HCA NYHEDER Oplæsning skal gøre Andersen levende

H.C. Andersen-Samfundet vil gennem oplæsning gøre den danske eventyrdigter levende i 2005.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 11 April 2003

H.C. Andersens eventyr opleves bedst, når de bliver læst op, og derfor har H.C. Andersen-Samfundet planer om at fejre eventyrdigteren på netop den måde i 2005. Ifølge Skive Folkeblad sker det helt konkret ved i samarbejde med Dansklærerforeningen at afholde en række oplæsningskonkurrencer for 7. klasser i hele Danmark i årene op til 200-års dagen i 2005.

"Vi ved, det er en stor berigelse at arbejde med teksterne netop med henblik på at formilde dem til andre mennesker. Man opdager, hvor stor en sprogkunstner H.C. Andersen er, og det er en stor og god opgave at få de mange nuancer med i oplæsninger," skriver formand for H.C. Andersen-Samfundet, Claus Tilling, i oplægget om konkurrencen.

Samtidig lægger han ikke skjul på, at det er en stor udfordring at læse op af H.C. Andersens eventyr, men netop den udfordring også er hele ideen med konkurrencerne. I den forbindelse siger Jens Raahauge fra Dansklærerforeningen til Skive Folkeblad, at oplæsning i mange år har været en forsømt disciplin i skolen, og at det for eksempel ikke indgår i afgangsprøven i mundtlig dansk. Oplæsning rummer imidlertid en række faglige kvaliteter, som det er sundt at lære. Ikke mindst fordi man er nødt til at sætte sig grundigt ind i tekstens karakter for at kunne læse op på en god måde.

H.C. Andersen-Samfundet i København er et litterært selskab, der blev stiftet i 1936 og har til formål at vække og vedligeholde interessen for H.C. Andersens liv og digtning.


Tilbage