GALLERI
På grund af copyright er det ikke tilladt at gengive billedmateriale fra Disneys udgave af Den lille Havfrue. Vi henviser derfor til Disneys hjemmeside. Brug søgefunktionen på forsiden. Søg på 'The Little Mermaid'. Søg også materiale om filmen på meeko.org.

Eller se IMDBs hjemmeside, hvor man finder en fyldig gengivelse af billeder og diverse mere eller mindre autoriserede anmeldelser og kommentarer.

Se også denne side: Little Ariel.com.

Havfruen i (andre) kunstneriske medier:
Den lille Havfrue er blevet illustreret og fortolket af en lang række billedkunstnere og illustratorer i ind- og udland. Nogle af deres værker ligger på internettet, andre findes i kataloger, og atter andre findes kun som originaler. De fleste er omfattet af copyright, hvilket har forhindret os i at kunne gengive dem her. Se mere herom længere nede på siden.

Her er først et par billeder som vi har fået lov at bringe af rettighedshaverne:

Jørgen Nash: Den lille Havfrue uden hoved. Billedet er gengivet i bogen Homo Ludens, 2002, som omhandler Jørgen Nashes værker.



Erik Bagge: Den lille havfrue. © www.bagge.dk
Læs mere om billedet her på Bagges hjemmeside.


I nyere tid er havfruen blevet et udpræget medieret fænomen. Edvard Eriksens havfrue blev ganske vist masseproduceret som ikon, men det er intet mod Disneys grasserende brug af eventyret i utallige medier og sammenhænge.

Da Disney lavede The Little Mermaid (1989), var der således ikke kun tale om en nyskabende tegnefilm i æstetisk forstand. Med filmen fulgte et væld af merchandice. Disneys havfrue skabte en omfattende minimediekultur, som bl.a. omfattede en senere opfølgning på historien i Little Mermaid II: Return to the Sea og muligheden for at trykke havfruen i hånden i Disneys amusement parks verden over.

Set i et kunst- og mediehistorisk lys er kontrasten mellem Disneys havfrue-univers og eksempelvis en abstrakt Vilhelm Freddie-skulptur af en havfrue fra 1947 eller et Edvard Munch-maleri af samme motiv fra 1896 enorm. Denne kontrast kan man studere i dette forløb - som veksler mellem avantgarde og mainstream i mediernes tidsalder.


Edvard Munch: The Lady from the Sea. 1896. Hos North Star Gallery på nettet.

Edmund Dulacs og Arthur Rackhams, men også mange andres illustrationer af havfruen findes her hos SurLaLune Fairytales.

René Magritte:
Den surrealistiske kunstner René Magritte har lavet sin egen fortolkning af havfruemotivet. Motivet findes og kommenteres i artiklen "Den lille Havfrue - læst og påskrevet" af Henrik Reeh og andre (se henvisning i Perspektivering under det foregående forløb).
René Magritte: L'invention Collective. 1934. Hos Atara.net på Internettet.


Øvrige henvisninger:
I bogen Bølgen blå, som blev lavet i forbindelse med en udstilling om havfruer på Vejle Kunstmuseum i 1990'erne, finder man en række eksempler på billedkunstnere i det 19. og 20. århundrede som i forskellige medier, med forskellige materialer, har forholdt sig til og fortolket havfruemotivet - med mere eller mindre direkte henvisning til Andersens eventyr. Et af de meget spændende og udfordrende eksempler er Vilhelm Freddie som i 1947 lavede en abstrakt skulptur af Havfruen, et andet er af Søren Ankerfeldt, et abstrakt maleri fra 1982, hvor der bl.a. ses en reference til skulpturen Den lille Havfrue.


Her er links til nogle hjemmesider med illustrationer af Den lille Havfrue:


Merchandicing
Den lille havfrue i Disney-versionen findes ikke kun i bestemte kunstneriske medier, men også som 'merchandizing' i forskellige brugsmaterialer. Prøv at indsamle den slags, ved at alle i klassen går hjem og undersøger, hvad de har. Eller søg Internettet for billedeksempler af merchandicing.


Musical
I denne artikel skriver Politiken om en musical-opsætning af Den lille Havfrue: