HCA NYHEDER Andersens Sydvest-sjælland

Historikeren Stig Fjord Nielsen har skrevet en bog om H.C. Andersens bedrifter på den sydvest-sjællandske egn, hvor digteren opholdt sig meget.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 16 April 2003

Da historikeren Stig Fjord Nielsen i slutningen af marts præsenterede sin nye bog om H.C. Andersens bedrifter i den sydvestlige del af Sjælland, gjorde han det med følgende citat af en anden dansk forfatter, Svend Aage Madsen:

"I Danmark har mødre mælk i den ene bryst og H.C. Andersen i det andet."

Ifølge Stig Fjord Nielsen betyder det, at denne hos danske mødre særegne kombination gør danskerne til et spændende, humoristisk og fantastifuldt folkefærd, der kan bruge eventyrene til at forstå verden med.

Han opdagede under sit arbejde med bogen, at hans egne børn er tip-tip-oldebørn af den mand, der barberede H.C. Andersen, når han besøgte herregården Basnæs i området.

"De synes, det er morsomt, at en af deres forfædre har siddet og hørt Andersens eventyr ud af Andersens egen mund, samtidig med han havde til opgave at rage skægstubbe af digterens kinder," siger Stig Fjord Nielsen til Sjællandske Tidende.

H.C. Andersen havde i sit liv i alt 91 ophold på i alt 517 dage op herregårdene i det sydvest-sjællanske. Hele ni gange fejrede han jul i området.


Tilbage