Her skulle være et billede fra Disneys Den lille havfrue, men se - af copyright-årsager - venligst havfruen på følgende sider:


© www.bagge.dk

I nyere tid repræsenterer havfruemotivet både avantgarde og mainstream.







Erik Bagge: Den lille havfrue. 1996.
Se mere om billedet i
Galleri, hvor du også finder flere havfrue-motiver.


Edvard Eriksens havfrue blev ganske vist masseproduceret som ikon, men det er intet mod Disneys grasserende brug af eventyret i utallige medier og kontekster. Det er blevet tydeligt for enhver at havfruen er et medieret fænomen.

Da Disney lavede The Little Mermaid (1989), var der ikke kun tale om at de lavede en fremragende tegnefilm i æstetisk forstand. Nej, de producerede et væld af memorabilia og merchandicing hvor deres version af havfruen optrådte. Disneys havfrue skabte en mediekultur, som bl.a. også omfattede en senere opfølgning på historien i Little Mermaid II: Return to the Sea og muligheden for at trykke havfruen i hånden i Disneys amusement parks verden over.

Ved siden af denne både kunstnerisk originale og kommercialiserede brug af havfruen, finder man også andre måder at tolke havfruemotivet i nyere tid. Havfruen optræder således i flere ikke nødvendigvis populære eller lettilgængelige versioner og medier: Kontrasten mellem en abstrakt Vilhelm Freddie-skulptur af havfruemotivet (1947) eller en psykologisk skildring af Edvard Munch (1896) og så Disney er enorm.
   At der er så stor spændvidde, siger noget om den kunstneriske og kulturelle udvikling i det 20. århundrede. Det kan man gå på opdagelse i her.


Klik på punkterne Tekst, Galleri og Arbejdsopgaver i menuen for at arbejde med emnet.