-ambassadørerne skal bidrage til at skabe synlighed omkring fejringen i deres hjemland - blandt andet i kraft af deres tilstedeværelse ved forskellige H.C. Andersen 2005-relaterede begivenheder, og ved at fortælle omverden om deres eget syn på H.C. Andersen.


Tilbage