HCA NYHEDER Håkon Bleken skaber årets Andersen Annual Art-værk

Ti verdenskunstnere skaber frem til H.C. Andersens 200-års fødselsdag ti værker inspireret af digterens eventyr. Årets tryk af Håkon Bleken præsenteres den 2. april 2003.

Af Annette Matthiesen - H.C. Andersen 2005 - 25 Februar 2003

Håkon Blekens værk bliver præsenteret i Odensehallen på H.C. Andersens 198-års fødselsdag den 2. april 2003. Samtidig udstiller Håkon Bleken i Galleri M ved Gyldensteen Slot på Fyn. Det er indehaveren af Galleri M, Uffe Larsen, der har taget initiativ til serien, som Håkon Blekens tryk kommer til at indgå i, og som kontaktede kunstneren fra Trondheim med henblik på at få ham til at skabe årets værk.

Det er meningen at en serie på ti værker skal ligge klar i jubilæumsåret 2005. Til den tid har serien "Andersen Annual Art" været undervejs i ti år. Siden 1996 har internationalt anerkendte kunstnere, heriblandt Günter Grass, Per Kierkeby og Corneille bidraget til serien med værker, der alle tager udgangspunkt i Andersens ord. Håkon Blekens værk "Fyrtøjet" bliver således det syvende i rækken af værker.

Verdenskunstnere
I et interview med den norske avis Adresseposten fortæller Håkon Bleken, at han med det samme vidste, han ville lave et billede til "Fyrtøjet", da han fik tilbuddet om at skabe årets værk. Han har valgt at tage udgangspunkt i en scene fra eventyret, der rørte ham dybt som barn, nemlig den scene, hvor soldaten står ansigt til ansigt med den skræmmende vagthund.

Håkon Bleken har adskillige gange udstillet i Danmark. Det er dog særligt hans udstilling af kultegninger i Rundetaarn for nogle år siden, der har været afgørende for valget af ham som norsk kunstner i serien.

De originale værker laves i 250 nummererede og signerede eksemplarer. De tidligere værker i serien er "De vilde Svaner" af norske Lars Bo, "Den lille Havfrue" af danske Aka Høegh, tyske Zwy Milsheins "Den lille Pige med Svovlstikkerne", Per Kierkebys "Elverhøj", AntonioSauras "Den grimme Ælling", Corneilles "Tommelise" samt Günter Grass' stentryk " Prinsessen på Ærten" og Eiler Madsens bronzeskulptur "Pigen der trådte på Brødet".
 
De næste to år frem til digterens 200-års fødselsdag bliver det den amerikanske kunstner Jim Dine og David Hockney fra England, der skal skabe nye værker i serien.

Se galleri med Andersen Annual Art her!
Tilbage