H.C. Andersen-brevbiografi nu afsluttet

Første del af Kirsten Dreyers 'H.C. Andersen. En brevbiografi', der er udgivet af Det Kongelige Bibliotek, blev offentliggjort på nettet for 2 år siden. Værket er nu afsluttet.

Af Bruno Svindborg - Det Kongelige Bibliotek - 01 November 2004

For to år siden udkom første del af brevbiografien, der sluttede i august 1837, altså på et tidspunkt hvor H.C. Andersen er blevet en kendt forfatter, hvor den første store udlandsrejse er gennemført, og hvor han så småt er ved at få succes med sine første eventyr. Nu er også de følgende årtier i Andersens liv dækket ind, så man kan følge reaktionerne på verdensberømmelsen, de mange rejser, de modne års usvækkede skaberkraft og alderdommens anfægtelser.

I brevbiografiens nu mere end 450 breve er det primært aktørerne selv, der har ordet. Brevene bringes kronologisk med indledende og forbindende tekst og i deres helhed. I mange tilfælde er originalbrevene konsulteret og tidligere fejllæsninger korrigeret. Brevene er fyldigt kommenteret, således at også førstegangslæsere af H.C. Andersens breve, som brevbiografien for første gang gør tilgængelige online, kan blive orienteret om de enkelte breves baggrund, navne, sagsforhold m.v. Endvidere er udgaven forsynet med mere end 150 illustrationer.

Brevbiografien er en del af Det Kongelige Biblioteks lange række af udgivelser online til belysning af H.C. Andersens liv og virke i anledning af 200-års dagen i 2005. Dette arbejde, der er koordineret med tilsvarende initiativer i H.C. Andersens Hus i Odense og H.C. Andersen Centret ved Syddansk Universitet, er støttet økonomisk af HCA2005 Fonden.

Se brevbiografien her

Tilbage