RUNDT OM EN HAVFRUE


©-tilladelse fra rettighedshaverne

Havfruen er ikke et enestående dansk fænomen, som alene skyldes Andersen. Havfruemotivet fandtes før Andersen og har fortsat med at leve sit eget liv efter hans berømte og indflydelsesrige eventyr.Jørgen Nash:
Den lille Havfrue uden hoved.


Havfruen har i en vis forstand - som skulpturen af Den lille Havfrue på Langelinie i København - fået kappet hovedet af sin grundbetydning og eksisterer som et løsrevet tegn med utallige former og betydninger i historisk, æstetisk og filosofisk forstand. Mange er tiltrukket af havfruens magi, men har svært ved at nå ind til kernen af den.

Så hvad er det egentlig havfruen betyder i Andersens eventyr - og mere bredt i vores kultur? Det er dét spørgsmål man kan bevæge sig rundt om på forskellig måde i dette undervisningsforløb.

Undervisningsforløbet Rundt om en havfrue tager udgangspunkt i Andersens berømte eventyr Den lille Havfrue fra 1837. Pointen er at vise at eventyret bygger på et motiv - havfruen - som radikalt har ændret betydning i løbet af den vesterlandske kulturhistorie, fra antikkens klassikere over 1800-tallets borgerlige kultur til nutidens hypermoderne mediekultur.Klik på teksterne til venstre, som indeholder arbejdsopgaver, galleri, baggrundsoplysninger mv.