H.C. Andersen og musikken er et velkendt tema inden for Andersen-forskningen og i den omfangsrige litteratur om hans liv og virke. Og med god grund. Blandt meget andet interesserede H.C. Andersen sig også for musik. Han havde en god sangstemme og ville gerne have været sanger på Det Kongelige Teater, men så langt rakte talentet alligevel ikke. I stedet blev den senere verdensberømte forfatter en ivrig teater- og koncertgænger. Både i Danmark og på sine mange rejser i udlandet opsøgte og overværede han operaer, et utal af koncerter og mere intime musikalske foredrag.

H.C. Andersen som koncertgænger.


Hans musikkendskab og -interesse hjalp ham også, når der skulle vælges sange til de vaudeviller og eventyrkomedier, han skrev. De kendteste af datidens danske komponister havde et forholdsvis nært forhold til Andersen, og han kendte også en række udenlandske komponister og musikere personligt.

Andersens digte, dramatiske tekster og eventyr har inspireret en lang række komponister. I Det Kongelige Biblioteks webpræsentation af H.C. Andersen og musikken vises et udvalg af hans poetiske tekster i deres samspil med musikalske fortolkninger. I udvalget sættes spot på forskellige emner inden for de mange sange: operaarier, vaudevillesang, en national sang, en børnesang, en julesang etc. Både udenlandske og danske komponister er repræsenteret - Andersens samtidige såvel som senere kunstnere.

  

Edvard Grieg, Carl Nielsen og Sebastian er tre af de komponister, der er repræsenteret i Det Kongelige Biblioteks webpræsentation af H.C. Andersen og musikken.

Blandt de udvalgte sange  og repræsenterede komponister kan nævnes Barn Jesus i en Krybbe laa (Niels W. Gade, Johan Christian Gebauer og Henrik Rung), Danse, danse Dukke min (Fini Henriques og Leopold Rosenfeld), I Danmark er jeg født (Henrik Rung, Poul Schierbeck og Sebastian), Snedronningen (J.P.E. Hartmann, Niels W. Gade og Carl Nielsen), Martsviolerne (Robert Schumann og Niels W. Gade) samt en række sange af Edvard Grieg.

For hver titel fortælles lidt om teksten og musikkens historie. Udgivelsen er rigt illustreret og derudover bringes de trykte noder og i flere tilfælde også komponistens nodemanuskript og Andersens autografe håndskrift. Mange af sangene kan også høres i et musikeksempel.

Hofteatret i Weimar, hvor J.P.E. Hartmanns opera Liden Kirsten med tekst af H.C. Andersen blev opført ved en enkelt forestilling i 1856.
 
H.C. Andersen og musikken er udarbejdet og redigeret af medarbejdere i Det Kongelige Biblioteks Musik- og Teaterafdeling og Håndskriftafdeling og kan ses på følgende adresse: www.kb.dk/elib/noder/hcamusik/ 


Snedronningen er en af de repræsenterede sange i webudgivelsen.