INTERVIEWS Tegnet for H.C. Andersens univers

Det var en lang og sej proces for billedkunstneren Per Arnoldi at finde det tegn, der illustrerer mangfoldigheden i H.C. Andersens samlede univers. Men efter et halvt års indre bearbejdning foldede logoet sig bogstavligt talt ud af sig selv og blev til det, som Arnoldi selv kalder forståeligt, ligefremt og banalt.

Af Fie Sandfeld og Mikkel Stjernberg - H.C. Andersen 2005 - 18 Januar 2003

Det var billederne i H.C. Andersens værker, der gjorde billedkunstneren Per Arnoldi nysgerrig, da han blev bedt om at udvikle et logo til H.C. Andersen 2005. For digterens univers er fyldt med billeder såsom blomster, paraplyer, sommerfugle, bøger, træer og så videre. Problemet var blot, at hvis Per Arnoldi valgte et af dem ud, stod han ikke nødvendigvis med noget, der var dækkende for hele H.C. Andersens verden, og det ville han gerne.

Først efter adskillige måneders indre rejse i H.C. Andersens ånd får Per Arnoldi den ide at flette et dansk julehjerte for på den måde at illustrere mangfoldigheden i H.C. Andersens værker, og det blev begyndelsen til en proces, der midt i det hele ændrede kurs af sig selv og mundede ud i det, der nu er H.C. Andersen 2005-projektets officielle logo.

Det banale
»Denne ensomme mand var så kærlig over for sin omverden og gavmild i det han giver os i sine fortællinger. Derfor tænkte jeg, at hjertet måtte kunne bruges, og for at klippe hjertet folder jeg et stykke papir, som så mærkeligt nok helt af sig selv, og uden jeg behøver klippe mere i det, bliver til både en bog, en sommerfugl, en blomst og et hjerte. Og så fløj det. Det stak simpelthen af fra mig,« siger Per Arnoldi.

Han håber, at det for alle, der oplever logoet, er et tegn, hvor man genkender flere ting på samme tid. Noget det kan, fordi det er et tegn i sin egen ret. Ud over at det selvfølgelig kan alt det, som et logo skal kunne. For eksempel at gengives i sort/hvid, være digitalt og så videre.

»Man kan sige meget om Andersen, men han var bestemt ikke bange for banaliter. Han elskede dem. Derfor har jeg frygtløst kastet mig ud i det banale i en moderne form og samtidig ladet logoet signalere, at Andersen ikke skal genoplives, men tværtimod er spillevende.«

Arnoldi og Andersen
Det er ikke første gang Per Arnoldi arbejder med H.C. Andersen. Han har tidligere lavet en serie billeder til eventyret "Kærestefolk", og han har illustreret "Den standhaftige Tinsoldat".

»Men mine fortolkninger havde ikke en brøkdel af den magi, som Andersen har. Andersen laver jo værktøjer til at navigere i livet med. Til at blive vemodig af. Forelsket, glad, melankolsk og så videre. De værktøjer polerer han så på, til det får sin perfekte form. En ting jeg er stor beundrer af, og som jeg selv har taget med mig fra Andersen,« siger Per Arnoldi.

Han tilføjer, at han i arbejdet med logoet har været så langt inde under huden på Andersen, som han følte, han kunne komme. Blandt andet ved at gøre brug af sin kone, som er skuespiller og kan H.C. Andersens eventyr udenad, og hver aften i en lang periode fortalte sin mand et eventyr, inden han skulle sove.

»Man kunne næsten have undt ham at leve i dag med levende billeder, tv og internet. Tænk, hvordan han kunne have nået ud til verden ved at fortælle sine historier ved hjælp af nutidens medier. Han kunne have ramt hele Jordens befolkning i et hug. Er det så ikke fantastisk at tænke på, at det gjorde han rent faktisk ved hjælp af kun pen og papir!«


Tilbage