Andersen svarer Neruda

"H.C. Andersen svarer Neruda" hedder en bog, som udkommer samtidig - på hhv. spansk/ dansk og dansk - i digteren Pablo Nerudas hjemland Chile og i Andersens Danmark i anledning af Andersens fødselsdag 2. april.

Af Jakob Steen Olsen - H.C. Andersen 2005 - 05 April 2005

Bogen er blevet til i et samarbejde mellem det chilenske udenrigsministeriums  kulturafdeling og H.C. Andersen 2005 Fonden. Den danske udgiver er forlaget Lindhardt & Ringhof.
 
Med udgangspunkt i den chilenske nobelpristagers "Spørgsmålenes bog" stilles Nerudas digte over for et poetisk uddrag af Andersens værker, foretaget af Andersen-kenderne Johannes Møllehave og Karsten Eskildsen.
De to har også skrevet bogens forord, som tillige er forsynet med en chilensk pendant, forfattet af H.C. Andersen-ambassadøren Isabel Allende."En mærkelig og skøn lille digtsamling, der lykkes, selv om det lyder umuligt. Det er som to stykker musik, der på tværs af tid og breddegrad rammer den samme tone", skrev Berlingske Tidendes anmelder Kathrine Lilleør i sin anmeldelse på selve fødselsdagen, hvor hun samtidig tildelte den fire stjerner.

Bogen (den chilenske udgave) blev officielt overdraget af Chiles præsidentfrue Luisa Duran de Lagos til den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen og H.C. Andersen 2005 Fondens formand, Odenses borgmester Anker Boye, i forbindelse med den traditionsrige prisoverækkelse i Andersens fødeby som led i weekendens markering af fødselsdagen.

H.C. Andersen svarer Neruda. 114. s. Kr. 199. Lindhardt og Ringhof. 

www.lindhardt-og-ringhof.dk


Tilbage