HCA NYHEDER Cathy Freeman udnævnes til HCA-ambassadør

Kronprins Frederik udnævner den australske nationalhelt og atletikstjerne Cathy Freeman til H.C. Andersen-ambassadør.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 04 December 2003

Den australske nationalhelt og atletikstjerne Cathy Freeman kommer til København mandag den 8. december 2003 for at blive udnævnt til H.C. Andersen-ambassadør. Udnævnelsen finder sted klokken 11:00 på Københavns Rådhus.

Cathy Fremann bliver udnævnt af Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik i forbindelse med offentliggørelsen af de første københavnske H.C. Andersen 2005-projekter.

Nationalhelt
Den 30-årige australske atlet er født Cathrine Astrid Salome Freeman og er fra delstaten Queensland i Australien. Hun betragtes i dag som Australiens største nationalhelt i kraft af hendes status som én af de sidste mange års helt store atletikstjerner samt en baggrund som indfødt australier.

Netop hendes racemæssige baggrund har placeret hende som et af sin tids største forbilleder for minoritetsgrupper. Både i og uden for Australien.

400-meter løb
Med 400-meter løb som hoveddisciplin fik hun sit store gennembrud ved OL i Atlanta i 1996, hvor hun løb sig til en sølvmedalje. Herefter vadede hun i triumfer og vandt 22 finaler i træk i 400-meter løb frem til 1998 inklusive en guldmedalje i VM i Athen i 1997.

Endnu en guldmedalje i VM blev føjet til samlingen, da hun vandt 400-meter finalen i Sevilla i 1999, men det var ved OL i Sydney i 2000, at Cathy Freeman for alvor etablerede sig som én af verdens største og mest populære sportsikoner.

Først bar hun den olympiske fakkel ved åbningsceremonien, og siden vandt hun finalen i 400-meter løb på hjemmebane foran 110.000 tilskuere i Sydney og opfyldte sin barnedrøm.

9. ambassadør
Cathy Freeman er den 9. i rækken af internationale ikoner, som udnævnes til H.C. Andersen-ambassadør i anledning af H.C. ANDERSEN 2005 - den verdensomspændende fejring af H.C. Andersens 200-års fødselsdag i 2005.

Foruden Cathy Freeman er følgende personer udnævnt til H.C. Andersen-ambassadør:

Rockmusikeren Suzanne Vega, skuespillerne Harvey Keitel, Susan Sarandon, Boyd Gaines og dansk-amerikaneren Connie Nielsen samt jazzpianisten McCoy Tyner, danskeren Peter Martins, Balletchef ved New York City Ballet og fodboldlegenden Pelé.


Tilbage