HCA NYHEDER Svenskerne vilde med Andersen-inspirerede kager

Svenskerne holder meget af dansk wienerbrød og kage. Ikke mindst de H.C. Andersen-inspirerede af slagsen.

Af Mikkel Stjernberg - H.C. Andersen 2005 - 17 November 2003

Svenskerne er berømte for deres forkærlighed for kager til kaffen, og ikke mindst de danske som de altid har prist højt på den anden side af Øresund.

Faktisk er svenskerne så begejstrede for dansk "kaffebröd", som det hedder i broderlandet, at svenske journalister med jævne mellemrum lader det være omdrejningspunkt for deres reportager fra Danmark.

Den søde tand
Således også op til fejringen af H.C. Andersens 200 års fødselsdag i 2005, hvor digteren og dansk bagværk med jævne mellemrum bliver kædet sammen på trods af, at der ikke foreligger nogen dokumentation for, at H.C. Andersen havde særlig forkærlighed for de søde sager.

Senest er en artikel dukket op i det regionale dagblad Västerbottningen, der med H.C. Andersen som udgangspunkt i det indledende afsnit ruller historien op med en udførlig beskrivelse af danskernes forhold til bagværk og kager i almindelighed.

Eventyrdigteren nævnes ikke med et eneste ord i resten af artiklen, men det afskrækker ikke skribenten fra at runde artiklen af med fire bageopskrifter på tid på henholdsvis "grahams-tekakor", "grahams-färskost", "Odense-längd med marcipan" og frem for alt "Danska vännens älsklingskaka: Brunsviger".

Eventyrligt brunsviger
Nu skal det retfærdigvis siges, at grahamsmel er en meltype, der dukkede op i Danmark i begyndelsen af 1800-tallet, og at det selvfølgelig kan have haft indflydelse på Andersens kost.

Men det er tilsyneladende især i forbindelse med opskriften på brunsviger, at koblingen til H.C. Andersen skal findes. Det danske brunsviger så nemlig først dagens lys for lige knap 200 år siden og har derfor været en populær kage-type på H.C. Andersens tid.

Der er med andre ord temmelig stor sandsynlighed for, at H.C. Andersen engang har sat tænderne i det fedtede sukkerbrød og følt det usmeltede sukker knase mellem tænderne. Måske er det netop for meget af det gode brunsviger, der har forårsaget en af Andersens berømte tandpiner! Hvem ved?

Tilbage er der sådan set kun at glæde sig over, at det danske "kaffebröd" har en herligheds-værdi langt ud over sine smagsmæssige egenskaber, fordi det af en eller anden grund får svenskerne til at tænke på H.C. Andersen.

Muligvis fordi Andersen var livsnyder, og at et stykke lunt brunsviger lavet efter den 200-år gamle original-opskrift indiskutabelt smager eventyrligt godt.

Tilbage