TEKST

'Teksten' til dette emne består af ord og billeder som dokumenterer statuens tilblivelse og udviklingshistorie. Billederne finder man under Galleri.


TILBLIVELSESHISTORIEN

På hjemmesiden Den lille havfrue fortælles der om tilblivelsen af skulpturen. Her følger et lille uddrag:

Carl Jacobsen's idé
Brygger Jacobsen var i sine sidste leveår meget optaget af ballet, og kom ofte i Det Kongelige Teater. Som tilskuer, men også ved at overvære prøverne på teatret, lærte han nogle af tidens største danserinder at kende.

Jacobsen var også til stede ved premieren 2. juledag 1909, da teatret førsteopførte eventyrballetten, Den lille Havfrue. Hovedpartiet blev danset af solodanserinde Ellen Price de Plane.
Bryggeren blev så begejstret for Ellen Prices præstation, at han spurgte, om hun ville lade en billedhugger forevige sig, - og det ville hun gerne.

Brygger Jacobsen kontaktede Det Kongelige Teaters chef A. P. Weis, og kort efter blev den unge billedhugger Edvard Eriksen kaldt op på teaterchefens kontor, hvor også Bryggeren var til stede. Denne sagde da til Eriksen:

"H.C. Andersen har skabt Den lille Havfrue i litteraturen, Fini Henriques i musikken, Fru Jerichau i maleriet og Fru Price i dansen, - nu skal De skabe hende i skulptur."


HÆRVÆRKSHISTORIEN

På hjemmesiden Den lille havfrue findes beskrivelser af og visuelt materiale om havfruens 'hærværkshistorie', som det formuleres, med fotos fra den første gang den mistede hovedet i 1964 og senere tilfælde af hærværk.

Sammenlign med Jørgen Nashes beskrivelse af havfruemordet (se tekst i Baggrund).

For yderligere materiale om og brug af Den lille Havfrue på Langelinie: søg fx Internettet og diverse avisarkiver.