Formålet med H.C. Andersen 2005 er at sikre, at så mange mennesker som muligt får et større og mere nuanceret kendskab til digteren i ind- og udland.

Alle får gennem H.C. Andersen 2005 serveret en omfattende viden, oplysning og indsigt i både H.C. Andersens værker og ham selv som menneske, og begivenheden giver dermed anledning til for alvor at se nærmere på Danmarks store digtersøn. Man må overveje om ikke det billede, der med årene er tegnet af H.C. Andersen, er for snævert og begrænset i forhold til det, forfatterskabet og digteren selv kan og bør fortælle i forhold til vor tid.

Glansbilledet af H.C. Andersen bør derfor vige pladsen for det fulde menneskelige portræt af H. C. Andersen. Han var eventyrfortæller for børn i alle aldre - men han var også meget mere. Han var den kritiske journalist med den store fascination af videnskaben, den eksistentielle tænker, den undrende rejseskildrer, den lidenskabelige romanforfatter, den omhyggelige papirklipper og den neurotiske, hypokondriske og seksualfikserede excentriker. Han var en mand med dæmoner, drømme, længsler og visioner. Han var et menneske af kød og blod.

H.C. Andersen 2005 vil derfor være et bredt favnende projekt, som både indeholder de helt store produktioner og projekter med bred folkelig appel samt mere marginale produktioner, der kun henvender sig til bestemte målgrupper.

For yderligere at formidle H. C. Andersen 2005 nedsættes et udvalg af "H.C. Andersen 2005 Ambassadører" bestående af kendte personligheder - primært fra kunstens verden - som vil skabe opmærksomhed om H.C. Andersen 2005 verden over. Ambassadørerne bliver det enkelte lands største og mest kreative stjerner, og udnævnelsen markerer samtidig startskuddet på H.C. Andersen 2005 i pågældende land.

De udnævnte H.C. Andersen 2005 Ambassadører inviteres samtidig til åbningen af projektet den 1. - 2. april 2005 i København og til afslutningen den 6. december 2005 i Odense. Begge begivenheder løber af stablen i form af store tv-shows, der sender live til flere hundrede millioner mennesker over hele verden.

I 2005 bliver H.C. Andersen altså genfødt som digter i fuld figur, og 2005 bliver et år med fordybelse, undervisning, indsigt og mulighed for udvikling. De kvaliteter, der eksisterer i H.C. Andersens univers, er uvurderlige og bør synliggøres i hele verden. Hans geni er, at han har noget væsentligt at sige til alle mennesker - børn såvel som voksne. Hans forfatterskab indeholder universelle sandheder om den menneskelige natur og psykologi, der er væsentlige og vigtige for det enkelte menneskes udvikling.

H.C. Andersen har noget at give os alle.