KLODS-HANS


Med tilladelse fra Billedhuggeren Edvard Eriksens Arvinger I/S, www.mermaidsculpture.dk
Se stort billede i galleriet

H.C. Andersen har skrevet ca. 200 eventyr, og der er mulighed for at læse dem på ca. 150 sprog. Eventyrene er altså kendt af børn og voksne over hele verden, og H.C. Andersens navn forbindes ofte med netop eventyr for børn.
Klods-Hans som
skulptur udført af
Edvard Eriksen 1942.
Udenfor Risingskolen
i Odense.

Han skrev imidlertid meget andet end eventyr - og eventyrene er ikke bare for børn! I sin artikel "Dobbeltartikulationen i H.C. Andersens eventyr" definerer Søren Baggesen børneeventyr som "digtning for børn om børn", og i den forstand er kun få af Andersens eventyr børnelitteratur; eventyrene handler netop ofte om voksne og deres vilkår og problemer. Alligevel kan de med stort udbytte læses af/læses højt for børn, og denne dobbeltartikulation er ifølge Baggesen en bevidst strategi fra Andersens side.

I undervisningsforløbet H.C. Andersen som mønsterbryder har vi valgt at se Andersens tekster i relation til hans eget liv og det samfund, han levede i. Eventyret Klods-Hans er valgt, fordi Klods-Hans ligesom Andersen selv blæser på fastlagte mønstre og forfølger sit mål med alle de midler, han har til rådighed, fx kreativitet og humor.


Klik på punkterne Tekst og Arbejdsopgaver i menuen for at arbejde med teksten.