HCA NYHEDER Andersens mange livstråde

H.C. Andersen var både berejst og et menneske med et kæmpe netværk af bekendtskaber, og selv i dag er der stadig en række livstråde mellem digteren og de lokalsamfund og mennesker, han besøgte, mens han levede.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 12 Marts 2003

Rundt omkring i Danmark findes der mennesker, hvis forfædre kendte H.C. Andersen. Ligesom der findes lokalområder, hvor hans navn stadig er på indbyggernes læber fra tid til anden, fordi han havde en relation til stedet og menneskene dér.

Et sådant område findes på Sjælland ved Glumsø, hvor stiftsprovsten i 1856 ved Vor Frue Kirke i København, E.C. Tryde, ligger begravet.

E.C. Tryde og H.C. Andersen kendte hinanden godt, og i netop 1856 lånte H.C. Andersen en bog af stiftsprovsten, skriver Næstved Tidende. En tysk bog med titlen: "Ein Anonymer Roman I-III". Forbindelsen til Glumsø skyldes at E.C. Tryde 40 år tidligere var ung og fremadstræbende sognepræst i området omkring Glumsø.

På samme vis kan der trækkes en tråd mellem glasværket Holmegaard og H.C. Andersen, da digteren som opadstigende stjerneforfatter besøgte glasværket 13. juli 1842.

Et besøg han blev transporteret til i hestevogn gennem det idylliske landskab, og som inspirerede ham så meget, at det førte til indledningen på eventyret "Den Grimme Ælling":
"Der var så dejligt ude på landet".

Tilbage