HCA NYHEDER Vilde med H.C. Andersen i Japan

H.C. Andersen er en populær mand i Japan. Over hele den folkerige nation hyldes den danske digter.

Af Fie Sandfeld - H.C. Andersen 2005 - 21 Oktober 2002

H.C. Andersen nyder stor respekt blandt japanerne. Hans eventyr er oversat til hele 80 sprog, men Japan er nok det land, foruden Danmark, hvor den gamle digter er mest kendt og læst. I Japan har han sat sig spor overalt.

Eventyret "Kejserens nye Klæder" vakte så stor begejstring, at det blev oversat og trykt i et japansk damemagasin i 1888, kun tretten år efter H.C. Andersens død.
I 1925 blev der holdt en så storslået H.C. Andersen festival i Tokyo, at Kong Christian X udnævnte de to initiativtagere til Kommandør og Ridder af Dannebrogsordenen.

Også i dag er japanernes fascination af den gamle digter stærk. Hvert år lægger H.C. Andersen navn til to eventyrforfatter-konkurrencer i Japan.
I Tokyo findes et H.C. Andersen selskab, og slår man vejen forbi byen Noboribetsu på den nordlige ø, Hokkaido, kan man se en nøjagtig kopi af H.C. Andersens hus.

I Odenses japanske venskabsby, Funabashi, der er en forstad til Tokyo, har H.C. Andersen fået sin egen park med miniaturer af huse fra Den Fynske Landsby og landskaber, der illustrerer digterens eventyr.

Selv den lille havfrue har fundet vej til Japan. I Osaka havn sidder hun - eller rettere en model af den oprindelige - skænket til havnen af Carlsberg.


Tilbage