HCA NYHEDER Tre ærespriser på stribe 2. april

På H.C.Andersens fødselsdag 2. april uddeler den fynske Hans Christian Andersen Priskomité for 8. gang tre ærespriser til personer eller instutioner, der formidler, fortolker og fortæller om digteren og hans værker.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 17 Marts 2003

Et hestetrukket dukketeater fra Litauen, en eventyrlig papirklipper og en alsidig formidler får alle Hans Christian Andersen Prisen 2. april 2003 i Odense.

Valget er i år faldet på dukkefører og teaterdirektør Antanas Markuckis fra Panevezys i Litauen, papirklipkunstner Sonia Brandes fra Broby på Fyn og den danske forsker og formidler Niels Oxenvad fra Odense.

Rejsende dukketeater i 16 år
Antanas Markuckis får prisen, fordi han hver sommer i 16 år er draget rundt med sit hestetrukne dukketeater og har sørget for, at selv den fjerneste og mest afsidesliggende landsby i Litauen stifter bekendtskab med H.C.Andersens eventyr.

Disse opføres i vognen, som teatertruppen også bor i. Markuckis rejsende dukketeater har siden 1992 haft fast plads i et tidligere varehus i hjembyen Panevezys.

Det har status som et professionelt teater med 23 arbejdende  skuespillere. Antanas Markuckis deltager også i Det danske Kulturinstituts projekt "Vi skriver et brev til Hans Christian Andersen", som skal ende med en festival på teatret i Panevezys. For øjeblikket arbejdes der på fra 2004 at skabe et H.C.Andersen-kulturcenter i dukketeatret på hjul - for i endnu højere grad end nu at udbrede kendskabet til den berømte danske digter i Litauen.

Genial papirklipper
Sonia Brandes får prisen, fordi hun lige som H.C.Andersen selv er genial til at klippe i papir. Det har hun bevist gang på gang på udstillinger i mange lande. 

Også i Odense, hvor en udstilling, åbnet i 2000 på H.C.Andersens fødselsdag 2. april,  viste vildt fabulerende fortolkninger af hans eventyr. Som Andersen selv troede på en guddommelig inspiration, tror også Sonia Brandes på, at hendes saks styres af en bagvedliggende kraft.

Denne kraft finder Sonia Brandes overalt. Også hos H.C.Andersen. Hendes papirklip over eventyrene findes mange steder - fra kagedåser i Japan til IC3 tog i Danmark.

Stort engagement
Niels Oxenvad får prisen, fordi han gennem et langt liv har arbejdet engageret for at fremme kendskabet til H.C.Andersen både herhjemme og i udlandet.

Niels Oxenvad var fra 1959-1998 ansat ved Odense Bys Museer. Fra 1964-89 som direktør for hele institutionen, fra 89-96 som leder af H.C.Andersen & Carl Nielsen Museerne. Her har han tilrettelagt talrige særudstillinger og vandreudstillinger både i Danmark og udlandet, ligesom han med adskillige foredrag og udgivelser har gjort sit til, at H.C.Andersen i dag er kendt over hele verden.

Niels Oxenvad arbejder nu som gæsteforsker på H.C.Andersen Centret på Syddansk Universitet i Odense. Han arbejder for øjeblikket på en udgivelse af  "H.C.Andersens brevveksling med familien Melchior", som udkommer til efteråret.

Broncestatuette
Ærespriserne, der består af en broncestatuette, formet som bogen  "Mit livs eventyr", er udført af den fynske kunstner Jens Galschiøt, vil 2. april  blive overrakt prismodtagerne ved et aftenarrangement på Odense Teater. Det arrangeres i samarbejdet med Odense Kommune og HCA2005-sekretariatet, der her også overrækker deres pris.

Overrækkerne af ærespriserne vil blive amtsborgmester Jan Boye  den kinesiske Andersen-forsker Lin Hua og kulturminister Brian Mikkelsen.

Ud over de tre ærespriser  er Hans Christian Andersen Priskomite også initiativtager til den årlige gudstjeneste med forfatteren og præsten Johannes Møllehave. Den finder sted i Domkirken Sct. Knuds Kirke 2. april kl. 9.30.

Derudover er Priskomiteen medarrangør af et film-symposium, der afholdes i Rosenhaven i Odense torsdag 3. april kl. 9.30-17. En række foredragsholdere, bl.a.  lektor Peter Schepelern, professor Kirsten Drotner, sociolog Henrik Dahl og instruktør Jørgen Lerdam vil holde oplæg omkring temaet "H.C.Andersen og filmen".

Priskomiteen består af: Boghandler Børge Grønne, arkitekt Kristian Isager, journalist Marianne Koch, direktionssekretær Susanne W. Kristensen, advokat Jan Moosmand, koncerninformationschef Niels Jørgen Langkilde, film- og tv-producent Ebbe Larsen og byrådsmedlem (S) Benny Nybo.


Tilbage