H.C. Andersen og musikken - en webpræsentation

Det Kongelige Bibliotek har udgivet en præsentation af en lang række eksempler på danske og udenlandske komponisters inspiration fra og anvendelse af H.C. Andersens digte og dramatiske værker - ofte i samarbejde med den musikglade digter selv.

Af Bruno Svindborg - Det Kongelige Bibliotek - 01 December 2004

H.C. Andersen og musikken er et velkendt tema inden for Andersen-forskningen og i den omfangsrige litteratur om hans liv og virke. Og med god grund. Blandt meget andet interesserede H.C. Andersen sig også for musik.

Andersens digte, dramatiske tekster og eventyr har inspireret en lang række komponister. I Det Kongelige Biblioteks webpræsentation af H.C. Andersen og musikken vises et udvalg af hans poetiske tekster i deres samspil med musikalske fortolkninger.

Blandt de udvalgte sange og repræsenterede komponister kan nævnes Barn Jesus i en Krybbe laa (Niels W. Gade, Johan Christian Gebauer og Henrik Rung), Danse, danse Dukke min (Fini Henriques og Leopold Rosenfeld), I Danmark er jeg født (Henrik Rung, Poul Schierbeck og Sebastian), Snedronningen (J.P.E. Hartmann, Niels W. Gade og Carl Nielsen), Martsviolerne (Robert Schumann og Niels W. Gade) samt en række sange af Edvard Grieg.

For hver titel fortælles lidt om teksten og musikkens historie. Udgivelsen er rigt illustreret og derudover bringes de trykte noder og i flere tilfælde også komponistens nodemanuskript og Andersens autografe håndskrift. Mange af sangene kan også høres i et musikeksempel.

H.C. Andersen og musikken er en del af Det Kongelige Biblioteks lange række af udgivelser online til belysning af H.C. Andersens liv og virke i anledning af 200-års dagen i 2005. Dette arbejde, der er koordineret med tilsvarende initiativer i H.C. Andersens Hus i Odense og H.C. Andersen Centret ved Syddansk Universitet, er støttet økonomisk af HCA2005 Fonden.

Se H.C. Andersen og musikken - en webpræsentation her

Tilbage