Odense Bys Museer ejer en stor samling af H.C. Andersens originale tegninger. På papir i en størrelse som nemt kunne rummes i en jakkelomme, tegnede H. C. Andersen på sine rejser i Europa med blyant scenerier, der vakte hans interesse. Hjemvendt fra dagens udflugter og spadsereture opridsedUdsigt til Peterskuppelen 1834e han i sit logi med blæk sine skitser. Disse tegninger var ikke blot erstatninger for vor tids postkort med attraktive turistmål; i sit forfatterskab gjorde H. C. Andersen flittig brug af tegningerne, som var de stemningsindtryk, der kunne mættes med ord. Man kan derfor fristes til at sammenligne udviklingen i digterens tegnekunst med udviklingen i digterens litterære kunst.

"Udsigt til Peterskuppelen fra Monte Mario den 26 Jan: 1834"


Størsteparten af H. C. Andersens tegninger stammer fra hans to store rejser: "Dannelsesrejsen" til Italien 1833-34 og "Orientsrejsen" til Grækenland og Tyrkiet 1840-41. Efter denne periode synes det som om, at H. C. Andersen gradvist mistede interessen for at aftegne sine indtryk. I sit livs efterår tegnede H. C. Andersen ikke meget. Gjorde han det, var det for at spare på ord eller erstatte, hvad ord kunne savne. Interessant er det dog, at digteren - på uhyre modernistisk vis - eksperimenterede med blækket - således med blækklatsfigurer - bedre kendt i dag igennem Rorschachs-testerne- og med skrifttegn som ren form, hvilket billedet på denne side på ægte Kandinskij-manér demonstrerer.

Billederne på www.odmus.dk/andersen/tegning må frit anvendes til ikke-kommerciel brug i aviser, tidsskrifter og tryksager, med angivelse af: Kilde: Odense Bys Museer. Billederne må ikke videresælges, anvendes i annoncer eller i andre kommercielle sammenhænge.

Udsigt til NyhavnBillederne kan rekvireres i en høj opløsning egnet til reproduktionsbrug ved henvendelse til: [email protected]






"Udsigt fra mit Vindue" (i Nyhavn)