Tekst
Galleri
Arbejdsopgaver
Baggrund
Perspektiveringkilde: hcandersen-homepage.dk

Modsat den unge digter i eventyret Hvad man kan hitte paa, så havde den unge Hans Christian ingen problemer med at "hitte paa" eller med at fortvivle over, at alle de store døde digtere havde skrevet den poesi, der skulle skrives.

Den pseudonyme bog-udgivelse af tragedien Alfsol. Se mere herom og større billede i Galleri.

I dette emne kan du arbejde med H.C. Andersens ungdommelige digtertrang, som den bl.a. andet beskrives og iscenesættes i hans erindringsbog Levnedsbogen og praktiseres i hans tidlige dramatiske værk. Her er der tale om vidt forskellige genrer og stemninger at arbejde med. Se Tekst.

H.C. Andersen kastede sig allerede ud i digtekunsten, før han som 17-årig ankom til den lærde skole, der egentlig var ment som et forsøg på at få digtergrillerne ud af hans hoved og gøre ham til en nyttig samfundsborger. I Levnedsbogen beskriver han med megen humor sine første digteriske forsøg, hvor han både kan hitte på - og låne lidt her og der. Men hvor ender den barnlige imitation og hittepåsomhed, man så nemt kan smile ad, og hvor begynder de alvorligt mente forsøg?

Alfsol var en af grundene til, at H.C. Andersen endte i latinskolen. Hans mål var i sine unge år først og fremmest Det Kongelige Teater, og han forsøgte at komme derind ad flere forskellige døre. Han prøvede både balletskolen, at være sanger i koret og at være statist, og han sendte teaterdirektionen sine digteriske forsøg. I sidste ende var det denne vedholdenhed, der bragte ham i den lærde skole. Den direkte anledning var netop Alfsol.


Klik på punkterne Tekst og Arbejdsopgaver i menuen for at arbejde med emnet.